Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina ar putea introduce în luptă aeronavele F-16 cel mai devreme în martie 2024: Trebuie să pregătim câteva sute de oameni
Forțele aeriene
Data publicării:
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pe 22 august că va dura cel puțin șase luni pentru ca personalul și infrastructura ucraineană să fie gata să opereze avioanele de luptă F-16 promise de aliații occidentali.

Reznikov a reamintit că avioanele în sine sunt doar o platformă și că trebuie luate în considerare și munițiile și infrastructura necesare pentru a le opera, ceea ce înseamnă că este necesar să se antreneze nu doar piloți, ci și ingineri și tehnicieni, după cum a comentat acesta.

,,Este vorba despre un set serios de sarcini și trebuie să pregătim câteva sute de oameni pentru a pune primele păsări pe cerul ucrainei”, a declarat Reznikov. Ministrul a menționat că piloții ucraineni și-au demonstrat deja capacitatea de a-și finaliza pregătirea în termen de șase luni, dar intervalul de timp pentru personalul tehnic este încă necunoscut.

,,Obiectiv, fără așteptări exagerate... Cred că șase până la șapte luni este perioada minimă care ar trebui luată serios în considerare”, a spus Reznikov, adăugând că nu va fi dezamăgit dacă va dura puțin mai mult.

Ministrul a subliniat că personalul militar ucrainean a depășit așteptările cu privire la capacitatea de a învăța să folosească sistemele occidentale. Presați de timp, militarii ucraineni au reușit deprindă utilizarea sistemelor de apărare antiaeriană Patriot în 10 săptămâni față de termenul uzual de 10 zece luni și iar pentru sistemele occidentale de artilerie de 155 mm perioada a fost de trei săptămâni în loc de trei luni.

După luni de discuții prelungite, ministrul Apărării Oleksii Reznikov a confirmat, pe 19 august, că primii piloți, ingineri și tehnicieni ucraineni și-au început pregătirea pentru exploatarea și întrebuințarea în luptă a avioanelor F-16.

În același timp, Danemarca și Olanda au anunțat că vor furniza forțelor ucrainene avioanele de luptă F-16 din stocurile proprii. După întâlnirea cu prim-ministrul olandez Mark Rutte, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina va primi 42 de avioane F-16 în cadrul unui „acord inovator”.

Premierul danez a anunțat, de asemenea, furnizarea a 19 avioane de luptă F-16, primul lot de șase avioane fiind așteptat să sosească în perioada sfârșitului anului.

Transferul avioanelor F-16 fabricate în SUA va trebui să primească aprobarea finală oficială de la Washington. Aceasta nu pare însă a fi o problemă, atâta timp cât Casa Albă a anunțat deja că va da undă verde țărilor terțe să furnizeze avioanele după terminarea pregătirii piloților ucraineni.

Instruirea personalului ucrainean desemnat a fost anunțat anterior că va începe în Danemarca la sfârșitul lunii august, în parteneriat cu cele 11 națiuni incluse în „coaliția cu avioane de luptă”, printre care și România.

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a declarat că aproximativ 70 de piloți ucraineni se pregătesc în prezent să-și înceapă programul de pregătire în Danemarca.

 

F-16 în sine nu are șanse mult mai mari de supraviețuirea decât Mig-urile sau Suhoi-urile ucrainene

 

Mai mulți analiști au încercat să arate că sistemele de apărare antiaeriană deținute de ambele părți ale conflictului sunt atât de eficiente încât piloții care zboară cu avioane de luptă de generația a patra aleg rareori să atace pozițiile inamice, deoarece șansele de succes sau de supraviețuire sunt reduse.

Avioanele de generația a patra sunt capabilități excelente în mediile de luptă de complexitate scăzută și medie, cum ar fi recentele conflicte din Afganistan, Irak și Siria, dar, neavând protecție stealth, acestea sunt complet depășite într-un mediu cu amenințare antiaeriană ridicată, cum este acum spațiul aerian de deasupra Ucrainei.

Aeronavele F-16 pe care Ucraina le solicită nu ar avea mai multe șanse să supraviețuiască sau să fie mai eficiente împotriva sistemelor antiaeriene ruse decât MiG-29, Su-27 sau Su-24 utilizate în prezent de ucraineni.

Folosirea de către ruși a sistemelor antiaeriene S-300 și S-400, recunoscute ca foarte performante împotriva aeronavelor care nu beneficiază de tehnologie stealth, i-a forțat până acum pe piloții ucraineni fie să zboare în afara razei de acțiune a acestora, fie să evolueze doar la altitudini foarte mici, impactul general al acțiunilor aeriene fiind astfel unul foarte scăzut.

 

Introducerea F-16 are însă sens dacă rușii aruncă în scenă escadrile de Su-35, precum și pentru utilizarea armamentului de la bord

 

Încă de la începutul anului au apărut informaţii neoficiale că Rusia intenționează să înlocuiască modelele mai vechi de avioane de luptă utilizate pe frontul din Ucraina cu mai modernele Su-30, Su-35 și Su-57. Ulterior, a fost confirmat oficial faptul că mai multe avioane Su-35 a fost desfăşurate pe aerodromurile aflate în apropierea frontierei cu Ucraina.

Schimbarea de strategie privind întrebuințarea în luptele din Ucraina a aviației tactice ruse se lasă de mult timp așteptată, de vreme ce, tot din cauza eficacității apărării antiaeriene, nici rușii nu au reușit menținerea unei superiorități aeriene clare în spațiul ucrainean.

Însă apărarea antiaeriană ucraineană nu este la nivelul celei ruse, S-400 făcând totuși diferența, după cum loturile mixte de MiG-29 ucrainene nu se pot compara cu escadrilele de Su-35 pe care Rusia pare tot mai determinată să le arunce în luptă.

În acest caz, introducerea în luptă a F-16 este una dintre puținele măsuri rămase la îndemâna Ucrainei și aliaților. Odată intrat în luptă, există trei arme în portofoliul F-16 care pot înclina balanța în favoarea Ucrainei: racheta antiradiolocație de mare viteză (HARM), bomba cu diametru mic (SDB) și racheta comună de tip aer-sol (JASSM).

Cu un risc asumat, HARM-urile utilizate de piloți bine antrenați ar putea suprima chiar și S-400-urile rusești. SBD-urile, cu aripi care se deschid după ce sunt eliberate, pot să planeze zeci de kilometri, iar versiunea recentă SDB II poate urmări și lovi ținte mobile. JASSM-urile sunt rachete de croazieră subsonice, pe care F-16 din versiunile anterioare Block 50/52 le pot utiliza după instalarea software-ului adecvat.

Utilizarea acestor rachete, chiar și cu precauția și cu stângăcia de înțeles pentru niște piloți recent antrenați, crește simțitor potențialul ofensiv aerian ucrainean, cu atât mai mult cu cât, cel puțin într-o primă fază nu s-ar pune problema stocurilor de astfel de muniții.

Nu în ultimul rând, în cele cel puțin șase luni rămase până la prima apariție a unui F-16 pe cerul ucrainean, evoluția situației de pe front poate evolua într-un scenariu optimist într-o direcție în care livrarea efectivă a aeronavelor să nu mai fie necesară, iar aceasta să constituie doar un element în cadrul negocierilor de încetare a focului și chiar de pace între părți.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Dog fight între drone: Ucraina vânează și doboară în premieră un Orlan-10 rus la mare altitudine. Imagini spectaculoase inclusiv cu momentul impactului
TOP 5 cele mai proaste avioane de luptă din istorie. Cele 5 eșecuri numite de experți adevărate „sicrie zburătoare”
China vânează piața de armament din Orientul Mijlociu și propune arme cu laser, eficiente și împotriva dronelor kamikaze iraniene
Egiptul primește 2 Super Hercules. Aeronavele C-130 sunt calul de bătaie pentru transportul militarilor și al tehnicii de luptă ale României
Proiectul F-16 pentru Ucraina continuă. Canada începe pregătirea primului grup de piloți, în timp ce Olanda transferă Kievului rachete pentru F-16
Doborârea de către Belarus a unor drone rusești deasupra spațiului său aerian a fost confirmată oficial
Cât de fiabile sunt rachetele Iranului: În atacul din aprilie asupra Israelului, jumătate din munca apărării IDF au făcut-o chiar iranienii
Ucraina e prioritară. Germania confirmă că va transfera cele 12 sisteme IRIS-T SLM, deși Bundeswehrul abia acum primește primul sistem
Grupul de Luptă al NATO din România, ca parte a misiunii Aigle, a desfăşurat alături de avioanele F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole exerciții de coordonare cu operatori JTAC
Renunță SUA la generația a 6-a în detrimentul unor „avioane de luptă ușoare” pe modelul F-16? Situația e mult mai complicată decât pare
A devenit Marea Baltică un nou front pentru războiul electronic al Rusiei? Misiunea unei drone americane RQ-4B Global Hawk a fost perturbată
Este posibil ca F-16 să nu fi fost doborât în urma unei erori a militarilor ucraineni: Vor fi sau nu afectate viitoarele livrări de aeronave?
Rusia își compensează din pierderi: Forțele Aeriene au primit un nou lot de avioane Su-34, folosite intensiv pe frontul din Ucraina
SUA nu cred că „focul prietenesc” de la Patriot a provocat pierderea F-16 în Ucraina. Cum funcționează sistemul de identificare a aeronavelor prietene?
„Vom pune S-400 în depozite”. Renunță Turcia la sistemele rusești S-400 pentru a cumpăra F-35 americane?
Drone cu fir sau ”fulgere” verzi pe cer, câteva din inovațiile Armatei ruse în războiul dronelor
Rușii mizează pe Pantsir-S1M pentru apărarea Podului Crimeea sau e doar un joc disperat de imagine?
Peste 150 de drone ucrainene au atacat aseară mai multe regiuni din Rusia. Un incendiu major a izbucnit la o centrală electrică din regiunea Tver
Raid american în Irak, 15 combatanți ai Statului Islamic au fost uciși
Nici măcar aliații Rusiei nu vor armament rus. Su-30 pierde oficial în fața Rafale: Serbia a semnat un contract istoric pentru 12 avioane Rafale
Ce știm sigur e că nu Rusia a doborât F-16 ucrainean. Ipoteza unui „friendly fire”, avionul să fi fost doborât de un Patriot, nu e exclusă în SUA
Primul din cele 32 de avioane F-35 ”Husarz” poloneze, prezentat cu mare fast în SUA
Incident ciudat în Belarus: Un avion de luptă bielorus a doborât o dronă rusească Shahed care a pătruns în spațiul aerian al Belarusului
România pregătește cadrul legislativ pentru programul de F-35 și explică de ce nu a existat o altă opțiune în afară de F-35 americane
F-16, în rol de sistem de apărare. Ucraina interceptează cu F-16 rachete de croazieră mai bine decât ar face-o cu sisteme antiaeriene de la sol
Slovacia va avea 6 sisteme antiaeriene israeliene ”Barak”, rachetele vor fi produse local. Bonus: 1.300 de vehicule pentru Armată
Ministrul polonez al apărării afirmă că Polonia poate furniza suplimentar avioane de luptă MiG către Ucraina numai atunci când aceasta va primi avioane moderne F-35
Rușii vor avea probleme cu F-16 ucrainene. SUA au pus pe F-uri cea mai avansată bază de date de război electronic: „Dacă nu noi, atunci cine?”

Ştiri Recomandate

Zelenski, o nouă solicitare către aliaţii occidentali: NATO poate doborî drone și rachete ruseşti care atacă Ucraina, la fel ca în Orientul Mijlociu, dar noi încă nu avem un acord
O nouă reuşita pentru industria poloneză de apărare: Compania WB Electronics, acord semnat cu Hanwha Aerospace pentru producția de rachete CGR-080 de calibru 239 mm
România a confirmat. Sistemul Patriot a fost livrat deja Ucrainei
Noul Secretar General al NATO explică de ce Ucraina va fi prioritatea sa principală: Securitatea voastră contează pentru scuritatea noastră
Ucraina a folosit rachete ATACMS pentru a lovi un radar rusesc Nebo-M. Rusia dispune de numai 10 radare de acest tip
Vehiculele blindate de ultimă generație Rila 8x8 ar urma să fie produse în Bulgaria. Compania International Armored Group a deschis o nouă fabrică la Burgas
Învață Armata SUA suficient din războiul purtat de Rusia în Ucraina? Analiștii militari americani studiază experiența forțelor armate ucrainene, dar nu atât de amănunţit
SUA sunt dispuse să vândă avioane de luptă F-15 Turciei: O posibilă alternativă dacă acordul pentru aeronavele Eurofighter eșuează
Cehia ridică ștacheta: Acord major cu Ucraina pentru producția de muniție NATO. Primele obuze, livrate în 2025
Compania Hanwha Aerospace prezintă K9A3, o versiune autonomă a obuzierului K9 Thunder pentru atacuri rapide strategice pe distanțe lungi
Apărare antiaeriană mobilă / Armata Ucrainei
EXCLUSIV
Nou atac rusesc de amploare cu peste 100 de drone Shahed. Rusia urmărește să obosească apărarea ucraineană și să consume stocurile de muniție antiaeriană ale Kievului
Premierul României merge vineri în R. Moldova. Întrevederi cu Maia Sandu, premierul Dorin Recean și șeful legislativului Igor Grosu
Rusia a aruncat bombe termobarice în Ucraina. ”Am folosit cele mai puternice arme non-nucleare”, se laudă propaganda. De ce adevărul ar putea fi altul
Israelul are o șansă unică de a distruge proiectul nuclear al Teheranului? Expert: Capacitatea Iranului de a intercepta atacurile Israelului, „aproape de zero”
Ambasadorul Republicii Coreea: România va deveni Hub Regional de Apărare pentru Hanwha Aerospace
SUA refuză să dea Israelului mână liberă. America se opune ca aviația militară a Israelului să lovească facilitățile nucleare din Iran
Israelul l-a declarat persona non grata pe Antonio Guterres. Șefului ONU îi e interzis accesul în Israel pentru că nu a condamnat atacul Iranului
Tot mai multe companii importante din domeniul apărării vor să producă arme în Ucraina: Dronele kamikaze Switchblade, dezvoltate pe baza feedback-ului ucrainenilor
Teama bate la porţile Teheranului: Iranul nu vede necesitatea unui război cu Israelul și face apel la „moderație” după atacul cu 200 de rachete împotriva civililor israelieni
Puține țări sunt mai atente la războiul din Ucraina decât Polonia: Bugetul apărării pentru anul 2025 a fost aprobat şi reflectă hotărârea Varșoviei de a-și moderniza forțele armate
NATO este „insuficient” pregătită pentru un război la scară largă cu Rusia. Generalul Ben Hodges: Nu avem o apărare antirachetă și aeriană adecvată pentru a ne proteja
Gruparea navală rusă din Marea Mediterană se subțiază din nou: Submarinul Ufa a părăsit portul Tartus și se îndreaptă spre Vladivostok
Armata ucraineană a confirmat retragerea din orașul Vuhledar, pentru a evita încercuirea de către trupele ruse. Oficialii militari ruși nu au anunțat încă preluarea controlului asupra localității
Ucraina intenționează să crească producția de rachete balistice și arme cu rază lungă de acțiune în 2025: În ce programe militare este implicată industria ucraineană?
MAE israelian l-ar fi declarat persona non grata pe secretarul general al ONU. Autoritățile israeliene care aplică decizia susțin că nu au primit nicio informare în acest sens
Rusia dă dovadă de o brutalitate fără margini în Ucraina (Video): Trupele ruse ar fi lansat super bomba ODAB-9000 asupra oraşului ucrainean Vovchansk
Parașutiștii ucraineni demontează, rând pe rând, asalturile rusești din Donețk: Zilele trecute, au anihilat un atac masiv cu blindate pe direcția Kurahove
Adevărata oboseală a războiului se vede în Ucraina. Cu o societate epuizată de război, Kievul ar putea accepta un compromis de tip „teritorii contra securitate”
Dronele ruse au lovit partea ucraineană de la PTF Orlivka dintre România și Ucraina
Israelul intensifică invazia terestră a Libanului, trimite noi trupe care să sprijie Divizia 98
Dezbaterea candidaților la vicepreședinția SUA, surprinzător de politicoasă. Singurul moment tensionat: Vance evită să răspundă dacă va recunoaște o eventuală înfrângere a lui Trump
Rachete hipersonice Fattah 2, folosite în premieră de iranieni în atacul asupra Israelului. Axios susține că Israelul va lansa represalii majore
pixel