Ucraina deja produce mașini de luptă, urmează în regiune România. Numărul imens de blindate Lynx de care Ucraina are nevoie în război
Europa de Est devine o regiune în care tot mai multe state produc mașini de luptă pentru infanterie (MLI). După Ungaria și Ucraina care produc mașini de luptă Lynx - ucrainenii produc în colaborare cu nemții în plin război -, România va deschide și ea după finalizarea programului de înzestrare cu mașini de luptă o linie de producție.
Mașină de luptă Lynx KF41, prezentată la Kielce în Polonia, în cadrul expoziției MSPO 2024. Photo source: DefenseRomania
În cazul României însă nu știm încă despre ce blindate va fi vorba căci procedura de licitație e programată să înceapă curând. Cert e că nemții de la Rheinmetall vor intra în competiție cu Lynx. Interesant e că deja Lynx e produs în Ungaria și Ucraina. De asemenea coreenii de la Hanwha sunt foarte interesați de competiție și propun producerea în România a blindatelor Redback. Britanicii de la BAE Systems cu CV 90 vor fi și ei prezenți.
Redback, la standul Hanwha Aerospace, prezentat la Kielce în Polonia, în cadrul expoziției MSPO 2024. Photo source: DefenseRomania
Cert e că o cerință obligatorie pentru programul României va fi producerea blindatelor în țară. Ceea ce înseamnă că indiferent cine va câștiga competiția mașini de luptă vor fi produse în regiune și în România, nu doar în Ungaria și Ucraina.
Achiziția României de mașini de luptă va viza un număr de aproape 300 de blindate iar valoarea contractului e estimată la aproximativ 3 miliarde de euro.
Amintim că recent cei de la Rheinmetall au confirmat că vor construi patru fabrici de armament iar una e deja activă și produce mașini de luptă. Nemții au transmis că fabrica va livra primul lot de vehicule de luptă pentru infanterie Lynx până la sfârșitul anului, un subiect abordat și de DefenseRomania. Acest pas marchează un impuls crucial în producția de vehicule blindate moderne în Ucraina, esențiale pentru consolidarea infrastructurii sale militare.
Numărul imens de blindate Lynx de care Ucraina are nevoie în război. Dar care nu poate fi atins
Primul IFV Lynx produs în serie la uzina din Ungaria. Sursa foto: Rheinmetall
Armin Papperger CEO al Rheinmetall, citat de publicația Defense Express, a declarat recent într-un interviu că trei dintre aceste fabrici vor produce pulbere, muniție și sisteme de apărare aeriană. Prima fabrică, care include o linie de producție pentru vehicule blindate, este deja funcțională și produce vehicule de luptă pentru infanterie Lynx.
Papperger a menționat că „Ucraina are nevoie de 3.000 de vehicule de luptă pentru infanterie Lynx, însă fondurile necesare pentru acestea nu sunt disponibile.”
Revenind la România, e de precizat că anul acesta a fost semnată o scrisoare de intenție între compania românească Automecanica Moreni şi Rheinmetall Automecanica Mediaş cu privire la implicarea în producția de tehnică militară, inclusiv Lynx KF41. Dar cei de la Rheinmetall vor să se implice și în modernizarea sistemului de artilerie antiaeriană blindată Gepard, dezvoltarea unui centru de întreținere pentru vehicule tactice blindate ușoare 4x4 și dezvoltarea unei o noi generații de blindate amfibii 8x8.
Câteva date despre mașina de luptă Lynx KF41, produsă deja în Ungaria și Ucraina
Modelul Lynx a fost prezentat pentru prima dată în 2016 la expoziția Eurosatory, iar în 2018 a fost lansată versiunea KF41. Lynx este dotat cu turela LANCE, care poate fi echipată cu un tun de 30 sau 35 mm, precum și cu un lansator de rachete antitanc, adaptabil în funcție de cerințele clientului. Vehiculul a fost dezvoltat folosind tehnologii moderne pentru a îmbunătăți protecția (armură modulară, sisteme active).
Mașină de luptă a infenteriei Lynx. Photo source: Rheinmetall
Vehiculul de luptă este protejat împotriva proiectilelor de 30 mm în partea frontală și de proiectilele de 14,5 mm - în părţile laterale. Partea inferioară a vehiculului garantează protecție împotriva unei explozii echivalente cu 10 kg de TNT.
Lynx KF41 dispune de tehnologie de propulsie de ultimă generație, cu un motor Liebherr de 850 kW (1140 CP), care permite dezvoltarea unei viteze de 70 km/h. Acesta având o autonomie de aproximativ 500 km.
CITEȘTE ȘI: Mașini de luptă de ultimă generație produse în România? Avantajul Redback e că va folosi aceeași linie de producție cu K9 care știm cu certitudine că se va face
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News