Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UE, sancțiuni împotriva lui Igor Kostiukov, șeful GRU. Un adjunct și doi agenți, vizați și ei
21 ian, 17:50
Uniunea Europeană a impus luni sancţiuni împotriva şefului serviciului de informaţii militare al Rusiei (GRU), a adjunctului acestuia şi a doi agenţi consideraţi responsabili de otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei acestuia cu o substanţă neurotoxică, Noviciok, în martie 2018 la Salisbury, în Marea Britanie.

Potrivit unui comunicat difuzat de Bruxelles, Consiliul miniştrilor de externe al al UE a decis interzicerea călătoriilor în Uniunea Europeană şi îngheţarea activelor pentru 'doi oficiali ai GRU (...) responsabili de posesia, transportul şi utilizarea la Salisbury (Marea Britanie) a unui agent neurotoxic', de aceleaşi sancţiuni fiind vizaţi şeful GRU şi adjunctul acestuia.

Identităţile persoanelor sancţionate vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE.

GRU este condus de Igor Kostiukov, care are mai mulţi adjuncţi.

UE a impus sancţiuni similare şi împotriva entităţii siriene responsabile cu dezvoltarea şi fabricarea de arme chimice, Centrul de studii şi cercetări ştiinţifice (SSRC în engleză), precum şi a cinci responsabili sirieni 'implicaţi direct' în activităţile Centrului.

Aceste sancţiuni sunt primele dictate în cadrul noului regim de măsuri restrictive împotriva folosirii şi proliferării armelor chimice, adoptat de UE la 15 octombrie 2018, a precizat Uniunea.

 

Mogherini susține că există probe solide

 

Decizia Consiliului a fost luată 'pe baze juridice foarte solide', a dat asigurări şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, într-o conferinţă de presă.

'Această decizie contribuie la eforturile depuse de UE pentru a lupta împotriva proliferării şi utilizării armelor chimice, ce constituie o ameninţare gravă pentru securitatea internaţională', precizează comunicatul de la Bruxelles.

Atacul cu Noviciok comis la Salisbury a constituit prima utilizare de arme chimice în Europa după Al Doilea Război Mondial, declanşând indignare la nivel internaţional şi expulzări masive de diplomaţi ruşi din ţări occidentale.

În plus faţă de Serghei Skripal, fiica acestuia Iulia şi un poliţist, alte două persoane au fost contaminate cu Noviciok în iunie în zona oraşului Salisbury, una dintre acestea, o femeie, decedând.

Moscova a negat orice implicare în atacul de la Salisbury.

Ştiri Recomandate

F-35, dotat cu arme laser? Vești proaste pentru Rusia
Coreea de Sud se laudă cu avionul F-35A distrugând, într-un videoclip, un sistem nord coreean de rachete intercontinentale Hwasong-14
La summitul de la Paris președintele Vladimir Putin a fost însoțit în permanență de șase membrii ai forțelor speciale
Psihologi recrutaţi de Armata Română au depus jurământul
Cehia repară elicopterele Mi-17 ale Forțelor Aeriene din Burkina Faso
Rebelii houthi au doborât o dronă a Arabiei Saudite
Congresul american interzice Pentagonului dezvoltarea armelor interzise prin Tratatul INF fără prezentarea unui raport complet
Premierul Bulgariei: În regiunea noastră, NATO este singurul garant al securităţii