Un avion de cercetare britanic RC-135W a traversat Marea Neagră, pentru prima dată de la începerea războiului din Ucraina
Surse de monitorizare a aviației pe conturi de Twitter și Telegram au informat că, 22.04.2022, un avion britanic de cercetare radioelectronică de tip RC-135W a îndeplinit misiuni de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) deasupra apelor neutre ale Mării Negre.
RC-135 britanic. Sursă foto: Royal Air Force
Aeronava Boeing RC-135W Airseeker R.1, cu numărul de bord ZZ665 și indicativul radio RRR7222, a decolat de la Baza Aeriană Waddington din Marea Britanie. Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul României. Avionul a evoluat la o altitudine de aproximativ 11.280 de metri, cu o viteză de circa 670 de kilometri pe oră.
Avionul britanic a traversat prin jumătatea Mării Negre, la limita FIR Sevastopol, după care a efectuat mai multe treceri în FIR Novorossiysk.
Probabil, aeronava a monitorizat, în special, Baza Navală Novorossiysk a Flotei ruse din Marea Neagră și Ținutul Krasnodar. De asemenea, ținând cont de raza de acțiune a echipamentelor electronice de la bord, aceasta a mai vizat Marea Azov, Peninsula Crimeea și partea de sud a Ucrainei.
Trebuie remarcat faptul că este pentru prima dată după o perioadă de aproximativ două luni când o aeronavă de cercetare pilotată dintr-un stat membru NATO traversează apele neutre ale Mării Negre. De regulă, după începerea războiului din Ucraina, astfel de misiuni au fost executate în spațiile aeriene ale României și Poloniei. Deasupra Mării Negre au mai ieșit numai drone de cercetare ale SUA și NATO.
Este adevărat și faptul că, în ultimele zile, avioane americane de luptă antisubmarin de tip P-8A Poseidon au mai avut încercări timide de ieșire deasupra Mării Negre, însă acestea au avut loc numai deasupra apelor teritoriale ale României și Bulgariei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News