Un batalion de elită al armatei siriene beneficiază de sprijin din partea unor consilieri ruşi
Un tânăr batalion de ''elită'' al armatei siriene beneficiază în prezent de sprijin preţios din partea unor ''consilieri'' ruşi la o bază situată în apropiere de Damasc, relatează miercuri, de la faţa locului, France Presse.
Asalt coordonat, mortiere, lunetişti, genişti şi platforme de lansare a rachetelor: antrenamentul ilustrează noile competenţe dobândite de armata regimului sirian graţie 'prietenului rus', la mare distanţă de dificultăţile şi deruta din primii ani ai războiului izbucnit în 2011.
Prin acest batalion capabil să facă faţă unor multiple sarcini, armata rusă vrea să demonstreze că forţele guvernamentale siriene au o nouă faţă, pe care a dorit-o s-o arate opiniei publice internaţionale, invitând un grup de reprezentanţi ai presei internaţionale, între care AFP, să asiste la un antrenament la o bază din regiunea Yaafour, la aproximativ 30 km distanţă vest de Damasc.
Intervenind militar în Siria în septembrie 2015, Rusia a consolidat regimul lui Bashar al-Assad, permiţând forţelor guvernamentale să preia controlul asupra unor vaste zone ale teritoriului sirian şi să câştige lupte după lupte în faţa rebelilor şi jihadiştilor, cu preţul bombardamentelor sângeroase şi distrugerilor masive.
Dacă de obicei sunt foarte discreţi în ceea ce priveşte activităţile lor de instruire în Siria, de data aceasta experţii militari ruşi se afişează fără teamă, chiar dacă feţele lor rămân mascate cu o bandană verde şi ochelari de soare mari.
Un ,,consilier'' explică - în rusă tradusă în arabă - unui grup de soldaţi cum să recunoască şi să dezamorseze mine, în timp ce un altul le arată cum să acorde ajutor celor răniţi, în faţa camerelor de filmare.
,,Batalionul a fost creat la 10 august şi a început antrenamentele în aceeaşi zi'', spune Omar Mohamed, comandantul acestei unităţi militare.
,,Datorită consilierilor ruşi, nivelul de pregătire a soldaţilor a crescut şi ei ştiu să se folosească de toate tipurile de arme'', asigură el.
După o pregătire individuală de două luni, batalionul va trebui să înveţe acum să acţioneze în cadrul unor grupuri mai mari.
Comandanţii săi nu exclud ca el să fie trimis în regiunea Idlib, ultimul bastion încă dominat de rebeli şi jihadişti, în nord-vestul ţării.
Un acord fragil între Moscova şi Ankara, sprijinit de anumite grupuri de rebeli, a fost negociat pentru a evita o ofensivă majoră a regimului împotriva acestei provincii.
Dar în ultimele luni, puterea de la Damasc a efectuat totuşi bombardamente sângeroase în acest sector, creând condiţiile unei operaţiuni la sol.
,,Ne punem speranţe în calea politică. Dar dacă nu vom obţine niciun rezultat, atunci vom trece la calea militară'', a explicat jurnaliştilor unul dintre comandanţii batalionului.
Generalul Hassan Hassan, şeful administraţiei politice a armatei siriene, este şi mai categoric, cu riscul de a provoca nemulţumirea aliatului rus: ,,Idlib va fi eliberat în orice caz şi vom vedea aceasta în curând'', asigură el.
Declanşat în 2011 cu represiunea manifestaţiilor antiguvernamentale de către puterea de la Damasc, conflictul sirian a evoluat de-a lungul anilor într-un război complex, soldat cu peste 370.000 de morţi.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News