Expulzarea diplomatului român din Rusia arată că România respinge tentaculele ruse. Spionajul rus, o caracatiță ce se întinde în Europa
De câteva decenii, Kremlinul și-a dezvoltat o rețea teribilă de spionaj, formată din ofițeri sub acoperire diplomatică, ucigași și agenți de influență, care acționează în toate statele UE.
Moscova a anunțat azi că expulzează un diplomat român, ca răspuns la măsurile adoptate de către autoritățile române din 24 mai 2024, care au expulzat un membru al Ambasadei Rusiei la București, întrucât acesta ar fi desfăşurat activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice. Mai concret, ”diplomatul” rus obținea de la un cetățean român imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate lângă Tulcea, dar şi imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.
Rusia neagă orice acuzații și spune că gestul MAE român a fost unul ”nemotivat”.
Rusia a transformat Viena într-un cuib al spionilor
Situația de astăzi readuce în prim plan acțiunile extrem de agresive ale Rusiei pe plan diplomatic, subiect abordat în trecut și de DefenseRomania.
Moscova folosește funcționarii din cadrul misiunilor diplomatice ca o extensie a serviciilor de informații rusești. Ambasada și consulatele ruse nu mai au nicio legătură cu rolul diplomatic.
Unu, activitățile acestora apără doar interesele cercului de putere de la Kremlin, nu ale rușilor obișnuiți. Doi, funcționarii sprijină sau sunt implicați direct în acțiuni ostile sau chiar lichidări demonstrative - așa cum arată un material WSJ.
Potrivit analizei WSJ, care face referire la informațiile austriece, numărul funcționarilor publici ruși din Austria a crescut de la 300-400 la peste 500 de persoane în ultimii doi ani, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind „diplomați și administratori”. Agențiile de informații ale Austriei cred că până la jumătate dintre ei sunt spioni.
Materialul relevă că, după ce Germania a închis, în 2023, consulatul rus din München care era suspectat că lucra pentru serviciile speciale ale Federației Ruse, „personalul rus s-a mutat pur și simplu la Salzburg”, orașul austriac de peste graniță.
Diplomații ruși din Viena, implicați în acțiuni ”hibride” în statele UE
Raportul spune că Viena este acum o bază pentru operațiuni ascunse ale Rusiei, inclusiv finanțare și sprijin logistic pentru asasinate, sabotaj și recrutare în toată Europa, precum și operațiuni de spionaj industrial și de influență.
WSJ subliniază că Austria este o țară neutră și nu este membră a alianțelor militare, iar spionajul în interiorul țării este legal dacă nu este îndreptat împotriva Austriei.
Potrivit ziarului, spionii ruși din Viena ar putea urmări furnizarea de arme occidentale către Ucraina din Polonia.
”Diplomații” ruși de la Viena ar putea fi parte și din operațiunea de ucidere a pilotului militar rus Maxim Kuzminov, care a trăit în Spania după ce a dezertat în Ucraina. Potrivit oficialilor de securitate occidentali, ucigașii, au fost plătiți în numerar cu bani furnizați de funcționarii publici ruși din Viena.
Pilotul rus Maksym Kuzminov, care în 2023 a zburat elicopterul Mi-8 pe teritoriul Ucrainei (Foto: captură de ecran a videoclipului YouTube / Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei)
Articolul spune că Rusia trimite cantități mari de numerar către alte țări, precum Lituania, prin curierul diplomatic, folosind transportul rutier. Diplomații din Austria mută bani prin Europa, folosind adesea corespondența diplomatică pe care poliția nu are dreptul să o verifice.
WSJ sugerează că spionii ruși din Austria ar fi putut fi în spatele atacului asupra personalului ambasadei SUA la Viena - în 2021, 20 de persoane au experimentat simptome similare cu „Sindromul Havana“ - o afecțiune misterioasă care a afectat personalul diplomatic american, inițial raportată în Cuba în 2016. Simptomele includ dureri de cap, greață, amețeli, dificultăți de concentrare, pierderi de memorie și probleme de vedere și auz.
Kremlinul și-a dezvoltat în Europa o rețea uriașă de spionaj
Rețeaua rusă este formată din ofițeri sub acoperire diplomatică, ucigași plătiți, agenți de influență ai Moscovei, o mașinărie care îndeplinește o mare varietate de sarcini - lobby, informare, discreditare, destabilizare și spionaj.
Amintim cazul de anul trecut, când Carsten Linke a fost arestat la München, acuzat de cooperare secretă cu Rusia. Linke era șeful unei divizii a BND - Serviciul Federal de Informații din Germania, fiind responsabil cu securitatea cibernetică și monitorizarea comunicațiilor electronice.
La o lună de la aceste evenimente, agenți germani de contrainformații l-au arestat și acuzat de spionaj pentru Rusia, pe Arthur Eller, un alt angajat al BND.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News