Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea vulnerabilitatea a celei mai puternice armate din lume: Armata SUA, prea „ușoară” pentru a câștiga. Rețeta declinului ar fi focalizarea exclusivă pe Pacific
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
„Prea multe dintre forțele sale au blindajul slab și sunt insuficient înarmate”, precizează un fost director pentru Europa și Rusia în cadrul Consiliului de Securitate Națională al SUA, cu referire la tehnica de luptă folosită de forțele ameicane.
M2A2 Bradley - Sgt. 1st Class Kimberly D. Calkins, South Carolina National Guard
M2A2 Bradley - Sgt. 1st Class Kimberly D. Calkins, South Carolina National Guard

Nota autorului:

Prima condiție ca o unitate militară să-și poată îndeplini misiunea este ca ea să supraviețuiască. De regulă, cei mai buni și cei mai motivați militari sunt cei profesioniști, pregătiți în mulți ani cu un antrenament greu și divers și nu cei mobilizați.

Într-o confruntare armată egal-egal, partea care reușește să asigure o supraviețuire cât mai mare a acestor profesioniști, are cele mai mari șanse să câștige războiul.

În războiul ruso-ucrainean, blindatele americane și cele occidentale au demonstrat o rată mult mai bună de supraviețuire a echipajelor decât blindatele rusești. Blindatele occidentale lovite au fost reparate iar soldații care au fost în ele au supraviețuit și s-au întors la luptă.

Protecția forței s-ar putea dovedi cheia câștigării conflictelor.

Privind perspectiva dronelor aeriene foarte ușoare și ușoare, care domină în prezent natura operațiilor terestre din războiul ruso-ucrainean, generalii francezi consideră că ele sunt arma momentului dar, în viitor, unul destul de apropiat, ele ar putea fi contracarate rapid și ieftin.

 

Experții americani avertizează cu privire la vulnerabilitățile Armatei SUA

R.D. Hooker Jr., expert în probleme de apărare, care a lucrat în Consiliul Național de Securitate al SUA în primul mandat al lui Donald Trump, avertizează că US Army (Forțele Terestre americane) este slab echipată pentru a descuraja China sau Rusia iar noile măsuri din recenta inițiativă de transformare, lansată pe 30 aprilie, îi accentuează neajunsurile.

În plus, R.D. Hooker Jr. consideră că inițiativa de transformare a US Army într-o structură axată pe Pacific va duce la „o Americă capabilă să lupte într-un singur teatru de operații” ceea ce înseamnă „o Americă mulțumită să fie o putere regională, dar nu globală - o rețetă pentru declin”.

În continuare redăm integral analiza publicată de Defense One, pe 29 mai 2025:

*   *   *

„Cum am putut uita lecțiile teribile de la începutul anilor 2000, când pierderile din Irak și Afganistan au determinat o luptă pentru desfășurarea de vehicule HMMWV blindate și vehicule blindate rezistente la mine? Armata de astăzi, mult mai ușoară decât cea care a suferit astfel de daune în așa-numitele „lupte de intensitate redusă”, este prost echipată pentru a descuraja sau a concura cu tancuri precum China sau Rusia.

Să luăm în considerare cele 31 de brigăzi de manevră active ale US Army. Unsprezece sunt brigăzi grele echipate cu tancuri și vehicule de luptă pentru infanterie - platforme bine protejate, potrivite pentru războiul modern.

Alte șase brigăzi sunt formațiuni Stryker echipate cu transportoarele de infanterie cu același nume, pe roți, ușor blindate. Inițial numit „vehicul blindat interimar”, Stryker era destinat să servească doar până la sosirea Sistemelor de Luptă Viitoare, care au implodat în schimb. De la concepție, unitățile Stryker au suferit de confuzie doctrinară și conceptuală. Unitățile Stryker transportă mai multe trupe care debarcă decât unitățile Bradley, care sunt destinate să lupte în principal cu militari la bord. Dar ele (mijloacele Stryker – nota autorului) sunt transportoare de infanterie, nu vehicule de luptă pentru infanterie. Având o mobilitate slabă în afara drumurilor, sunt vulnerabile la sistemele antiblindate portabile, iar unitățile lor au artilerie remorcată în loc de artilerie autopropulsată. Rotațiile repetate ale Centrului Național de Antrenament arată că nu pot supraviețui atunci când sunt folosite împotriva blindatelor.

Cele 14 brigăzi de manevră active rămase sunt formațiuni de infanterie ușoară, mai slab echipate și mai ușor de desfășurat, dar, realist vorbind, incapabile să concureze cu amenințarea actuală. Conform îndrumărilor actuale, acestea merg la război în „vehicule de infanterie” neblindate și fără arme grele.

Problema este agravată de faptul că aceste brigăzi ușoare au o putere de foc dramatic mai mică decât înainte. Decizia recentă de a elimina o escadrilă de cavalerie aeriană  (escadrila de elicoptere – nota autorului) din brigada de aviație existentă în fiecare divizie a US Army elimină jumătate din cele 48 de elicoptere de atac AH-64E ale fiecărei divizii, o reducere masivă a puterii de luptă. Doar puțin mai puțin periculoasă a fost recenta decizie a US Army de a dezactiva escadrila de cavalerie (compania blindată – nota autorului) din brigăzile Stryker și de infanterie ușoară, cu numeroasele ei vehicule cu roți și arme grele. Aceeași directivă a deposedat batalioanele de infanterie ușoară de companiile lor antiblindate/arme grele: formațiuni înarmate cu lansatoare automate de grenade, mitraliere grele și sisteme antitanc grele. Aceste acțiuni au eliminat o mare parte din puterea de foc disponibilă a brigăzii.

Între timp, batalioanele de artilerie ușoară încă folosesc venerabilul obuzier tractat M119 de 105 mm, care are o rată de foc mai mică, o rază de foc mai scurtă și efecte ale armelor mai slabe decât sistemele de 122 mm și 152 mm utilizate de brigăzile ruse și chineze. De asemenea, acestea sunt mai lente de deplasat decât sistemele autopropulsate, ceea ce le face mult mai vulnerabile la focul de contra-baterie și la atacurile cu drone.

Promisiunile de a compensa toate aceste reduceri cu „Sisteme fără pilot și efecte lansate la sol/aer” ridică semne de întrebare serioase, având în vedere lipsa de detalii specifice furnizate și istoricul slab al achizițiilor Departamentului Apărării.

O privire rapidă asupra structurii forțelor adverse ilustrează provocarea. Brigăzile de manevră rusești (tancuri, infanterie motorizată, asalt aeropurtat/aerian, infanterie navală) sunt remarcabil de similare. Toate includ patru batalioane de manevră; trei batalioane de artilerie (atât cu țevi, cât și MLRS); batalioane (câte unul – nota autorului) antitanc, apărare antiaeriană și recunoaștere; și o companie de război electronic. Brigăzile chineze au patru batalioane de manevră susținute de unități puternice de artilerie, apărare antiaeriană și război electronic. Brigăzile americane au trei batalioane de manevră, un singur batalion de artilerie și nicio unitate dedicată antitanc, apărare antiaeriană sau război electronic. La eșaloanele superioare, artileria adversă, apărarea antiaeriană și războiul electronic continuă să depășească capabilitățile americane, iar atât armata rusă cât și cea chineză au demonstrat angajamente ferme de a progresa cu dronele și sistemele fără pilot. Per total, forțele lor sunt în mod clar mai puternice, o dilemă exacerbată doar de mișcările repetate de reducere sau de slăbire a forțelor terestre americane.

Ce ar trebui să facă US Army?

Mai multe lucruri: să reechipeze brigăzile ușoare cu transportoare pe roți protejate, pe care să monteze arme grele, cum era înainte; să restabilească companiile antiblindate; să crească densitatea sistemelor de apărare antiaeriană Javelin și antitanc Stinger în formațiunile ușoare; să înlocuiască artileria ușoară tractată cu sisteme cu roți, de calibrul 155 mm, precum Caesar francez sau RCH-155 german; inversarea dezactivării escadrilelor de cavalerie aeriană (elicoptere – nota autorului); și înarmarea elicopterelor de asalt UH-60 cu sistemul de rachete antitanc Hellfire.

Brigăzile Stryker ar trebui transformate în adevărate brigăzi grele, probabil cu tancuri M1 Abrams recondiționate și vehicule de luptă M2 Bradley, care sunt acum depozitate.

Sute de variante anterioare ale obuzierului autopropulsat M1, M2 și M109 sunt depozitate la Depozitul Sierra al US Army din Nevada. În cazul în care brigăzile Stryker ar trebui păstrate, acestea ar trebui să includă un batalion de blindate, similar brigăzilor rusești de infanterie motorizată. Brigăzile grele ar trebui modernizate cu tancul principal de luptă M1A3 și vehiculul de luptă pentru infanterie M2A4 cât mai curând posibil.

Diviziile US Army ar trebui să dispună de un batalion de artilerie de 155 mm pentru sprijinul general, pe lângă batalioanele de artilerie care oferă sprijin direct brigăzilor de manevră. Toate brigăzile și diviziile ar trebui să includă unități de apărare antiaeriană și război electronic, precum și formațiuni dedicate de drone cu operatori antrenați la fiecare eșalon, de la companie la divizie.

America nu a mai purtat un război de mare intensitate împotriva forțelor grele de la Războiul din Golf, când se bucura de o superioritate zdrobitoare în toate domeniile. Astăzi, această superioritate nu mai există.

Promovată ca o mișcare de îndepărtare de la armata axată pe GWOT (Global War on Terrorism) către una mai concentrată pe „letalitate” și mai potrivită regiunii indo-pacifice, schimbările actuale afectează de fapt profund abilitatea US Army de a lovi puternic și cu putere de luptă în masă. O Americă optimizată să lupte într-un singur teatru de operații este o Americă mulțumită să fie o putere regională, dar nu globală - o rețetă pentru declin. În lumea reală, provocările izbucnesc brusc și neașteptat (gândiți-vă la decembrie 1941, iunie 1950, octombrie 1963, august 1990 și septembrie 2001). Adevărata securitate națională necesită o armată flexibilă și adaptivă, antrenată și echipată pentru lupte susținute și intense la capătul superior al spectrului conflictului. Aceasta înseamnă mobilitate, protecție și putere de foc în toate formațiunile armatei.

Într-un cuvânt, ușor nu înseamnă letal. Este timpul pentru o regândire.”

R.D. Hooker Jr. este Senior Fellow la Consiliul Atlantic. A servit trei misiuni în cadrul Consiliului Național de Securitate și a comandat o brigadă de parașutiști la Bagdad.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Sistem rusesc de rachete S-300, prezentat la o paradă militară organizată la Teheran: Sursa foto: Agenția iraniană de presă IRNA.
EXCLUSIV
Eroarea strategică a Rusiei ar putea duce la sacrificarea regimului ayatollahilor din Iran
Imagini din satelit de aproape ale instalației nucleare Natanz din Iran, în urma atacurilor israeliene de noaptea trecută. Imaginile de înaltă rezoluție arată pagube vizibile la mai multe structuri de pe amplasament. Sursa foto: X/War Mapper.
EXCLUSIV
Analiză Militară | Imaginile din satelit confirmă: Israelul a lovit cu precizie facilităţile militare iraniene din Kermanshah și Natanz (Foto/Video)
Israel vs. Iran, pe înțelesul tuturor. Ioana Constantin Bercean: Războiul poate fi câștigat doar cu implicarea SUA. Urmează cel mai greu test pentru Trump
Fără Taurus, dar cu susținerea de către Germania a producției ucrainene de armament similar
NATO va consolida apărarea antirachetă în Europa de Est: România şi Polonia sunt principalii beneficiari ai cupolei unui ,,super-scut''
Germania spune că deja clepsidra este întoarsă, iar Europa rămâne fără timp: Umbrela de securitate a Statelor Unite s-ar putea restrânge
Analiză militară: Atacul Israelului asupra Iranului nu a fost doar un raid aerian (Foto/Video). Unități de comando au atacat anticipat sistemele iraniene de apărare aeriană
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ucraina a devenit cea mai mare și pregătită armată a Europei. E.S. Ihor Prokopchuk: Dacă nu oprim Rusia va înainta pe flanc, inclusiv România
Nicușor Dan, Maia Sandu, Volodimir Zelenski
EXCLUSIV
România, după summitul de la Odesa și agresiunea continuă a Rusiei în regiune | Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
NATO va desfășura noi sateliți pentru a monitoriza Rusia
Un milion de victime: Armata Rusiei sângerează în Ucraina, iar Kremlinul pare să nu bage de seamă
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Rusia simulează Operațiunea Iași-Chișinău care a dus la invazia României din 1944. Este o amenințare la adresa NATO sau o testare a reacţiei noastre?
Photo source: Lockheed Martin
EXCLUSIV
Capabilități gata de misiune, la viteza și amploarea necesare
Cum ar intenţiona Rusia să testeze dacă Articolul 5 al NATO mai are vreo valoare: Testul s-ar putea să nu vină sub forma unei invazii clasice, cu armate de tancuri
Analiză Militară | Polonia își schimbă radical prioritățile: Pune pe pauză unele achizitii militare pentru a rezolva o problemă critică de instruire
Uitați de Rusia. Crește cu viteză amețitoare puterea militară a Chinei iar estimările nu sunt bune deloc: Peste 435 de nave de război până în 2030
Ar fi suficiente cele 49 de avioane F-16 în caz de război? Și cum a sacrificat România alte obiective: „Un număr mare de F-16 nu asigură succesul”
Armata ocupantului rus acționând în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Fota: Dacă rușii vor face o porcărie vor declanșa războiul în următorii 2 ani. Urmează o perioadă critică pentru România și Europa
Trump se abține să critice China pentru ajutorul acordat Rusiei în război. Strategia SUA în relația cu „dragonul” nu are Ucraina ca obiectiv principal
Membri ai forțelor armate germane transportă un sistem de arme Taurus în timpul Expoziției Aerospațiale Internaționale (ILA) din Schoenefeld pe 30 mai 2016. Sursa foto: TOBIAS SCHWARZ via Getty Images.
EXCLUSIV
Europa, vulnerabilă fără umbrela de securitate a SUA: Noi, europenii, nu avem suficiente sisteme de rachete pentru a descuraja singuri Rusia
Atac masiv asupra aeroportului din Briansk, Rusia (Foto/Video): Rezultatul, explozii puternice și distrugerea aviației de transport militar
Vești bune de peste Atlantic - Merz mulțumit de rezultatele întâlnirii cu Trump
Expertul în studii de securitate Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și secretar de stat în MAE
EXCLUSIV
Nu mai e timp de pierdut: Marea Neagră și obiectivele României cu războiul readus de Rusia la ușa noastră | Iulian Fota, la Obiectiv EuroAtlantic
Screenshot video SBU
EXCLUSIV
Aviația strategică a Rusiei arată ca o șandrama (Foto/Video): Bombardierele rusești sunt protejate în cel mai rudimentar mod, cu anvelope și panouri din sârmă
Noul comandant al Forțelor ucrainene de Sisteme fără Pilot anunță schimbări radicale
Adevărul din spatele cortinei de fum: Imaginile din satelit demască strategia Rusiei de a ascunde pierderile de avioane Tu-95 și Tu-22M3, după operațiunea "Pânza de Păianjen" (Foto)
Cum se pregătește China pentru operațiuni de luptă la scară largă: O analiză detaliată a strategiei militare a Beijingului
Belgia intenționează să își mărească flota de avioane de vânătoare F-35A cu peste 50%
Războiul readus pe continent de Rusia deschide a doua umbrelă nucleară: După Franța, un alt stat vrea să contribuie la descurajarea nucleară
Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014

Ştiri Recomandate

Descriere foto: Trageri de luptă cu LAROM, la Smârdan. Sursă foto: Trustul de presă al MApN
EXCLUSIV
Colacul e la Bolojan, iar premierul trebuie doar să-l „arunce”. Cum riscă România să se înece la mal, într-un moment în care industria de apărare are o șansă mare de salvare
Țări NATO și partenere desfășoară un exercițiu militar în Georgia
Estonia semnează un acord de 200 de milioane de euro pentru sistemele Mistral 3. România are pe masă o ofertă la fel de avantajoasă
”O țară are 17 Patriot care sunt gata să fie trimise”. SUA vor furniza Ucrainei sisteme PATRIOT, anunță Trump
Su-35 chiar are probleme? Un stat care a refuzat cu scandal cel mai promovat avion al Rusiei nu ar fi făcut-o doar la presiunea SUA
”Flota Fantomă” a lui Putin, vânată nu doar cu sancțiuni, ci și de atacuri neconvenționale: Minele marine, folosite în operațiuni surpriză
Franța suplimentează cheltuielile militare. Șeful armatei, în primul interviu din 2021: Situația este alarmantă; „uitați-vă ce se întâmplă sub mare și în spațiu”
Zvonurile s-au adeverit: Zelenski a demis premierul. Șmîhal ar putea fi numit ministru al Apărării
Generalii ruși i-ar fi propus lui Putin o ofensivă majoră în Ucraina: O nouă presiune asupra Occidentului?
SUA, Australia și Japonia semnează un acord trilateral de logistică navală pentru a îmbunătăți interoperabilitatea
Viraj de 180 de grade în stilul lui Donald Trump: Promisiuni pentru sisteme Patriot acordate Ucrainei, dar nota de plată pentru Europa
Pariul de sute de miliarde al SUA: Cum bombardierul B-21 și proiectul NGAD trebuie să asigure ,,dominația aeriană'' a U.S. Air Force în fața Chinei
Rusia reactivează migrarea din nordul Africii ca armă împotriva unității UE
Rămasă cu depozitele goale, Ucraina mizează pe muniția învechită și dezafectată a armatei americane
Ucraina a fost iar ,,înarmată cu promisiuni'': Germania face un pas în spate, renunţând la transferul de sisteme Patriot şi trimiterea de rachete Taurus
Revenirea la F-35, misiune imposibilă pentru Turcia? Israelul „lucrează din umbră” intens pentru a bloca revenirea Turciei în program
De ce s-a topit stocul rusesc de rachete balistice Iskander-M și KN-23. O explicație ar putea fi atacul ucrainean din noaptea de 28 iunie
Nu doar "Dacian Fall". NATO pregătește, în nordul Germaniei, o simulare uriașă de răspuns la invazia rusească, la care participă sute de mii de oameni
Zelenski acuză Rusia că a intensificat teroarea împotriva civililor
Loviturile Rusiei cu Iskander și Kinjal i-au convins pe generalii occidentali: NATO are nevoie de mai multe rachete cu rază lungă de acțiune
Coreea de Nord anunță „sprijin necondiționat” pentru Rusia, dar asta deja se întâmplă: ”Furnizează 40% din muniția de artilerie a rușilor”
Asasinarea ofițerului ucrainean de informații, opera FSB-ului rus. Autorii au fost lichidați azi, într-o operațiune condusă chiar de șeful SBU
Duș rece pentru Pentagon: În ajunul celor mai mari exerciții militare comune cu SUA, Canberra nu vrea să vorbească despre ”situații ipotetice” precum un conflict cu China
Vești proaste pentru ruși: Primele rachete ucrainene cu rază lungă vor ajunge pe front până la sfârșitul lunii. ”După aceea, vor veni cu sutele”
Contingentul francez de la Cincu / Armata Franței
EXCLUSIV
Sprijinul Franței pentru România înfurie Kremlinul. Cincu și Republica Moldova, doar două motive pentru activarea propagandei ruse din România
Dronele maritime ucrainene au făcut ordine în Marea Neagră. Flota rusă din Marea Neagră, incapabilă să ”jefuiască” Coridorul Cerealelor
Trump anunţă taxe vamale de 30% pentru bunurile importate din UE. Primele reacții ale liderilor europeni
Ucrainenii lovesc un gazoduct cheie din inima Rusiei și transmit un mesaj clar: Moscova nu este un furnizor sigur pentru China
Franța și Marea Britanie vor mai multe Storm Shadow și încep pregătirile pentru o umbrelă nucleară pentru Europa
NATO caută soluții pentru a accelera livrările de arme americane către Ucraina - NYT
Încă un val de rachete și drone asupra Ucrainei. Rusia schimbă strategia: Atacuri din mai multe direcții, la diferite înălțimi și cu drone folosite pe post de releu
China arată că e gata de invazie. Manevre militare spectaculoase, ca răspuns la exercițiile Taiwanului
pixel