Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Adio, dar rămân cu tine! Yuri Shvets, un spion KGB care pozează în dizident politic, reapare în scenă pe subiectul războiului din Ucraina
Intelligence
Data actualizării:
Data publicării:
Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de Yuri Shvets. Acesta este un fost ofițer KGB care a fost detaşat la Washington, D.C., timp de câțiva ani de zil,  în anii 1980, ca ''jurnalist'' al agenţiei de ştiri TASS. După căderea Uniunii Sovietice, Shvets a scris o carte în care și-a criticat foștii colegi din KGB, iar în decurs de un an a reușit să se mute în Statele Unite și, în cele din urmă, a devenit cetățean american. Și-a folosit noua identitate pentru a-și promova interesele personale și pentru a se răzbuna pe foștii săi colegi. Dar, Bart Marcois, fost ofițer în cadrul Departamentului de Stat al SUA, acum analist la OpsLens, prezintă o altă latură, mai puţin cunoscută, a fostului ofiţer KGB care se ascunde în spatele măştii de dizident politic preocupat de ce se întâmpla în războiul din Ucraina, dar criticând Kievul şi nu Moscova.
Yuri Shvets, fost ofițer KGB. Sursa Foto: APB Speakers.com.
Yuri Shvets, fost ofițer KGB. Sursa Foto: APB Speakers.com.

Analistul Bart Marcois precizează în investigaţia sa pentru OpsLens ca Yuri Shvets a intrat pentru prima dată în atenția Occidentului în 2006, după ce fostul ofițer FSB Alexander Litvinenko a fost ucis la Londra după ce a fost otrăvit cu poloniu.

Investigațiile au arătat că Litvinenko a fost ucis pentru că a dezvăluit activitățile de natura criminală organizate de serviciile ruse de informaţii, în special rolul pe care Vladimir Putin îl avea în ordonarea asasinării jurnalistei ruse Anna Politkovskaia.

În timp ce lumea era concentrată asupra rolului lui Putin în ambele asasinate, Yuri Shvets a apărut în scenă, susținând că are cunoștințe din interior despre aceste evenimente. Acesta a declarat că "adevăratul motiv" pentru care Litvinenko a fost ucis a fost un dosar la care lucrase în colaborare cu Shvets, despre o potențială investiție britanică în Rusia.

Shvets a declarat atunci pentru BBC că a oferit un dosar cu informaţii către Scotland Yard (n.a. Serviciul de Poliție Metropolitană din Londra). BBC l-a etichetat pe Yuri Shvets ca fiind o persoană "care consiliază companii și persoane fizice în probleme juridice și de securitate în fosta Uniune Sovietică", în ceea ce părea a fi o reclamă pentru serviciile sale. Nu este clar dacă atunci realul sau motivul a fost să se implice în rezolvarea celor două cazuri sau a încercat să distragă atenția publicului de la rolul lui Vladimir Putin în cele două crime.

Când președintele Trump a fost acuzat de legături cu Rusia, Shvets a considerat că este oportun să reapară în spaţiul public. Cunoscutul împătimit al conspirațiilor, jurnalistul şi scriitorul american Craig Unger a publicat o carte despre Trump și Rusia. Bart Marcois spune că Unger este cunoscut mai ales pentru o serie de cărți în care îi acuză pe ambii președinți Bush de legături cu familia regală saudită pentru a mușamaliza aspecte ale atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

Unger a acuzat familia Bush de înţelegerii cu Al Saud (n.a. familia regală conducătoare a Arabiei Saudite) pentru câștiguri financiare personale. Cartea sa despre Trump a fost la fel de părtinitoare, iar Shvets ''a furnizat'' unele dintre conspiraţiile apărute aici. El a susținut că KGB-ul l-a identificat pe Trump în anii 1980 ca fiind un potențial candidat la președinție. El a susținut că KGB-ul a văzut în Trump abilități de om de stat pe vremea când acesta apărea pe coperta revistei PlayBoy (n.a. martie 1990).

De fapt, a afirmat Shvets, KGB-ul l-a încurajat pe Trump să candideze la președinție. Încă o dată, ''scopul cooperării'' lui Shvets cu Unger părea să fie autopromovarea prin asociere cu o știre de actualitate.

Războiul din Ucraina i-a oferit lui Shvets o nouă ocazie de a se face cunoscut. De etnie ucraineană, fostul spion sovietic a profitat de fiecare ocazie pentru a arăta cu degetul către statul ucrainean, dar cel mai mult l-a interesat să critice activitatea serviciilor ucrainene de informaţii, în loc să critice agresiunea rusă. Aici se naşte un mare semn de întrebare: De ce un fost agent KGB, azi dizident politic în occident, este preocupat să urmărească activitatea serviciilor ucrainene de informaţii şi nu să critice slabă activitate a celor ruse, aşa cum făcea la începutul anilor '90?

Potrivit analistului Bart Marcois, Shvets a profitat de un recent articol de presă despre moartea unui om de afaceri ucrainean care avea legături cu serviciile de securitate ucrainene.

Wall Street Journal a relatat săptămâna trecută despre moartea lui Denis Kirieiev, un om de afaceri care a gestionat activele unei familii de miliardari din Rusia. Kirieiev întreținuse relații bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina din 2014 până în 2022. Dar, odată cu izbucnirea războiului, se spune că el ar fi furnizat serviciului de informații militare al Ucrainei (GUR), informații importante care au permis Ucrainei să apere aeroportul din Kiev de atacul inițial al Rusiei.

Tot săptămâna trecută, Washington Post a publicat un articol despre o vizită oficială a lui William Burns, directorul CIA, în Ucraina. În articol se menționa că ucrainenii au încredere în Burns deoarece acesta i-a avertizat înainte de invazie ca aeroportul din Kiev ar urma să fie vizat de atacurile armatei ruse.

Fostul agent KGB, Yuri Shvets, are şi un canal de YouTube, cu peste un milion de abonaţi, unde a ţinut să contrazică informaţiile apărute în Washington Post, întrebând retoric dacă "Burns a spus Ucrainei despre aeroport, sau Kirieiev?".

"La ce bun serviciul nostru militar de informații dacă nu poate face diferența între Kiryeyev și directorul CIA Burns?", a insinuat Yuri Shvets

Shvets se folosește de canalul său de YouTube pentru a promova teorii ale conspirației de tip KGB, pretinzând că există o contradicție între Washington Post și Wall Street Journal. 

El distorsionează în mod intenționat adevărul, distrăgând atenția de la imaginea de ansamblu, și anume că Direcţia Principală de informaţii Militare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a avut un rol esenţial în câștigarea bătăliei pentru Kiev. Mai mult, Shvets omite un citat important din Washington Post, scris de un oficial american, care confirmă că există o cooperare activă între spionii americani și ucraineni: "Directorul Burns a călătorit la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologii din serviciile de informații ucrainene, precum și cu președintele Zelenski". 

Serviciile de informații militare ucrainene și occidentale cooperează îndeaproape împotriva invaziei rusești. Direcţia Principală de informaţii Militare (GUR), evident avertizată atât de CIA, cât și de Kirieiev, a respins cu succes atacul rusesc asupra aeroportului din Kiev. GUR a avut, de asemenea, un mare succes în operațiunile de sabotaj împotriva infrastructurii militare ruse. Schimbul de informații joacă, fără îndoială, un rol în unele esenţial aici.

Dacă Shvets nu ar fi fost un spion bine pregătit de KGB, ar fi ușor să susţinem că acesta lansează teorii ale conspirației fără scop precis, ci sunt menite doar să obțină vizualizări și clicuri pe YouTube. Dar întreaga să abordare ''miroase a tactici KGB''.

,,De ce este atât de important pentru el, mai ales acum? În interesul cui servește acest efort? Al cui interes îl servește Yuri Shvets?'', se întreabă Bart Marcois, sugerând ,,este timpul ca cineva să îl investigheze, pentru a răspunde la această întrebare''.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

"Spionaj deosebit de intim", când agenții ruși își mint proprii copii. Detalii despre familia care a fost repatriată în Rusia după schimbul de prizonieri cu SUA
Forțele pentru Operaţii Speciale ale Ucrainei, atac asupra forţelor ruse aflate la gura de vărsare a fluviului Nipru (Foto/Video)
Serviciile speciale ucrainene plănuiau asasinarea președintelui Putin și ministrului rus al apărării. Planurile au fost dejucate după o convorbire telefonică între miniștrii apărării din Rusia și SUA
”Patria nu te-a uitat”, consemnul Kremlinului pentru toți spionii ruși din Vest. Schimbul de condamnați va amplifica acțiunile de spionaj ale Moscovei?
Discuțiile privind schimbul istoric de prizonieri între Occident și Rusia au durat peste 2 ani: Care a fost cel mai important deţinut pentru Moscova?
Parlamentul R. Moldova, penetrat de ruși? SIS efectuează o investigație privind un caz de spionaj rusesc în forul suprem al Moldovei
O unitate specială a agenției ruse GRU recrutează sabotori în Europa prin intermediul Telegram și TikTok
Serviciile franceze de informații au arestat un rus, bănuit că pregătea acte de „destabilizare” în timpul Jocurilor Olimpice, în colaborare cu o ”putere străină”
Expulzarea diplomatului român din Rusia arată că România respinge tentaculele ruse. Spionajul rus, o caracatiță ce se întinde în Europa
SBU a dejucat o tentativă de lovitură de stat în Ucraina. Un grup subversiv planifica preluarea Radei și schimbarea guvernului
ICEYE face diferența: Spionajul militar ucrainean dezvăluie cât de importată a devenit utilizarea în scopuri strategice a imaginilor obţinute din satelit
Fostul șef al Armatei R. Moldova le oferea rușilor inclusiv detalii ale rutei România - Ucraina. Cât de gravă e situația? „Dacă Rusia trece Nistrul, Moldova devine garnizoană rusă”
Investigaţie media: Fostul șef al Marelui Stat Major al Republicii Moldova a lucrat pentru Rusia. România, menţionată ca poartă de intrare a echipamentelor militare destinate Ucrainei
Hibrid, război hibrid. Rusia vrea să sperie Europa prin zeci de operații speciale de sabotaj, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare sau spionaj
Un sirian a aruncat cu cocktail Molotov în Ambasada Israelului din România. Brigada antitero a SRI a intervenit într-o fracțiune de secundă
Între epoca de după Războiul Rece și o eră nouă și incertă: CIA vede în războiul din Ucraina o oportunitate uriașă pentru a recruta spioni ruși
Contraspionajul britanic MI5 își schimbă centrul de greutate al activităților principale: Accentul va fi mutat de la teroriștii internaționali către spionii din Rusia și China
După spionaj, Rusia trece la următorul nivel: Serviciile ruse de informații și-au intensificat campania de sabotaj în Europa
O rețea coordonată de FSB-ul rusesc, destructurată de Serviciul ucrainean de Securitate. Președintele Ucrainei urma să fie asasinat într-un atac cu rachete antitanc
Înalt oficial american: Războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, puțin probabil să se încheie în viitorul apropiat
Serviciile secrete britanice indică numele unor înalți oficiali ruși care ar putea fi afectați de arestarea adjunctului ministrului rus al apărării
Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus
Serviciile de informații din NATO sunt cu ochii pe Serbia pe fondul escaladării tensiunilor cu Kosovo dar și din cauza exercițiului ”Vârtejul 2024”
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
Spioni ruși la sediul NATO, atacuri asupra rețelelor de transport din UE, noi detalii despre rețeaua de spionaj din Austria
Spionaj la cel mai înalt nivel al NATO. Stoltenberg confirmă expulzarea mai multor diplomați ruși din sediul Alianței
Cum spiona Rusia sub acoperirea Nord Stream. Moscova are acum informații prețioase despre infrastructura critică a nordului Europei
Scandal de spionaj fără precedent în Polonia. Comandantul Eurocorps, din care și România face parte, demis după o anchetă a serviciilor militare de contrainformații

Ştiri Recomandate

Ambasadorul Franței în România: Nu suntem aici să atacăm pe nimeni ci să protejăm Alianța. Puterea nucleară a Franței contribuie la descurajare și la securitatea mondială
Iranul și-a pierdut încrederea în S-300 rusești și preferă lansatoarele Chinei pentru a-și reconstrui apărarea aeriană distrusă de atacurile Israelului
Atac al Rusiei cu număr record de drone: Peste 700 de drone, lansate spre vestul Ucrainei, la sute de km de linia frontului. Polonia a ridicat din nou avioane F-16
O veste nu tocmai bună despre noul portavion USS John F. Kennedy de 13 miliarde de dolari. De ce SUA vor avea doar 10 portavioane în loc de 11 timp de 1 an
Virajul lui Trump: Președintele SUA reia ajutorul pentru Ucraina, dar pune presiune pe Germania să suporte transferul unor sisteme Patriot
Netanyahu s-a întâlnit cu Trump la Casa Albă pentru a doua zi la rând
O ameninţare de securitate pe care nu avem voie să o ignorăm| Cum au ajuns România şi Ucraina ţinte ale unui război hibrid planificat la Budapesta
Bruiajul rusesc a doborât din greșeală o dronă proprie de tip Altius aflată în teste, care a căzut peste o clădire rezidențială (Foto/Video)
Viitorul ,,avionului de luptă european'' FCAS este pus sub semnul întrebării: De ce nu reuşesc Franţa şi Germania să ajungă la un numitor comun?
O navă chineză din Mare Roșie, atac cu laser asupra unei aeronave germane. Berlinul l-a convocat pe ambasadorul chinez
Ce înseamnă să fii jucător-cheie în ecuația de securitate a flancului estic al NATO: Polonia a inaugurat oficial ,,Academia de sisteme HIMARS''
Sistem de apărare antiaeriană de tip MANPAD Mistral 3. Photo source: MBDA
EXCLUSIV
Cum au ajuns sistemele Mistral 3 subiect de război politic. Ambasadorul Warnery: Nu e o „afacere” între Franța și România. Prețul e unic pentru toate statele implicate
Mesajul de descurajare al NATO pentru Rusia: Avioane de luptă de au transformat Finlanda în vârful de lance al fancului nordic
Între ciocan și nicovală: Companiile germane din industria de apărare spun că vor fi afectate dacă se introduce recrutarea obligatorie
Cel mai mare port din Europa, reconfigurat și pentru logistică militară. Și România are un plan de extindere a portului Constanța
Un război mult mai complicat. Petr Pavel: E imposibil ca Ucraina să câștige acest război doar pe câmpul de luptă. Dar și Rusia și-a atins limita
Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România. Colaj DefenseRomania via Statul Major al Forțelor Armate Franceze
EXCLUSIV
Cum a ajuns achiziția României de sisteme Mistral temă a războiului hibrid. Dezinformare, relația cu Franța și securitatea Europei | Interviu Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România
Avioanele Gripen chiar sunt pe val: JAS 39 Gripen a „învins” din nou F-16, într-o piață dominată istoric de influența SUA. Istoria se schimbă
Suedia cumpără muniție de artilerie în valoare de jumătate de miliard de euro de la companii din Germania și Norvegia
UE pregătește cele mai dure sancțiuni împotriva Rusiei din ultimii trei ani
SUA s-au răzgândit. Pentagonul va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Rebelii yemeniți reiau atacurile în Marea Roșie. O navă a fost scufundată de un atac combinat, cu rachete, drone navale și UAV-uri
Rușii își cresc prezența în Armenia? Presat de pierderile din Ucraina, Ministerul rus al Apărării ”umflă” numerele de la Baza 102 de la Gyumri
Benjamin Netanyahu l-a nominalizat oficial pe Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace
Avioanele F-35 ale NATO vor proteja ajutorul militar destinat Ucrainei: „În acest fel, ținem literalmente la distanță amenințarea rusă”
Goana Poloniei după obuze de 155mm: Varșovia pompează peste o jumătate de miliard de euro pentru a deveni o ,,fortăreață a producţiei de muniții''
Marea Britanie oprește producția avionului Eurofighter Typhoon din cauza lipsei comenzilor, punând la îndoială angajamentul sau faţă de apărarea europeană
Încă o moarte suspectă în Rusia: Ministrul transporturilor s-a sinucis la scurt timp după ce a fost demis din funcție. Anterior, acesta a fost guvernator al regiunii Kursk
Noua eră a artileriei americane (Foto/Video): Pentagonul mizează pe racheta de precizie PrSM pentru a reconfigura sistemele HIMARS
Războiul ,,hibrid al avioanelor'', purtat pe frontul comerţului cu armament: Franța acuză China de sabotarea reputației avionului Rafale
Obuziere K9 și următorul pas: Tancuri K2 Panther? „România are nu doar avantajul similitudinilor geografice zdrobitoare, a producției locale ci și a timpului de livrare”
pixel