Albania a semnat, marți, un acord pentru achiziționarea unei flote de avioane militare fără pilot de la compania turcă "Bayraktar".
Ministrul Apărării al Albaniei, Niko Peleshi, a declarat că acest ajutor venit de la Guvernul Turciei este de mare importanță pentru securitatea națională, dar și pentru cea a alianței NATO.
La ceremonia de semnare a acordului dintre Ministerul albanez al Apărării și compania turcă "Bayraktar", primul-ministru al Albaniei, Edi Rama, a declarat că acest acord s-a materializat datorită parteneriatului strategic cu Turcia și pentru aceasta a mulțumit președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.
Rama a precizat că dronele vor fi folosite pentru misiuni militare, de poliție și civile. "Primele trei drone care vor veni vor fi complet înarmate și pregătite pentru orice eventualitate. Sper că nu va fi nevoie niciodată, dar nu trăim în vremuri sigure. Când securitatea noastră națională va fi amenințată, vom fi pregătiți pentru război", a spus Edi Rama.
Atât Rama, cât și Peleshi au spus că dronele vor ajuta și la monitorizarea traficului, dar și a teritoriului în ceea ce privește cultivarea canabisului, incendiile sau construcții ilegale, precum și la urmărirea persoanelor date în urmărire generală.
Rama a anunțat că acordul nu este doar de cumpărare a dronelor, ci include și întreținerea acestora, pregătirea a peste 30 de persoane selectate cu ajutorul companiei "Bayraktar" pentru a se pregăti să preia funcționarea centrului de control, care va face obiectul celei mai înalte tehnologii la baza aeriană Kucova.
În septembrie, Rama a declarat că Albania va primi șase drone armate Bayraktar TB2 din Turcia. Marți, premierul albanez nu a precizat câte drone vor fi livrate în final țării sale.
Nu se cunoaște cât a costat o dronă în Albania, dar în septembrie Rama a vorbit despre un "preț profitabil", fără a da o cifră concretă.
Această dronă, care poate zbura continuu 27 de ore propulsată de un simplu motor cu elice și poate acționa până la 150 de kilometri de bază, este văzută ca fiind revoluționară datorită costului său relativ ieftin și disponibilității ușoare. Dronele militare mari produse de Statele Unite, precum MQ-9 Reaper, costă zeci de milioane de dolari, iar puține țări și le pot permite.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News