Ambasadorul Rusiei la Chișinău: Grupul Operativ de Trupe Ruse nu se va retrage din Transnistria
Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a declarat într-un interviu pentru TASS că Grupul Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnistreană nu se va retrage în R. Moldova, deoarece nu există codiții în acest sens.
Acesta a spus că este prematur ca cei 1.500 de militari ruşi să fie retraşi, în ciuda declaraţiilor unor politicieni moldoveni. Diplomatul a mai spus că retragerea trupelor ruse din R. Moldova o cer politicienii iresponsabili, care urmăresc destabilizarea situației în țară, precum și unele cercuri din afara R. Moldova, potrivit Deschide.md.
Vasnetsov a declarat că în Moldova sunt 200.000 de cetăţeni ruşi pe care Federația Rusă nu-i va abandona în niciun caz.
De asemenea, Vasnețov a ținut să accentueze că unirea R. Moldova cu România și aderarea la NATO și-o doresc o parte nesemnificativă din cetățenii R. Moldova.
Un alt argument al diplomatului rus a fost faptul că acţiunile împotriva Rusiei, inclusiv închiderea unor mijloace mass-media, au fost paşi copilăreşti realizaţi de puterea subordonată oligarhului Vladimir Plahotniuc.
Oleg Vasnetsov a adus în atenţie şi interesele celor 500.000 de moldoveni care lucrează în alte state, mulţi în Federaţia Rusă, dar şi relaţiile economice dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă, fără să detalieze cu ce ajută prezenţa militară rusă aceste activităţi.
Militari ruşi sunt dislocaţi în Transnistria de 28 de ani. Conform oficialului rus, militarii din Transnistria facilitează misiunile de menţinere a păcii, dar păzesc şi depozitele cu muniţie şi echipamente învechite de pe teritoriul Transnistriei.
Militarii din Transnistria facilitează misiunile de menţinere a păcii? De când asta?
Pe 2 septembrie 1990 a fost autoproclamată „Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Transnistreană” (RSSMT), iar la 25 noiembrie 1990 , a fost ales prin vot universal Sovietului Suprem al RSSMT. La 25 august 1991 sovietul suprem al RSSMT a adoptat declarația de independență a noii republici sub numele de „Republica Moldovenească Nistreană”.
Republica Moldova a pierdut controlul acestei regiuni în urma intervenției armatei ruse (armata a 14-a) în conflictul din Transnistria din 1992. Este recunoscută de alte trei pseudostate care nu sunt membre ONU şi se află în situaţii similare cu a Transnistriei: Abhazia, Nagorno-Karabah și Osetia de Sud.
În acest moment, armata rusă continuă să staționeze pe teritoriul Moldovei încălcând angajamentele de retragere totală luate de Rusia la conferințele OSCE din 1999 și 2001. Conform Curții Europene a Drepturilor Omului, regimul separatist se află „cel puțin sub influența decisivă a Rusiei” și „supraviețuiește grație sprijinului militar, economic, financiar și politic pe care Rusia i-l furnizează.”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News