Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Arestarea a doi foști militari germani sub acuzația de terorism
22 oct, 11:46
Procurorii au arestat doi foști militari din Forțele Armate germane (Bundeswehr), acuzați pentru încercarea de a forma un grup terorist. Unitatea paramilitară urma să acționeze în Yemen și ar fi pus în pericol viețile civililor, potrivit unui articol al publicației Deutsche Welle.
Trupe speciale antitero GSG 9, Germania. Sursă foto: Bundespolitzei

Pe 20 octombrie, procurorii federali germani au informat că doi foști soldați ai Bundeswehrului sunt suspectați pentru că au încercat să înființeze o unitate paramilitară compusă din foști militari sau polițiști.

Conform informațiilor furnizate de procurori, cei doi bărbați cu vârstele de 52 și 60 de ani, identificați conform legilor germane privind confidențialitatea doar sub numele de Arend-Adolf G. și Achim A., ar fi fost motivați de un salariu lunar de aproximativ 40.000 de euro, aceeași sumă urmând să o primească fiecare membru al grupului.

În cadrul unității, urmau să se înroleze între 100 și 150 de mercenari, sub comanda unică a celor doi foști militari arestați, se mai precizează în comunicatul de presă.

Potrivit procurorilor, cei doi intenționau să întrebuințeze unitatea pentru operațiuni de luptă în războiul civil din Yemen, cu scopul de a „pacifica” regiunea și de a forța rebelii houthi și guvernul yemenit să negocieze.

G Ad:

Yemenul este, de mai mulți ani, teatrul unui conflict civil armat între rebelii șiiți houthi susținuți de Iran, și guvern. Arabia Saudită a intervenit militar, de partea guvernului, în acest în război, pentru a preveni câștiga puterii în regiune de către eternul său inamic, Iranul.

Cei doi foști militari au fost arestați în sudul Germaniei, unul în orașul Munchen și celălalt în regiunea Pădurea Neagră din landul Baden-Württemberg, se arată în comunicat.

Ulterior, un judecător de la Curtea Federală de Justiție din Karlsruhe a aprobat reținerea suspecților sub acuzația de încercare a formării unui grup terorist. Ministerul Justiției din Germania a mai clarificat că asocierea celor doi suspecți cu Bundeswehrul a fost în urmă cu cel puțin 25 de ani.

 

Posibile decese civile

 

Cei doi bărbați erau conștienți atât de faptul că unitatea planificată urma să ucidă oameni în timpul operațiunilor, cât și de posibilitatea ca și persoane civile să fie ucise sau rănite, au precizat procurorii, adăugând că suspecții aveau și planuri ca grupul să acționeze ca mercenari în alte conflicte.

Potrivit procurorilor, cei doi foști militari au căutat finanțare în primul rând din Arabia Saudită, Achim A. încercând de ceva timp să intre în dialog cu reprezentanții saudiți, dar până în prezent fără succes, nimeni din Arabia Saudită neexprimându-și interesul.

Deși unitatea nu a fost încă formată, procurorii au declarat că Arend-Adolf G. a contactat deja cel puțin șapte persoane pentru a afla dacă sunt interesate să se alăture.

Potrivit publicației germane Der Spiegel, cei doi suspecți, după perioada petrecută în Bundeswehr ca parașutiști, au lucrat pentru controversata firmă de securitate Asgaard, la care Arend-Adolf G. a deținut și funcția de director general al companiei.

Compania Asgaard a fost în vizorul autorităților de ani de zile, atât pentru faptul că recrutează, în mod deosebit, foști membri ai unităților speciale din Bundeswehr și poliție, cât și pentru acțiunile de extremă dreaptă, în care au fost implicați unii membri ai săi. Compania era cunoscută și pentru serviciile sale de securitate din Irak, unde păzea ambasada Arabiei Saudite, scrie publicația „Spiegel”.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Secretarul general al NATO: Ucraina este un partener ''foarte important''. Alianţa va oferi ţării sprijin politic şi practic
Zeci de elicoptere Black Hawk și Apache ale Armatei SUA vor survola spaţiul aerian al României
Statele Unite se bazează pe sprijinul statelor aliate pentru consolidarea posturii sale militare în faţa Chinei şi Rusiei
Planurile Rusiei pentru Ucraina. Răzvan Munteanu: Un scenariu ar fi ruperea Mariupolului și o nouă încercarea de a ajunge la Odessa
Şeful agenţiei de informaţii MI6: Agenţiile chineze de informaţii organizează operaţiuni de spionaj împotriva Regatului Unit
Extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina, considerată de Rusia 'o linie roşie' care nu trebuie încălcată
NATO este în măsură să trimită rapid peste 40.000 de militari în Letonia
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Generalul Virgil Bălăceanu, despre introducerea serviciului militar voluntar și programele de înzestrare | Starea Armatei în 2021
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro