"Acest contract vizează îmbunătățirea capacităților Forțelor Terestre. Este un pas util în direcția corectă. În acest fel, restabilim echilibrul în modernizarea forțelor armate", a declarat ministrul apărării Krassimir Karakachanov. De asemenea, oficialul și-a exprimat încrederea că proiectul pentru un nou vehicul blindat de infanterie va fi implementat.
Directorul executiv al TEREM-HOLDING EAD, Ivan Doskov, a subliniat importanța contractului pentru companie. "Semnarea sa este o continuare a eforturilor depuse de Ministerul Apărării pentru a restabili capacitățile de luptă ale armatei bulgare, iar TEREM - HOLDING face parte din acest proces. Fiecare leva și resursele financiare investite reflectă, de asemenea, asupra păstrării capacităților de reparații militare", a spus Ivan Doskov.
Modernizarea T-72 se va axa pe reducerea timpului de detectare, identificare (a tipului) și distrugere a țintei, creșterea preciziei loviturilor, a ratei de supraviețuire a echipajului, a autonomiei de deplasare, precum și a capacității de a schimba un volum mare de informații cu celelalte stații radio aflate în legătură.
O parte din activitățile de modernizare vizează instalarea unor noi sisteme privind: conducerea focului, creșterea autonomiei, conducerea acțiunilor de luptă și avertizarea timpurie de iradiere (tancul a fost țintit pentru a fi atacat).
Modernizarea va fi realizată în cooperare și cu entități străine și va implica transferul de competențe și cunoștințe legate de mentenanța noilor tehnologii. Potrivit ministrului bulgar al apărării, acesta va fi un alt pas către creșterea capacităților industriei bulgare de apărare.
Potrivit Defence24.pl, lucrările vor fi realizate de uzina TEREM-Han din Tărgoviște, nord-estul Bulgariei, care face parte din TEREM-Holding.
Comentariul autorului: Armata bulgară are dotare 150 – 200 de tancuri T-72M. Acest tip reprezintă versiunea pentru export a tancului sovietic T-72A (din anul 1979), ultimul fiind prima modernizare a tancului original T-72 Ural (din 1973).
O altă țară din NATO care a optat pentru modernizarea tancurilor T-72 este Polonia. Deține și ea un număr mare tancuri de acest tip – aproximativ 380. Direcțiile principale de modernizare sunt adaptarea la noile cerințe ale câmpului de luptă și interoperabilitatea totală cu sistemele standard NATO.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.
Turcia a 'condamnat cu fermitate' joi tentativa de puci din Armenia, ţară vecină cu care are relaţii tensionate şi unde Statul Major al armatei a somat guvernul să demisioneze, transmite Agerpres, citând AFP.
Compania Large Infrastructure Projects din Bulgaria a prezentat preşedintelui CCIR, Mihai Daraban, unul dintre cele mai ample proiecte de infrastructură regională, respectiv autostrada Dunăre - Marea Egee, un tronson din aceasta urmând să conecteze Bucureştiul cu reţeaua de autostrăzi deja existentă în Bulgaria şi Grecia.
Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a vorbit despre construcția unui nou spital militar în Municipiul București.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi că bugetul alocat MAE pentru 2021 este cu 1,07% mai mare faţă de 2020, care permite atingerea obiectivelor asumate prin programul de guvernare în acest an.
Iranul și-a prezentat oficial noua dronă Kaman 22, în prezența Aziz Nasirzadeh, comandantul Forțelor Aeriene ale Iranului.
Grecia va produce o nouă dronă de supraveghere a frontierei. Denumit IDEX 2021 - LOTUS reprezintă următoarea generație de aeronave de supraveghere fără pilot. Vehiculul aerian va fi fabricat de o firmă greacă.
Escroci neprecizaţi au oferit 400 de milioane de doze împotriva COVID-19 care valorau în jur de 3 miliarde de euro unor ţări membre ale Uniunii Europene, au declarat doi oficiali europeni, ilustrând modul în care infractorii încearcă să facă profit de pe urma campaniei de vaccinare care bate pasul pe loc din cauza crizei de vaccinuri, relatează Reuters.
Un nou lot de tancuri principale de luptă T-72 a intrat în dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei.
În această dimineață, Statul Major General (SMG) al Forțelor Armate ale Armeniei a cerut demisia premierului Nikol Pașinian și a guvernului, datorită demiterii prim-locțiitorului șefului SMG, Tiran Khachatrian.
Secretarul de stat moldovean Gheorghe Leucă a susținut un discurs în cadrul segmentului de nivel înalt al Conferinței pentru Dezarmare care se desfășoară în perioada 22 – 26 februarie la Geneva în format de videoconferință.
Potrivit surselor locale turcești de pe Twitter, care monitorizează tranzitul prin strâmtorile de la Marea Neagră, pe 25.02.2021, nave aparținând Grupării navale de luptă contra minelor (SNMCMG2) din cadrul NATO au traversat Strâmtoarea Bosfor în direcția Mării Negre.
Investițiile continue ale Chinei, Rusiei, Coreei de Nord și Iranului în modernizarea rachetelor de croazieră, balistice și hipersonice pun Statele Unite ”nu într-o poziție foarte bună”.
Primăria Moscovei prevede să cheltuiască peste 10 milioane de euro pentru a cumpăra noi camere de recunoaştere facială, o tehnologie deja extrem de prezentă în capitala rusă şi denunţată pentru posibilele sale utilizări în scopuri politice, relatează joi AFP.
Dragorul maritim ”Locotenent Lupu Dinescu” (DM-25) a plecat azi din portul militar Constanța, pentru a desfășura misiuni de asigurare a securității colective a NATO, în Marea Neagră, ca parte a Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Contra Minelor Marine SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group), pentru o perioadă de trei săptămâni.
MBDA a primit un contract din partea Egiptului pentru livrarea sistemului de apărare VL MICA NG (New Generation) care va echipa corvetele Forțelor Navale.
Pentru prima dată în istorie, după episodul "Crimeea", România devine garantul securității întregii Europe şi NATO pe amenințări strategice ce pot fi generate din cel mai mare "portavion" din Marea Neagră și Rusia, a spus vicepreședintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților, Bogdan Rodeanu, anunţând că în Plenul Camerei Deputaților a fost votat proiectul pentru achiziția sistemelor de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML), sau cunoscut mai scurt sub denumirea de baterii de coastă.
Romgaz va depune o ofertă pentru preluarea participaţiei Exxon în proiectul gazelor de mare adâncime din Marea Neagră în următoarele două luni, până la expirarea mandatului actual al directorului general interimar, a declarat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Statele Unite au manifestat miercuri o anumită nerăbdare faţă de absenţa unui răspuns din partea Iranului în ceea ce priveşte o posibilă întâlnire directă cu scopul de a lansa procesul de salvare a acordului nuclear iranian, informează AFP şi Reuters.
O navă americană a andocat în portul sudanez de la Marea Roșie, pentru a spori securitatea maritimă în regiune, a declarat miercuri Ambasada SUA în Sudan.
Nu mai puţin de 18 companii, printre care se numără compania de servicii petroliere Baker Hughes Co şi grupul de asigurări AXA Group, au încetat recent să mai lucreze pentru proiectul gazoductului rusesc Nord Stream 2 şi nu vor fi sancţionate, arată un document al Administraţiei Biden trimis Congresului săptămâna trecută şi consultat de Reuters.
În perioada 24 februarie - 5 martie, aproximativ 30 de elicoptere aparţinând Forţelor Terestre ale SUA urmează să decoleze de la Alexandroupoli, din Grecia, către bazele de antrenament din România.
Șeful Forțelor Aeriene din Pacific (PACAF) cere avioane noi în teatrul de operații pentru a satisface nevoia de superioritate aeriană, inclusiv o înlocuire rapidă a aeronavelor de avertizare timpurie îmbătrânite.
Detașamentul de Apărare Antiaeriană, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană „MILCOV” din cadrul Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, urmează să se alăture eforturilor Grupului de Luptă din Polonia, în cadrul rotației a IX-a naționale, începând cu luna aprilie.
Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) nu mai este capabilă să comită atacuri complexe, afirmă cercetătorul german în terorism Peter Neumann, stabilit la Londra, într-un interviu pentru ediţia de joi a cotidianului Augsburger Allgemeine Zeitung, citat de DPA.
William Burns, nominalizat de preşedintele american Joe Biden pentru funcţia de director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), a declarat miercuri în Senat că pentru securitatea naţională a SUA competiţia cu China şi contracararea leadershipului ei ''agresiv'' sunt esenţiale, transmite Reuters.
Pe 23 februarie, comandamentul militar american care gestionează loviturile cu rachete nucleare (Air Force Global Strike Command – AF GSC) a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, echipată cu un vehicul de test, de reintrare în atmosferă.
Şefa diplomaţiei suedeze Ann Linde a fost criticată, miercuri, pentru că în declaraţia guvernamentală privind politica externă nu a menţionat că o majoritate parlamentară doreşte ca Suedia să aibă opţiunea de a adera la NATO, transmite dpa.
Au trecut aproape doi ani de la finalizarea designului şi cinci ani de la publicarea primelor imagini grafice ale viitorului bombardier al US Air Force, B-21 Raider, iar compania Northrop Grumman a reuşit să dea foarte repede viaţă acestui program, prin realizarea a două aeronave.
Militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Geparzii Transilvani” au desfășurat în această săptămână, un exercițiu în comun cu o baterie de artilerie antiaeriană poloneză din cadrul Brigazii 15 Mecanizate din Gizycko, în poligonul Wyreby.
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut joi serviciilor de informatii ale Rusiei să stopeze politica occidentală agresivă împotriva ţării sale, care conform liderului de la Kremlin are ca obiectiv oprirea dezvoltării economice a Rusiei şi să o supună dictatelor din exterior, relatează agenţiile EFE şi TASS.
Secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, a purtat, pe 23 februarie, o discuție telefonică cu ministrul de externe al Egiptului, Sameh Shoukry.
În cadrul unui interviu acordat site-ului de știri “1in.am”, premierul armean, Nikol Pashinyan, a confirmat, pe 23.02.2021, informațiile privind întrebuințarea complexelor de rachete operativ-tactice rusești de tip Iskander în timpul războiului din Nagorno-Karabakh din toamna anului 2020, dar s-a îndoit de eficiența acestora.