Asaltul Capitoliului: Europarlamentarii vor înăsprirea legislaţiei UE privind dezinformarea
Membrii Parlamentului European şi-au exprimat îngrijorarea legată de rolul jucat de social media în invadarea recentă a Capitoliului din Washington de către manifestanţi pro-Trump, afirmând că proiectul legii privind serviciile digitale (DSA) ar trebui să se concentreze puternic pe răspândirea conţinutului online conspirator, notează Agerpres, citând Euractiv.com.
Sute de susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt, miercuri, Capitoliul din Washington într-o tentativă de a opri procedura de certificare a victoriei democratului Joe Biden la alegerile prezidenţiale din SUA din 3 noiembrie, confruntându-se cu poliţia la sediul Congresului american. Aceste confruntări au cauzat moartea a cinci persoane, printre care un ofiţer de poliţie.
La Bruxelles, eurodeputaţii au condamnat rolul jucat de platformele de social media în mobilizarea unei comunităţi capabile de comiterea actelor de violenţă care au marcat Washingtonul, cu diseminarea de conţinut care promovează teoriile conspiraţiei.
''Revoltele din Washington au fost în mare parte alimentate de teoriile conspiraţiei online cu atât de mult succes încât acestea au subminat complet încrederea multor americani în instituţiile democratice fundamentale'', a susţinut eurodeputatul belgian de centru-dreapta Kris Peeters, care a elaborat anul trecut un raport din proprie iniţiativă asupra DSA şi drepturile fundamentale.
''Legea noastră privind serviciile digitale trebuie să îmbunătăţească semnificativ transparenţa companiilor digitale astfel că putem garanta că ele tratează în mod adecvat riscurile, în special modul în care dezinformarea este distribuită şi amplificată', a adăugat el.
Sancțiuni preconizate pentru platformele de social media
Potrivit DSA, platformele pot face obiectul unor amenzi de miliarde de euro dacă nu respectă noile reguli privind transparenţa reclamelor comerciale, înlăturarea conţinutului ilegal şi accesul la date. Pedepsele pot fi amenzi de până la 6% din venitul anual al companiei respective.
Eurodeputatul socialist Alex Agius Saliba a afirmat că legislaţia UE în acest domeniu trebuie să se concentreze mai mult pe combaterea răspândirii conţinutului fals. ''Acesta este un atac asupra democraţiei şi statului de drept şi sper doar că pacea va fi restabilită'', a declarat el pentru euractiv.com.
Pentru prima dată, platformele de social media par să recunoască partea lor de responsibilitate prin faptul că i-au permis lui Donald Trump să răspândească acuzaţia neînsoţită de dovezi conform căreia alegerile prezidenţiale americane din noiembrie anul trecut au fost fraudate. Într-o decizie fără precedent, Twitter a blocat temporar contul @realDonaldTrump.
La rândul său, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a anunţat joi că accesul lui Donald Trump la această platformă este interzis ''pentru cel puţin două săptămâni'' pentru răspândirea de acuzaţii false despre natura frauduloasă a alegerilor. ''Credem că riscurile autorizării ca preşedintele să continue folosirea serviciului nostru în această perioadă pur şi simplu sunt prea mari'', a scris Zuckerberg pe Facebook.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News