Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Austria: Proces în cazul unui fost militar acuzat de spionaj în beneficiul Rusiei
02 Martie, 16:04
Procesul în cazul unui fost colonel în armata austriacă, arestat în 2018 şi acuzat că a spionat timp de 25 de ani în beneficiul Rusiei, s-a deschis luni la Salzburg, în condiţii de înaltă securitate, potrivit AFP.

Ofiţerul de 71 de ani, în rezervă la ora actuală, este acuzat de 'trădare a secretelor de stat şi de informaţii militare în detrimentul Austriei' către o 'reţea structurată de agenţi de stat' rusă. Aflat în prezent în arest preventiv, suspectul - care neagă că a acţionat în calitate de spion - riscă până la zece ani de închisoare.

Procesul, desfăşurat cu uşile închise pentru a preveni orice divulgare de informaţii clasificate - este programat să dureze până la 19 martie. Verdictul va fi anunţat public. Potrivit acuzării, militarul a avut, între 1992 şi sfârşitul lui septembrie 2018, relaţii permanente cu un presupus agent al Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU), folosind tehnici de spionaj şi mijloace sofisticate de comunicare.

El este acuzat că a transmis informaţii referitoare la sistemul de armament austriac, precum şi la organigrama forţelor armate şi că a primit 280.000 de euro pentru toate serviciile sale. Potrivit ex-ministrului apărării, Mario Kunasek, militarul a explicat, în cadrul audierilor, că a întocmit şi transmis profiluri ale unor personalităţi membri ai armatei şi a spus că ruşii se interesau îndeosebi de 'situaţia privind migraţia' în Austria.

Agentul său coordonator a fost indentificat de către anchetatori sub numele de Igor Egorovici Zaiţev

Un mandat de arestare european şi internaţional a fost emis în iulie de Austria împotriva sa. Inculpatul susţine că a transmis contactului său rus doar informaţii publice pentru suma de 220.000 de euro, fără să încalce vreo lege. În noiembrie 2018, dezvăluirea acestor presupuse fapte de spionaj - pe fondul otrăvirii în Marea Britanie a ex-agentului dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia - a afectat relaţiile cordiale între Austria, o ţară neutră, şi Rusia.

Ministrul de externe de la acea vreme şi-a anulat o vizită prevăzută în Rusia şi l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri rus la Viena, după care relaţiile diplomatice între cele două ţări au revenit treptat la normalitate. Găzduind numeroase organizaţii internaţionale, Austria este un loc unde se desfăşoară o intensă activitate de spionaj internaţional şi a jucat un rol primordial ca interfaţă între Est şi Vest în perioada Războiului Rece. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Federația Rusă a testat un sistem automatizat de tragere pentru complexele Iskander și Tornado-S
Rusia avertizează că va percepe orice rachetă trasă asupra sa ca fiind una nucleară
Avioane israeliene au bombardat obiective Hamas din Fâșia Gaza
Proteste în marile orașe din Belarus după ce Alexandr Lukașenko a fost dat câștigător în urma exit-poll
Magnatul mass-media Jimmy Lai din Hong Kong, arestat în baza noii legislaţii privind securitatea naţională
Ruşii ar vrea, dar Su-57 e departe de a fi pregătit pentru luptă
Grupul de luptă condus de portavionul USS Dwight D. Eisenhower s-a întors la bază după șapte luni de misiune
Generalul Grumaz: României îi lipsește apărarea de coastă, deși apărarea antiaeriană e foarte bine pusă la punct
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro