Blindatele Piranha V nu vor fi amfibii. România ia însă în calcul un alt program pentru transportoare amfibii
Ministerul Apărării Naţionale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea a 227 de transportoare blindate pentru trupe şi derivate pe platforma Piranha V şi a suportului logistic iniţial.
Valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 milioane euro. Din cele 227 de transportoare blindate Piranha V, 131 vor fi construite în țară în baza unui alt contract.
Transportoarele blindate nu sunt însă amfibii. În contextul în care geografia României „cere” și transportoare blindate amfibii pentru forțele armate, DefenseRomania a solicitat MApN un punct de vedere în legătură cu următorul contract de 131 de transportoare care urmează să fie fabricate în țara noastră.
Mai exact, ne-am interesat dacă există interes și, bineînțeles posibilitatea, pentru modificarea configurației, astfel încât următoarele blindate să dispună de kitul care oferă transportorului posibilitatea de a fi amfibiu.
MApN ne-a răspuns și ne-a precizat că actuala configurație nu poate fi modificată. Totuși, în funcție de „necesitățile și solicitările beneficiarilor” din categoriile de forță, se va lua o decizie în viitor în ceea ce privește achiziționarea de transportoare blindate amfibii.
„În ceea ce privește configurația transportorului blindat pentru trupe PIRANHA V, aceasta nu poate fi modificată, întrucât a fost stabilită contractual. În funcție de necesitățile și solicitările beneficiarilor (categoriile de forțe), în viitor, se va avea sau nu în vedere derularea unui program de înzestrare pentru dotarea cu transportoare blindate flotabile pentru trupe”, ne-a precizat în exclusivitate MApN.
Etapele programului de înzestrare Piranha V
Contractul presupune achiziția de către MApN a 227 de vehicule Piranha V și a fost structurat pe trei faze:
Faza 1: 96 de vehicule dintre care 36 deja au fost livrate în cadrul Lotului 1;
Lotul doi care presupune livrarea a 32 de vehicule (dintre care 12 sunt pe roți și vopsite standard verde urmând ca la Uzina Mecanică București să fie vopsite, montată turela și alte echipamente iar alte patru sunt fără roți și echipamente urmând a fi montate la UMB, în cadrul transferului de tehnologie așa cum este prevăzut în contract)
Faza 2: Presupune ca 28 de vehicule blindate din Faza 1 să fie fabricate la UMB cu părți componete trimise de General Dynamics European Land Systems conform Capitolului A, Articolelor 8 și 9 din Anexa 2 din HG 852/2017.
Faza 3: Presupune ca toate cele 131 de vehicule să fi fabricate la UMB.
Despre Piranha V
Piranha 5 este un blindat cu o greutate de 30 de tone, care poate transporta 3 membri ai echipajului şi 8 soldaţi. Poate fi configurat pe şasiuri 8×8 şi 4×4. Are un motor diesel MTU 6V199 de 586 CP şi 2.200 Nm.Piranha 5 poate rula cu o viteză maximă de 100 de km/h şi are autonomie de 1.000 de km. Transportorul blindat poate urca rampe cu înclinație de 60% şi poate să treacă prin şanţuri cu o adâncime maximă de 1,5 metri.
Transportoarele Piranha 5 care ar urma să îndeplinească rolul de vehicul de luptă sunt echipate cu turele cu un tun de 30 de mm și mitraliera calibru 7,62 mm. Cele care vor avea rol de punct mobil de comandă vor avea o o turelă cu mitralieră cal. 12,7 mm.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News