S-a întâmplat într-o operațiune împotriva Statului Islamic, după ce gruparea jihadistă a revendicat responsabilitatea pentru dublul atac sinucigaş soldat cu cel puţin 32 de morţi și peste 100 de răniți, comis într-o piaţă din centrul Bagdadului, la data de 21 ianuarie 2021.
Atacul de săptămâna trecută a fost cel mai grav care a avut loc în capitala Irakului în ultimii trei ani. Cel mai recent atac sinucigaş soldat cu morţi a avut loc în capitala irakiană în ianuarie 2018, tot în Piaţa Tayaran, ucigând cel puţin 27 de oameni.
Ca răspuns, potrivit unui scurt comunicat al Statului Major al Forțelor Armate ale Franței, a doua zi după atacurile din Bagdad au fost efectuate două lovituri aeriene de către aeronave franceze Rafale B, la solicitarea coaliției anti-jihadiste condusă de Statele Unite ale Americii. Aeronavele de vânătoare ale Franței au lovit cu precizie puncte teroriste. Misiunile au vizat poziții ale Statului Islamic în teatrul de operații irakiano-sirian, în urma lor fiind neutralizați mai mulți militanți ISIS, notează publicația franceză Opex360.
Interesant e că aceste operațiuni aeriene reprezintă o premieră: Este prima oară când aeronave Rafale B (în două locuri), echipate cu noile sisteme TALIOS, efectuează misiuni reale de luptă. Statul Major francez a confirmat această informație.
Sistemul TALIOS - Targeting Long Range Identification Optronic System -, dezvoltat de cei de la Thales, e considerat cel mai avansat sistem din gama sa.
TALIOS înlocuiește podul Damocles și dispune de senzori electro-optici de ultimă generație. TALIOS este compatibil cu arme ghidate laser și permite pilotului să efectueze în același timp misiune de atac, de recunoaștere sau colectare date.
Totodată, sistemul TALIOS permite identificarea mult mai rapidă a țintelor fixe sau în mișcare și urmărirea acestora, chiar și a țintelor mici, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, având în același timp o rază de detecție mai mare.
Aeronavele Rafale B, echipate cu sisteme TALIOS, care au trecut prin „botezul focului”, fac parte din cadrul operaţiunii Chammal, componenta franceză a operaţiunii internaţionale în Irak şi Siria.
În ceea ce privește lupta împotriva Statului Islamic, amintim că în decembrie 2017, Irakul şi-a proclamat victoria asupra fostului auto-intitulat califat, recucerind întreg teritoriul care s-a aflat în mâinile teroriștilor din 2014. Cu toate acestea, membri ai grupării Statul Islamic continuă să întreprindă astfel de atacuri teroriste pe teritoriul Irakului.
Potrivit publicației Israel Defense, în aceste zile Iranul este angajat într-un meci de șah în care are ca obiectiv să-și manifeste persuasiunea în dezvoltarea programului nuclear simultan cu afișarea disponibilității de a purta discuții cu SUA și alte puteri.
Phenianul şi-ar putea relua testele nucleare în acest an pentru a forţa Washingtonul la dialog, au estimat serviciile de informaţii american în raportul lor anual privind ameninţările la adresa SUA în lume, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au convenit marţi, într-o conversaţie telefonică,"să continue dialogul" în beneficiul "securităţii globale", transmite AFP.
În ultimele săptămâni, Ministerul rus al Apărării a concentrat în mod deschis trupe la frontiera cu Ucraina. În prezent, unitățile de luptă rusești sunt desfășurate în Regiunile Smolensk, Voronezh, Rostov și în Peninsula Crimeea.
Un operator se face vinovat de prăbușirea unei drone MQ-9 după ce a acționat greșit o manetă în timp ce decola, lucru care a dus la pierderea alimentării cu combustibil, potrivit unei anchete a Forțelor Aeriene.
Președintele american Joe Biden a avut o conversație telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin. Discuția dintre cei doi lider a avut loc în contextul crizei din Ucraina.
Soldații Statelor Unite au decis ca trupele americane să rămână în Afganistan și după 1 mai, data la care potrivit acordului ar fi vrut să părăsească acest stat. US Army se va retrage însă până pe 11 septembrie 2021.
Potrivit agenției Interfax, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 13.04.2021, că SUA și NATO redislocă trupe către frontierele rusești din partea europeană a țării, intenționând să aducă în zonă 40.000 de militari și 15.000 de unități de tehnică militară.