Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) rețeaua de agenți ai serviciului 5 al FSB al Federației Ruse pregătea asasinarea lui Volodimir Zelenski.
Într-o scrisoare deschisă, publicată de Washington Post, fostul comandant al forţelor speciale americane i-a luat apărarea lui John Brennan, "unul dintre cei mai buni slujitori ai Statului pe care i-am întâlnit vreodată".
"Există puţini americani care au făcut mai mult decât John pentru a proteja această ţară", adaugă McRaven. "Este un om de o integritate fără egal, a cărui onestitate şi moralitate nu au fost niciodată puse la îndoială decât poate de cei care nu-l cunosc", potrivit acestuia. "În consecinţă, aş considera o onoare dacă mi-aţi revoca de asemenea propriul meu acces la secrete de apărare, astfel încât să-mi pot adăuga numele pe lista bărbaţilor şi femeilor care au criticat preşedinţia Dumneavoastră", conchide ex-amiralul McRaven, care a condus până în 2014 comandamentul Forţelor speciale (Socom).
"Ca şi cea mai mare parte a americanilor, speram când aţi venit la preşedinţie că vă veţi arăta la înălţimea situaţiei şi că veţi deveni conducătorul de care frumoasa noastră ţară are nevoie", continuă el. Dar "prin comportamentul Dumneavoastră ne-aţi pus în încurcătură în faţa propriilor noştri copii, umiliţi pe scena internaţională şi, mai rău decât toate, aţi divizat naţiunea noastră", afirmă el.
Motivație politică
Trump a revocat miercuri accesul la "secretele de apărare" pentru John Brennan, un fost consilier apropiat al preşedintelui democrat Barack Obama, foarte critic faţă de preşedintele republican. Această competenţă oferă înalţilor responsabili care beneficiază de ea acces la informaţii sensibile şi confidenţiale, chiar şi după ce şi-au părăsit funcţiile.
Casa Albă a precizat că preşedintele intenţiona să le retragă acest acces şi altor foşti înalţi funcţionari din administraţia Obama, între care fostul şef al poliţiei federale FBI, James Comey, devenit inamicul său, dar şi James Clapper, director al Comunităţii Naţionale de Informaţii până la începutul anului 2017, Michael Hayden, fostul şef Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), iar apoi al CIA, Susan Rice, care fusese consiliera lui Barack Obama pentru securitatea naţională şi Andrew McCabe, fost adjunct, iar apoi director interimar al FBI până în august 2017.
Toţi l-au criticat în mod deschis pe preşedintele republican după preluarea atribuţiilor de către acesta în ianuarie 2017.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) rețeaua de agenți ai serviciului 5 al FSB al Federației Ruse pregătea asasinarea lui Volodimir Zelenski.
Statele Unite consideră că războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei este puțin probabil să se încheie în viitorul apropiat, potrivit directorului National Intelligence al Statelor Unite, Avril Haines.
Serviciile britanice de informații consideră că ancheta desfășurată de autoritățile ruse în cazul ministrului adjunct al apărării Timur Ivanov, suspectat de corupție, l-ar putea implica inclusiv pe prim-adjunctul ministrului rus al apărării, Ruslan Tsalikov, care a fost deja interogat de FSB, potrivit unui raport al Ministerului britanic al Apărării din 1 mai.
Cel puțin o treime din cei aproximativ 220 de diplomați ruși acreditați în Elveția, în birourile de la Berna și Geneva, sunt spioni pentru serviciile secrete ale Moscovei. Aceasta este afirmația Serviciului Confederal de Informații (DNB), agenția de informații elvețiană, făcută în raportul său pe anul 2023 privind securitatea națională.
Serviciile de informații din NATO au intensificat supravegherea Serbiei prin mijloace tehnice. Avioane ale SUA și Franței specializate în culegerea și analiza emisiilor radio au patrulat în apropierea frontierelor Serbiei în ultimele două săptămâni.
Syria TV, o rețea de televiziune siriană pro-opoziție lansată în martie 2018 la Istanbul, a relatat la 17.04.2024 (ora 19.51, ora Damascului) citând o sursă diplomatică europeană, că unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii a vizitat Siria și s-a întâlnit cu liderul sirian Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.
Procurorii germani îi acuză pe doi cetățenii germano-ruși că erau pregătiți să efectueze atacuri asupra unor situri militare americane aflate pe teritoriul Germaniei, utilizând explozibili și provocând incendii. Germania a arestat doi cetățeni cu dublă cetățenie germano-rusă, fiind suspectați că plănuiau acte de sabotaj asupra unor obiective militare americane aflate pe teritoriul țării pentru a submina sprijinul militar occidental acordat Ucrainei.
Mai mulți membri ai personalului rus au fost expulzați de la sediul NATO din Bruxelles, deoarece Alianța "și-a dat seama că desfășurau activități care nu erau cu adevărat diplomatice, ci de intelligence". Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat acest lucru într-un interviu pentru Bild. În același timp, ziarul german Spiegel scrie că nu a fost precizată nici data incidentului și nici numărul de presupuși spioni ruși. Potrivit Reuters, concedierile au avut loc probabil de-a lungul ultimilor ani.
Mai mulți membri ai personalului diplomatic rus au fost expulzați din sediul NATO fiind suspectați de activități de spionaj, a anunțat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat vineri de tabloidul german Bild, potrivit Agerpres și Reuters.
Conductele din Marea Baltică au fost destinate nu numai transportului de gaz? Ani de zile, Rusia a spionat Europa sub pretextul culegerii de informații pentru construcția Nord Stream, scrie site-ul cotidianului „Welt”.
Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat joi ţara sa şi-a informat în prealabil aliaţii despre demiterea comandantului Eurocorps, general-locotenentul Jaroslaw Gromadzisnki, iar aceştia nu şi-au exprimat vreo îngrijorare. Decizia vine în plin scandal de spionaj în Polonia, după ce înaltul oficial militar polonez face subiectul unei anchete a SKW - serviciul de contrainformații militare al Poloniei.
Frăția militară iraniano-rusă e mult mai extinsă decât se știa public. Dacă până acum știam de ”trocul” rachetelor și dronelor iraniene cu aeronavele militare rusești, iată că lista echipamentelor ce fac obiectul cooperării este mult mai lungă.
Congresmenii i-au întrebat pe directorii agențiilor de informații americane ce anume încearcă Putin să obțină în Ucraina și ce reprezintă pentru el actualul război, în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților a SUA, la 12 martie.
Raportul serviciilor secrete americane avertizează că Balcanii de Vest se pot confrunta cu conflicte etnice în 2024, potrivit publicației kosovare Telegrafi. Comunitatea de Informații a Statelor Unite și-a făcut public, recent, raportul anual, în care sunt evidențiate amenințările care se așteaptă să afecteze stabilitatea globală, cu o atenție deosebită acordată Balcanilor de Vest.
Potrivit jurnalistului bulgar Khristo Grozev, care conduce grupul de investigaţii jurnalistice Bellingcat, serviciile ruse de informaţii au început operațiunea de eliminare a președintelui Ucrainei cu mult înainte de invazia la scară largă. Detaliile tentativei de asasinare a conducerii politice a Ucrainei, inclusiv a președintelui Volodimir Zelenski, au fost dezvăluite de jurnalistul de investigație Khristo Grozev. El a declarat acest lucru pe 2 martie pe canalul de YouTube ''Zygar''. Grozev a subliniat că GRU a început operațiunea de eliminare a primei persoane din stat cu multe luni înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Statele Unite au arestat un ofițer militar sub acuzația de vânzare de informații confidențiale legate de capacitățile armatei americane. Sergentul Corbin Schultz, care lucrează ca analist militar de informații, a primit șase capete de acuzare pentru în vederea obținerii și dezvăluirii de informații din domeniul apărării militare și mituirea unui funcționar public. Tânărul de 24 de ani a fost arestat la granița dintre Tennessee și Kentucky la scurt timp după ce a fost anunțată inculparea.
Structurile de informații rusești au folosit un agent sârb pentru a accesa zona instituțională a Uniunii Europene.
Rușii au publicat o înregistrare audio cu doi generali germani din cadrul Forțelor Aeriene Germane care discută despre livrarea de rachete aer-sol cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina. Înalții oficiali ai Bundeswehr-ului vorbesc inclusiv despre lovirea Crimeei cu Taurus.
Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), William Burns, a vizitat în secret Ucraina pe 15 februarie pentru a liniști liderii de la Kiev pe fondul problemelor legate de continuarea finanțării americane, după cum informează The New York Times (NYT) citând surse proprii.
Publicația catalană VilaWeb nu exclude ca serviciile rusești de informații să fie implicate în asasinarea pilotului rus Maxim Kuzminov, care a transferat un elicopter către Ucraina. El Espanol a scris, de asemenea, că acesta a fost ucis de profesioniști.
Reprezentantul oficial al Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Andriy Yusov, a confirmat, pe 19.02.2024, moartea pilotului militar rus c, care a deturnat un elicopter Mi-8 în 2023. “Putem confirma moartea lui Kuzminov”, a declarat Yusov, citat de RBC-Ucraina și de agenția de presă rusă Tass.
Forțele ruse de ocupație utilizează mii de terminale de comunicații prin satelit Starlink fabricate de SpaceX, compania lui Elon Musk, a declarat Kirilo Budanov, șeful Serviciului ucrainean de Informații Militare, pentru Wall Street Journal într-un interviu publicat pe 15 februarie.
Irlanda ar putea fi veriga slabă în securitatea Europei. Statul neutru prezintă un risc de securitate pentru securitatea Marii Britanii și a Europei, avertizează ONG-ul britanic Policy Exchange.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că a neutralizat o rețea de agenți de contrainformații militare a Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB), care include actuali și foști angajați ai serviciilor speciale ucrainene.
Vladimir Sergienko, un consilier de origine ucraineană al unui deputat german din partea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), ar fi lucrat cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), potrivit unei investigații publicate la 1 februarie de către publicația independentă rusă The Insider.
Membrul leton al Parlamentului European Tatiana Jdanoka a apărat politica rusă timp de decenii și a făcut-o atât de la Riga, cât și de la Strasbourg. Ea a criticat în special țările baltice pentru presupusa discriminare a minorității ruse. Dar ea a lucrat de fapt pentru serviciul secret FSB al Rusiei și din 2004 până în 2017 s-a coordonat cu doi ofițeri de legătură din serviciile ruse de informații.
Agenția Centrală de Informații (CIA) a publicat un material video în care încearcă să-i convingă pe rușii nemulțumiți să își denunțe liderii. Acesta este cel de-al treilea videoclip de până acum, despre care agenția susține că este o strategie care funcționează. CIA spune că mizează pe nemulțumirea tot mai mare a rușilor față de războiul din Ucraina.
Șeful spionajului militar ucrainean Kiryilo Budanov spune că Rusia se bazează foarte mult pe armamentul nord-coreean. "Fără ajutorul lor, situația ar fi fost catastrofală", a declarat Budanov pentru Financial Times. Budanov a spus că, pentru ruși, folosirea armelor nord-coreene este o "indignare".
Un grup de persoane pregăteşte lansarea în spaţiul public a unor informaţii prin care acuză instituţiile statului de acţiuni orientate împotriva unor oficiali din Ucraina, a transmis vineri Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău (SIS), care precizează că a intrat în posesia de date ce relevă relansarea unor campanii de dezinformare şi manipulare cu scopul de a destabiliza societatea moldoveană şi securitatea regională, potrivit Deschide.md.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un membru al aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group care a fost infiltrat în Ucraina de către serviciile de informații militare rusești pentru a efectua acțiuni de sabotaj. Reținerea sabotorului a avut loc pe teritoriul districtului Sarny din regiunea ucraineană Râvne.
Franța și Polonia sunt pe cale să semneze un nou tratat bilateral de apărare care să aprofundeze legăturilor militare și strategice dintre cele două țări. Acest acord intervine într-un context internațional marcat de amenințările persistente din partea Rusiei și de o anumită incertitudine cu privire la angajamentul pe termen lung al Statelor Unite față de securitatea europeană, potrivit Financial Times.
Un tanc Leopard 2A4 de fabricație germană, utilizat de forțele ucrainene, a rezistat la nu mai puțin de 10 lovituri directe cu drone FPV (First-Person View) pe frontul de est, un eveniment care i-a făcut pe militarii ucrainenei să sublinieze cât de rezistente sunt blindatele occidentale în comparaţie cu tancurilor de fabricație sovietică în fața noilor amenințări de pe câmpul.
Într-o demonstrație uluitoare de inovație militară și capacitate de luptă asimetrică, Ucraina a reușit să doboare, la 50 km vest de Novorossisk, un avion de vânătoare rusesc Su-30 cu ajutorul unei drone navale care a lansat o rachetă R-73. Evenimentul, raportat de surse ucrainene și confirmat ulterior, marchează prima dată în istorie când o dronă maritimă fără pilot reușește să distrugă un avion de luptă inamic.
Statele Unite ale Americii au anunțat o schimbare semnificativă în abordarea lor față de conflictul din Ucraina, semnalând că nu vor mai juca rolul de mediator activ în discuțiile de pace dintre Kiev și Moscova. Această decizie, comunicată de purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, marchează o evoluție în implicarea Washingtonului, care insistă acum ca cele două părți să prezinte idei concrete și să negocieze direct pentru a pune capăt războiului.
Evaluarea recentă a datelor privind evoluția ofensivei ruse în Ucraina arată că armata rusă cucerește din ce în ce mai puțin teritoriu ucrainean, suferind în același timp pierderi semnificative de personal și resurse. Astfel, în ianuarie, februarie, martie și aprilie 2025, forțele ruse au cucerit un total de 1.627 km² de teritoriu ucrainean și regiunea Kursk, în timp ce, potrivit informărilor SMG al Forțelor Armate ale Ucrainei, pierderile rusești din ultimele patru luni s-au ridicat la 160.600 de soldați - o medie de 99 de victime (decedați și răniți) pe kilometru pătrat.
Președintele Volodimir Zelenski a ordonat accelerarea urgentă a dezvoltării sistemelor naționale de rachete balistice, în cadrul unei schimbări majore de consolidare a capacităților de apărare ale Ucrainei. Într-o declarație făcută în timpul discursului său din seara zilei de 2 mai 2025, Zelenski a subliniat că capacitățile de rachete cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei reprezintă în prezent o garanție esențială pentru securitatea țării.
Rusia, confruntată cu pierderi semnificative de echipament militar în Ucraina, inclusiv distrugerea a aproximativ 10.000 de tancuri, pare să-și schimbe strategia. În loc de o invazie convențională cu tancuri și forțe masive, experții militari avertizează că Rusia se pregătește pentru un nou tip de agresiune, concentrat pe destabilizarea internă a Ucrainei și pe lovituri precise cu drone și rachete. Această schimbare de tactică reprezintă o adaptare la realitățile câmpului de luptă modern și o recunoaștere a limitărilor abordării convenționale în fața unei armate ucrainene din ce în ce mai bine echipate și motivate.
Potrivit unor statistici prezentate de Statul Major General (SMG) al Forțelor Armate ale Ucrainei, în luna aprilie a acestui an, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au lansat 5.272 de bombe de aviație asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean. Această cifră este cea mai mare de la începutul invaziei militare rusești.
ANCOM avertizează în legătură cu prezenţa în spaţiul autohton online a unei reţele de site-uri de tip Doppelganger ("siteuri-clonă").
Turcia și-a anunțat ambițioasele planuri de a dezvolta submarine cu propulsie nucleară și de a se poziționa printre primele cinci flote navale ale lumii. Această strategie îndrăzneață, detaliată într-o analiză a publicatiei TurDef, indică o schimbare fundamentală în doctrina navală a Turciei și o hotărâre de a exercita o influență militară dominantă în Marea Mediterană și nu numai.
În fața întârzierilor livrărilor de ajutor militar occidental, Ucraina a demonstrat o remarcabilă capacitate de inovare și adaptare, intensificându-și producția internă de armament, în special în domeniul dronelor. Această "revoluție tehnologică" autohtonă, așa cum este descrisă de surse apropiate guvernului ucrainean, a permis țării să răspundă agresiunii rusești cu propriile forțe, având un impact semnificativ pe câmpul de luptă și dincolo de granițele sale.
Departamentul Forțelor Aeriene ale SUA a început testele la sol pentru programul Collaborative Combat Aircraft (CCA), parte din inițiativa Next Generation Air Dominance (NGAD). Programul validat la sol include vehiculele YFQ-42A de la General Atomics și YFQ-44A de la Anduril Industries. Baza Forțelor Aeriene Beale din California a fost aleasă ca locație pentru prima Unitate de Pregătire a Aeronavelor (ARU) dedicată flotei CCA.
CIA a publicat online o serie de materiale video care fac parte din eforturile de recrutare a funcționarilor chinezi nemulțumiți de corupția și represiunea politică de acasă. Materialele video în limba chineză, realizate cu multă ingeniozitate, prezintă un funcționar de nivel mediu în slujba unui șef corupt și bogat, iar un alt videoclip prezintă un funcționar de rang înalt îngrijorat că va fi prins într-una dintre acțiunile anticorupție ale liderului chinez Xi Jinping.
Ministerul rus al Apărării a afirmat că sistemele de apărare aeriană au distrus 121 de drone ucrainene deasupra Crimeei și a mai multor oblasturi rusești în noaptea de 1 spre 2 mai. Canalele Telegram au raportat explozii în mai multe localități din Crimeea.
Rusia, la fel ca orice altă țară, nu are și nu va avea drept de veto asupra alegerii Ucrainei în ceea ce privește aderarea la NATO. Acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Andrii Sîbiga, în Rada Supremă a Ucrainei.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a recomandat președintelui să-l nominalizeze pe generalul-locotenent Alexus Grynkewich, directorul pentru operații al Statului Major Întrunit, pentru a conduce forțele americane din Europa, potrivit a patru surse - un oficial de rang înalt în domeniul apărării, un oficial și doi consilieri din Congres.
Companiei franceze Safran i-au fost necesare aproape 4 luni pentru a adapta modulele de ghidare ale bombelor aviatice AASM Hammer pentru avioanele ucrainene.
Nodul de linii de comunicații terestre Pokrovsk, din regiunea ucraineană Donețk, ocupă un loc important în efortul de război al ambilor beligeranți și, cel mai probabil, Rusia nu va fi de acord cu pacea decât după ce-l va ocupa.
Francezii au creat o dronă maritimă kamikaze, care este un analog direct al dronei ucrainene Magura V5. În cadrul unui test realizat de Marina Franței, drona maritimă Seaquest S. a lovit cu succes o barjă.
Avioane de luptă americane de tip F-16 neoperaționale tocmai ce sunt scoase din „cimitirul de avioane” și trimise în Ucraina pentru a sprijini flota tot mai mare de F-uri a Ucrainei. Până în prezent Ucraina a primit mai multe F-16 de la state europene.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat joi că îşi respectă cuvântul dat menţinând vizita sa la Moscova pentru a participa la parada militară din Piaţa Roşie, aşa cum i-a promis omologului său rus Vladimir Putin, transmit Agerpres și AFP.
În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Fox News, vicepreședintele american, J.D. Vance, a declarat, pe 01.05.2025, că Statele Unite intenționează să organizeze negocieri directe între părțile implicate în conflictul din Ucraina, în următoarele 100 de zile. ,,Avem o ofertă de pace și vom face munca grea în următoarele 100 de zile pentru a aduce părțile la masa negocierilor”, a spus el.
Ucraina și Rusia sunt încă departe de a ajunge la un acord de pace în pofida unor progrese recente, a declarat joi secretarul de stat american Marco Rubio, avertizând că, fără un progres în timp util, președintele Donald Trump ar putea reconsidera rolul SUA în mediere, potrivit Agerpres și DPA.
Avionul de luptă F-16 Block 70 primit la începutul lunii aprilie s-a defectat după aterizarea în Bulgaria și nu poate decola cât timp se află în așteptare pentru piese de schimb, a anunțat generalul Nikolay Rusev, comandantul Forțelor Aeriene Bulgare. În timpul testelor de zbor ale primului avion de vânătoare F-16 bulgar, care au făcut parte din punerea în funcțiune a aeronavei, a fost detectată la bord o defecțiune a unuia dintre sisteme.
Ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot a declarat joi că preşedintele rus Vladimir Putin este "singurul obstacol" în calea păcii în Ucraina, declaraţie făcută la o zi după ce Washingtonul şi Kievul au semnat un acord privind mineralele, relatează Agerpres și AFP.
Printr-un demers care urmăreşte să consolideze în mod semnificativ apărarea aeriană a Ucrainei, Suedia s-a angajat anterior să livreze avioane radar avansate ASC 890, sporind în mod considerabil capacitățile operaționale ale avioanelor de luptă ucrainene F-16. Avionul ASC 890, echipat cu un sistem radar de ultimă generație - cu raza să impresionantă de detecție de până la 450 de kilometri - extinde capacitățile de supraveghere și de atac ale Ucrainei.
Mike Waltz, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Donald Trump, urmează să părăsească postul său de la Casa Albă, pe fondul unor probleme persistente, la câteva săptămâni după ce a invitat din greșeală un jurnalist la o discuție între înalți oficiali din domeniul securității naționale care discutau despre intențiile privind atacurile aeriene efectuate de SUA asupra Yemenului. O sursă familiarizată cu această problemă a confirmat pe 1 mai plecarea lui Waltz de la Casa Alba, precum și a consilierului adjunct pentru securitate națională, Alex Wong.
Comisia Europeană a anunțat marți că industria ucraineană se va alătura unui proiect finanțat de UE pentru dezvoltarea de drone de mici dimensiuni. Aceasta marchează prima participare a Ucrainei la un proiect susținut financiar de Uniunea Europeană prin Fondul European de Apărare (EDF).
Epirus, o companie din SUA, a anunţat pe 29 aprilie 2025 livrarea sistemului său Expeditionary Directed Energy Counter-Swarm (ExDECS) către Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division. Acest sistem HPM (high-power microwave) avansat, o variantă a sistemului Leonidas Expeditionary, este destinat să contracareze roiurile de drone și va fi evaluat de U.S. Marine Corps.
Miercuri, administrația Trump a informat Congresul despre intenția de a aproba exportul de armament către Ucraina prin vânzări comerciale directe (DCS) în valoare de 50 de milioane de dolari sau mai mult, potrivit Kyiv Post, care citează surse diplomatice.
Un articol publicat pe 30 aprilie 2025 în publicaţia Challenges a scos la lumină existența unui nou sistem de lansare multiplă de rachete (MLRS) francez, denumit "Foudre", dezvoltat de compania Turgis & Gaillard. Acest proiect, până nu demult confidențial, devine public într-un moment critic pentru Armata Franceză, care se confruntă cu nevoia urgentă de a înlocui sistemele sale învechite LRU (Lance-Roquettes Unitaire), a căror capacitate operațională este îndoielnică.
Estonia a primit oficial șase sisteme de lansare multiplă de rachete HIMARS, fabricate în SUA, pe 29 aprilie, la baza aeriană Ämari. Cheltuielile pentru apărare în Estonia vor ajunge la 5,4% din PIB.