Ce sisteme portabile antiaeriene ar putea cumpăra România. Înzestrarea Armatei cu MANPADS aduce o competiție acerbă
Recent, Parlamentul a dat undă verde pentru înzestrarea Armatei române cu sisteme portabile antiaeriene (MANPADS). Actuala criză de securitate generată de invazia Federației Ruse asupra Ucrainei a schimbat viziunea privind înzestrarea, nu doar în România. Unele programe au fost urgentate prin „împingerea mai în față”, altele au devenit prioritare ca urmare a lecțiilor învățate în cele peste 4 luni de invazie. Iar alocarea a 2.5% din PIB pentru Apărare face finanțarea și mai flexibilă. Rămâne de văzut cât din sumă va atrage înzestrarea.
Sistem portabil de tip MANPADS Mistral, produs de MBDA, în dotarea Norvegiei. Sursă foto: Defence View
Despre programul MANDAPDS - sisteme portabile antiaeriene - MApN nu oferise multe detalii. În fond Ministerul a fost „zgârcit” cu întremul program de înzestrare cu sisteme de apărare cu rază scurtă (Short Range Air Defense - SHORAD) și foarte scurtă (Very Short Range Air Defense VSHORAD), puse de fapt la „pachet”.
Invazia rusă, așa cum era de așteptat, a schimbat prioritățile.
Astfel, pe data de 28 iunie, MApN a anunțat oficial că Parlamentul a dat undă verde pentru înzestrarea Armatei române cu sisteme portabile antiaeriene (MANPADS), când birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor transmis către MApN aprobarea prealabilă a comisiilor parlamentare de resort pentru iniţierea.
Ce sisteme portabile antiaeriene (MANPADS) ar putea cumpăra România?
Sistemele MANPADS sunt extrem de eficiente împotriva țintelor aeriene care zboară la joasă altitudine, așa cum s-a văzut deja în Ucraina. Ieftine și extrem de manevrabile, un sistem MANPAD are trei elemente esențiale: un tub de lansare cu o rachetă, o baterie pentru furnizarea energiei electrice a sistemului și un ansamblu de prindere și declanșare.
Se montează foarte rapid și sunt utilizate de un singur operator.
În ceea ce privește programul României, știm că valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 662,5 milioane euro.
Urmează să se decidă procedura de achiziție, dacă se va opta pentru licitație ori atribuire directă.
Competiția va fi una acerbă cu siguranță.
MBDA propune sisteme Mistral 3
Sistem portabil Mistral 3, prezentat de MBDA în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Foto: DefenseRomania
Știm sigur din discuțiile purtate atât în țară, cât și în Franța cu reprezentanți ai concernului european MBDA că gigantul european va intra în competiție cu sisteme de ultimă generație de tip Mistral 3.
Mistral 3 poate fi utilizat atât în configurare MANPADS, cât și amplasat pe vehicule. În versiunea MANPADS sistemul poate fi utilizat autonom sau integrat în arhitectura de apărare antiaeriană.
Extrem de manevrabil, sistemul poate fi montat în doar două minute, e ușor deplasabil iar în doar două ore un militar poate învăța să-l opereze.
Mistral 3 include și funcția fire and forget care și-a demonstrat importanța în timpul conflictului din Ucraina, ceea ce dă posibilitatea operatorului să părăsească imediat zona după lansarea rachetei.
Pe de altă parte americanii de la Raytheon Missiles&Defense vor intra aproape sigur în competiție cu celebrele Stinger. Folosite cu mare succes de ucraineni, americanii au înțeles că au pariat greșit atunci când au oprit producția. La finalul lunii aprilie CEO-ul companiei preciza că din cauza lipsurilor cu care se confruntă în materie de componente, compania americană nu poate produce rapid mai multe sisteme portabile de rachete antiaeriene Stinger.
Ce alte sisteme MANPADS ar mai putea fi propuse României
Cei de la Trustul de Presă al MApN, într-un material publicat săptămâna trecută despre înzestrarea cu sisteme portabile antiaeriene, trec în revistă cele mai cunoscute sisteme MANPADS, fără nicio aluzie.
Însă e de la sine înțeles că programul de înzestrare demarat de România, care momentan e în fază incipientă, va atrage atenția marilor producători de MANPADS.
Rămâne la MApN să stabilească exact caietul de sarcini și cerințele.
Astfel, sursa citată scrie despre sistemul MANPAD FIM-92 Stinger, amintit și mai sus, dar și de Mistral 3. La fel ca și Mistral 3, Stinger dispune de funcția fire and forget. Însă e foarte probabil să fie propuse și alte sisteme precum LML-NG și RBS 70 NG.
Stinger a intrat în serviciul forțelor armate ale SUA în 1981 și este un succesor al MANPADS FIM-43 Redeye. Sistemul este, în prezent, în serviciu în peste 18 state și în cele patru categorii de forțe armate americane.
MISTRAL este un sistem de arme VSHORAD (Very Short-Range Air Defence) fabricat de MBDA Missile Systems. Folosit de 27 de sate din întreaga lume, sistemul de rachete are o rată de angajare dovedită de 97% și o fiabilitate mare.
STARStreak Lightweight Multiple Launcher-Next Generation (LML-NG) este un sistem portabil de apărare aeriană apropiată fabricat de Thales. A intrat în serviciul Armatei Regale din Marea Britanie în 2000 și este, de asemenea, operațional cu forțele armate din Africa de Sud, Thailanda, Indonezia și Malaezia.
RBS 70 NG (noua generație) este un sistem portabil de apărare aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune (VSHORAD) fabricat de Saab. Este o variantă îmbunătățită a sistemului RBS 70, care a fost achiziționat de 19 state din întreaga lume.
CITEȘTE ȘI: MBDA nu exclude un centru de excelență pentru Mistral, Mica și Exocet la Ploiești. Succesul rachetei Magic 2 pe MiG-21 LanceR - un exemplu
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News