Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Centenarul Tancurilor - 100 de ani de tancuri româneşti
Forțele terestre
Data publicării:
La 1 august 1919 se  înfiinţa primul batalion de care de luptă din România - o armă nouă, într-o ţară nouă, într-o lume nouă de după război. Cu mai puţin de 3 ani înainte, tancurile intraseră pentru prima dată pe câmpul de luptă, în Bătălia de pe Somme. De atunci, nu l-au mai părăsit niciodată. 

Cu toată masivitatea lor, primele tancuri au fost rapid depăşite tehnologic, înlocuite iar şi iar într-o cursă care a cuprins întreaga lume. O cursă la care România a luat parte ca producător şi exportator, într-un club select de ţări, poate pentru mai puţin timp decât ar fi avut capacitatea să o facă. Acum, în vremuri nici prea rele, nici prea bune, spiritul de luptă al tanchiştilor rămâne puternic, la fel ca speranţa de întremare a industriei naţionale de apărare.

Despre toate acestea ne vorbeşte domnul colonel Tc. (rz.) dr. Emilian Pîsu, membru al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), comandant şi formator de tanchişti pentru mai bine de un sfert din secolul pe care îl sărbătorim azi.


Material realizat de Asociația Ofițerilor în Rezervă din România ( A.O.R.R.) prin colonel Tc. (rz.) dr. Emilian Pîsu

 

Despre Centenar - "În fruntea tancurilor"

 

Centenarul armei tancuri are, pentru mine, o deosebită rezonanţă, personală - sunt fiu de ofiţer de tancuri - şi profesională, întrucât din cei 34 de ani de activitate ca ofiţer, mai mult de 25 de ani i-am petrecut în această armă, inclusiv "în fruntea tancurilor", după titlul unei cărţi semnate de unul dintre iniţiatorii conceptului Blitzkrieg, generalul Heinz Guderian.

Am un uşor regret pentru că, în ultimii ani, în panoplia armelor Armatei Române, această armă a fost uşor ignorată ca dezvoltare, importanţă, înzestrare şi, nu în ultimul rând, la încadrarea cu personal. Dar speranţa tanchiştilor moare odată cu tancurile.

 

Despre tanchişti - spiritul de turelă

 

Aş fi uşor nepoliticos faţă de militarii din celelalte arme dacă aş spune că ne distingem prin ceva, dar formarea personalului din arma tancuri are câteva caracteristici esenţiale, menţinute în echilibru: pregătirea tehnică multidisciplinară, pregătirea pentru executarea tragerilor cu armamentul de pe tanc în orice condiţii, cu probabilitate de lovire din prima lovitură, şi nu în ultimul rând o pregătire tactică specifică, caracterizată de reacţie imediată, spaţii largi, confruntări decisive. Tanchiştii se remarcă prin "spiritul de turelă", rezintenţă fizică şi psihică, camaraderie specifică echipajului de tancuri.

Specific, în sinteză: putere de foc, mobilitate şi protecţie.

 

Tancul, rege (chiar şi) pe câmpul de luptă modern

 

Rolul de "vârf de lance" sau "forţă de izbire" al forţelor terestre a fost consacrat ca hotărâtor în marile bătălii ale celui de-al Doilea Război Mondial. În conflictele recente, războaiele din Golf, conflictul din Cecenia şi Georgia, războaiele din Orientul Mijlociu, Siria, au consfinţit rolul structurilor de tancuri în cadrul operaţiunilor duse de către grupările de forţe.

Dacă analizăm înzestrarea structurilor de forţe terestre, observăm tendinţa de a "blinda" infanteria, artileria, geniul, artileria antiaeriană, asigurarea medicală, tehnica şi logistica etc. În acest peisaj, tancul va rămâne şi în viitor "regele" câmpului de bătălie.

Printr-un alt tip de analiză, de această dată la nivelul organizării şi înzestrării armatelor altor state, în special a celor din Europa, observăm existenţa unor importante mari unităţi şi unităţi de tancuri dotate cu tehnică blindată de ultimă generaţie (generaţia 4 şi generaţia 5).

Pentru a consolida rolul structurilor de tancuri, la nivel operativ şi strategic, analizăm măsurile de întărire a flancului de est al NATO care, printre altele, a dizlocat în Europa o divizie de tancuri, iar în EST s-a reînfiinţat o armată de tancuri.

Tanchiştii români nu au participat la misiuni de luptă cu structurile de tancuri din Armata României, din multiple motive, dar au participat individual la misiuni în teatrele de operaţii din Balcani, Irak şi Afganistan. În ultimii ani, unităţile de tancuri din Forţele Terestre au participat la exerciţii în comun, interarme, în cadrul NATO. Ultimul exerciţiu, Saber Guardian 2019, s-a desfăşurat pe teritoriul României.

 

Despre istoria recentă - România în clubul select al producătorilor de tancuri

 

Încep prin a trece în revistă puţin din istoria industriei naţionale de apărare din România. De la mijlocul anilor `70 şi până la începutul anilor `90, în România s-au fabricat aproape toate categoriile de armament, muniţie şi tehnică de luptă necesare înzestrării Armatei şi satisfacerii cererilor din pieţele externe de armament. S-a produs toată gama de armament individual, guri de foc de artilerie de toate calibrele şi tipurile de muniţie aferentă, blindate pe roţi şi pe şenile, rachete de mai multe tipuri, nave de luptă pentru mare şi fluviu, tehnică de geniu şi de protecţie NBC, avioane de sprijin de luptă şi elicoptere de luptă etc.

Începând cu anul 1978, când s-a fabricat în România primul tanc, făceam parte din clubul select al celor 16 producători de tancuri din lume, iar ţări ca Italia, Turcia, Coreea de Sud, India, Japonia, Iugoslavia şi altele nu produceau tancuri.

Viitorul acestui tip de industrie trebuia abordat la nivel naţional şi de interes strategic pentru România, în cadrul unei strategii a industriei naţionale de apărare, al unor obiective şi etape de evolutie. Din păcate, în anul 2019, din bugetul alocat înzestrării Armatei României, industriei de apărare i-au fost alocate fonduri mai mici de 1%.

În prezent, în domeniul producţiei de tancuri putem vorbi numai de modernizarea parcului de tancuri din înzestrare, concomitent cu producerea derivatelor pe şasiu de tanc. Începând cu acest an, în Uzina Mecanică Bucureşti, în colaborare cu General Dynamics, se va produce transportorul blindat pentru trupe 8x8 "Piranha 5". În viitor, probabil va continua programul transportor blindat pentru trupe 8x8 şi 4x4, flotabil, în cooperare industrială europeană.

 

GALERIE FOTO - TANCURILE ROMÂNIEI


Surse: Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazu" (saul.forter.ro), wikipedia, worldwarphotos.info

 

 

Renault FT 1917, primul tanc din dotarea Armatei Române.

(w670)

Foto: Mircea87/wikipedia

 

Renault R35, tanc uşor intrat în dotare înaintea celui de-al Doilea Război Mondial; a fost modernizat ca "vânător de care" cu un tun de 45mm, recuperat de la tancuri sovietice capturate.

(w670)

Foto: Mircea87/wikipedia

 

 

R-1, tanchetă proiectată în Cehoslovacia sub numele AH-IV, folosită pentru recunoaştere (în imagine apare o versiune suedeză).

 (w670)

Foto: Jane's World War II Tanks and Fighting Vehicles. — Leland Ness, 2002 / wikipedia

 

R-2, cunoscut şi sub numele de Panzer 35(t), un tanc uşor produs în Cehoslovacia, cel mai avansat tanc al României la intrarea în cel de-al Doilea Război Mondial.

(w670)

Foto: wikipedia

 

T-38, tanc produs în Cehoslovacia, primit de la Germania în 1943, când deja era vulnerabil faţă de ameninţările de pe frontul de est.

 (w670)

Foto: Werner Willmann / wikipedia

 

T-III, mai cunoscut sub numele de Panzer III, 12 vehicule (modelul N) au fost livrate de către Germania în timpul războiului

(w670)

Foto: www.worldwarphotos.info

 

T-IV, mai cunoscut sub numele de Panzer IV, 138 de vehicule (modelele G,H şi J) au fost livrate de către Germania în timpul războiului.

(w670)

Foto: Mircea87 / wikipedia

 

T5 Panther fusese răspunsul Germaniei la tancurile ruseşti T-34, dar în România a ajuns după război, din stocurile Armatei Roşii (capturat). A fost utilizat doar pentru scurt timp.

(w670) 

Foto: www.worldwarphotos.info

 

T-34/85, intrat în dotare din 1949, pentru înlocuirea tancurilor germane, cu un efectiv care a depăşit 1000 de vehicule; a trecut prin modernizări succesive, fiind retras din uz abia în 1994.

(w670) 

Foto: claudiu_ne2000 / wikipedia

 

 

T-54 / T-55-100, comandate de România din Polonia, URSS şi Cehoslovacia în anii `60 şi `70 în număr mare, rămas în serviciul de luptă până în prezent.

(w670) 

Foto: Cătălin Ovreiu / wikipedia

 

 

T-72M, important în număr mic din URSS la începutul anului 1980.

(w670) 

Foto: Marian Rădulescu / wikipedia

 

 

TR-77-580, primul tanc proiectat şi fabricat în România între 1979 şi 1985, bazat pe T-55. Din aproape 400 de tancuri construite, 150 au fost exportate.

(w670)

Foto: Mircea87 / wikipedia

 

TR-85-800, succesorul lui TR-77-580, cu un motor mult mai puternic, produs între 1986 şi 1990.

(w670) 

Foto: Brigada 15 Mecanizata "Podul Inalt" / wikipedia

 

TR-125 (P-125), prototip bazat pe tancul rusesc T-72, produs în serie mică la finalul anilor `80, care îngloba numeroase echipamente moderne.

(w670) 

Foto: wikipedia

 

TR-85 M1 "Bizonul", variantă modernizată a lui TR-85, pentru asigurarea interoperabilităţii cu NATO, produs împreună cu parteneri din străinătate şi din România.

(w670) 

Foto: nicubunu / wikipedia


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Cum a ajuns obuzierul K9 Thunder să fie „Tunetul”. Românizarea și polonizarea armelor din Coreea e crucială în caz de război
Tancurile poloneze PT-91 Twardy luptă în adâncimea teritoriului rus. Polonia, un exemplu de urmat pentru țările care încă ezită să lase Ucraina să se apere
O țară clientă fidelă a armamentului rusesc vrea să se reorienteze: Tancul chinezesc VT-4 a câștigat în fața tancului rusesc T-90
Câte HIMARS are România și când ajung ultimele sisteme în țară. Armata deține inclusiv celebrele rachete ATACMS ce lovesc la 300 km distanță
Noul AbramsX divide America: Un tanc de luptă tehnologizat cu AI cum nu s-a mai văzut vreodată sau un coșmar pentru SUA?
De ce ne pleacă luptătorii din forțele speciale. Generalul Marius Crăciun trage un semnal de alarmă
Slovacia va avea 6 sisteme antiaeriene israeliene ”Barak”, rachetele vor fi produse local. Bonus: 1.300 de vehicule pentru Armată
S-a deschis primul centru de producție pentru Redback, în afara Asiei. În Europa, România poate fi al doilea centru din lume unde se produc mașinile de luptă Redback
Securizarea ''lacului NATO'': Exercitiul Flaming Sword 24 se încheie cu un mesaj puternic adresat Rusiei
Mai invadează cineva Polonia? Apache, un adevărat monstru de ucis tancuri rusești, achiziționat de polonezi în versiunea cea mai avansată a elicopterului
Cel mai modern tanc al Rusiei are un nou sistem de protecție. Rușii pariază pe T-90M Proryv, în timp ce T-14 Armata pare sortit eșecului
Britanicii confirmă utilizarea tancurilor Challenger 2 în luptele din regiunea Kursk. Rușii susțin că au distrus cel puțin un blindat
Bizonul revitalizat intră în faza finală de omologare. Versiunea M1R dezvoltată de industria românească e cea mai nouă a tancului TR-85
De la Panzer la Leopard 2: După 80 de ani tancuri produse de nemți invadează din nou Rusia. E prima oară în istorie când un stat nuclear e invadat
Lukașenko trimite trupe la granița cu Ucraina, într-un gest mai degrabă disperat: Belarusul face presiuni militare pe fondul ofensivei surpriză a trupelor ucrainene în regiunea Kursk
Un stat european a ales sistemul de protecție activă Iron Fist pe noile mașini de luptă CV90. Iron Fist, testat cu succes în luptă de Israel
Reușită remarcabilă a obuzierelor K9 care vor intra și în dotarea României: Lovitură chirurgicală cu un proiectil sofisticat american Excalibur (Video)
Forțele pentru Operaţii Speciale ale Ucrainei, atac asupra forţelor ruse aflate la gura de vărsare a fluviului Nipru (Foto/Video)
Participarea Marocului la manevrele "Tunetul misterios" reflectă dorința Occidentului de a consolida alianța cu Rabatul
România, punct-cheie în apărarea Europei în cazul unui război între SUA și Iran. Sistemul Aegis, similar cu cel de la Deveselu, a interceptat deja rachete iraniene
Ucraina publică imagini cu distrugerea unei ținte ruse rare: Sistemul de rachete termobarice TOS-1A, mândria industriei din Rusia (VIDEO)
România, aproape de momentul Abrams. Modernele tancuri americane vor fi dislocate în estul României. Achiziția următorului lot de tancuri ar putea începe în 2025
Problema celor 3.5 tone. Cum s-ar putea ajunge la o soluție de compromis pentru blindatele Cobra II, singurele aflate în licitația României
În așteptarea tancurilor moderne Abrams. Tancurile Armatei României, de la T-55 sovietice la TR-85M1 Bizonul, bătrâna coloană vertebrală
Ce se întâmplă cu BTR-80A sovietice ale Ungariei după achiziția de Lynx. Primele blindate au ajuns deja la partenerii din Serbia
România vrea o linie proprie pentru muniția de 120 mm pentru Abrams, dar și 155 mm pentru K9. Doi giganți din industrie vor să se implice
Offsetul pentru obuziere: K9 Tunetul va fi produs în colaborare cu industria din România. Dar într-o fabrică ridicată de la zero
Slovacia va preda Ucrainei 8 tunuri autopropulsate Zuzana 2. Alte șase obuziere vor fi livrate în 2025
Trageri reale realizate de Armata română, cu blindate Piranha 5, sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Un nou lot mare de blindate Piranha 5 produse în România va fi livrat Armatei. Cunoaștem numărul blindatelor de ultimă generație ce vor fi livrate
În vizită la Statul Major al Forțelor Terestre ministrul Tîlvăr spune că înzestrarea va continua, dar „prioritatea e resursa umană”

Ştiri Recomandate

Sunt rușii capabili să facă o breșă masivă pe front în Ucraina? Răspunsul îl dă gen. american Cavoli, comandantul suprem aliat din Europa
Eurodrone se face. Doar că viitoarea dronă de atac europeană atrage în proiect și două puteri militare din afara Europei
După retragerea franceză și pusă pe tavă influenței ruse de Wagner, noua juntă militară din Mali își propune să creeze o industrie națională de apărare
S-a schimbat comanda Grupului de Luptă al NATO din România, condus de Franța (Foto)
„Sunt doar realistă”. Rusia cheltuie 9% pe apărare, e o amenințare existențială, iar Trump are dreptate în privința cheltuielilor militare, spune șefa diplomaţiei europene
Oreshnik maschează un eșec mare al Rusiei: Racheta intercontinentală RS-28 Sarmat e „imposibil” de interceptat doar că explodează în siloz la lansare
Zelenski: În primele zile ale invaziei, mi-au dat un ultimatum cu șase condiții / Dacă ar fi ocupat Ucraina, ”listele de execuții” includeau profesori, jurnaliști, preoți
Prezența rusă în estul Mediteranei, în pericol: Acordul cu Rusia pentru închirierea portului Tartus, reziliat de noile autorități siriene
Pace în maxim 100 de zile. SUA vor să oprească definitiv războiul din Ucraina, dar Putin ar putea să respingă condițiile lui Trump
Șefa Gărzii de Coastă, amiralul Linda Lee Fagan, destituită de noua administrație americană
De ce se „tem” rușii după ce un avion american U-2 Dragon Lady a survolat Marea Neagră. Două mari gazoducte ar fi în mare pericol
Ceangăii: între mit și realitate. Cum apartenența la o etnie poate fi folosită de grupuri care militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc
”Groenlanda nu este necesară pentru noi, ci pentru securitatea internațională”. Trump crede că Danemarca nu este capabilă să păstreze insula
Gazul rusesc va continua să curgă spre Ungaria. Gazoductul Turk Stream rămâne funcțional, asigură Peter Szijjarto
Zelenski se vrea un unificator al unei Europe tot mai dezbinate în politica de securitate: Europa are nevoie de propria sa versiune a ,,Iron Dome''
Expert ucrainean: Micile avansuri tactice ale Forțelor Armate ale Federației Ruse pe frontul din Ucraina se transformă în succese operativ-tactice
Compania germană de apărare KNDS Deutschland, joint-venture cu unul dintre reprezentanții complexului industrial de apărare ucrainean
Franța acordă mari șanse celui mai negru scenariu de securitate? Președintele Macron vrea să actualizeze Evaluarea Strategică Națională
U.E spune că este pregătită să negocieze cu Trump pentru a menține parteneriatul transatlantic: Avem schimburi comerciale de 1,5 trilioane de euro
Discursul lui Trump a încins linia telefonică între Moscova și Beijing: Avem încredere unul în altul și avem aceleași opinii, au precizat Putin și Xi Jinping
Rusia dă târcoale rețelelor de comunicații din Europa. Aviația militară a Portugaliei, alarmată de o navă rusă de cercetare (Foto)
IDF lansează o operațiune de combatere a terorismului în Cisiordania / Șeful Statului Major General al Armatei Israeliene a anunțat că va demisiona
Cât de mult a crescut Armata României? În 2024, progresele au fost majore, dar obiectivul unei armate de 120.000 de militari e departe
SUA numesc clar Rusia „agresor”, însă războiul trebuie încheiat. Trump suspendă ajutoarele externe ordonând un audit, dar Ucraina ar putea avea o portiță
Rușii cred că e inutilă în fața rachetelor lor „Cupola de Fier” care va înconjura SUA. Revine Războiul Stelelor care a contribuit decisiv la prăbușirea URSS în anii '80
Șeful NATO l-a felicitat pe Trump: „Cu el în fruntea SUA, alianța pornește turbo, creștem cheltuielile și producția”. Franța și Germania și-au atins obiectivul NATO de 2%
CEDO a respins cererea lui Călin Georgescu cu privire la reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale
Momentul simbolic de la Casa Albă în care fostul președinte democrat Joe Biden, alături de soția sa Jill Biden, predă puterea noului președinte american Donald Trump, însoțit de Melania Trump, prima doamnă a SUA
EXCLUSIV
Cu Biden s-a terminat o eră pentru Europa. Ne adaptăm și urcăm împreună în „trenul Mar-a-Lago” sau rămânem în gară irelevanți geopolitic?
Moment istoric pentru Anka-3 (Video): Primul avion stealth de luptă fără pilot al Turciei a lansat de la 6.000 metri altitudine muniție ghidată reală
Trupele ruse au avansat în trei direcții în Donețk. Militarii Azov încearcă să păstreze pozițiile în Torețk, dar Federația are „avantaj numeric și de echipamente”
Burduja i-a transmis lui Szijjarto că energia României rămâne în slujba românilor. „Preferăm ca Europa să depindă de gaz românesc, nu de rus”
Trump: Putin distruge Rusia, nu știu dacă vrea o înțelegere. Cele mai importante decizii și declarații din prima zi de mandat
pixel