Rusia spune că va face „scrum” tancurile britanice Challenger 2 în Ucraina. Moscova se încurajează după anunțul istoric al Londrei
Kremlinul a transmis luni că tancurile pe care Marea Britanie intenţionează să le trimită Ucrainei "vor arde", avertizând Occidentul că furnizarea de noi arme avansate Ucrainei nu va schimba cursul războiului. Reacția vine după anunțul major al Londrei de a furniza Ucrainei tancuri occidentale de tip Challenger 2. Marea Britanie e prima țară care va dona tancuri occidentale, fiind de așteptat ca exemplul ei să fie urmat și de altele.
Tanc britanic de tip Challenger 2. Foto: Ministerul Apărării din Marea Britanie
De când preşedintele Vladimir Putin a ordinat militarilor să invadeze Ucraina, pe 24 februarie, Statele Unite şi aliaţii lor au trimis Kievului armament în valoare de zeci de miliarde de dolari, inclusiv sisteme lansatoare de rachete, drone, vehicule blindate şi sisteme de comunicaţii.
Marea Britanie a comunicat sambătă că va trimite 14 dintre tancurile sale Challenger 2, precum şi alte echipamente militare de artilerie, în următoarele săptămâni.
„Ucraina se folosește de această ţară pentru a îşi atinge obiectivele antiruseşti„ a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Rador, când a fost întrebat despre tancurile britanice.
Mai mult, Peskov spune că Armata rusă va face scrum tancurile britanice Challenger 2 precum „s-a întâmplat și cu celelalte”.
„Aceste tancuri ard şi vor arde, la fel ca celelalte", a afirmat Peskov. El a spus că noile transporturi de armament din ţări ca Marea Britanie şi Polonia nu vor schimba situaţia pe teren.
Cancelarul german Olaf Scholz este supus presiunilor pentru a aproba o suplimentare a susţinerii militare internaţionale acordată Kievului, prin permiterea exportului de tancuri Leopard 2 către Ucraina de către Germania, care le produce, şi de către alte ţări care le deţin.
Marea Britanie e prima țară care a spart gheața și a decis trimiterea de tancuri occidentale către Ucraina.
CITEȘTE ȘI: Guvernul britanic a confirmat că va transfera 14 tancuri Challenger 2 și 30 de obuziere AS90 către Ucraina
Despre tancurile britanice Challenger 2 pe care Rusia amenință că le va face „scrum”
Tanc britanic de tip Challenger 2. Foto: Ministerul Apărării din Marea Britanie
Tancurile Challenger 2 reprezintă coloana vertebrală a armatei britanice și, în prezent, 227 de tancuri Challenger 2 fac parte din inventarul militar britanic. Ministerul britanic al Apărării (MoD) a semnat recent un contract de 800 de milioane de lire sterline cu Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) pentru modernizarea a 148 de tancuri Challenger la standardul Challenger 3.
Challenger 2 a fost proiectat și dezvoltat integral de companii britanice în 1988, şi a intrat oficial în serviciul armatei britanice pe 16 mai 1994. În ciuda celor 20 de ani de vechime, Challenger este încă considerat unul dintre cele mai bune tancuri de luptă din lume.
Tancul Challenger 2 este echipat cu un kit de blindaj Chobham, care asigură un nivel ridicat de protecție împotriva unei varietăți de proiectile. Kit-ul de blindaj este format dintr-un material compozit alcătuit din ceramică, metale și alte materiale care sunt stratificate pentru a oferi un nivel ridicat de protecție fără a adăuga greutate excesivă la ţanc. Armura este proiectată pentru a fi eficientă atât împotriva rachetelor ghidate antitanc, cât și a proiectilelor antitanc cu focos de tip HEAT.
Challenger 2 este înarmat cu un tun L30A1 de 120 mm cu țeavă ghintuită, capabil să tragă mai multe tipuri de proiectile, inclusiv APFSDS şi HESH. Tunul tancului este capabil să tragă la o distanță maximă de aproximativ 2.500 de metri.
CITEȘTE ȘI: Ucraina are toate motivele să ceară tancuri Leopard 2: Industria rusă încă poate produce tancuri T-90M „Breakthrough”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News