Între epoca de după Războiul Rece și o eră nouă și incertă: CIA vede în războiul din Ucraina o oportunitate uriașă pentru a recruta spioni ruși
Invadarea Ucrainei de către Rusia a oferit agențiilor de informații americane o ocazie rară de a recruta persoane din interiorul Kremlinului, nemulțumite de război. „Nemulțumirea creează o oportunitate unică pentru noi. Suntem foarte deschiși pentru colaborari", a declarat anul trecut directorul CIA, William Burns, citat de CNN.
În 1945, un grup de copii sovietici a vizitat Ambasada SUA din Moscova și i-a dăruit ambasadorului un Mare Sigiliu al SUA sculptat de mână. Acesta a rămas în biroul său până în 1952, când tehnicienii serviciilor americane de informaţii au descoperit în interior un dispozitiv de ascultare neobișnuit. Sursa foto: The International Spy Museum.
„Această colaborare se referă la schimbul de informații pe care un spion sau un agent le va furniza în schimbul a ceva ce își dorește. Avem nevoie de oameni care au o idee despre prioritățile liderilor [ruși], despre ceea ce încearcă să obțină", spune David McCloskey, fost ofițer CIA și autor al cărții Moscow X.
Operațiunea de recrutare în curs de desfășurare este departe de a fi un secret de stat. CIA a postat pe rețelele de socializare materiale video în limba rusă care se adreseaza rusilor nemulțumiți care au acces la informații care ar putea fi utile pentru Statele Unite.
Materialele video oferă instrucțiuni pas cu pas pentru potențialii informatori ruși cu privire la modul în care pot evita sa fie descoperiti de către serviciile rusești prin utilizarea rețelelor private virtuale, sau VPN, și a browserului web Tor pentru a comunica anonim și criptat cu agenția prin intermediul Dark Web.
Materialul video publicat de CIA „a fost foarte productiv”, a declarat Burns într-un discurs ținut la Universitatea Goodwin din Connecticut la 19 aprilie. „L-a înfuriat extrem de tare pe omologul meu rus, ca să nu spun mai mult”, a glumit oficialul. Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a încercat să ridiculizeze videoclipul CIA, arătând că ar fi trebuit să îl posteze pe VKontakte în loc de X dacă doreau ca mai mulți ruși să îl vadă.
FBI a lansat un efort similar pentru a recruta surse guvernamentale rusești în SUA, inclusiv prin intermediul anunțurilor publicate pe rețelele sociale care vizează telefoanele înregistrate în apropierea Ambasadei Rusiei din Washington, relatează CNN.
„Această abordare directă este una neobișnuită, dar care s-ar putea dovedi eficientă pentru a ajunge în Rusia, unde există puține ocazii de a-și exprima nemulțumirile”, a declarat Douglas London, fost șef al serviciului extern al CIA. „Rușii furioși pe corupția sancționată de stat și pe abuzurile Kremlinului, incapabili să acționeze în mod deschis, nu au altă alternativă decât să caute sprijin extern''
La mai bine de 30 de ani de la prăbușirea Uniunii Sovietice, lumea a revenit la o perioadă de conflict între marile puteri. În cea mai recentă carte a sa, Jim Shutto, analistul șef al CNN pe probleme de securitate națională, descrie acest lucru ca fiind „ruptura definitivă între epoca de după Războiul Rece și o eră nouă și incertă”.
„Trebuie să-ți cunoști inamicul”, a declarat istoricul Tim Naftali, argumentând: „Dacă o faci, îți poți speria inamicul pentru a-l determina să facă lucruri pe care niciunul dintre voi nu dorește să le vadă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News