Conflictul transnistrean. Generalul Ion Costaș: Rusia trebuia să retragă într-o săptămână tot armamentul de pe teritoriul R.Moldova
Pe 21 iulie s-au împlinit 27 de ani de la semnarea Acordului de pace cu Rusia care a pus capăt confruntărilor armate în războiul de la Nistru, din 1992.
Acordul, a fost semnat de către președintele rus de atunci Boris Elţîn şi ex-președintele moldovean Mircea Snegur. Ministrul de Interne de atunci, generalul Ion Costaș, consideră că acel acord, care a pus capăt unor vărsări de sânge, totuși nu a rezolvat conflictul transnistrean și a îngenuncheat R. Moldova.
Într-un scurt interviu pentru Radio Chișinău, realizat de Cristina Păpușoi, generalul Ion Costaș, povestește despre consecințele acestui tratat, dar și despre cum ar putea evalua relațiile dintre Chișinău și Tiraspol.
„S-au încetat vărsările de sânge și asta a fost foarte important. Dar a fost semnat cu ochii închiși. A fost semnat un document care ne punea în genunchi din toate punctele de vedere: social, economic, politic, de lungă durată și cu existența până în ziua de astăzi a armatei de ocupație. Tratatul a fost pregătit de consilierul lui Mircea Snegur, Nicolae Chirtoacă, un KGB-ist. A fost și lucrurile pozitive de pe urma acelui tratat, dar avem până în ziua de astăzi o armată de ocupație. Deși în această înțelegere semnată de Elțin și Snegur, este stipulat clar că timp de o săptămână trebuia să fie retras și întreg armamentul, însă Armata a 14-a e și până astăzi pe teritoriul R. Moldova. Putea să fie și mai rău'', a precizat generalul Ion Costaș.
Întrebat despre provocările tot mai dese ale trupelor ruse din Transnistria şi despre cum vor evolua relaţiile dintre Chișinău și Tiraspol, generalul Ion Costaș a ţinut să precizeze că preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este o unealtă a Rusiei și va îndeplini toate instrucțiile care vin de la Moscova.
,,După ce l-au instalat pe Igor Dodon, care este o unealtă a Moscovei și un subaltern al lui Putin, va îndeplini toate instrucțiile și indicațiile venite de la Moscova. Cât aici vor fi socialiștii împreună cu Dodon, nu cred că se agravează situația, Putin încearcă să ajungă pe altă cale, pe alte metode ca să ajungă până la Prut și să facă transnistrizarea, pentru că eu cred că se va renunța la federalizare'', a spus generalul.
Generalul Ion Costaș este de părere că singura soluţie ca Republica Moldova să nu mai fie influenţată de Rusia, ține de realizarea unei forțe pro-europene, pro-române.
,,Dacă nu se unesc aceste forțe pro-europene, pro-române și până nu ne dăm seama că trebuie să facem o forță unică, pro-europeană, pro-română, care să pledeze pentru integrarea cu țara, Moscova va fi aici pe cal alb (...) Rușii nu pot să facă niște acțiuni aici, atâta timp cât în Ucraina nu este clar cu ce se termină. Noi trebuie să ne unim, să facem o structură unică, unionistă din toate punctele de vedere și atunci sperăm că viitorul nostru este unic: integrarea cu țara. Altă soluție nu există. Sperăm ca va fi unirea și integrarea cu Țara. Atunci nu vom permite din nou să devenim o gubernie a Imperiului Rus, așa cum am fost până în anii 90, de fapt cum suntem și astăzi. Noi suntem în continuare o colonie a Imperiului Rus'', a mai spus Ion Costaș.
Amintim că documentul prevedea încetarea imediată a focului, crearea unei „zone de securitate", înființarea unor forțe de menținere a păcii formată din militari ai Rusiei, Republicii Moldova şi ai regiunii separatist transnistrene.
12% la sută din teritoriul Republicii Moldova rămânea, potrivit acordului, de facto, sub controlul administrației de la Tiraspol, inclusiv orașul Tighina, pe malul drept al Nistrului, situație care rămâne neschimbată până în prezent.
Date biografice despre generalul (r) Ion Costaş
Până în anul 1990, Ion Costaş a fost general de aviaţie al URSS şi a ocupat o funcţie înaltă la comanda celebrei Armata a 14-a din Transnistria. În urma valului revoluţionar care a precedat destrămării URSS, Costaş a schimbat tabăra şi a revenit la Chişinău unde iniţial a ocupat funcţia de ministru de Interne şi apoi la Apărare concomitant cu declanşarea conflictului transnistrean.
În timpul războiului din Transnistria, Ion Costaş a coordonat acţiunile de apărare ale forţelor moldovene împotriva Armatei a 14-a şi a cohortelor de mercenari cazaci. Factorii de decizie de la Kremlin au văzut în acţiunile lui Costaş un gest de trădare pe care se pare că nu l-au uitat nici astăzi. De asemenea, în calitate de ministru al Apărării, Ion Costaş a cerut sprijinul omologului său de la Bucureşti, Neculaie Spiroiu care a trimis TAB-uri şi camioane cu muniţie în sprijinul soldaţilor moldoveni de pe frontul din Transnistria.
Toate aceste informaţii sunt consemnate de General în lucrarea document dedicată "Războiului din Transnistria" unde acesta a spus că războiul a fost pierdut de oficialii de la Chişinău la "masa verde".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News