Săptămâna viitoare, aproximativ 100 de militari ucraineni vor merge la Fort Sill din Oklahoma pentru a începe antrenamentele pentru sistemul de apărare antirachetă Patriot.
Exercițiul NOBLE JUMP 21 planificat de Comandamentul Suprem Aliat în Europa (SHAPE) și condus de Comandamentul Forțelor Întrunite Napoli, este cea de-a treia etapă a exercițiului NATO STEADFAST DEFENDER 21 ce conține secvențe de pregătire și instruire a forțelor NATO prin dislocarea acestora într-un termen foarte scurt în România, se arată într-un comunicat al MApN.
În cadrul Exercițiului NOBLE JUMP 21, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) facilitează dislocarea, pe teritoriul României, a componentei terestre a Forțelor Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF). În acest context, șase convoaie militare aparținând contingentului turc din cadrul VJTF, au ajuns în România, prin Punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu, astăzi, 20 mai, după tranzitarea Bulgariei.
Cei 250 de militari vor staționa, cu cele 125 de mijloace militare din dotare, în București, în perioada 20-21 mai, urmând să continue deplasarea către Centrul Naţional de Instruire Întrunită “Getica” din Cincu, judeţul Braşov, pe parcursul zilei de vineri, 21 mai.
Menţionăm că, în perioada 20-21 mai 2021, pe rutele de deplasare a convoaielor militare traficul rutier poate fi îngreunat, astfel:
• 20 mai 2021, intervalul orar 10:45-19:15, ruta Giurgiu - București (E85);
• 21 mai 2021, intervalul orar 06:00-20:15, ruta București - Pitești (A1) - Râmnicu Vâlcea (E81) - Valea Oltului - Cincu.
Exercițiul NOBLE JUMP 21 constă în dislocarea componentei terestre a Forțelor Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) pe căile terestră (rutieră și feroviară), aeriană și maritimă pe teritoriul României, având ca destinație finală Centrul Naţional de Instruire Întrunită “Getica” (CNII) din Cincu.
Exercițiul cuprinde, în ansamblu, activități de instruire cu caracter multinațional, prevăzute în programele de instruire CET-FIT (Combat Enhancement Training - Force Integration Training).
Detalii suplimentare privind evenimentele media organizate pe timpul desfăşurării exerciţiului vor fi comunicate în timp util.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Săptămâna viitoare, aproximativ 100 de militari ucraineni vor merge la Fort Sill din Oklahoma pentru a începe antrenamentele pentru sistemul de apărare antirachetă Patriot.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit, luni, cu militarii români dislocaţi în baza militară NATO din Priştina, Kosovo, care participă la operaţia NATO Kosovo Force - KFOR, informează MApN.
Purtătorul de cuvânt al guvernului german a declarat că Berlinul nu intenționează în prezent să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina.
Guvernul lui Rishi Sunak nu a luat încă o decizie finală, dar dacă Marea Britanie va fi de acord cu o astfel de aprovizionare, va deveni prima țară care va răspunde cererii liderilor de la Kiev de a echipa armata ucraineană cu tancuri occidentale puternice.
Sky Spotter este un sistem pasiv de avertizare timpurie cu o probabilitate mare de detectare și o rată de alarmă falsă foarte scăzută proiectată de compania israeliană de tehnologie de apărare Rafael Advanced Defense Systems Ltd.
Potrivit imaginilor analizate, Forțele de apărare ale Ucrainei au primit primele blindate de luptă MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) turcești de tip Kirpi, dotate cu turele Anubis produse integral de industria de apărare din România.
Excentricul lider cecen Ramzan Kadîrov, un obișnuit al derapajelor în declarații, continuă seria de acuze bizare în contextul anunțului SUA cu privire la cel mai mare pachet militar pentru apărare pentru Ucraina, în valoare de 3,75 miliarde de dolari, care va include, printre altele, vehiculul de luptă al infanteriei Bradley.
Columbia a comandat 18 obuziere autopropulsate ”Atmos” calibru 155 mm, de la Elbit Systems din Israel, într-un contract cu o valoare de 101,7 milioane de dolari, au declarat surse militare din Bogota pentru Defense News.
După un început ezitant în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei, Germania a accelerat serios pedala și a donat Armatei Ucrainei tehnică militară în vederea respingerii agresiunii barbare a Federației Ruse.
Autoritățile italiene nu vor lua o decizie privind noile livrări de ajutor militar Ucrainei mai devreme de sfârșitul lui ianuarie. Potrivit publicației La Repubblica, o decizie privind tipul echipamentelor militare nu a fost încă adoptată.
La 4 ianuarie 2023, la sediul Brigăzii 1 blindate din Wesola a avut loc ceremonia de semnare a contractului de cumpărare a tancurilor Abrams pentru armata poloneză.
Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis miercuri omologului său ucrainean Volodimir Zelenski în cursul unei convorbiri telefonice că Franţa va livra Ucrainei 'tancuri uşoare de luptă', relatează AFP, citând surse de la Palatul Elysee.
Rușii spun că au eliminat două sisteme HIMARS.
Germania nu vrea să rămână în off-side în cazul livrărilor de tancuri în Ucraina și spune că nu va acționa pe cont propriu în problema trimiterii tancurilor Leopard 2 în Ucraina.
U.S. Army efectuează o nouă serie de teste cu tunul de calibru 155mm - cu o lungime de 9 metri - care este instalat pe o versiune modificată a obuzierului autopropulsat M109A7 Paladin. Testele sunt efectuate pentru a înțelege mai bine modul în care noul tun de 155mm rezistă la o cadenţă de tragere mai mare.
Rheinmetall, producătorul vehiculului german de luptă pentru infanterie Puma, a anunțat că aproape toate echipamentele care s-au stricat în timpul exercițiului de luna trecută au fost reparate.
Rezultatele testului au fost anunțate de Ismail Demir, subsecretarul industriei de apărare. Racheta a fost lansată vertical și a lovit o țintă aflată la peste 100 km distanță.
Armata lituaniană va primi noi obuziere franceze autopropulsate Caesar în baza unui contract semnat pe 29 decembrie.
În ultimele zile, presa din Germania a relatat despre situația dificilă cu care se confruntă Bundeswehr-ului (Armata germană). În pofida acestui lucru, nemții dispun de obuziere autopropulsate cu caracteristici moderne, precum PzH 2000, care au fost donate și Ucrainei.
Guvernul SUA ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei vehicule de luptă Bradley, ca parte a unui pachet suplimentar de sprijin militar.
”Sprijinul militar pentru Ucraina este calea cea mai rapidă către pace”, a declarat Stoltenberg.
Armele pe care SUA le-au oferit treptat Ucrainei nu doar că au reușit să oprească în primă fază invazia rusă, dar au oferit forțelor ucrainene un avantaj major pe linia frontului pentru lovirea punctelor strategice ruse și mai apoi în etapa contraofensivei în care Ucraina a reușit să elibereze o mare parte a teritoriului ocupat.
Northrop Grumman și Oshkosh Corporation sunt antreprenorii principali pentru viitoarea vânzare.
Taiwanul afirmă că vânzarea va spori capacitatea insulei de „război asimetric”, pe fondul escaladării tensiunilor cu China.
Ministrul italian al Apărării, Guido Crozetto, consideră că, dacă Rusia este amenințată cu înfrângerea în război, ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare tactice, scrie publicația Il Fatto Quotidiano.
Statele Unite, Australia și Canada au donat deja Ucrainei peste 120 de astfel de obuziere și peste 226.000 de piese de muniție.
În cele peste 10 luni de invazie rusă asupra Ucrainei, Armata Rusiei a pierdut numeroasă tehnică militară în timp ce unele echipamente militare au fost capturate de ucraineni. Printre echipamentele moderne se numără și mașini de luptă ale infanteriei BMP-3.
Rusia a aruncat în războiul din Ucraina tot ce avea mai bun în depozite. Ezitările oficialilor militari ruși de a folosi arme cu care se lăudau în anii trecuți, arată că fie aceste arme minune sunt disponibile în cantități prea mici, fie au unele probleme care le fac vulnerabile în luptă, fie e vorba de ambele cazuri.
Guvernul Statelor Unite a elaborat un plan special, pentru desfășurarea accelerată în Ucraina a complexului de rachete antiaeriene Patriot, pe care Washingtonul l-a promis Kievului.
Letonia intenționează să achiziționeze, anul viitor, sisteme de rachete de apărare de coastă NSM, o decizie grăbită de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
La solicitarea guvernului german, Rheinmetall furnizează Ucrainei camioane HX cu tracțiune 8×8. În total, 26 de vehicule noi vor fi transferate în Ucraina în cadrul comenzii care are o valoare de aproximativ 12,5 milioane de euro.
Prezent în SUA, președintele ucrainean Volodimir Zelenski va încerca la discuțiile cu președintele Joe Biden o misiune considerată imposibilă: Primirea de către Ucraina a deja celebrelor rachete ATACMS, cu rază de acțiune de 300 kilometri, pentru care Kievul insistă de câteva luni.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că prezenţa militarilor portughezi din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est la Caracal, alături de militarii din Republica Macedonia de Nord şi de ceilalţi aliaţi, are o contribuţie importantă la întărirea apărării şi securităţii României.
În primele săptămâni ale invaziei Federației Ruse asupra Ucrainei, una din puterile mondiale s-a oferit să livreze armament Republicii Moldova, dar Chișinăul a refuzat.
Armata SUA a selectat patru companii de apărare pentru a dezvolta prototipuri pentru programul său Common Tactical Truck (CTT).
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Coreei de Sud să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina, sugerând Seulului să-și reconsidere politica privind interzicerea exportului de armament către țările aflate în conflict.
Decizia statelor occidentale de a trimite tancuri în Ucraina a declanșat reacții agresive la Moscova.
Directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu achiziţia de utilaje şi măşti de protecţie în perioada pandemiei de COVID-19.
Statele Unite ale Americii au transferat echipamentele biologice militare de pe teritoriul ucrainean în întreprinderi chimice şi farmacologice din Polonia şi statele baltice, a declarat astăzi Igor Kirillov, şeful trupelor de protecţie biologică, chimică şi împotriva radiaţiilor ale Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avut luni o discuţie la telefon cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, liderul de facto al acestei ţări, printre subiectele abordate numărându-se cooperarea în cadrul grupului OPEC+ al statelor producătoare de petrol în vederea menţinerii "stabilităţii" preţului petrolului, a anunţat Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează agenţiilor Reuters şi EFE.
Decizia președintelui Vladimir Putin de a permite Grupului Wagner să recruteze prizonieri marchează un punct de cotitură în conducerea sa de 23 de ani.
Polonia e fără îndoială statul european aflat pe primele locuri în topul țărilor care ajută cel mai mult Ucraina. Acum, când toată lumea vorbește de posibile transferuri de avioane de luptă pentru Ucraina, Polonia e prima care „se bagă în față”.
Rusia începe campania ”distruge un tanc” și promite 72 de mii de dolari soldaților care vor scoate din uz primul tanc occidental.
Săptămâna trecută Germania a dat undă verde pentru trimiterea către Ucraina a tancurilor de luptă germane Leopard 2, după o decizie istorică anunțată de Berlin. La doar o zi după americanii au ieșit și ei public și au anunțat că și celebrele Abrams vor fi trimise Ucrainei.
Rusia se pare că dorește să grăbească conectarea Centralei Atomo-electrice de la Zaporijjea la sistemul energetic al Federației Ruse.
Potrivit unui comunicat emis recent de Biroului de relații publice al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, pe 26 ianuarie, Franța, Italia, România, Spania, Turcia și SUA au desfășurat, pentru prima dată în această formulă, un exercițiu aerian în spațiul aerian al României.
Publicațiile rusești arată că Volgograd este un oraș blocat, în așteptarea sosirii președintelui rus Vladimir Putin.
Gabriel Țuțu, șeful ROMAR a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Alături de el ar fi fost reținut și Victor Pițurcă, fostul selecționer al României.
Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de Yuri Shvets. Acesta este un fost ofițer KGB care a fost detaşat la Washington, D.C., timp de câțiva ani de zil, în anii 1980, ca ''jurnalist'' al agenţiei de ştiri TASS. După căderea Uniunii Sovietice, Shvets a scris o carte în care și-a criticat foștii colegi din KGB, iar în decurs de un an a reușit să se mute în Statele Unite și, în cele din urmă, a devenit cetățean american. Și-a folosit noua identitate pentru a-și promova interesele personale și pentru a se răzbuna pe foștii săi colegi. Dar, Bart Marcois, fost ofițer în cadrul Departamentului de Stat al SUA, acum analist la OpsLens, prezintă o altă latură, mai puţin cunoscută, a fostului ofiţer KGB care se ascunde în spatele măştii de dizident politic preocupat de ce se întâmpla în războiul din Ucraina, dar criticând Kievul şi nu Moscova.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că Coreea de Nord transferă rachete și proiectile către Compania Privată de mercenari ”Wagner” din Rusia pentru războiul împotriva Ucrainei.
Fostul premier britanic Boris Johnson povesteşte într-un documentar BBC că preşedintele rus Vladimir Putin l-a "ameninţat cumva" înainte de invadarea Ucrainei, spunând că nu vrea să facă rău Marii Britanii, dar „Cu o rachetă ar dura un minut", informează Agepres, care citează agenția AFP.
Livrarea cu întârziere a armamentului și a echipamentelor militare occidentale au determinat ca, după eliberarea părții vestice a regiunii Herson în noiembrie anul trecut, armata ucraineană să nu mai fie capabilă să desfășoare alte contraofensive militare, a apreciat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-un raport recent.
Polonia, ţară membră a NATO şi care se învecinează cu Ucraina asupra căreia Rusia a declanşat o invazie, îşi va spori în 2023 bugetul pentru apărare naţională până la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), a anunţat luni prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, informează AFP.
Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat respingerea cererilor Kievului de a furniza Ucrainei avioane de luptă, după ce Berlinul a acceptat să trimită tancuri de luptă. "Problema avioanelor de luptă nu se pune deloc", a declarat Scholz într-un interviu pentru Tagesspiegel publicat duminică.
Avioanele olandeze F-35 au aterizat deja în Polonia. Cele opt aeronave vor fi desfășurate la Baza Aeriană Malbork. Primele patru vor monitoriza spațiul aerian de pe flancul estic al NATO, iar următoarele patru vor fi folosite într-un program de antrenament aliat pentru a spori prezența NATO pe flancul estic, a declarat Ministerul olandez al Apărării.
Partidul Popular Austriac (OeVP, conservatorii aflaţi la putere) condus de cancelarul Karl Nehammer şi-a pierdut majoritatea absolută la alegerile regionale desfăşurate duminică în cel mai mare land din Austria.
Aviația ucraineană are nevoie de cel puțin cinci brigăzi de aviație tactică pentru a-și acoperi întreg spațiul aerian. Declarații în acest sens au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat.
Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a declarat duminică că Iranul a respins actuala propunere de revenire la acordul nuclear, adăugând că Washingtonul crede în continuare că diplomația este cea mai eficientă modalitate de a trata dosarul nuclear iranian. Blinken a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Al-Arabiya că Statele Unite vor face tot posibilul ca Iranul să nu deţină arme nucleare, explicând că toate opțiunile sunt ''pe masă'' pentru a împiedica Teheranul să deţină o armă nucleară.
Alegerile prezidențiale din Cehia au fost câștigate de generalul în retragere Petr Pavel, care și-a început cariera militară în Cehoslovacia, în timpul fostului Tratat de la Varșovia. Apoi, acesta a urcat la rangul de președinte al Comitetului Militar al NATO. Analiștii politici cred că Pavel nu poate fi considerat un rusofob ideologic, dar, cu toate acestea, din punctul de vedere al intereselor Rusiei, vor fi probleme cu el.
Într-un articol publicat pe site-ul Saudi Arab News, analistul american Luke Coffey, senior la Institutul de Cercetare Hudson, a evidențiat lecțiile utile extrase din războiul dintre Rusia și Ucraina, pe care statele din Golf le pot învăța în legătură cu preocupările lor de securitate cu Iranul.
Pentru a depăși China în jocul din ce în ce mai competitiv de inteligență artificială (AI – artificial intelligence), SUA trebuie să-și intensifice dramatic eforturile de a colecta, eticheta și sorta munți de date care, în cele din urmă, vor fi, utilizate în regimuri de antrenament automat, a spus șeful pentru AI de la Pentagon, potrivit publicației americane Defense News.
Șeful grupului de consilieri militari și al Centrului științific și tehnic „Lupii țarului” din Rusia, Dmitri Rogozin, a anunțat, pe 29.01.2023, pe canalul său Telegram, că patru platforme robotizate de tip Marker vor fi trimise în Donbas. Potrivit precizărilor acestuia, livrarea roboților a început deja.
Partidul Popular Austriac (OeVP, conservatorii aflaţi la putere) şi-a pierdut majoritatea absolută la alegerile regionale desfăşurate duminică în cel mai mare land din Austria, înregistrând o scădere de circa 10 puncte procentuale, în timp ce Partidul Libertăţii (FPOe), de extremă dreapta, a obţinut cel mai bun rezultat al său de până acum, transmite Agerpres, care citează DPA..
Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, în cadrul unui interviu, a discutat despre situația de pe front, dar și despre rolul României în sprijinirea Ucrainei.
Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, în cadrul unui interviu, a declarat că NATO e pregătită să lupte împotriva Rusiei, dar a subliniat că Alianța e una defensivă și nu va face decât să răspundă unei agresiuni dacă ea va exista.