Coreea de Nord sfidează Statele Unite. Continuă să desfăşoare activităţi nucleare
Contrar a ceea ce a promis în septembrie la ultimul summit intercoreean, Coreea de Nord nu a început destructurarea centrului nuclear de la Yongbyon, dar a luat măsuri care indică o reactivare a acestuia, a avertizat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), o structură a Naţiunilor Unite, cu sediul la Viena, informează agenţia de presă EFE.
AIEA, care supraveghează Coreea de Nord prin sateliţi, a observat activităţi la sistemele de răcire a două reactoare, a indicat şeful agenţiei Yukiya Amano, citat de dpa.
Reactorul de 5 megawaţi în funcţiune şi un reactor suplimentar, încă în construcţie, fac parte din complexul nuclear Yongbyon, suspectat de producerea de material fisionabil pentru programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord.
În cadrul unei reuniuni a Consiliului de guvernatori al AIEA, Amano a semnalat că, la reactorul cu apă uşoară, agenţia a observat de asemenea activităţi 'în concordanţă cu fabricarea de componente ale reactorului' şi transferul posibil al acestor piese în edificiul reactorului neterminat.
,,La Yongbyon continuă activitatea în apropiere de râul Kuryong. Aceasta ar putea avea legătură cu schimbările intervenite în infrastructura de răcire a reactorului de 5MW şi a reactorului cu apă uşoară'', a afirmat directorul AIEA, adăugând că s-ar putea ca reactorul de 5MW să fi fost oprit, în timp ce unele activităţi au continuat.
Liderii Coreei de Nord şi Coreei de Sud au convenit la summitul lor de la 19 septembrie că Phenianul va lua măsuri pentru destructurarea Yongbyon, în schimbul adoptării de către SUA a unor 'măsuri corespunzătoare'.
Inspectorii AIEA au fost expulzaţi din Coreea de Nord în 2009 şi de atunci supraveghează activităţile nucleare ale acestei ţări prin imagini de satelit şi din alte surse.
De aceea, directorul AIEA, fost diplomat japonez, a ţinut să sublinieze că, 'fără acces, agenţia nu poate confirma natura sau scopul acestor activităţi'.
Coreea de Nord, una dintre cele mai închise ţări de pe planetă, dispune de numeroase ogive nucleare şi lucrează la o rachetă balistică, capabilă să lovească teritoriul SUA.
În iunie, preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un s-au întâlnit în cadrul unui summit istoric în Singapore, unde au convenit să acţioneze pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News