Cum a descris Federația Rusă distrugerea navei Ivanovets și atacul cu rachete asupra aerodromului Belbek: Propagandiştii ruşi au vorbit despre cum au fost distruse dronele maritime ucrainene
Grație acțiunilor desfășurate de către Forțele Armate Ucrainene, ziua de 31 ianuarie 2024 poate fi considerată, în mod obiectiv, cea mai reușită utilizare a unei varietăți de arme cu rază lungă de acțiune, care a dus la înregistrarea unor pierderi semnificative pentru forțele ruse. Vorbim atât de atacul eficient al Forțelor Aeriene Ucrainene asupra aerodromului Belbek din Peninsula Crimeea, cât și de scufundarea navei purtătoare de rachete Ivanivets de către dronele kamikaze. Dar, având în vedere acest context, se poate urmări modul în care așa-zișii "comandanți militari" din Federația Rusă au comentat toate aceste evenimente.
În special, un jurnalist militar din Rusia, cu peste 1 milion de urmăritori pe Telegram, a scris o poveste foarte " interesantă " despre cum nouă drone marine au plecat deodată dintr-o zonă aflată în apropiere de gurile Dunării, dar numai cinci ar fi reușit să ajungă la nava rusă.
Frumoasa ''poveste'' descria în detaliu modul în care toate au fost "distruse", deși una a explodat lângă partea laterală a vasului, iar alte patru au fost "distruse" de bărci și avioane de patrulare. Având în vedere această fantezie a propagandiștilor ruşi, nu se știe ce drone au fost "distruse" atât de eficient de către militarii ruşi.
Înregistrarea video pe care Direcţia Principală de Informaţii (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a publicat-o ieri prezintă în detaliu modul în care a fost efectuat atacul - cel puțin șase drone kamikaze, care au "muşcat" în turmă nava rusă purtătoare de rachete Ivanivets, lovind-o de cel puțin două ori în pupă și apoi de cel puțin trei ori în lateral, în timp ce o altă dronă a înregistrat momentul în care aceasta se scufunda, precizează publicaţia Defense Express care afacut o analiză în ceea ce priveşte modul în care propaganda rusă încearcă să ascundă pierderile înregistrate pe câmpul de luptă.
Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a comunicat că în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie a scufundat nava rusă purtătoare de rachete Ivanovets. Informațiile despre distrugerea navei sunt confirmate de așa-numiții corespondenți ruși de război, dar Ministerul rus al Apărării păstrează în mod tradițional tăcerea. Costul navei pierdute de Rusia este de aproximativ 60-70 de milioane de dolari.
Marina ucraineana a precizat că la bordul vasului scufundat se puteau afla 40 de marinari ruși. ,,Această operațiune a fost un alt avertisment pentru invadatorii ruși că este dăunător pentru sănătatea lor să rămână cu nesimțire pe teritoriul unităților ocupate anterior în Crimeea", a declarat Marina ucraineană.
Același jurnalist militar a comentat și atacul cu rachete asupra aerodromului Belbek și, potrivit propagandei rusești, cel puțin trei Su-24 ucrainene, însoțite de MiG-29 și Su-27, au lansat șase Storm Shadow/SCALP, iar apoi încă șase, deși Su-24 pot transporta în general doar două dintre aceste rachete. Bineînțeles, toate au fost "doborâte", doar una dintre ele ar fi fost "interceptată" chiar deasupra bazei, dar nu a provocat nicio pagubă aerodromului.
În realitate, este vorba despre un atac mai mult decât reușit al Forțelor Aeriene Ucrainene, care a dus la distrugerea postului de comandă și/sau a centrului de comunicații al aviației navale rusești din cadrul Flotei Ruse a Mării Negre, precum și a pozițiilor stațiilor radar.
În același timp, propagandiștii ruși au o strategie bine pusă la punct în ceea ce privește observațiile care trebuie făcute ulterior. În special, este foarte posibil să ne așteptăm ca Federația Rusă să înceapă să spună că nava purtătoare de rachete Ivanoveț va fi reparată într-un timp foarte scurt - literalmente fiind nevoie doar de puțină vopsea. Așa cum s-a întâmplat deja cu nava mare de desant Novocherkassk, din care nu a rămas nici măcar o bucată.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News