Polonia, sub asediu cibernetic rusesc înaintea turului II al alegerilor prezidențiale: Interferenţa digitală rusă se combate cu încurajarea publicului să raporteze dezinformările
După ce a reuşit să exploateze polarizarea politică din România cu mesaje toxice, Rusia îşi turează acum maşinăria de propagandă în Polonia. În aceste zile, Polonia se află în stare de alertă ridicată de securitate, în contextul unor posbile interferențe digitale înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Varşovia se pregătește pentru un val intens de interferențe digitale, în timp ce se îndreaptă spre un tur de scrutin prezidențial crucial care are loc pe 1 iunie.
Alegerile prezidențiale din Polonia, 2025. Sursa foto: wiadomosci.onet.pl.
După un prim tur strâns organizat la 18 mai, țara se confruntă cu amenințarea persistentă a unei campanii de dezinformării și atacuri cibernetice, o provocare care scoate şi mai mult în evidenţă peisajul geopolitic tensionat din Europa.
Turul al doilea al alegerilor din Polonia îi are în centrul atenţie pe primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, un pro-european, şi pe istoricul naționalist Karol Nawrocki.
Trzaskowski, reprezentând Platforma Civică (PO) și aliniat guvernului premierului Donald Tusk, a obținut 31,36% din voturi. Nawrocki, un candidat independent susținut de partidul conservator Lege și Justiție (PiS), a obținut un strâns 29,54%. Difenra mică dintre cei doi canditati pregătește terenul pentru o campanie de două săptămâni cu mize mari, rezultatul fiind pe cale să influențeze semnificativ direcția viitoare a Poloniei și relația sa cu Uniunea Europeană și NATO.
Operațiunea rusă „dublura” pentru manipularea mass-mediei poloneze
Un raport PAP avertizează că, înainte de alegerile prezidențiale, Polonia ar putea deveni ținta atacurilor cibernetice și a dezinformării, în special din partea Rusiei. Ministerul Digitalizării și NASK constată o creștere a narațiunilor false referitoare la procesul electoral, candidați și conspirații care subminează încrederea în alegeri.
Operațiunea rusă „dublura” folosește deja mass-media poloneză pentru a manipula informațiile, adesea prin citate selective și lipsă de context. Scopul este de a diviza societatea, de a discredita politicienii și de a consolida propaganda Kremlinului.
NASK avertizează cu privire la intensificarea dezinformării rusești înaintea alegerilor din Polonia, inclusiv conturi X false, campanii de dezinformare prin SMS și știri false. Au fost identificate sute de conturi care răspândesc propagandă, inclusiv informații false despre un atac terorist și conținut care vizează candidații. NASK face apel la raportarea conținuturilor suspecte pe site-ul safewybory.pl. Institutul a raportat, de asemenea, 400 de conturi care au legătură cu o agenție rusă pentru proiecte sociale, cu scopul de a submina sprijinul pentru Ucraina și de a stimula tensiunile politice legate de Europa.
Preocupările cu privire la interferența străină, în special din partea Rusiei, au fost declarate prioritate de agenţiile poloneze de informaţii. Anticipând o avalanșă de campanii de dezinformare și atacuri cibernetice legate de Rusia, organizația poloneză de cercetare și dezvoltare NASK a lansat o inițiativă numită „umbrela cibernetică” cu câteva luni înainte de prima rundă a alegerilor.
Acest program, care face parte dintr-un angajament al Poloniei de a înveşti peste 2 miliarde de euro în securitatea cibernetică, încurajează raportarea publică a dezinformării prin intermediul unei platforme online, cu scopul de a promova un electorat informat.
O ,,furtună cibernetica’' pe reţele de socializare utilizate de polonezi
Cu toate acestea, primul tur al alegerilor a dezvăluit natura periculoasă pe care o aduce o ,,furtuna cibernetica’' pe reţele de socializare utilizate de polonezi. Saman Nazari, coautor al unui raport de evaluare a riscurilor privind alegerile din Polonia, constată că, în ciuda eforturilor depuse, contextul rămâne „foarte dificil”. Relatările false, adesea alimentate de războiul purtat de Rusia în Ucraina, au fost foarte răspândite.
Cercetările efectuate până acum asupra conţinutului media-digital au semnalat o campanie de dezinformare care are în centru subiecte ca: aşa-zise participării ale militarilor polonezi în lupte desfăşurate pe frontul din Ucraina; Polonia își epuizează resursele militare; Rusia dorește pacea, în timp ce Occidentul dorește războiul.
De asemenea, Rusia antrenează troli și influenceri online pentru a răspândi propaganda și a distorsiona realitatea. Tineri propagandiști rusi prezintă orașul ca fiind înfloritor sub controlul Rusiei, în ciuda faptului că mii de civili au murit și o mare parte din oraș a fost ras în timpul asediului din 2022.
O mare parte din aceste informații au avut ca scop demotivarea alegătorilor, prezentând UE drept o „instituție distrusă” sau afirmând influența să nejustificată asupra rezultatelor alegerilor.
Primul tur a evidențiat, de asemenea, ascensiunea candidaților de extremă dreaptă ale căror ideologii se suprapun cu opiniile conservatoare și naționaliste ale lui Nawrocki. Slawomir Mentzen din partidul Confederația a obținut 14,8 %, în timp ce extremistul de extremă dreaptă Grzegorz Braun a obținut în mod surprinzător peste 6 %. Ambii au îmbrățișat în mod deschis retorica antisemită și antiucraineană.
După votul de duminică trecută, din 18 mai, experții au observat o creștere a numărului de conturi bot și troll care promovează pozițiile lui extremistului Braun, ceea ce sugerează un efort concertat de a adânci convingerile conspiraționiste existente.
Implicarea unor actori străini în alegerile din Polonia se extinde dincolo de atacurile cibernetice directe. Prim-ministrul Donald Tusk a dezvăluit recent că hackerii ruși au vizat site-urile web ale partidului său aflat la guvernare, Platforma Civică, precum și pe cele ale partenerilor de coaliție, cu doar două zile înainte de votul din 18 mai.
În plus, radioul de stat din Belarus a fost identificat conducând o operațiune de manipulare, promovând candidatul pro-rus Maciej Maciak în limba poloneză. În timp ce TikTok a izolat canalul bielorus de audiențele europene după semnalări repetate, întârzierea a însemnat că operațiunea de influență se desfășurase deja.
În ciuda provocărilor, „umbrela cibernetică” este considerată un instrument valoros. Ingeniozitatea să constă în mobilizarea societății civile pentru a combate amenințările externe. Cu toate acestea, abordarea dezinformării interne, în special în rândul celor deja înrădăcinați în teorii ale conspirației, va necesita strategii algoritmice sofisticate pentru a ajunge la un public mai larg și mai sensibil.
Pe măsură ce se apropie alegerile din 1 iunie, Polonia se află într-un moment dificil. Rezultatul nu va determina doar politicile sale interne, ci și poziția sa în cadrul european și NATO, navigând în același timp pe un câmp de luptă politic din ce în ce mai complex și expus manipulărilor din mediul digital.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News