Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Polonia, sub asediu cibernetic rusesc înaintea turului II al alegerilor prezidențiale: Interferenţa digitală rusă se combate cu încurajarea publicului să raporteze dezinformările
Propagandă/Dezinformare
Data actualizării:
Data publicării:
După ce a reuşit să exploateze polarizarea politică din România cu mesaje toxice, Rusia îşi turează acum maşinăria de propagandă în Polonia. În aceste zile, Polonia se află în stare de alertă ridicată de securitate, în contextul unor posbile interferențe digitale înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Varşovia se pregătește pentru un val intens de interferențe digitale, în timp ce se îndreaptă spre un tur de scrutin prezidențial crucial care are loc pe 1 iunie.   
Alegerile prezidențiale din Polonia, 2025. Sursa foto: wiadomosci.onet.pl.
EXCLUSIV
Alegerile prezidențiale din Polonia, 2025. Sursa foto: wiadomosci.onet.pl.

După un prim tur strâns organizat la 18 mai, țara se confruntă cu amenințarea persistentă a unei campanii de dezinformării și atacuri cibernetice, o provocare care scoate şi mai mult în evidenţă peisajul geopolitic tensionat din Europa.

Turul al doilea al alegerilor din Polonia îi are în centrul atenţie pe primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, un pro-european, şi pe istoricul naționalist Karol Nawrocki.

Trzaskowski, reprezentând Platforma Civică (PO) și aliniat guvernului premierului Donald Tusk, a obținut 31,36% din voturi. Nawrocki, un candidat independent susținut de partidul conservator Lege și Justiție (PiS), a obținut un strâns 29,54%. Difenra mică dintre cei doi canditati pregătește terenul pentru o campanie de două săptămâni cu mize mari, rezultatul fiind pe cale să influențeze semnificativ direcția viitoare a Poloniei și relația sa cu Uniunea Europeană și NATO.

 

Operațiunea rusă „dublura” pentru manipularea mass-mediei poloneze

 

Un raport PAP avertizează că, înainte de alegerile prezidențiale, Polonia ar putea deveni ținta atacurilor cibernetice și a dezinformării, în special din partea Rusiei. Ministerul Digitalizării și NASK constată o creștere a narațiunilor false referitoare la procesul electoral, candidați și conspirații care subminează încrederea în alegeri.

Operațiunea rusă „dublura” folosește deja mass-media poloneză pentru a manipula informațiile, adesea prin citate selective și lipsă de context. Scopul este de a diviza societatea, de a discredita politicienii și de a consolida propaganda Kremlinului.

NASK avertizează cu privire la intensificarea dezinformării rusești înaintea alegerilor din Polonia, inclusiv conturi X false, campanii de dezinformare prin SMS și știri false. Au fost identificate sute de conturi care răspândesc propagandă, inclusiv informații false despre un atac terorist și conținut care vizează candidații. NASK face apel la raportarea conținuturilor suspecte pe site-ul safewybory.pl. Institutul a raportat, de asemenea, 400 de conturi care au legătură cu o agenție rusă pentru proiecte sociale, cu scopul de a submina sprijinul pentru Ucraina și de a stimula tensiunile politice legate de Europa.

Preocupările cu privire la interferența străină, în special din partea Rusiei, au fost declarate prioritate de agenţiile poloneze de informaţii. Anticipând o avalanșă de campanii de dezinformare și atacuri cibernetice legate de Rusia, organizația poloneză de cercetare și dezvoltare NASK a lansat o inițiativă numită „umbrela cibernetică” cu câteva luni înainte de prima rundă a alegerilor.

Acest program, care face parte dintr-un angajament al Poloniei de a înveşti peste 2 miliarde de euro în securitatea cibernetică, încurajează raportarea publică a dezinformării prin intermediul unei platforme online, cu scopul de a promova un electorat informat.

 

O ,,furtună cibernetica’' pe reţele de socializare utilizate de polonezi

 

Cu toate acestea, primul tur al alegerilor a dezvăluit natura periculoasă pe care o aduce o ,,furtuna cibernetica’' pe reţele de socializare utilizate de polonezi. Saman Nazari, coautor al unui raport de evaluare a riscurilor privind alegerile din Polonia, constată că, în ciuda eforturilor depuse, contextul rămâne „foarte dificil”. Relatările false, adesea alimentate de războiul purtat de Rusia în Ucraina, au fost foarte răspândite.

Cercetările efectuate până acum asupra conţinutului media-digital au semnalat o campanie de dezinformare care are în centru subiecte ca: aşa-zise participării ale militarilor polonezi în lupte desfăşurate pe frontul din Ucraina; Polonia își epuizează resursele militare; Rusia dorește pacea, în timp ce Occidentul dorește războiul.

De asemenea, Rusia antrenează troli și influenceri online pentru a răspândi propaganda și a distorsiona realitatea. Tineri propagandiști rusi prezintă orașul ca fiind înfloritor sub controlul Rusiei, în ciuda faptului că mii de civili au murit și o mare parte din oraș a fost ras în timpul asediului din 2022.

O mare parte din aceste informații au avut ca scop demotivarea alegătorilor, prezentând UE drept o „instituție distrusă” sau afirmând influența să nejustificată asupra rezultatelor alegerilor.

Primul tur a evidențiat, de asemenea, ascensiunea candidaților de extremă dreaptă ale căror ideologii se suprapun cu opiniile conservatoare și naționaliste ale lui Nawrocki. Slawomir Mentzen din partidul Confederația a obținut 14,8 %, în timp ce extremistul de extremă dreaptă Grzegorz Braun a obținut în mod surprinzător peste 6 %. Ambii au îmbrățișat în mod deschis retorica antisemită și antiucraineană.

După votul de duminică trecută, din 18 mai, experții au observat o creștere a numărului de conturi bot și troll care promovează pozițiile lui extremistului Braun, ceea ce sugerează un efort concertat de a adânci convingerile conspiraționiste existente.

Implicarea unor actori străini în alegerile din Polonia se extinde dincolo de atacurile cibernetice directe. Prim-ministrul Donald Tusk a dezvăluit recent că hackerii ruși au vizat site-urile web ale partidului său aflat la guvernare, Platforma Civică, precum și pe cele ale partenerilor de coaliție, cu doar două zile înainte de votul din 18 mai.

În plus, radioul de stat din Belarus a fost identificat conducând o operațiune de manipulare, promovând candidatul pro-rus Maciej Maciak în limba poloneză. În timp ce TikTok a izolat canalul bielorus de audiențele europene după semnalări repetate, întârzierea a însemnat că operațiunea de influență se desfășurase deja.

În ciuda provocărilor, „umbrela cibernetică” este considerată un instrument valoros. Ingeniozitatea să constă în mobilizarea societății civile pentru a combate amenințările externe. Cu toate acestea, abordarea dezinformării interne, în special în rândul celor deja înrădăcinați în teorii ale conspirației, va necesita strategii algoritmice sofisticate pentru a ajunge la un public mai larg și mai sensibil.

Pe măsură ce se apropie alegerile din 1 iunie, Polonia se află într-un moment dificil. Rezultatul nu va determina doar politicile sale interne, ci și poziția sa în cadrul european și NATO, navigând în același timp pe un câmp de luptă politic din ce în ce mai complex și expus manipulărilor din mediul digital.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

România și obsesia pentru F-16, din nou pe radarul Rusiei. „Dovada” că F-16 ucrainene fac „demonstrații de forță din România”
Orban cântă câteva dintre ariile favorite ale propagandei ruse. După ce a fost pus la zid în Parlamentul European, liderul ungar acuză: Mercenarii de la Bruxelles vor să ne bage în război
Ambasada Rusiei în România reia mai vechea temă a propagandei ruse privind armele chimice. Rușii acuză un „complot mondial” împotriva lor pentru ca Ucraina să folosească arme chimice
Oficialii serviciilor americane de informații afirmă că adversarii SUA încearcă să influențeze alegerile prezidențiale prin campanii de dezinformare
Schema ”Șor”: Cu 15 milioane de dolari, Rusia a cumpărat 10% din voturi. Moldova blochează site-urile rusești; trei candidați ar putea fi excluși din cursa electorală
România, în meniul propagandei ruse: Dacă Israelul poate ataca, noi putem ataca România, Țările Baltice sau Polonia
Rusia a aruncat bombe termobarice în Ucraina. ”Am folosit cele mai puternice arme non-nucleare”, se laudă propaganda. De ce adevărul ar putea fi altul
Ilan Şor a lansat de la Moscova un post TV dedicat Moldovei. Omul Kremlinului promite bani moldovenilor care votează împotriva aderării la UE
Budapesta rămâne lupul moralist al Europei și dă vina pe Kiev pentru războiul din Ucraina. ”Ne-am învățat lecția în 1956”, spune consilierul lui Orbán
Interdicția impusă de Meta asupra propagandei rusești nu este suficient de severă: Măsurile luate sunt în mare parte „simbolice”
Avion de generația a 5 a / Foto ilustrativ: DefenseRomania
EXCLUSIV
Su-57 rusești ar fi efectuat peste 40 de atacuri în Ucraina. Să credem așa ceva? Cât este propagandă, cât dezinformare, cât realitate
Asaltul Rusiei asupra Chișinăului se intensifică. ”Nici în Ucraina nu am văzut un asemenea furt cinic de limbă”. Bonus: Două sperietori agitate constant de Moscova
Rușii mizează pe Pantsir-S1M pentru apărarea Podului Crimeea sau e doar un joc disperat de imagine?
Țările de Jos acordă Ucrainei permisiunea să folosească F-16 pe teritoriul Rusiei
Marile dezinformări despre Patriot românesc, pe înțelesul tuturor: „Dacă sună goarna sistemele sunt nefuncționale iar România a plătit deja toate cele 7 Patriot”
Kremlinul, în picioare după arestarea lui Pavel Durov - ”șeful de comunicații al armatei ruse”. Lavrov denunță încălcarea libertății de exprimare
Armata Z-ero, la 2 ani jumate după invazie. Cum a transformat propaganda rusă dezastrul "în 3 zile suntem la Kiev", într-o companie patriotică
Rusia a evacuat fiecare al nouălea rezident al regiunii Kursk. Ce motive ar putea avea Moscova pentru o operațiune de relocare ce pare inutilă
Chișinăul e din nou ținta războiului hibrid rusesc: Știrea falsă cu F-16 ucrainene în R. Moldova, preluată oficial de Kremlin
Noul ministru rus al Apărării vorbește despre confruntarea cu NATO. Acesta a numit patru condiții necesare pentru obținerea victoriei ruse în Ucraina
MApN dezminte mai multe informaţii cu privire la pregătirea piloţilor ucraineni în România: Acest „document” este un fals grosolan
Principalii adversari ai SUA "își acoperă urmele" prin perfecționarea operațiunilor de manipulare a alegerilor: Monitorizează îndeaproape evoluțiile politice din Statele Unite
Propaganda rusă mută pentru a dezbina Moldova: Dezinformări privind expulzarea de către Moldova a ucranienilor apți de luptă
Deepfake în care vocea Kamalei Harris a fost recreată cu AI, distribuit de către Elon Musk. „Este doar o parodie”, s-a justificat miliardarul
Sistemele Gepard ale României nu au doborât dronele rusești deasupra Ucrainei. MApN, reacție după o dezinformare masivă preluată internațional
Noua Strategie de Apărare a Republicii Moldova pornește mașinăria rusă de propagandă: ”Moldova a început să primească arme americane”
De ce e aproape imposibilă trimiterea avioanelor olandeze F-16 aflate în România, direct in Ucraina
Furtuna rusă la New York: Lavrov amenință că „europenii își asumă un rol sinucigaș în conflict”
Propaganda rusă „vede” avioane F-16 românești zburând în Odesa, Ucraina. MApN demontează dezinformarea Rusiei

Ştiri Recomandate

Navă de tip OPV sau corvetă ușoară turcă din clasa Hisar, foto: Turkish Century @X via Turkish Navy
EXCLUSIV
Anomalia România: Cât plătim pentru corveta din Turcia, refuzată de o ală țară, și pe care nici măcar nu puteam integra rachetele americane NSM
Și totuși, războiul viitorului implică elicoptere: Tehnologia X2 de pe S-97 Raider a creat un „monstru rapid” capabil să scape de atacurile MANPAD la viteză de peste 400 km/h
Lavrov este supărat că Armenia cumpără arme franceze
România rămâne interesantă pentru investitorii americani: SIG Sauer, discuții la Guvern privind proiecte de investiții în industria de armament
Rușii merg la intimidare: Două bombardiere Tu-95MS au patrulat cu armament la bord, deasupra Mării Barents
Avertisment clar împotriva reducerii prezenței militare americane în Europa. Generalul McMaster: Rusia aşteaptă cu nerăbdare să dăm dovadă de slăbiciune
Alegerile prezidențiale din Polonia, 2025. Sursa foto: wiadomosci.onet.pl.
EXCLUSIV
Polonia, sub asediu cibernetic rusesc înaintea turului II al alegerilor prezidențiale: Interferenţa digitală rusă se combate cu încurajarea publicului să raporteze dezinformările
Bază militară norvegiana Boda va găzdui un nou centru de comandă aeriană NATO, consolidând prezența aliată în Nordul Îndepărtat
Donald Trump îl nominalizează pe Darryl Nirenberg drept viitorul ambasador al SUA în România
Trump dezvăluie „Domul de Aur” (Video): O nouă eră în apărarea antirachetă a SUA cu un proiect care aminteşte de inițiativa „Războiul stelelor”
Prototipul primului avion american de luptă fără pilot este gata de zbor. Aeronavele de tip YFQ-42A sunt considerate „camarazi loiali” pentru F-35
Nicuşor Dan vrea să discute cu șeful NATO. Întâlnirea cu Mark Rutte va avea loc înaintea Summitului NATO
Trump, anunț privitor la sistemul spațial antirachetă „Golden Dome”
MRAP, scos spectaculos de sub foc inamic (VIDEO). Un blindat M1224 ucrainean lovit de ruși a ieșit spectaculos din ambuscadă
Încă o țară din Flancul Estic vrea sisteme cu rază lungă împotriva rachetelor balistice rusești. În afară de PATRIOT, opțiunile sunt limitate
Uite avionul, nu e avionul: După ce unda de șoc a anunțului noului avion de luptă F-55 a trecut, în SUA s-a așternut liniștea
Avioanele F-16 ale României protejează 24/24 granița Alianței cu Rusia: Imagini spectaculoase cu F-urile noastre, în misiune comună cu cele poloneze și portugheze
Turcia a descoperit un nou zăcământ de gaze descoperit în Marea Neagră
UE aprobă noi sancțiuni pentru ”flota fantomă” a Rusiei. Pe listă, companii care furnizau tehnologii militare esențiale pentru industria rusă
Tensiunile dintre Ucraina și Ungaria cresc vertiginos: O „vânătoare de vrăjitoare” sau o rețea de spionaj destructurată în regiunea Zakarpattia?
China a anunțat de partea cui se poziționează în conflictul dintre India și Pakistan, state nucleare ajunse în pragul războiului
E oficial, Ungaria lui Orban iese dintr-un acord care nu-i mai convine: Parlamentul aprobă retragerea din Curtea Penală Internațională
Apărarea Europei fără sprijinul SUA ar impune costuri financiare și provocări industriale enorme: Ar fi nevoie 400 de avioane și 600 de tancuri, ca să nu mai vorbim de alte arme
China avertizează asupra unei amenințări la adresa economiei ruse dacă războiul continuă
Eforturi fără rezultat: Discuţiile pe axa Kiev-Washington-Moscova lasă pacea din Ucraina să mai aştepte
Ucraina discută despre sistemele Patriot cu oficialii companiei Raytheon: Suntem gata să investim în acest domeniu
Concentrare mare de forțe pe teritoriul Republicii Belarus: Exercițiul ruso-belarus “Vest-2025” va fi asociat cu o serie de alte exerciții ale OTSC
Apărarea europeană: De la o necesitate acută la un motor de creștere economică şi inovaţie militară
Un atac cu dronă zguduie bază militară rusă din Crimeea: Ţinta a fost un important depozit de muniții
Statele europene au ajuns la un acord preliminar pentru Planul de investiții în apărare. SAFE mobilizează 150 de miliarde
Cine are cărțile? Convorbire telefonică Trump și Putin pe tema războiului din Ucraina. Putin spune că e „gata să colaboreze cu Kievul la un memorandum privind un acord de pace”
„Connecting F-35”. Mai mult decât un avion: Un alt F-35 non-american, care a decolat din SUA, a partajat în zbor date clasificate
pixel