Rezultatele alegerilor din Moldova, care nu au fost libere, arată o creștere greu de explicat a sprijinului pentru președintele Maia Sandu și orientarea pro-europeană a țării.
După un prim tur strâns organizat la 18 mai, țara se confruntă cu amenințarea persistentă a unei campanii de dezinformării și atacuri cibernetice, o provocare care scoate şi mai mult în evidenţă peisajul geopolitic tensionat din Europa.
Turul al doilea al alegerilor din Polonia îi are în centrul atenţie pe primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, un pro-european, şi pe istoricul naționalist Karol Nawrocki.
Trzaskowski, reprezentând Platforma Civică (PO) și aliniat guvernului premierului Donald Tusk, a obținut 31,36% din voturi. Nawrocki, un candidat independent susținut de partidul conservator Lege și Justiție (PiS), a obținut un strâns 29,54%. Difenra mică dintre cei doi canditati pregătește terenul pentru o campanie de două săptămâni cu mize mari, rezultatul fiind pe cale să influențeze semnificativ direcția viitoare a Poloniei și relația sa cu Uniunea Europeană și NATO.
Un raport PAP avertizează că, înainte de alegerile prezidențiale, Polonia ar putea deveni ținta atacurilor cibernetice și a dezinformării, în special din partea Rusiei. Ministerul Digitalizării și NASK constată o creștere a narațiunilor false referitoare la procesul electoral, candidați și conspirații care subminează încrederea în alegeri.
Operațiunea rusă „dublura” folosește deja mass-media poloneză pentru a manipula informațiile, adesea prin citate selective și lipsă de context. Scopul este de a diviza societatea, de a discredita politicienii și de a consolida propaganda Kremlinului.
NASK avertizează cu privire la intensificarea dezinformării rusești înaintea alegerilor din Polonia, inclusiv conturi X false, campanii de dezinformare prin SMS și știri false. Au fost identificate sute de conturi care răspândesc propagandă, inclusiv informații false despre un atac terorist și conținut care vizează candidații. NASK face apel la raportarea conținuturilor suspecte pe site-ul safewybory.pl. Institutul a raportat, de asemenea, 400 de conturi care au legătură cu o agenție rusă pentru proiecte sociale, cu scopul de a submina sprijinul pentru Ucraina și de a stimula tensiunile politice legate de Europa.
Preocupările cu privire la interferența străină, în special din partea Rusiei, au fost declarate prioritate de agenţiile poloneze de informaţii. Anticipând o avalanșă de campanii de dezinformare și atacuri cibernetice legate de Rusia, organizația poloneză de cercetare și dezvoltare NASK a lansat o inițiativă numită „umbrela cibernetică” cu câteva luni înainte de prima rundă a alegerilor.
Acest program, care face parte dintr-un angajament al Poloniei de a înveşti peste 2 miliarde de euro în securitatea cibernetică, încurajează raportarea publică a dezinformării prin intermediul unei platforme online, cu scopul de a promova un electorat informat.
Cu toate acestea, primul tur al alegerilor a dezvăluit natura periculoasă pe care o aduce o ,,furtuna cibernetica’' pe reţele de socializare utilizate de polonezi. Saman Nazari, coautor al unui raport de evaluare a riscurilor privind alegerile din Polonia, constată că, în ciuda eforturilor depuse, contextul rămâne „foarte dificil”. Relatările false, adesea alimentate de războiul purtat de Rusia în Ucraina, au fost foarte răspândite.
Cercetările efectuate până acum asupra conţinutului media-digital au semnalat o campanie de dezinformare care are în centru subiecte ca: aşa-zise participării ale militarilor polonezi în lupte desfăşurate pe frontul din Ucraina; Polonia își epuizează resursele militare; Rusia dorește pacea, în timp ce Occidentul dorește războiul.
De asemenea, Rusia antrenează troli și influenceri online pentru a răspândi propaganda și a distorsiona realitatea. Tineri propagandiști rusi prezintă orașul ca fiind înfloritor sub controlul Rusiei, în ciuda faptului că mii de civili au murit și o mare parte din oraș a fost ras în timpul asediului din 2022.
O mare parte din aceste informații au avut ca scop demotivarea alegătorilor, prezentând UE drept o „instituție distrusă” sau afirmând influența să nejustificată asupra rezultatelor alegerilor.
Primul tur a evidențiat, de asemenea, ascensiunea candidaților de extremă dreaptă ale căror ideologii se suprapun cu opiniile conservatoare și naționaliste ale lui Nawrocki. Slawomir Mentzen din partidul Confederația a obținut 14,8 %, în timp ce extremistul de extremă dreaptă Grzegorz Braun a obținut în mod surprinzător peste 6 %. Ambii au îmbrățișat în mod deschis retorica antisemită și antiucraineană.
După votul de duminică trecută, din 18 mai, experții au observat o creștere a numărului de conturi bot și troll care promovează pozițiile lui extremistului Braun, ceea ce sugerează un efort concertat de a adânci convingerile conspiraționiste existente.
Implicarea unor actori străini în alegerile din Polonia se extinde dincolo de atacurile cibernetice directe. Prim-ministrul Donald Tusk a dezvăluit recent că hackerii ruși au vizat site-urile web ale partidului său aflat la guvernare, Platforma Civică, precum și pe cele ale partenerilor de coaliție, cu doar două zile înainte de votul din 18 mai.
În plus, radioul de stat din Belarus a fost identificat conducând o operațiune de manipulare, promovând candidatul pro-rus Maciej Maciak în limba poloneză. În timp ce TikTok a izolat canalul bielorus de audiențele europene după semnalări repetate, întârzierea a însemnat că operațiunea de influență se desfășurase deja.
În ciuda provocărilor, „umbrela cibernetică” este considerată un instrument valoros. Ingeniozitatea să constă în mobilizarea societății civile pentru a combate amenințările externe. Cu toate acestea, abordarea dezinformării interne, în special în rândul celor deja înrădăcinați în teorii ale conspirației, va necesita strategii algoritmice sofisticate pentru a ajunge la un public mai larg și mai sensibil.
Pe măsură ce se apropie alegerile din 1 iunie, Polonia se află într-un moment dificil. Rezultatul nu va determina doar politicile sale interne, ci și poziția sa în cadrul european și NATO, navigând în același timp pe un câmp de luptă politic din ce în ce mai complex și expus manipulărilor din mediul digital.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Rezultatele alegerilor din Moldova, care nu au fost libere, arată o creștere greu de explicat a sprijinului pentru președintele Maia Sandu și orientarea pro-europeană a țării.
Rezultatele votului de duminică, 20 octombrie, sunt mai importante decât par la prima vedere.
Rusia recrutează moldoveni pe care îi antrenează în gruparea paramilitară Wagner Group, atât în Serbia cât și în Bosnia și Herțegovina. Informația a fost confirmată de poliția moldovenească care a operat mai multe percheziții și arestări, dar și de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), principalul serviciu de informații de la Chișinău.
Wagner, Șor, sute de preoți moldoveni la Moscova, cel puțin 130.000 de voturi cumpărate - asta înseamnă războiul hibrid al Rusiei în acțiune. Ținta: menținerea Republicii Moldova în zona de influență a Moscovei.
De-a lungul timpului obsesia propagandei ruse în domeniul militar, atunci când era vorba de România, a fost mult timp scutul american Aegis Ashore de la Deveselu. Agresiunea asupra Ucrainei a schimbat mult acest narativ, azi existând o nouă „obsesie” a Federației Ruse: F-16 Fighting Falcon.
Premierul ungar Viktor Orbán susține că a fost atacat cu ură de la tribuna Parlamentului European, fără a ține cont de fapte. Potrivit acestuia, Bruxelles vrea să instaleze un alt guvern la Budapesta. Așa a răspuns prim-ministrul Ungariei criticilor care i-au fost adresate miercuri la Strasbourg.
Propaganda rusă, prin vocea Ambasadei Federației Ruse în România, reia narativul fals privind „folosirea armelor chimice furnizate Ucrainei de către țările NATO de regimul de la Kiev”.
Alegătorii americani vor fi probabil inundați de o avalanșă de dezinformări și campanii de manipulare puse la cale de adversarii SUA cu scopul, potrivit unor înalți oficiali ai serviciilor de informații americane, de a influența rezultatele viitoarelor alegeri prezidențiale și de a pune la îndoială procesul în sine. Cea mai recentă evaluare a Office of the Director of National Intelligence (ODNI), publicată luni, vine cu doar 29 de zile înainte de alegerile din 5 noiembrie, în cadrul cărora alegătorii americani vor alege următorul președinte al țării. „Am continuat să vedem cum actorii își intensifică activitățile pe măsură ce ne apropiem de ziua alegerilor”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații americane, informând reporterii sub rezerva anonimatului.
Autoritățile moldovenești au blocat accesul la motorul de căutare rusesc Yandex și la site-ul Rutube, pe care Rusia intenționează să fie o alternativă la YouTube. Înainte de alegerile prezidențiale din 20 octombrie, autoritățile moldovenești avertizează că campania de dezinformare pro-Kremlin se intensifică.
Comparație mai mult decât forțată, venită dinspre Moscova. Cunoscutul propagandist și moderator rus Vladimir Soloviov a declarat în emisiunea sa ”Solovyov Live” că - dacă Israelul poate ataca Libanul, Fâșia Gaza, Siria sau Iranul - Rusia poate ataca, în mod similar, România, statele baltice sau Polonia.
Rusia a aruncat o bombă termobarică ODAB asupra unei clădiri din Vovceansk. Din cauza forței exploziei, propaganda rusă speculează că ar fi putut fi cea mai puternică bombă non-nucleară - ODAB-9000 de 9 tone - pentru a slăbi moralul forțelor ucrainene.
Campania din R. Moldova devine tot mai agitată pentru apropiatele alegeri prezidenţiale, la care preşedinta în exerciţiu proeuropeană Maia Sandu candidează pentru un al doilea mandat.
Budapesta pare blocată în trecut și nu ar vrea ca alții să reușească acolo unde revoluția ungară a eșuat în 1956, după ce a fost înăbușită de Armata sovietică.
Propaganda rusă spune că există informații neconfirmate despre distrugerea mai multor avioane F-16.
Eforturile recente ale companiilor din domeniul tehnologiei de a combate propaganda rusă pe rețelele sociale sunt puțin probabile să împiedice campania Moscovei de subminare a sprijinului acordat Ucrainei, mai ales că platformele importante, precum X și Telegram, nu iau măsuri.
Avionul tactic stealth, un mijloc formidabil de luptă, este cu siguranță un schimbător de joc. Americanii îl au din anii 80, poate chiar 70 ai secolului trecut. De fapt, chiar ei l-au inventat.
Alții l-au descoperit cu 30 de ani mai târziu, în secolul 21 și, posibil, cu un mic ajutor din spionaj. Avioanele lor putea fi la fel de bune ca originalul sau nu, ori poate chiar mai bune. Greu de spus, pentru că secretul este unul foarte mare. La fel de bine, avionul de luptă stealth ar putea fi pentru ei un fel de conjectură Riemann, adică îl folosesc, dar încă nu-și dau seama cum a fost inventat.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova lansează un nou atac asupra instituțiilor și oficialilor Republicii Moldova.
Imaginile publicate recent de canalul Telegram „Crimean Wind” relevă desfășurarea sistemului rusesc de apărarea antiaeriană la joasă înălțime Pantsir-S1M chiar pe Podul Crimeea, pod considerat o facilitate critică a cărei integritate are o semnificație majoră nu atât pentru aprovizionarea trupelor ruse care au invadat sudul Ucrainei, cât pentru moralul acestora și al armatei ruse în general.
Ucraina a primit recent primele sale avioane de luptă F-16 din Danemarca, Țările de Jos, Belgia și Norvegia. Oficialii olandezi confirmă că Ucraina poate folosi aceste avioane pentru a ataca ținte în interiorul Rusiei.
Achiziția sistemelor Patriot cu rază lungă de acțiune reprezintă cel mai mare program de înzestrare din istoria României. Iar în jurul său s-au născut multe dezinformări, unele alimentate de propaganda rusă, altele chiar de persoane din media fără vreo minimă verificare. Recent am observat că în spațiul public au fost readuse două astfel de mituri, preluate și nemestecate de o parte a publicului, fapt pentru care sunt necesare câteva clarificări. Căci a greși e omenește, a o face cu intenție ridică deja alte semne de întrebare. Ce țin inclusiv de destabilizare și chestiuni de securitatea națională.
După două zile, parchetul francez a rupt tăcerea și a publicat detalii despre reținerea de sâmbătă a miliardarului Pavel Durov, creatorul Telegram.
După dezastrul și degringolada din primele săptămâni de invazie, Moscova a țesut o întreagă mitologie in jurul "simbolisticii" literei Z și V, iar strategii rusi au scormonit repede o poveste în care cele două banale litere au fost reșapate în simboluri ale Victoriei și "denazificării".
Din cauza incursiunii ucrainene, Federația Rusă a evacuat deja peste 121.000 de locuitori din nouă raioane ale regiunii Kursk, a raportat agenția rusă TASS. Această zonă are un total de aproximativ 1,1 milioane de locuitori, așa că aproximativ unul din nouă ruși a fost strămutat.
Chișinăul este victima unor atacuri hibride fără precedent din partea Federației Ruse care, în ultimii doi ani, a susținut mai toate mișcările de destabilizare posibil, precum: proteste de stradă la Chișinău și în marile orașe, susținerea oficialilor din Găgăuzia și Transnistria, sprijinirea mișcărilor pro-ruse din Moldova, precum blocul ”Victorie” (”Pobeda”), al cărui pseudo-congres (pe tiparul congreselor partidelor comuniste interbelice) a fost organizat la Moscova.
În cadrul unui discurs susținut la deschiderea forumului tehnico-militar internațional Armata-2024, care a început în localitatea Kubinka de lângă Moscova, ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a declarat, pe 12.08.2024, că „operația militară specială” - invadarea ilegală a Ucrainei - este o confruntare armată între Rusia și ceea ce rușii numesc „Occidentul colectiv” condus de SUA.
Portalul de știri online al MApN, Inforadar, atrage atenţia cu privire la răspândirea unei dezinformări apărută pe un canal din rețeaua de socializare Telegram și redistribuită în alte rețele din România, cu privire la un așa-zis „Raport despre activitățile MApN despre antrenarea piloților ucraineni în anul 2024” – facsimilul marcat cu eticheta „fake news”.
Rusia, China și Iranul vor încerca probabil să folosească tentativa de asasinat a fostului președinte american Donald Trump și decizia actualului președinte american Joe Biden de a nu candida pentru realegere ca parte a operațiunilor lor propaganda şi război informaţional în curs de desfășurare pentru a influența viitoarele alegeri prezidențiale din SUA.
Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova atrage atenția cetățenilor asupra unor falsuri promovate în presa din Rusia, precum că ministrul Mihai Popșoi ar fi declarat că se pregătește extrădarea cetățenilor ucraineni apți de luptă.
Videoclipul conține imagini reale, dublate de o voce generată artificial. „Este doar o parodie”, s-a justificat antreprenorul, la peste 5 ore de la postare.
Publicația poloneză Visegrad 24 a intrat într-un „breaking news” pe Twitter, precizând că dronele ruse de tip Shahed, achiziționate din Iran, ar fi fost doborâte de sisteme antiaeriene românești Gepard. Avem și o reacție promptă a Ministerului Apărării Naționale (MApN).
DefenseRomania a organizat azi conferința DefenseRomania Security Dialogue 2025, unde pe lângă situația de securitate din regiune, un panel special a fost dedicat industriei de apărare. Iar un exemplu de succes în ceea ce privește transferul de tehnologie și producție în România este Cobra II, program despre care apar noi amănunte pozitive.
Pe 12 iunie, de Ziua Națională a Rusiei, Ambasada de la București nu a găzduit doar o recepție diplomatică de rutină. A fost scena unei operațiuni de influență executate la vedere, având ca protagoniști doi dintre cei mai controversați actori de pe scena publică românească: senatoarea pro-Moscova Diana Șoșoacă și generalul (r) Radu Theodoru, un veteran de 101 ani, vizat de procurorii DIICOT într-un dosar de trădare.
În urma atacului fără precedent al dronelor ucrainene asupra aerodromurilor militare rusești, care a dus la distrugerea a peste 40 de bombardiere, Kremlinul a decis mutarea aviației strategice în baze cât mai îndepărtate de granița cu Ucraina, în principal în Orientul Îndepărtat, după cum se precizează pe canalul Telegram „Agenția” citând analiști din surse deschise.
O bornă sumbră și aproape de neconceput a fost atinsă în Ucraina. Potrivit Statului Major al Ucrainei, coroborat de evaluări din ce în ce mai directe ale serviciilor de informații occidentale, pierderile totale ale Rusiei – personal ucis, rănit sau scos din luptă – au depășit pragul de un milion de militari.
Departamentul de Stat a ordonat oficialilor guvernamentali care nu sunt aflați în situații de urgență să părăsească Irakul.
DEFENSE ROMANIA SECURITY DIALOGUE 2025 – FIRST EDITION - DC Media Group organizează prima ediție a DSD (2025) cu tema „Apărarea României în al patrulea an de război: Industria de apărare și reafirmarea alianțelor euro-atlantice”. Evenimentul reunește importanți oficiali politici, reprezentanți ai industriei de apărare și experți care vor analiza noile provocări geopolitice, revitalizarea industriei și reafirmarea angajamentelor euro-atlantice ale României.
Conform raportului din dimineața de 12 iunie, al Statului Major General (SMG) ucrainean, pierderile forțelor ruse au depășit un milion de oameni, de la începutul războiului.
Pe 11 iunie, Indonezia a ajuns la un acord cu Turcia pentru achiziționarea a 48 de avioane de luptă de generația a cincea KAAN, înregistrându-se astfel prima vânzare internațională majoră a avionului de luptă turcesc.
Secretarul de cabinet japonez, Yoshimasa Hayashi, și-a exprimat joi îngrijorarea profundă cu privire la un incident petrecut în apele internaționale, în care un avion de vânătoare chinez a trecut la limită pe lângă o aeronavă militară japoneză. Hayashi a îndemnat Beijingul să prevină repetarea incidentului. Japonia este, de asemenea, îngrijorată recent de trecerea portavioanelor chineze la est de Iwo Jima.
Unul dintre cei mai mari cumpărători mondiali de arme ar putea da o gură uriașă de oxigen pentru industria militară a Rusiei, grav afectată de război și sancțiuni.
Elbit Systems lansează PAWS-2 (HR), un sistem de avertizare cu infraroșu de nouă generație pentru avioanele de luptă.
Aparatele de zbor fără pilot de tip Lancet produse de societatea rusească ZALA au fost adaptate pentru a distruge ținte maritime mici de mare viteză, cum ar fi bărcile fără pilot (BEC). Acest lucru a fost spus, pe 11.06.2025, pentru agenția de presă TASS, de expertul militar Alexander Stepanov de la Institutul de Drept și Securitate Națională și cercetător principal la Institutul Americii Latine din cadrul Academiei Ruse de Științe.
Statele Unite retrag o parte din personalul diplomatic neesențial din țările din Orientul Mijlociu. Departamentul Apărării a permis, de asemenea, plecarea voluntară a membrilor familiilor soldaților americani.
La Chișinău, Moscova a activat un nou instrument în războiul său hibrid purtat împotriva parcursului european al Republicii Moldova, dar mai ales pentru dinamitarea relaţiilor cu România. Aceasta nou instrument nu este o rachetă, nici un tanc, ci ceva mult mai subtil: un partid politic numit „Moldova Mare”. Condus de o politiciană afiliată unui oligarh fugar, sancționat de SUA pentru legăturile sale cu Kremlinul, acest proiect nu este despre istorie. Este o operațiune psihologică menită să submineze Ucraina, să antagonizeze România și să țină Republica Moldova captivă în sfera de influență a Rusiei.
Într-o demonstrație de coordonare tactică ce redefinește regulile jocului în spațiul aerian ucrainean, un pilot de F-16 al Forțelor Aeriene Ucrainene, ghidat de un avion de recunoaștere suedez, a reușit o performanță istorică: doborârea unui avion de superioritate aeriană rusesc, Suhoi Su-35. Incidentul, care ar fi avut loc deasupra regiunii Kursk din Rusia, nu este doar o victorie simbolică, ci dovada materializării unei noi și redutabile capacități aeriene pentru Kiev.
În poligonul militar de la Fort Bragg, în Carolina de Nord, în timpul unei demonstrații militare din 10 iunie 2025, a apărut ceva neașteptat. Lângă parașutiști și elicoptere destinate utilizării în cadrul unor operaţii speciale, stătea un container maritim banal. Dar nu era un container oarecare. Era, de fapt, cel mai nou și poate unul dintre cele mai moderne sisteme de arme ale Armatei SUA: un lansator de rachete complet funcțional, deghizat pentru a fi invizibil în ochii inamicului.
Pentagonul a pus cărțile pe masă. Printr-o alocare de 3,5 miliarde de dolari în bugetul pentru anul fiscal 2026, Departamentul Apărării al SUA a semnalat un angajament ferm pentru F-47, un avion de vânătoare de generația a șasea, proiectat de Boeing pentru a asigura dominația aeriană a SUA pentru următoarele deceniile. Acest avion nu este doar o modernizare; este răspunsul high-tech al Washingtonului la avansul rapid al aviației chineze și la modernizarea continuă a forțelor ruse.
Ieri, Comisia Europeană a debursat a treia plată către România, în valoare totală de 1,3 miliarde EUR sub formă de granturi și împrumuturi (net de prefinanțare) în cadrul NextGenEU, instrument ce cuprinde și fondurile din PNRR.
Pe malul noroios al Nistrului, într-o fâșie de pământ controlată de separatiști pro-ruși, istoria pare ca vrea sa se repete. Dar nu ca farsă, ci ca o amenințare militară deliberată. Trupele ruse și forțele separatiste locale din Transnistria au decis să „reconstruiască” Operațiunea Iași-Chișinău, ofensiva sovietică din 1944 care a zdrobit frontul germano-român și a dus la ocuparea României de către Armata Roșie.
Într-o demonstrație de forță tehnologică ce reverberează de la Stockholm până la Washington, Suedia, cel mai nou stat membru al NATO, a intrat oficial în clubul exclusivist al puterilor aeriene care testează inteligența artificială în carlinga avioanelor de luptă de primă linie. Producătorul suedez Saab, în parteneriat cu startup-ul german de apărare Helsing, a confirmat că un avion de vânătoare Gripen E, echipat cu un "creier" AI, a zburat și a executat manevre de luptă autonomă.
Departamentul de Stat al SUA a comentat propunerea Ucrainei de a achiziționa sisteme de apărare antiaeriană (AA) din SUA.
Președintele României, Nicușor Dan, va participa, miercuri, la al patrulea Summit Ucraina - Europa de Sud-Est, care se desfășoară la Odesa.
Tim Cahill, President, Missiles and Fire Control (MFC) for Lockheed Martin Corporation, într-un editorial semnat pentru DefenseRomania, subliniază importanța proiectelor revoluționare din domeniul sistemelor de rachete, pe care gigantul american le dezvoltă pentru U.S. Army și aliații Americii, cu scopul de a ne păstra avantajul în fața adversarilor care dezvoltă și ei cu rapiditate tehnologii emergente. Redăm integral în cele ce urmează textul semnat de Tim Cahill.
Capitolul ”Relația România–SUA este pregătită să reziste testului timpului într-un context global volatil” din volumul „Statele Unite și viitorul Europei” surprinde parteneriatul unic dintre cele două țări.
Serviciile de informații ungare au încercat să adune informații despre amplasarea sistemelor de apărare aeriană și a unităților militare ucrainene pe teritoriul ucrainean.
Două persoane au fost ucise și peste 50 rănite în noi atacuri rusești asupra orașului Harkov din nord-estul Ucrainei, în noaptea de marți spre miercuri, au declarat oficiali ucraineni.
Thales a obținut un contract, prin intermediul ST Engineering (STE), pentru a furniza Republicii Singapore un sistem de măsuri de contracarare a minelor. Comerțul maritim are o importanță crucială pentru economiile din Asia.
Pe 7 iunie, un avion de vânătoare rusesc Su-35 Flanker-E, unul dintre cele mai avansate din arsenalul Kremlinului, s-a prăbușit în flăcări pe un câmp din regiunea rusă Kursk. Nu a fost un accident și nici un simplu ghinion. A fost rezultatul unei „ambuscade aeriene” atent planificate, o operațiune ce demonstrează o îndrăzneală și o sofisticare tactică în creștere din partea Forțelor Aeriene Ucrainene, care acum duc lupta direct în spațiul aerian al inamicului.
Ceasul ticăie pentru NATO, indicând că nu mai avem timp de pierdut în faţa unei Ruşii tot mai agresive. Conform celor mai sumbre avertismente venite de la vârful alianței și din partea serviciilor de informații europene, Rusia se află pe o traiectorie de coliziune directă cu Occidentul, având intenţia de a lansa un atac militar asupra unui stat membru în mai puțin de cinci ani. Iar prima lovitură, menită să testeze dacă Articolul 5 al NATO mai are vreo valoare, s-ar putea să nu vină sub forma unei invazii clasice, cu armate de tancuri, ci a unei operațiuni hibride, insidioase, în statele baltice.
Polonia este pe cale să semneze un nou acord major, în valoare de 6 miliarde de dolari, pentru încă 180 de tancuri sud-coreene K2 Black Panther. Anunțul, așteptat la sfârșitul lunii iunie, nu face decât să cimenteze o alianță industrial-militară care, deși neașteptată acum câțiva ani, remodelează fundamental peisajul de securitate european și propulsează Coreea de Sud în grupul celor mai mari exportatori de armament din lume.
Northrop Grumman a identificat Marshall ca furnizor cheie în planurile sale de a dezvolta o propunere pentru programul de apărare aeriană terestră (GBAD) de nouă generație al armatei britanice.
Într-o răsturnare de situație spectaculoasă, care subliniază presiunea uriașă sub care se află programele militare derulate de Pentagon, Forțele Aeriene ale SUA (USAF) vor să resusciteze un program de rachete hipersonice pe care, în urmă cu doar un an, îl declaraseră practic ,,mort''. Programul AGM-183A ARRW (Air-launched Rapid Response Weapon), care a cunoscut o serie de eșecuri, este acum din nou pe masa de lucru, de data aceasta cu intenția clară de a trece la faza de achiziție în serie.