Kremlinul a respins marţi avertismentele Statelor Unite că se pregăteşte să comită atacuri cibernetice ca răspuns la sancţiunile occidentale şi a declarat că nu se angajează în "banditism" la nivel de stat, notează Agerpres, care citează Reuters.
Kremlinul a respins marţi avertismentele Statelor Unite că se pregăteşte să comită atacuri cibernetice ca răspuns la sancţiunile occidentale şi a declarat că nu se angajează în "banditism" la nivel de stat, notează Agerpres, care citează Reuters.
Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a semnat ieri ordonanța de introducere a nivelului 3 de alertă CRP (CHARLIE-CRP) în toată țara.
Ucraina a afirmat duminica aceasta că are "dovezi" privind implicarea Rusiei în atacul cibernetic de amploare ce a vizat săptămâna aceasta mai multe ministere şi site-uri guvernamentale ucrainene, într-un context de puternice tensiuni între Kiev şi Moscova, informează Agerpres, care citează AFP.
Jurnalistul militar Radu Tudor a abordat pe blogul său subiectul atacurilor cibernetice lansate din Est, atât către Polonia, stat membru NATO, dar și către Ucraina, țară sfâșiată de conflict după agresiunea Federației Ruse din 2014 și anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat în termeni fermi, vineri, atacul cibernetic comis asupra guvernului ucrainean, subliniind că Alianţa susţine Ucraina în răspunsul său, transmite DPA.
După 44 de ani de la trimiterea pe orbită a primului satelit GPS, cunoscutul sistem de poziționare globală a ajuns deja la a treia generație.
Securitatea cibernetică reprezintă un set de măsuri și programe de protecție pentru toate datele cu caracter personal legate de o companie și clienții săi. Aceste date pot fi: conturi bancare, e-mail-uri, documente confidențiale, conturi online sau parole. Necesitatea unei astfel de securități a apărut odată cu creșterea din ultimii ani a atacurilor cibernetice, accesului neautorizat sau criptarea datelor din cadrul firmei în favoarea atacatorului.
NATO va începe luni cel mai mare exerciţiu anual al său de apărare cibernetică, denumit ''Cyber Coalition 21'', care va testa capacităţile aliaţilor de a combate atacurile cibernetice, relatează miercuri agenţia Agerpres, care citează EFE.
E-mailuri false atribuite Departamentului de Securitate Internă al SUA au fost trimise sâmbătă de pe un server informatic securizat al FBI, a confirmat poliţia federală americană, după informaţii furnizate de experţi ai organizaţiei europene Spamhaus, transmite Agerpres, citând AFP.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunţat luni crearea unui departament şi a unui emisar însărcinaţi cu securitatea cibernetică, pentru a consolida diplomaţia Statelor Unite în faţa acestor "provocări ale secolului XXI" pe fondul atacurilor crescânde ale hackerilor apropiaţi de ţări rivale, notează AFP.
Adjunctul secretarului american al trezorerie Wally Adeyemo a insistat marţi asupra importanţei ca Statele Unite să colaboreze cu aliaţii săi pentru a combate atacurile cibernetice, la o zi după publicarea unui raport al administraţiei potrivit căruia criptomonedele slăbesc sancţiunile economice, informează Agerpres, care citează AFP.
Ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, a participat joi, 14 octombrie, la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului „CETATEA 2021”, desfășurată la sediul Comandamentului comunicațiilor și informaticii din București. La activitatea de astăzi au participat și locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul - locotenent Dumitru Scarlat, șefii categoriilor de forțe și ai comandamentelor de sprijin.
Statele Unite ale Americii au pierdut deja bătălia pentru inteligenţa artificială cu China, care se îndreaptă către dominaţie pe plan global datorită progreselor sale în ce priveşte noile capabilităţi cibernetice, afirmă fostul director de software al Pentagonului, Nicolas Chaillan, într-un interviu acordat Financial Times, citat luni de agenţia Reuters.
UE a denunţat vineri activităţile de spionaj cibernetic "inacceptabile" ale Rusiei împotriva unor responsabili politici europeni şi ia în calcul luarea de măsuri pentru a le sancţiona, relatează AFP.
Oficialii de securitate i-au avertizat pe parlamentarii din Bundestag în legătură cu noi atacuri cibernetice provenite de la servicii de informaţii străine, odată cu apropierea alegerilor parlamentare de la 26 septembrie din Germania, relatează vineri Agerpres, citând DPA.
Cunoscuta publicație specializată în informații de apărare din surse deschise - Janes, a informat, pe 25 august, că a jucat un rol major în prima utilizare a inteligenței artificiale (AI - Artificial Intelligence) în operațiile desfășurate de Forțele Terestre britanice (British Army), pe parcursul exercițiului „Furtună de primăvară”.
Cotidianul ebraic Haaretz, citat de mass-media arabe, a dezvăluit că o serie de companii israeliene și instituții de securitate și tehnologie, atât guvernamentale, cât și private, au fost supuse unui intens atac cibernetic chinez în urmă cu doi ani.
Israelul a avut nu mai puţin de şapte unicorni în securitate cibernetică în prima jumătate a anului 2021, iar unul din trei unicorni din lume în domeniu este israelian - este rezultatul la care a ajuns acest stat la zece ani după ce a întocmit o strategie naţională prin care guvernul a stimulat iniţiativa şi investiţiile în domeniu, totul în cadrul unui ecosistem care are la bază o caracteristică unică a Israelului, notează într-un amplu material agenția de presă Agerpres.
Rusia a testat deconectarea de la internetul global în iunie şi iulie, a relatat joi cotidianul RBC, citând documente ale grupului de lucru însărcinat cu îmbunătăţirea securităţii internetului rus, ca parte a legislaţiei privind aşa-numitul "internet suveran" rus.
Al treilea experiment din seria GIDE (Global Information Dominance Experiments – Experimente de Dominanță în Informația Globală) a avut loc în perioada 8-15 iulie și a fost conceput pentru a dezvolta colaborarea în cadrul procesului de comandă încrucișată de luptă (cross-combatant command collaboration), în scopul generării de efecte la nivel global prin folosirea informațiilor validate de inteligența artificială (AI), se precizează într-un comunicat de presă al Forțelor Aeriene americane (US AF), din 22 iulie 2021.
Serviciul Român de Informaţii a anunţat joi că, în cooperare cu CERT-RO şi Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din Bucureşti, a investigat un atac cibernetic cu aplicaţia ransomware PHOBOS, care a vizat serverele spitalului.
Parlamentul din Israel a creat o comisie pentru a ancheta acuzaţiile conform cărora programul de spionaj Pegasus a fost folosit "în mod abuziv" de unele state pentru a spiona personalităţi, a transmis joi un deputat israelian, potrivit AFP.
Îngrijorările cresc la nivel internaţional după dezvăluirile apărute în mass-media potrivit cărora jurnalişti, activişti şi politicieni ar fi fost spionaţi prin intermediul programului informatic israelian Pegasus, ONU anunţând marţi la New York că se află în discuţii cu autorităţile SUA în legătură cu acest caz, relatează miercuri dpa.
Ministrul Apărării din Israel, Benny Gantz, a transmis marţi, în prima zi a conferinţei Cyber Week 2021 de la Tel Aviv, un mesaj de fermitate faţă de "duşmanii" ţării, afirmând că, indiferent dacă e vorba de "rachetă sau tastatură, nu vom tolera pe nimeni care ne ameninţă poporul", lansând însă în acelaşi timp şi un apel la cooperare în domeniul securităţii cibernetice între statele partenere.
Ministerul de Externe a luat poziție în privința atacurilor cibernetice împotriva serverelor Microsoft Exchange, care au afectat peste 250.000 de servere din întreaga lume.
Norvegia a convocat luni un responsabil al Ambasadei Chinei la Oslo, în urma unei intruziuni informatice ”inacceptabile” săvârşită împotriva parlamentului norvegian dinspre China, potrivit autorităţilor norvegiene, citate de France Presse.
Opoziţia ungară şi mai multe organizaţii de presă au cerut luni guvernului condus de Viktor Orban clarificări asupra presupusei spionări a jurnaliştilor prin intermediul programului informatic israelian Pegasus, dezvăluită duminică de o investigaţie atribuită unor mass-media internaţionale.
SUA şi aliaţii lor vor condamna luni, într-un demers comun, activităţile cibernetice ”răuvoitoare” ale Chinei, acuzată de operaţiuni de extorcare a unor companii ale lor şi de faptul că le-ar pune în pericol securitatea, potrivit unui responsabil american, citat de AFP sub rezerva anonimatului.
Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că a fost ţinta unui atac cibernetic de tipul DDoS (acronimul pentru Distributed Denial of Service Attack), lansat din străinătate, ceea ce a făcut site-ul său web indisponibil cel puţin o oră vineri, relatează Reuters şi TASS.
Preşedintele american Joe Biden i-a cerut vineri omologului său rus Vladimir Putin, într-un apel telefonic, să acţioneze împotriva atacurilor cibernetice cu "ransomware" venite din Rusia, a anunţat Casa Albă, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.