Soldaților taiwanezi li se va permite în curând să se antreneze și să participe la pregătiri pe teritoriul american pentru a se pregăti în vederea unui posibil conflict armat cu China, potrivit informațiilor furnizate de The Defense Post.
Ca parte a anunțului, Agenția SUA pentru Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii (CISA) a dezvăluit modul în care FSB a creat o rețea peer-to-peer, numită Snake, pe care o folosește pentru a fura informații de la companii, organizații media, instituții de învățământ, guvern. agenții și furnizori de servicii financiare din întreaga lume.
Potrivit CISA, Snake se bazează pe o arhitectură modulară care a permis FSB să adauge de-a lungul anilor noi capabilități la ceea ce agenția descrie ca fiind unul dintre cele mai sofisticate instrumente de spionaj cibernetic create vreodată.
Singurul lucru pe care dezvoltatorii lui Snake nu l-au luat în considerare este că rețeaua creată de ei are niște identificatori unici. FSB a folosit un set de chei de criptare (Diffie-Hellman) prea scurt pentru a fi sigur. În plus, în unele cazuri, utilizarea Snake pare să fi fost grăbită. Acest lucru a condus la descoperirea a numeroase indicii (șiruri de text în clar și comentarii ale dezvoltatorilor), pentru că agenții FSB au neglijat să șteargă sau să ascundă mai bine unele fișiere binare ale Snake.
În cele din urmă, anchetatorii au descoperit un aspect specific al Snake legat de protocolul de comunicare, ceea ce a permis identificarea amprentelor digitale trimise de la o mașină infectată cu Snake la alta.
Pe baza identificatorilor obținuți a fost creată aplicația Perseus, ca parte a Operațiunii Medusa pentru a lansa comenzi programelor malware Snake, care îl dezactivează definitiv.
Însă organizațiile care au fost infectate de Snake trebuie să fie conștiente de faptul că credențialele furate înainte de dezactivarea acestuia pot fi folosite pentru a accesa sistemele compromise anterior și conturile online.
Snake folosește mai multe componente pentru același scop într-un mod care îi permite să se adapteze la diferite medii, inclusiv sisteme Windows, MacOS și Linux. Protocoalele personalizate de comunicații de rețea create funcționează în esență ca o stivă, toate implementările utilizând un strat de criptare și un strat de transport. Fiecare dintre aceste straturi implementează o interfață specifică pentru operabilitate cu cele două straturi adiacente. Stratul de criptare și stratul de transport subiacent funcționează astfel independent, iar protocolul de rețea Snake poate folosi o suprapunere de criptare fără a fi nevoie să se schimbe codul stratului de criptare.
Această abordare asigură că tot traficul către o mașină compromisă urmează implementarea unui protocol HTTP personalizat sau a unui socket TCP brut într-un mod care stabilește conexiuni shell securizate (SSH). Scris în C, Snake demonstrează o înțelegere a principiilor informaticii, inclusiv selectarea și codificarea corectă a algoritmilor optimi asimptotic, folosind metodologii de codare personalizate eficiente care seamănă îndeaproape cu schemele obișnuite de codare și gestionarea numeroaselor erori posibile asociate cu programarea la nivel de sisteme într-o manieră sigură.
Snake este aproape imposibil de detectat din cauza modului în care este construit modulul său de nucleu. Toate versiunile cunoscute de Windows ale Snake, de exemplu, au folosit un mecanism de stocare ascuns pentru a ascunde componentele gazdă. În plus față de utilizarea modulului kernel pentru a elimina componentele relevante din orice listă returnată de sistemul de operare, Snake folosește modulul kernel pentru a media orice solicitare între componentele modului utilizator al lui Snake și mecanismul de stocare ascuns, care este criptat în sine cu o cheie de implant cu performanță unică. Prin urmare, nu există nicio semnătură pentru detectarea software-ului de către antimalware.
Snake menține persistența pe un sistem Windows prin crearea unui fișier „WerFaultSvc”. La pornire, acest serviciu va executa Snake’s WerFault.exe, pe care dezvoltatorii Snake au ales să-l ascundă printre numeroasele fișiere valide Windows „WerFault.exe” din directorul %windows%WinSxS. Executarea WerFault.exe începe procesul de decriptare a componentelor lui Snake și de încărcare a acestora în memorie.
Această adresă conține avizul general emis de CISA precum și detalii despre Snake și operațiunile necesare pentru eliminarea sa.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Soldaților taiwanezi li se va permite în curând să se antreneze și să participe la pregătiri pe teritoriul american pentru a se pregăti în vederea unui posibil conflict armat cu China, potrivit informațiilor furnizate de The Defense Post.
Cea de-a 12 a ediție a Forumului Aspen – GMF Bucharest, organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the United States (GMF) a abordat și impactul Inteligenței Artificiale asupra societății moderne.
Pe 01.10.2023, într-un discurs susținut la CNews FORUM 2023 de la Moscova, ministrul dezvoltării digitale din Federația Rusă, Maksut Shadayev, a sprijinit ideea înființării Trupelor Cibernetice în armata rusă.
Compania IBM a gândit ”în afara cutiei” și a realizat un microprocesor complet diferit de tot ceea s-a făcut până acum, deschizând noi posibilități și accelerând dezvoltarea inteligenței artificiale.
Dezvoltatorii ucraineni au demonstrat că dronele lor pot efectua acum lovituri autonome asupra forțelor ruse, fără operare umană. Este pentru prima dată când se cunoaște că astfel de drone au fost folosite în luptă, dacă nu luăm în calcul acuzațiile ONU privind atacurile autonome din Libia, din 2020, care au rămas nedovedite.
Implicarea armatei americane în SpaceX se referă în primul rând la dezvoltarea retelei de comunicații prin satelit (satcom) Starlink. US Army's 5th Security Force Assistance Brigade (SFAB) se numără printre primele unități ale armatei americane care testează in scopurti militare sistemul de comunicații prin satelit Starlink al companiei SpaceX
În primele șase luni ale anului 2023, Serviciul Federal pentru Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologia Informației și Mass-Media, prescurtat ca Roskomnadzor (RKN), a decis blocarea a peste 885.000 de site-uri web rusești care ar fi conținut informații interzise de legislația rusă.
Războiul din Ucraina a arătat că în mod cert un conflict nu mai poate fi dus fără utilizarea dronelor aeriene. Extrem de diversificate, de la artizanale la ultra-sofisticate și acoperind aproape în întregime plaja de misiuni aeriene de luptă, UAV-urile au devenit esențiale pe câmpul actual de luptă. Mai mult, dronele au determinat extinderea acestui câmpului în adâncimea teritoriilor controlate de combatanți, impunând noi concepții de organizare a apărării antiaeriene și măsuri de apărare a facilităților importante aflate chiar la sute de kilometri depărtare de linia frontului.
În timp ce domeniul militar explorează modul în care poate utiliza cel mai bine inteligența artificială pentru a îmbunătăți operațiunile de pe câmpul de luptă, Armata SUA testează modul în care un instrument specific de tip ''social media'' cu inteligență artificială poate ajuta comandanții să ia cele mai bune decizii pe baza unor informații verificate.
SUA nu pot aproba încă transferul de echipamente specifice pentru operarea avioanelor F-16, inclusiv simulatoare de zbor și manuale de instruire. Administrația SUA nu a primit încă de la partenerii săi europeni planul final de pregătire pentru piloții ucraineni pentru avioanele de luptă F-16 și, prin urmare, nu poate certifica transferul echipamentului necesar, a precizat CNN cu referire la mai mulţi oficiali.
Autoritățile britanice au anunțat vineri că investighează trimiterea din greșeală de e-mailuri ale Ministerului Apărării către un alt destinatar, după ce s-au informat că mesajele destinate serviciilor de informații militare americane au ajuns la aliatul Rusiei, Mali.
Hackeri având legături cu Beijingul au accesat contul de e-mail al ambasadorului SUA în China, Nicholas Burns, într-o operaţiune de spionaj concepută pentru a compromite cel puţin câteva sute de mii de adrese de e-mail individuale ale angajaţilor guvernului Statelor Unite, a relatat joi cotidianul american Wall Street Journal (WSJ), citat de Reuters, potrivit Agerpres.
În ciuda progreselor slabe în diferite domenii, armata rusă rămâne excepțional de puternică în războiul electronic. La conferința internațională Globsec de la Bratislava, generalul Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane în Europa, a avertizat marți împotriva acestui lucru.
Guvernul SUA a oferit profesioniștilor în securitate cibernetică o privire rară asupra modului în care funcționează malware-ul creat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia. Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că o rețea de calculatoare compromisă de FSB a fost dezafectată după ce a funcționat mai bine de 20 de ani.
Oficialii americani spun că experții FBI au identificat și dezactivat programele de soft, de tip malware, utilizate de serviciul de securitate rus FSB împotriva unui număr nedezvăluit de computere americane. Biroul federal de investigații dă o lovitură puternică unuia dintre cele mai importante programe de spionaj cibernetic din Rusia, dar rămâne de văzut dacă măasura nu e prea tardivă, având în vedere că sistemul operaționalizat de serviciul rus de spionaj funcționa de două decenii.
România a început să miște lucrurile în relația cu un jucător uriaș precum Japonia, fapt demonstrat și de semnarea, în luna martie, a Documentului privind Parteneriatul strategic dintre cele două țări.
Inteligența artificială generativă (GenAI), software-ul capabil să poarte o conversație convingătoare asemănătoare unui om sau să creeze conținut, cum ar fi codul computerului, îi va face pe hackeri mai sofisticați, ridicând în cele din urmă ștacheta pentru apărarea cibernetică americană potrivit șefului Agenţiei pentru Sisteme de Informații a Apărării (DISA).
Ministerul Apărării are în vedere crearea de infrastructuri de tip cloud, în regim privat sau hibrid, a declarat, joi, generalul Mihai Burlacu, şeful Direcţiei Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Statului Major al Apărării (SMAp).
Comandantul Grupului de Luptă Est a Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Oleksandr Sirski, a declarat că unităţile de asalt ruse care lupta în Bakhmut folosesc smartphone-uri cu un software special, numit Alpine Quest GPS, care oferă comandanții lor informaţii despre coordonatele pozițiilor trupelor ucrainene.
Regatul Unit a cerut furnizorilor specializați din industrie să propună soluții pentru un senzor optoelectronic (EO) puternic cu bazare terestră capabil să asigure observare și avertizare în domeniul spațial pentru sateliții Regatul Unit plasați pe orbită geosincronă (GEO).
Potrivit „documentelor interne”, compania de software Vulkan lucrează pentru întregul aparat de informații rusesc: serviciul secret intern FSB, cel extern SVR și cel militar - GRU.
Guvernele și-au exprimat îngrijorarea că TikTok ar putea pune în pericol datele sensibile ale utilizatorilor, dar ar putea reprezenta un risc și pentru infrastructura critică, în ipoteza în care aplicația este instalată pe telefoanele mobile utilizate de oficiali guvernamentali.
Aflată în vizorul F. Ruse care lansează zeci de piste false care fac parte din arsenalul de război hibrid, R. Moldova primește săptămânile acestea sprijin pentru a putea rezista.
Primul summit internațional privind utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale (IA) în armată, desfășurat la Haga, Olanda a reunit zeci de țări, scrie Reuters.
Firma STM din industria de apărare a Turciei a câștigat două licitații pentru modernizarea infrastructurii de informații a NATO, potrivit unui anunț, din 28 ianuarie, al companiei.
În decurs de 24 de ore, documente clasificate despre F-16 Fighting Falcon și F-15E Strike Eagle au fost publicate online pe o platformă virtuală de discuţii asociată jocului video War Thunder. La 17 ianuarie 2023, pe forumul jocului WarThunder au apărut documente care conțineau informații despre racheta aer-aer AIM-120 care face parte din dotarea avionului F-16 Fighting Falcon Pe 18 ianuarie, tot pe același forum, au apărut o mulțime de informaţii confidenţiale despre avionul de luptă american F-15E Strike Eagle.
Cu sprijin masiv din partea Statelor Unite, ucrainenii au reuşit să se apere de atacurile informatice din partea Rusiei, după ce forţele armate ruse au invadat Ucraina în februarie anul trecut, a arătat joi generalul Aymeric de Bonnemaison, comandantul apărării informatice a Franţei, citat de AFP.
Un grup de hackeri ruşi, cunoscut sub numele de Cold River, a atacat trei laboratoare de cercetări din domeniul nuclear din SUA vara trecută, relatează vineri Reuters, care are la baza anchetei sale înregistrări de pe internet şi declaraţiile a cinci experţi în securitate cibernetică.
Revoluția digitală se bazează pe sisteme computerizate folosite de companii private și de organizații guvernamentale pentru a-și gestiona activitățile de zi cu zi. În acest context, securitatea cibernetică are un rol crucial în direcția protejării datelor în fața atacurilor online sau a încercărilor de acces neautorizat.
Regimentul 53 de Cercetare și Război Electronic al armatei Cehe a prezentat ieri prototipul noului sistem mobil de război electronic (EW) STARKOM. Acesta este un sistem modular de bruiaj de comunicații dezvoltat și fabricat de către Institutul de cercetare militară de stat VVU Brno în doar trei ani.
Președintele american Donald Trump a anunțat pe platforma Truth Social, o majorare spectaculoasă a tarifelor pentru importurile din China la 125%, în timp ce pentru toate celelalte zeci de alte țări a decis o pauză de 90 de zile. Deși mulți spun că decizia a fost luată după prăbușirea burselor, Casa Albă spune că de fapt acesta a fost de la început planul președintelui.
Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan de acțiune pentru consolidarea infrastructurii în domeniul inteligenței artificiale, pentru a face din Europa un lider global în domeniu.
India a aprobat achiziționarea a 26 de avioane de luptă Rafale din Franța pentru Marina Indiană, au declarat miercuri sursele Reuters.
Uniunea Europeană pregătește o serie de măsuri tarifare dure ca răspuns la decizia președintelui american Donald Trump de a impune tarife „reciprocale” tuturor partenerilor comerciali ai SUA.
Rusia răspunde cu o măsură similară, după ce luna trecută atașatul militar al Rusiei la București și adjunctul acestuia au fost declarați ”persona non-grata” de către MAE român.
Polonia își adaptează radical postura defensivă în fața unei Rusii tot mai agresive. Pentru ca istoria să nu se mai repete, autoritățile de la Varșovia au început o amplă consolidare a puterii militare poloneze. Iar aici intră și achiziția de tancuri.
Războiul din Ucraina ne-a arătat de mai multe ori că în conflictele moderne dronele joacă un rol important, chiar dacă ele nu vor înlocui prea curând tehnica clasică. Un alt asemenea exemplu a avut loc în urmă cu câteva zile când ucrainenii au reușit să distrugă un bombardier strategic Tu-22, adânc în teritoriul Rusiei, care tocmai ce aterizase. Bombardierul a fost „vânat” și lovit de o dronă ucraineană.
Statele Uniunii Europene au aprobat în Consiliul de Miniștri impunerea de contramăsuri comerciale împotriva Statelor Unite.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a anunțat chiar din Panama care este planul noii administrații americane: ”Vom recupera Canalul Panama de sub influența Chinei”.
Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, a declarat că forțele ruse au lansat o nouă ofensivă în regiunile Sumî și Harkov.
Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au primit exact jumătate din minimul de sisteme Patriot pe care Kievul le-a cerut de la parteneri occidentali, dar se pare că există o problemă și mai mare. Intensificarea atacurilor cu rachete balistice rusești asupra orașelor ucrainene a evidențiat încă o dată nevoia critică de sisteme de apărare antirachetă pentru ucraineni.
Conservatorii din CDU/CSU au convenit asupra unui acord de coaliție cu social-democrații (SPD). Părțile vor să prezinte documentul miercuri după-amiază.
Preşedintele american Donald Trump a cerut din nou marilor companii americane să se întoarcă în SUA pentru a evita impunerea de tarife, în primele sale declaraţii după ce Beijingul a anunţat că va creşte tarifele pentru bunurile din Statele Unite de la 34% la 84%, informează miercuri Agerpres și EFE.
Complexul industrial de apărare ucrainean a prezentat o dronă care interceptează „Shahed” rusesc. Imaginile relevante ale dronei au fost postate într-un videoclip, pe 8 aprilie, de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Drona a fost arătată delegației belgiene, în primul rând premierului belgian Bart de Wever, care a sosit la Kiev unde i-au fost prezentate noile evoluții ale industriei de apărare ucrainene.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat că trupele ucrainene operează în regiunea Belgorod din Rusia pentru prima dată de la începutul războiului. Forțele au cucerit 13 kilometri pătrați în apropierea satului Demidovka, cu scopul de a proteja orașele de frontieră ucrainene și de a deturna resursele rusești de la Donețk.
SUA, fiind cel mai puternic jucător economic de pe planetă, a decis, în cei 80-90 de ani de când conduce lumea, cine, ce și cât produce pe planetă. Și a făcut-o instinctiv, fără să realizeze, exact așa cum o face mâna nevăzută a pieței libere.
Patru companii de apărare europene se vor reuni într-un joint venture pentru a construi un tanc de luptă principal franco-german de ultimă generație, în cadrul inițiativei Main Ground Combat System (MGCS). Tancul, care va face parte dintr-un proiect definit „system of systems” mai amplu, confirmă un fel de renaștere a programelor militare vest-europene care urmaresc dezvoltarea de blindate, cu un accent deosebit pe vehicule militare mai mare și mai puternic.
O aeronava C-5M Super Galaxy a Forțelor Aeriene ale SUA, care se numără printre cele mai mari aeronave de transport strategic, a ajuns la Diego Garcia, o bază insulară izolată din Oceanul Indian, la 9 aprilie, după ce a părăsit Baza Aeriană Hill din Utah.
Peste 150 de militari și reprezentanți ai industriei de apărare s-au reunit la Cracovia, Polonia, pentru cel de-al patrulea eveniment K9 User Club, un forum internațional pentru operatorii obuzierului autopropulsat K9 (SPH). Organizat de forțele armate poloneze în perioada 8-10 aprilie 2025, evenimentul promovează schimbul de experiență în materie de instruire, întreținere și practici operaționale ale sistemului de artilerie utilizat la nivel internațional.
Anul trecut, compania americană SailDrone a dezvăluit o nouă generație a dronei de suprafață [USV] „Surveyor”, care are particularitatea de a fi echipată cu o velă înaltă de 13 metri. La vremea respectivă, USV-ul, care are lungimea de 20 de metri și masa 15 tone, era echipată cu radar, camere de luat vederi, un sistem de identificare automată [AIS] și sonde batimetrice.
Administrația Trump crește tarifele pentru importurile din China. Mișcarea a fost anunțată de Casa Albă, concretizând o amenințare anterioară a președintelui Donald Trump. Purtătoarea de cuvânt a spus că Trump nu va renunța la politicile sale actuale. De asemenea, Beijingul a avertizat luni SUA împotriva unor noi creșteri ale tarifelor, spunând că „se vor lupta până la capăt”.
Vicepreședintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Bogdan Rodeanu (USR), a anunțat că a depus un proiect de lege care interzice participarea militarilor, polițiștilor și altor angajați din structurile de forță la activități de mercenariat sau pază privată fără aprobarea prealabilă a statului. Inițiativa vine într-un context marcat de îngrijorări legate de securitatea națională, într-un an electoral sensibil, cu alegeri prezidențiale programate pentru luna mai.
Belgia este pe deplin angajată să ajute Ucraina să-și construiască mai multe capacități de autoapărare.
Președintele interimar Ilie Bolojan a confirmat informațiile publicate pe surse de DefenseRomania: România cumpără o corvetă ușoară din Turcia. Întrebarea la care a răspuns președintele interimar a fost „de ce?”, în contextul în care la Galați se produc nave de luptă moderne.
Comandamentul Armatei SUA în Europa a anunțat retragerea contingentului militar american de pe aeroportul Jasienka, un hub cheie în Polonia de unde sosește ajutorul militar pentru Ucraina. Trupele și echipamentele vor fi relocate către alte facilități americane din Polonia.
Președintele interimar Ilie Bolojan a comentat informația apărută pe surse în presa americană cu privire la planul SUA de a retrage 10.000 de soldați de pe Flancul Estic, cu scopul de a reduce cheltuielile.
Președintele Volodimir Zelenski spune că soldații ucraineni au angajat șase soldați chinezi în sectorul Donețk, doi dintre ei au fost capturați.
Oficiali de rang înalt din cadrul Departamentului american al Apărării evaluează un plan de retragere a până la 10.000 de militari din Europa de Est, stârnind îngrijorări pe ambele continente cu privire la posibilitatea ca această decizie să îl încurajeze pe președintele rus Vladimir Putin, după cum au raportat șase oficiali americani și europeni cunoscători ai subiectului. Forțele discutate fac parte din cei 20 000 de soldați pe care administrația Biden i-a trimis în 2022 pentru a consolida apărarea națiunilor învecinate Ucrainei în urma invaziei ruse. În timp ce discuțiile sunt în curs de desfășurare, propunerea poate implica retragerea a până la jumătate din forțele trimise de Biden.
Deși nu s-au înregistrat pagube majore până acum - statele din nordul Europei sunt în alertă. Sabotajele Rusiei au ridicat la maximum tensiunea în Marea Baltică și nimeni nu știe se va întâmpla dacă următorul atac va fi mai coordonat și mai agresiv. Dacă Rusia ar lansa un atac asupra Europei? Dacă asta înseamnă război?
U.S. Air Force a decis să monteze kitul Scorpion pe toate căștile piloților americani de F-16 Block 40 și 50. Scorpion va înlocui sistemul actual și va oferi o soluție comună Scorpion HMD pentru toate avioanele F-16 aparținând US Air Force, Air National Guard și USAF Reserve.
Anunțul surpriză vine în timp ce Departamentul Apărării se pregătește să concedieze zeci de mii de civili. Președintele Donald Trump și Secretarul Apărării, Pete Hegseth, au promis, luni, o primă propunere de buget pentru apărare de 1 trilion de dolari, o sumă record pentru forțele armate ale SUA.
Un cartier general din Wiesbaden, Germania, a servit drept „armă secretă” pentru Ucraina și aliații săi, prin orchestrarea operațiunilor Forțelor Armate și pregătirea ajutorului militar necesar respingerii invaziei Rusiei, a declarat fostul comandant-șef ucrainean Valerii Zaluzhnîi într-o postare pe Facebook la 8 aprilie.