Londra neagă că cel mai mare depozit de deșeuri nucleare din UK a fost ținta atacurilor cibernetice venite dinspre grupuri strâns legate de Rusia și China
The Guardian a raportat că Sellafield, depozit critic care efectuează reprocesarea combustibilului nuclear, depozitarea și dezafectarea deșeurilor nucleare, a fost piratat de grupuri cibernetice strâns legate de Rusia și China.
Sistemul informatic al celei mai mari facilitatăți de procesare și stocare a deșeurilor nucleare din Marea Britanie, ar fi fost spart de grupuri cibernetice legate de Rusia și China, anunță TheGuardian
Este vorba de depozitul de la Sellafield, o facilitate critică din Marea Britanie, cu rol în gestionarea materialelor radioactive generate din generarea de energie nucleară, programe de arme și alte activități legate de nuclear.
Reacția dură a guvernului
La câteva ore de la publicarea articolului, autoritățile britanice au declarat nu au înregistrări sau dovezi care să sugereze că rețelele de la site-ul nuclear Sellafield au fost victima unui atac cibernetic de succes din partea unor actori de stat, relatează Reuters.
„Sistemele noastre de monitorizare sunt solide și avem un grad ridicat de încredere că nu există astfel de programe malware pe sistemul nostru”, a spus guvernul.
„Acest lucru a fost confirmat pentru The Guardian cu mult înainte de publicare, împreună cu respingeri la o serie de alte inexactități în raportarea lor”, se mai arată în comunicat.
Într-o declarație separată, Biroul Britanic pentru Reglementare Nucleară (ONR) a mai spus că nu a identificat nicio dovadă că actorii statului i-ar fi piratat sistemele, așa cum a descris documentul The Guardian.
Ce se spunea în articolul The Guardian
Atacurile cibernetice, care datează cel puțin din 2015, implică programe malware care compromit sistemele IT. Amploarea completă și riscurile, inclusiv cele pentru activitățile sensibile, cum ar fi manipularea deșeurilor radioactive, rămân neclare.
Sellafield nu a reușit să alerteze prompt autoritățile de reglementare și a fost plasat în „măsuri speciale” pentru abaterile de securitate cibernetică, în 2022.
Îngrijorările legate de o mușamalizare care se întinde pe parcursul unu ideceniu, serverele nesigure (numite „Voldemort”) și partajarea lentă a informațiilor au dus la potențiale urmăriri penale.
Site-ul Sellafield, cu peste 11.000 de angajați, deține cel mai mare depozit de plutoniu din lume și documente de planificare a situațiilor de urgență.
În ciuda îmbunătățirilor în materie de securitate cibernetică, Oficiul pentru Reglementare Nucleară recunoaște deficiențele lui Sellafield.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News