Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Inteligența artificială generativă va reduce decalajul dintre marile puteri și ceilalți actori în domeniul cibernetic
Cyber
Data publicării:
Inteligența artificială generativă (GenAI), software-ul capabil să poarte o conversație convingătoare asemănătoare unui om sau să creeze conținut, cum ar fi codul computerului, îi va face pe hackeri mai sofisticați, ridicând în cele din urmă ștacheta pentru apărarea cibernetică americană potrivit șefului Agenţiei pentru Sisteme de Informații a Apărării (DISA).

Tehnologia GAI are un potențial perturbator foarte mare pentru securitatea cibernetică.

Directorul general al DISA, Robert Skinner, a declarat că tehnologia GenAI este una dintre cele mai perturbatoare evoluții pe care le-a văzut vreodată și are implicații serioase de securitate, iar un avertisment similar a fost emis de șeful securității cibernetice din Agenția Națională de Securitate, Rob Joyce, la începutul acestui an, potrivit publicației americane Defense News.

 

Avantajul va fi de partea celor care vor înțelege cel mai bine potențialul GenAI

 

„Cei care valorifică acest lucru și pot înțelege cum să-l folosească cel mai bine, dar și cum să se protejeze cel mai bine împotriva lui, vor fi cei care au un teren înalt”, a declarat Skinner, pe 2 mai, la conferința AFCEA TechNet Cyber din Baltimore. „Noi, cei din această sală, ne gândim la modul în care acest lucru se aplică securității cibernetice. Cum se aplică serviciilor de informații? Cum se aplică capacităților noastre de luptă?”

 

Temeri privind folosirea cu rea intenție a GenAI au fost exprimate chiar de CEO-ul companiei care a lansat ChatGPT

 


GenAI a fost popularizat, în ultimele luni, de ChatGPT de la OpenAI, care a acumulat peste un milion de utilizatori într-o săptămână de la lansare. Sam Altman, CEO al OpenAI, a declarat, în martie, pentru ABC News că este îngrijorat de modul în care aceste modele ar putea fi folosite pentru dezinformarea pe scară largă și „ar putea fi folosite pentru atacuri cibernetice ofensive”.

Totuși, experții americani din sectorul cibernetic al apărării nu consideră că GenAI va fi folosită de adversarii de vârf, ceea ce ar însemna că aceștia au deja instrumente de atac cibernetic mai sofisticate decât ceea ce se poate obține cu GenAI accesibilă publicului larg.

În acest sens, Skinner a prezis marți că inteligența artificială generativă nu va fi un instrument semnificativ pentru „adversarii de vârf” (China și Rusia – nota autorului). Mai degrabă, tehnologia „va ajuta o mulțime de alți indivizi să ajungă la acest nivel mult mai rapid”.

„Deci, cum vom realiza sistemele de protecție, securitatea și capabilitățile de rețea pentru a sprijini protejarea acestor date și pentru a-i sprijini pe oamenii noștri?” a spus el.

SUA consideră China și Rusia amenințări de top în lumea virtuală. Alți inamici includ Iranul și Coreea de Nord, conform strategiei de securitate cibernetică a administrației Biden, care promitea folosirea tuturor instrumentelor de putere națională pentru a evita comportamentul cibernetic neadecvat.

 

După apariția Chat GPT, sistemele GenAI au început să fie monitorizate cu mare atenție de agențiile americane cu responsabilități în domeniul cibernetic

 

Controlul inteligenței artificiale este considerată esențială pentru o competitivitate durabilă internațională în apărare, finanțe și în alte sectoare. Cel puțin 685 de proiecte de inteligență artificială, inclusiv câteva legate de sisteme de arme majore, erau în desfășurare la Pentagon la începutul anului 2021, cel mai recent număr făcut public, potrivit Defense News.

DISA a adăugat inteligența artificială generativă pe lista sa de supraveghere tehnologică în acest an fiscal. În inventarul său de subiecte și echipamente de ultimă oră, reîmprospătat cam la fiecare șase luni, figurau în trecut tehnologiile 5G, edge computing și teleprezența.

Edge computing este o paradigmă de calcul distribuită care aduce calculul și stocarea datelor mai aproape de sursele de date. Edge computing este folosit pentru a opera cu „date instantanee”, adică date în timp real generate de senzori sau utilizatori.

Teleprezența se referă la un set de tehnologii care permit unei persoane, ca prin telerobotică, să dea aspectul sau efectul de a fi prezent într-un alt loc decât locația ei adevărată.

Comentariul autorului: Dintre toate aplicațiile din domeniul inteligenței artificiale, cele de GenAI sunt cel mai aproape de conceptul de inteligență artificială propriu-zisă. Totuși, ele sunt doar un pas intermediar în procesul de dezvoltare AI și se pare că sunt încă în urmă, posibil chiar mult, de ceea ce au instituțiile de securitate națională și apărare ale marilor puteri.

Totuși, există îngrijorări întemeiate privind proliferarea necontrolată a GenAI. Numărul de experți în domeniul AI, care avertizează asupra potențialului distructiv ridicat al GenAI, a crescut brusc după lansarea ChatGPT în noiembrie 2022, deși primele sisteme GenAI au apărut în 2020.

Geoffrey Hinton supranumit „nașul inteligenței artificiale” a părăsit, recent, Google și a avertizat asupra pericolelor reprezentate de dezinformările la scară mare, care pot fi efectuate de actori rău intenționați cu ajutorul chatbot-urilor. Hinton, în vârstă de 75 de ani, a spus că a renunțat pentru a vorbi liber despre pericolele AI și regretă parțial contribuția sa în domeniu. El a fost recrutat de Google în urmă cu un deceniu pentru a ajuta la dezvoltarea tehnologiei AI în cadrul companiei, iar abordarea pe care a inițiat-o a deschis calea pentru sistemele actuale precum ChatGPT.

„Am ajuns la concluzia că tipul de inteligență pe care îl dezvoltăm este foarte diferit de inteligența pe care o avem. Este ca și cum ai avea 10.000 de oameni și ori de câte ori o persoană a învățat ceva, toată lumea află automat. Și astfel, acești roboti de chat pot ști mult mai multe decât orice persoană”, a declarat Hinton potrivit unui articol, din 2 mai, al publicației The Guardian.

Deși rezultatele inițiale ale proiectelor GenAI par promițătoare, încă nu se poate afirma cu certitudine dacă este un pas înainte sau doar o direcție în curs de explorare, care s-ar putea dovedi un drum înfundat. Deocamdată, aplicațiile GenAI se comportă mai mult ca un elev ”tocilar” care acumulează informație, face unele legături evidente, precum și simple speculații. Poate, în timp, dacă vor fi depășite problemele de memorare și de algoritmică, aplicațiile GenAI vor putea să intersecteze și domenii mari cum ar fi, de exemplu, biologia, fizica, chimia și matematica, toate la un loc și în profunzimea lor, și ar putea să devină adevărați consilieri ai oamenilor de știință.

Până atunci, folosirea GenAI în dezinformări la scară largă sau la atacuri cibernetice de amploare nu ar face decât să discrediteze această cale de dezvoltare/explorare, care pare un pas înainte după o perioadă de vreo 20-30 de ani în care se instalase scepticismul privind viitorul AI.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Militarii taiwanezi s-ar putea antrena în viitor pe teritoriul SUA
Gabriela Popescu, Microsoft: Inteligența Artificială este aici să îți ajute munca, nu să îți fure jobul
Oficiali ruși vorbesc despre înființarea Trupelor Cibernetice. Necesitatea acestora este o consecință a invaziei militare în Ucraina
Un nou cip poate revoluționa viitorul. Pentagonul a finanțat cercetările și calculează deja posibilele aplicații
Cum ocolește Ucraina bruiajul rusesc: Drone cu inteligență artificială identifică blindate ruse fără a fi coordonate de un operator uman
SpaceX prezintă "Starshield", o versiune militară a sateliților Starlink: Armata SUA devine primul utilizator
Operația specială de cenzură. Kremlinul sugrumă complet informațiile care „discreditează” Armata rusă
”Apărarea totală” împotriva dronelor. Acolo unde radarele își ating limitele, soluția ar putea veni de la telefonia mobilă
Softurile cu inteligenţă artificială devin de interes pentru Armata SUA: Data Robot poate colecta mai uşor informaţii din social media
Pregătirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16 întârzie: Statele Unite încă nu au aprobat transferul de simulatoare pentru că statele europene nu le solicită
Marea Britanie investighează trimiterea de e-mailuri din greșeală către Mali, în locul Pentagonului
Hackerii chinezi au accesat contul de e-mail al ambasadorului SUA la Beijing
Rusia e superioară la un capitol: Cu un radio nesecurizat ești mort în 4 minute; Contraofensiva Ucrainei, precum debarcarea din 1944” (gen. Hodges)
Aplicația Snake, prin care FSB a accesat profund rețelele de calculatoare din întreaga lume, a fost devoalată de guvernul SUA
FBI a dezactivat un software de spionaj cibernetic, pus la punct de FSB
România intră pe radarul economic al Japoniei: Ministrul nipon al Economiei și Industriei, la București pentru a debloca cooperarea economică București-Tokyo
Inteligența artificială generativă va reduce decalajul dintre marile puteri și ceilalți actori în domeniul cibernetic
Armata României urmărește integrarea inteligenței artificiale. Generalul Burlacu: Contracararea fără AI a unei rachete hipersonice nu ar fi posibilă
Rușii folosesc o aplicație pentru smartphone-uri care oferă informaţii despre coordonatele pozițiilor trupelor ucrainene
Marea Britanie vrea să instaleze în Cipru un senzor performat de supraveghere spațială a sateliților britanici
Rusia: Ancheta ”Vulkan” dezvăluie armele secrete ale Moscovei pentru războiul cibernetic
”Reprezintă o amenințare de securitate”. Țările occidentale strâng rândurile în fața TikTok și a expansiunii tehnologice chineze
R. Moldova, sprijinită pentru a rezista la amenințările hibride: Comandantul Structurii SUA pentru Misiuni Cibernetice merge la Chișinău
Inteligența artificială în armată. SUA și China, printre statele semnatare ale primei declarații pentru ”utilizarea responsabilă”
O companie din Turcia va moderniza infrastructura de informații a NATO
Documente clasificate cu caracteristicile avioaneleor F-16 şi F-15, publicate pe forumul jocului video War Thunder
General francez: Cu sprijin masiv din partea SUA, ucrainenii au reuşit să se apere de atacurile informatice ruse
Hackerii ruşi au țintit, în SUA, laboratoare din domeniul nuclear. Atacatorii au creat pagini false pentru fiecare instituţie
Tendințele anului 2023 în materie de securitate cibernetică
Cehia a prezentat noul sistem autohton de război electronic STARKOM

Ştiri Recomandate

Răsturnare de situație: Trump s-a răzgândit și suspendă 90 de zile toate tarifele, cu excepția Chinei căreia i le-a urcat la 125%
Comisia Europeană prezintă un plan de acțiune pentru inteligența artificială: „Acum este momentul să acționăm”
Francezii dau lovitura și bat palma cu o putere militară mondială: Mega contract pentru 26 de Rafale M, versiunea pentru portavioane, pentru a ține piept Chinei
Europa răspunde tarifelor într-o manieră creativă: Tarife de 25%, dar doar în statele republicane, lovind în electoratul lui Trump. Lista produselor vizate
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul acestuia, declarați persona non-grata de către MAE rus
Va avea Polonia cel mai performant tanc din lume? Ce modificări va avea K2 Panther versiunea poloneză, tancuri care ar putea ajunge și în dotarea României
Un bombardier Tu-22, distrus imediat după aterizare în Rusia, de o dronă ucraineană. Sau cum să pierzi 100 de milioane de euro din cauza unei banale drone
UE aprobă propunerea privind taxele împotriva SUA. Trump, lovit acolo unde-l doare mai tare / China anunță taxe de 84% pentru importurile din SUA
Administrația Trump, război comercial pe toate fronturile: Șeful Pentagonului anunță că va ”recupera” Canalul Panama din mânile Chinei
Rușii au reluat ”eliberarea” de teritorii: Șeful Armatei Ucrainei anunță că noua ofensivă rusă a început
Angajamente nerespectate: Ucraina a primit jumătate din sistemele Patriot pe care le-a solicitat partenerilor occidentali, iar furnizarea de rachete este și mai deficitară
Cu AfD pe primul loc în sondaje, Germania este aproape de a avea un nou guvern
China nu l-a sunat pe Trump ci a crescut și ea tarifele. Trump le cere marilor companii să se „întoarcă acasă” și să producă în State
Ucraina a dezvoltat o dronă pentru a intercepta UAV-urile „Shahed” (Video): Specialiștii ucraineni lucrează activ la crearea de drone ieftine
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce înseamnă incursiunea militară a Ucrainei în regiunea rusă Belgorod: Impactul imediat a fost deturnarea resurselor militare ruse alocate pentru alte zone ale liniei de front
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Tarife, securitate națională și mondială - SUA intră în competiţie cu o Chină care nu mai este mulțumită de statutul său mondial
Armatele europene, pe drumul modernizării forțelor blindate: Noul proiect franco-german de tancuri MGCS prinde contur odată cu confirmarea companiilor militare implicate în proiect
Pentru ce se pregătesc Statele Unite la baza Diego Garcia? Activitatea devine tot mai intensă şi are legătură cu desfăşurarea bombardierelor stealth B-2 Spirit
,,Clubului utilizatorilor de obuziere K9'', din care şi România face parte, se deschide în Polonia pentru a consolida cooperarea în domeniul sistemelor de artilerie
Așa arată viitorul Armatei SUA: Drona Surveyor cu velă de 13 metri destinată războiului antisubmarin și tehnologie de ultimă oră a unui gigant european
Trump crede că așa pedepsește China și ridică tarifele la 104%. SUA spun că „lovesc înapoi” după ce China a ripostat primelor tarife
O lege necesară: Militarii români care luptă ca mercenari devin istorie. Rodeanu: Mercenariatul modern e dublă loialitate, propagandă și dezinformare 
”Ne vom ține de cuvânt”. Deși a promis Ucrainei cele mai multe F-16, Belgia e nevoită să amâne transferul până la momentul F-35
Informațiile DefenseRomania, confirmate. Ilie Bolojan a explicat de ce România a ales să cumpere o corvetă din Turcia deși produce nave de luptă în țară
Armata SUA își retrage trupele de la centrul polonez Jasionka, hub important pentru ajutorul militar acordat Ucrainei. Sarcinile, transferate europenilor
Retrag americanii trupele din România? Bolojan clarifică situația oficială și face apel la declarația lui Rubio către Europa
Volodimir Zelenski publică imagini cu militari chinezi capturați în uniforme rusești
România şi Polonia sunt ţările din care SUA ar dori să retragă militari americani. Reducerea trupelor americane în Europa de Est și dilema de securitate a Europei
Europa, ținută în șah de sabotajele rusești din Marea Baltică. Dronele, radarele și navele de patrulare ale NATO nu pot bloca toate tentativele de sabotaj
Piloții americani de F-16 primesc căști modernizate cu sistemul Scorpion produs de compania franceză Thales
Administrația Trump promite un buget record al Pentagonului de 1 trilion de dolari
Sprijinul tăcut pe care Germania l-a acordat Ucrainei. Fostul șef al Fortelor Armate Ucrainene detaliază operațiunile militare care au fost planificate la Wiesbaden
pixel