”Apărarea totală” împotriva dronelor. Acolo unde radarele își ating limitele, soluția ar putea veni de la telefonia mobilă
Războiul din Ucraina a arătat că în mod cert un conflict nu mai poate fi dus fără utilizarea dronelor aeriene. Extrem de diversificate, de la artizanale la ultra-sofisticate și acoperind aproape în întregime plaja de misiuni aeriene de luptă, UAV-urile au devenit esențiale pe câmpul actual de luptă. Mai mult, dronele au determinat extinderea acestui câmpului în adâncimea teritoriilor controlate de combatanți, impunând noi concepții de organizare a apărării antiaeriene și măsuri de apărare a facilităților importante aflate chiar la sute de kilometri depărtare de linia frontului.
O soluție pentru protecția împotriva dronelor de joasă și medie altitudine pare să fie bazată pe implicarea utilizatorilor de telefonie mobilă și pe cloud (infrastructura virtuală de stocare, procesare și gestionare a datelor și a aplicațiilor pe internet).
CARPE Dronvm este o aplicație pe care utilizatorii o vor putea descărca în curând și care poate identifica dronele și alerta autoritățile, dacă este necesar.
Aplicația, dezvoltată de Corporația MITRE cu finanțarea Departamentului pentru Apărare al SUA, permite utilizatorilor să facă fotografii cu drone și apoi să le trimită, după cum explică MITRE, la un „motor de procesare (care rulează un algoritm de învățare automată) pentru a determina dacă imaginea conține o dronă și pentru a calcula coordonatele acesteia.”
Dacă o dronă este detectată, poziția acesteia este geolocalizată pe o hartă de conștientizare a situației din centrul de comandă. Alți utilizatori CARPE Dronvm aflati la o distanță prestabilită sunt alertați cu privire la prezența dronei.
Citește și: O rachetă Kalibr, ”doborâtă cu aplicația”. Racheta a fost distrusă pe baza datelor transmise de civili
O rețea globală de senzori
Aplicația profită de numărul mare de smartphone-uri răspândite pe întreaga planetă. Există aproximativ 5,2 miliarde de smartphone-uri în întreaga lume, toate având atât o cameră, cât și conectivitate la internet.
Acest lucru transformă efectiv fiecare telefon într-un senzor în rețea. CARPE Dronvm profită de această rețea globală, transformând fiecare smartphone existent într-un potențial detector de drone. Pentru aceasta, CARPE Dronvm va fi disponibilă atât pentru sistemele de operare iOS, cât și pentru cele Android.
În timpul testului recent, o dronă a zburat pe o rută de 50 de kilometri, iar militarii cu telefoane furnizate de guvern au fost plasați de-a lungul traseului dronei. Pe măsură ce drona se deplasa, militarii au făcut fotografii și le-au încărcat pe serverul aplicației pentru analiză și clasificare. Un centru de comandă a colectat datele primite și le-a afișat pe harta de conștientizare a situației a sistemului.
Un sistem precum CARPE Dronvm devine cu atât mai mai util cu cât îl au mai multe persoane. Un dezavantaj este că, cu cât mulțimea de observatori este mai mare, cu atât sunt mai multe date de verificat. Însă marele avantaj este reprezentat de prețul și ușurința obținerii acestuia.
Așa cum pare tot mai mult să devină și cazul României, multe state sunt forțate să acționeze pentru a contracara dronele ieftine care, echipate cu încărcături utile explozive, pot provoca daune foarte mari. Orice efort de a detecta aceste drone poate deveni foarte costisitor, conducând în cele din urmă la un sistem în care combaterea efectivă a dronei costă de multe ori mai mult decât drona în sine.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News