De ce s-a întârziat modernizare IAR-99 Șoim. Manole: E singurul program esențial de înzestrare cu integrator român
Modernizarea aeronavelor IAR-99 face parte din cele opt programe prioritare și esențiale de înzestrare demarate de România.
Modernizarea IAR-99 Standard include sisteme avansate de avionică și sistem de instruire Embedded Virtual Avionics, precum și capacități de asistență aeriană apropiată și capacități Air to Air și va fi efectuată de către Elbit și Avioane Craiova, cele două companii semnând un contract în valoare de aproximativ 27 de milioane de dolari pentru prima fază a programului.
Contractul va fi executat pe o perioadă de patru ani și include suport logistic integrat.
Modernizarea celor zece presupune aducerea acestora la varianta celor deja modernizate. Amintim că România deține 21 de aeronave IAR-99. Din acestea, 11 au fost deja modernizate, sunt IAR-99 Șoim, în timp ce celelalte zece au rămas la versiunea Standard din fabrică.
Amintim că inițial a fost lansată o achiziție, ajungându-se chiar la semnarea contractului de către Avioane Craiova, iar ulterior actuala Direcție Generală de Armamente, din cauza unor aspecte de risc financiar, a anulat și reluat procedura.
IAR-99, singurul program esențial de înzestrare cu integrator român
Așadar, contractul a fost semnat în cele din urmă anul trecut, dar nu a intrat în vigoare din cauza problemei finanțării. În aceste condiții, Viorel Manole, director Patromil, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania, a atras atenția asupra faptului că a fost nevoie de un an pentru ca Avioane Craiova să beneficieze de un credit de la o bancă de stat, obiectul principal al celor de la Craiova fiind chiar IAR-99, totul în contextul în care aceeași bancă de stat a acordat un credit pentru producția de măști către Romarm, în numai o lună, iar încă instalația este nefuncțională.
„Nu s-a găsit nicio soluție pentru a diminua riscul financiar legat de finanțare. A trebuit un credit acordat de o bancă de stat pentru programul în sine. Apoi s-a solicitat o scrisoare de garanție pentru respectivul program. Toate aceste lucruri au durat mai mult de 12 luni, IAR-99 fiind avionul produs de Craiova, obiectul principal de activitate a celor de la Avioane Craiova, societate cu capital majoritar de stat.
Totul în condițiile în care anul trecut, aceeași bancă a acordat un credit de 1 milion de dolari către Romarm, fără garanție, pentru achiziționarea unei linii de măști. Obiectul principal de activitate al Romarm nefiind măștile. Dar acel credit a fost acordat într-o lună iar instalația nu funcționează. Foarte greu va fi rambursat acel credit. În timp ce la Avioane Craiova, unde principalul obiect de activitate e chiar IAR-99 a fost nevoie mai mult de 12 luni pentru acordarea creditului”, ne-a precizat Viorel Manole, în cadrul emisiunii „Punctul militar”.
Lucrările ar trebui să înceapă anul acesta
În momentul de față, în cursul acestei luni, Adunarea Generală a acționarilor de la Avioane Craiova și Consiliul de Administrație au aprobat creditul.
„Problema finanțării pentru Avioane Craiova cred că ar fi putut fi rezolvată mult mai rapid. În mod normal anul acesta ar trebui să înceapă lucrările de modernizare”, a conchis directorul Patromil.
Programul de revitalizare și modernizare a 10 avioane IAR-99 Standard din dotarea Forțelor Aeriene Române la varianta IAR-99 SM (Standard Modernizat) are ca obiectiv realizarea capabilității aeriene de școală și antrenament pentru pregătirea avansată a piloților în vederea trecerii la zborul pe aeronavele F-16 operate de aviația militară română, precum și menținerea capabilității aeriene de sprijin aerian apropiat și intervenția împotriva țintelor aeriene de viteză mică.
Răspunsul complet al directorului Patromil cu privire la finanțarea programului de modernizare IAR-99 Șoim:
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News