Turela românească Anubis, care va echipa blindatele 4x4 Cobra II ce vor fi produse de turcii de la Otokar, e caz pe rol al unei instanțe de judecată. Cum s-a ajuns aici?
Cuvântul cheie, sub care a stat întreaga desfășurare de forțe, este ”interoperabilitatea”, fără de care formațiuni militare din peste 10 țări nu ar fi putut să ducă la îndeplinire una dintre cele mai dificile operații militare – forțarea unui curs mare de apă.
Pe lângă caracterul multinațional, exercițiul s-a remarcat și prin implicarea tuturor categoriilor de forțe principale – terestre, aeriene și navale, care au participat la toate fazele activității.
Sursă foto: FORTER
Exercițiul a început cu lovituri de artilerie și aviație asupra forțelor adverse aflate peste Dunăre. Au fost întrebuințate din plin aruncătoarele de proiectile reactive (MLRS) HIMARS ale forțele române și sistemele similare, dar pe șenile, M270 ale forțelor americane și italiene, tragerile cu muniție reală de artilerie fiind executate în alt raion, Capul Midia.
Distrugerea pozițiilor inamice aflate chiar pe malul Dunării sau în imediata apropiere, inclusiv pe ambarcațiuni inamice aflate pe fluviu, a fost executată de nave ale Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu" și de transportoarele Piranha V din Divizia 2 Infanterie ”Getica”.
Soldați italieni în timpul exercițiilor de pe Dunăre, sursă foto: FORTER
Sursă foto: FORTER
Faza II este executată de regulă cu ambarcațiuni de mare viteză și elicoptere cu care militarii din detașamentele de asalt sunt transportați pe celălalt mal. Reprezintă partea cea mai riscantă a unei operații de forțare a unui curs mare de apă. Dacă în faza I nu s-au distrus majoritatea obiectivelor inamice, atunci faza II este sub semnul întrebării. De asemenea, se continuă sprijinul de foc cu artileria și aviația, inclusiv acoperirea aeriană și antiaeriană, a desantului care traversează fluviul.
Detașamentele de asalt au fost formate din militari români care au traversat Dunărea cu ajutorul ambarcațiunilor rapide și elicopterelor românești și americane.
După cucerirea capului de pod pe celălalt mal, detașamentele de asalt și-au dat semnalizat poziția cu fum violet, roșu și portocaliu, indicând geniștilor americani și olandezi că pot începe transportarea pe portițe (două la patru pontoane legate între ele, care sunt împinse de bărci cu motor – nota autorului) a primului val de de transportoare blindate românești. În această subetapă, mijloacele de luptă care pot pluti (transportoare blindate, mașini de luptă mai ușoare) pot traversa fluviul și în regim amfibiu, mărindu-se astfel capacitatea forței destinate întăririi capului de pod.
Dacă terenul permite, sunt trecute rapid pe portițe inclusiv tancuri și sisteme de artilerie autopropulsată care să permită respingerea unui eventual contraatac cu blindate al adversarului.
„Este evenimentul culminant și este o onoare foarte mare să fiu aici unde este efortul principal, având șansa de a arăta ce poate face America, cu două plute aici afară (traversarea Dunării pe portițe – nota autorului); au făcut un dus-întors toată ziua”, a spus căpitanul armatei americane Spencer Black, comandantul Companiei 50 Poduri multirol din Batalionul 5 Geniu, citat de serviciul de presă al US Army. „Am transportat unele dintre clasele de încărcare militară superioară de echipamente, astfel încât unele dintre ambarcațiunile de asalt mai mari și tancurile de luptă să poată trece, asta este o onoare.”
Sursă foto: FORTER
Primele care au trecut peste podul de pontoane au fost mai multe vehicule blindate românești, care ”s-au repezit peste podul panglică plutitor lung de 700 de metri”, potrivit unui articol al Detașamentului 7 mobil pentru afaceri publice din Forțele Terestre americane (US Army). În același timp, ”plutele americane și olandeze s-au întors la poziția de pornire pentru a încărca vehicule de luptă de infanterie poloneze și românești, iar vehicule tactice din Italia, Macedonia și Portugalia au început să-i urmărească pe români peste podul panglică într-o linie lentă și constantă.
Pe măsură ce unitățile de punte se întorceau pentru a transporta ultimele rotații ale vehiculelor de luptă ale infanteriei americane și poloneze, motocicletele franceze împreună cu vehiculele blindate franceze și ultimele vehicule de luptă ale infanteriei americane au traversat podul panglică plutitor, încheind traversarea golului umed de lângă Bordușani.”
Forțarea Dunării a mai fost executată și în alt sector. ”Militari din Moldova și Bulgaria, au efectuat o traversare simultană a golului umed la 100 de kilometri nord, lângă orașul Frecăței”, potrivit articolului US Army.
Pe 6 iunie, au avut loc și alte exerciții mai mici în România, în scenariul Saber Guardian. Acestea au inclus un exercițiu spitalicesc, care a demonstrat capacitatea forțelor NATO de a evacua victimele din primele linii precum și exercițiul cu trageri de luptă de la capul Midia în care MLRS americane, italiene și românești și-au sincronizat misiunile de foc de-a lungul coastei Mării Negre.
Saber Guardian 23 (o componentă a DEFENDER 23) este un exercițiu condus împreună de Forțele Terestre Române și US Army în diferite locații din România pentru a îmbunătăți integrarea forțelor de luptă multinaționale prin implicarea în diferite evenimente precum marșuri rutiere de vehicule, pregătire medicală, exerciții și traversări de râuri.
DEFENDER 23 este un exercițiu condus de armata SUA în Europa și Africa, axat pe desfășurarea strategică a forțelor continentale din Statele Unite, utilizarea stocurilor prepoziționate ale US Army și interoperabilitatea cu aliații și partenerii. Având loc între 22 aprilie și 23 iunie, DEFENDER 23 demonstrează capacitatea Forțelor Terestre americane din Europa și Africa (USAREUR-AF) de a agrega rapid puterea de luptă din SUA în Europa de Est, de a crește letalitatea Alianței NATO prin lovituri la distanțe mari, de a construi pregătirea grupărilor întrunite de forțe într-un mediu complex multinațional, valorificând capacitățile națiunii gazdă pentru a crește raza operațională a USAREUR-AF.
La DEFENDER 23 participă peste 7.000 de militari americani și 17.000 din peste 20 de țări printre care: Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Regatul Unit și Statele Unite.
Sursă foto: FORTER
Forțarea Dunării de trupele NATO s-a desfășurat după un scenariu aproape perfect, în care Alianța deține superioritate în mijloace de foc, inclusiv cea aeriană și navală. Dar în viața reală, situația poate fi cu totul alta, iar în teatrul de luptă ucrainean s-a demonstrat că poți ataca și în condiții mai puțin favorabile când nu deții o supremație absolută, dar ai un atuu care poate schimba jocul în favoarea ta.
Privind din perspectiva mijloacelor necesare militarilor ucraineni pentru a forța Niprul și a capacității forțelor ruse de a respinge eventuala tentativă, se constată că ambele părți își pot anihila reciproc avioanele de luptă și elicopterele, care furnizează sprijin de luptă apropiat. Deci această capabilitate de luptă, practic nu contează. Ca mijloace de artilerie (extrem de necesare), se poate presupune că rușii stau mai bine numeric, dar precizia lasă de dorit. Ca număr de militari, rușii stau mai bine, iar mijloacele amfibii ucrainene sunt vulnerabile la minele plantate de ruși pe coastă . Până acum situația ar fi oarecum echilibrată, iar o forțare a Niprului părea imposibilă.
Totuși ucrainenii dețin un atuu pe care rușii nu îl au și care este greu de combătut – un număr mare de nave rapide de luptă și desant, dintre care unele sunt și blindate. Nu se poate spune cu siguranță dacă acestea ar fi făcut diferența, dar erau o mare amenințare iar rușii nu le puteau lovi cu artileria datorită vitezei mari, iar pentru muniția de infanterie erau protejate. În plus, ucraineni dețin superioritatea în informații și în precizia artileriei și a lanțurilor rapide de țintire.
Probabil, rușii erau conștienți de aceste dezavantaje și nu puteau opri forțarea Niprului decât prin aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka. Pentru ucraineni, operația era una dificilă, apreciată ca improbabilă de mulți experți. Dar, arta războiului spune că se atacă acolo unde adversarul se așteaptă cel mai puțin, iar forțarea Niprului se încadra în acest criteriu. Ar fi fost o operație cu riscuri mari dar și cu câștiguri pe măsură.
În plus, nu putem să nu remarcăm simbolistica nopții de 5/6 iunie când a fost aruncat în aer barajul de la Nova Kahovka. Acum 79 de ani, tot în noaptea de 5/6 iunie, aliații făceau debarcarea din Normandia. Este posibil, ca ucrainenii să fi fost tentați să facă ceva similar, iar rușii au reacționat în ultimul moment. Mai este posibil ca rușii să fi testat reacția NATO pentru a vedea cât de departe pot merge, concomitent cu transmiterea unui mesaj că debarcarea din Normandia a contat mai puțin decât bătălia de la Stalingrad în economia celui de-al Doilea Război Mondial.
Este posibil ca rușii să fi surprins în zona inundabilă unitățile de asalt și cele amfibii ale trupelor ucrainene care urmau să facă forțarea, dar care nu sunt numeroase. Este posibil, ca rușii să fi obținut un succes tactic și pe termen scurt prin aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahvka, dar întreaga lume lumea a înțeles perfect acum de ce grozăvii sunt capabile forțele ruse. Pe termen lung, este o victorie fără glorie care îi va lăsa pe ruși fără ultimul aliat China. Până la urmă, toată lumea a înțeles că s-au încălcat toate normele războiului convențional, iar acțiunea a echivalat cu o armă de distrugere în masă. Să ne așteptăm la mai mult din partea planificatorilor militari ruși?
Într-o premoniție rară, ministrul chinez al Apararii a declarat, pe 5 iunie, cu mai puțin 24 de ore înainte de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, că nu este de dorit o confruntare militară China-SUA, deoarece ar afecta grav întreaga omenire, parca anticipând un eveniment catastrofal în războiul din Ucraina. Mai toate țările din lume, inclusiv China dețin active industriale a căror distrugere duce la adevărate cataclisme. A fi de acord cu ceea ce a făcut Rusia echivalează cu a da unăa verde ca și ale lor sa fie distruse.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Turela românească Anubis, care va echipa blindatele 4x4 Cobra II ce vor fi produse de turcii de la Otokar, e caz pe rol al unei instanțe de judecată. Cum s-a ajuns aici?
Presa slovacă a informat că, în dimineața zilei de 25.02.2025, un tun autopropulsat de tip Zuzana 2, produs în Slovacia pentru Forțele Armate ale Ucrainei, a explodat în timpul testelor efectuate la Institutul Militar Tehnic din Zagorie. Doi angajați ai companiei Konstrukta-Defense au fost răniți în timpul incidentului.
E cât se poate de clar azi că celebrul blindat amfibiu românesc Saur 2 are nevoie de o modernizare pentru a se actualiza cu cerințele forțelor armate moderne. Însă de ce a eșuat Saur 2 și nu a fost achiziționat de Armată acum câțiva ani când a fost produs?
India urmează să finalizeze un acord major de apărare cu Filipine, în valoare de peste 200 de milioane de dolari, pentru vânzarea sistemului său de rachete cu rază scurtă de acțiune Akash.
La expoziția militară Idex 2025 din Abu Dhabi, T-90MS, un tanc principal de luptă modernizat al companiei rusești Uralvagonzavod și-a făcut apariția la standul companiei Rosoboronexport.
Compania turcă Otokar a câștigat anul trecut un program major de înzestrare pentru Armată. E vorba de „Autovehicul tactic blindat de tip ușor (ATBTU)”, sau, popular, blindate 4x4 în diferite configurații și derivate. Contractul a fost câștigat de turci în baza unei licitații.
Ministerul Britanic al Apărării a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include drone, tancuri de luptă principale T-72 și sisteme de apărare aeriană.
Hanwha Aerospace a finalizat cu succes testele de acceptare a unui nou motor diesel de 1.000 de cai putere construit autohton de coreeni, care va fi integrat pe obuzierul autopropulsat (SPH) K9.
Franța se află în discuții avansate cu India pentru achiziția unui sistem de lansatoare de rachete multiple de tip MBRL (Multi-Barrel Rocket Launcher), a declarat luni un oficial indian de rang înalt.
Dacă s-ar concretiza, tranzacția ar fi prima dată când Parisul cumpără armament indian.
2025 e anul în care e așteptată lansarea procedurii de licitație pentru unul din cele mai mari contracte de înzestrare din ultimii ani. E vorba despre mașinile de luptă ale infanteriei. Aproape 300 de astfel de MLI-uri, într-un contract ce se ridică la aproape 3 miliarde de euro!
Compania rusă Uralvagonzavod a prezentat un material video cu primul tanc T-90M „Proryv” echipat cu noul sistem de protecție activă Arena-M.
România deține elicoptere de transport și atac IAR-330 Puma și Puma SOCAT adaptate și modernizate, dar oare fac ele față războiului modern? Și în ce măsură azi mai sunt importante elicoterele de atac, deși multe state continuă să le achiziționeze.
Ministerul Apărării al Letoniei a încheiat un contract cu GDELS-Santa Bárbara Sistemas pentru livrarea unui prim lot de 42 de vehicule ASCOD de tip mașină de luptă de a infanteriei (MLI). E de așteptat ca GDELS să intre cu ASCOD și în programul care va fi demarat în viitorul apropiat de România.
Plecând de la ideea că T-14 Armata, un program cu multe probleme va fi finalizat cu succes de Rusia, experții militari au analizat o posibilă confruntare între un T-14 Armata rus, în cea mai modernă versiune, și un AbramsX - viitorul tanc american Abrams pe care industria de apărare din SUA în dezvoltă. Desigur, pe caracteristicile și datele pe care le avem azi oficial despre cele două tancuri.
Viitorul tancurilor a fost pus sub semnul întrebării în ultimii ani, deși conflictul din Ucraina ne-a arătat un mixt între tehnica clasică și cea modernă. Tancurile rămân totuși importante, dar ele se adaptează noilor realități, inclusiv în ceea ce privește combaterea dronelor pe câmpul de luptă.
Luptele din Ucraina au scos la iveală deficiențele sistemului autopropulsat de artilerie 2S43 “Malva”, un obuzier prea ancorat în trecut. Produs în grabă și sub presiunea războiului este considerat totuși avansat de către ruși.
Rusia și Belarus se pregătesc pentru exercițiile militare strategice West 2025, care vor avea loc pe teritoriul Belarusului în acest an. În dimineața zilei de 14 ianuarie, serviciul de presă al Ministerului Apărării al Republicii Belarus a raportat despre instruirea personalului Comandamentului comun al Grupului regional de trupe al Federației Ruse și Belarus. Se menționează că scopul instruirii este de a „spori capacitatea de apărare” a statului Uniunii Statale Rusia-Belarus. Exercițiile West-2025 vor fi una dintre cele mai mari din ultimii ani. Peste 13 000 de militari ai forțelor armate belaruse și ai forțelor armate ruse vor fi implicați în manevre.
Guvernul german a comandat 54 de obuziere cu roți RCH 155 pentru a fi transferate în Ucraina, a anunțat de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în cadrul unei conferințe de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, marți, 14 ianuarie.
Compania de apărare KNDS Franța încearcă să impulsioneze proiectul tancului european de generație urmăroare (cunoscut sub denumirile Eurotank și MGCS), aflat în faza de amânare a deciziei majore, și prezintă o filmare impresionantă cu tunul pe care-l propune pentru echiparea Eurotancului.
Tancurile britanice Challenger 2 revin în centrul atenției, după ce canale de propagandă pro război ruse au susținut că forțele ucrainene le folosesc în contraofensiva surpriză din regiunea Kursk din Rusia.
Mulți ar spune, bazându-se pe experiența războiului din Ucraina, elicopterul de recunoaștere și atac nu mai are viitor. Francezii sunt mai inventivi și se adaptează.
“Pentru a se apăra de o agresiune a Rusiei”: Lituania va cumpăra tancuri germane Leopard 2A8, pentru prima dată după prăbușirea fostei URSS în anul 1991.
2024 a fost unul din cei mai buni ani în ceea ce privește înzestrarea Armatei României, moment care a culminat cu semnarea celui mai mare contract de înzestrare din istoria Armatei noastre, e vorba desigur de achiziția de avioane de luptă de tip F-35 Lightning II de generația a 5-a.
În cadrul unui interviu acordat ziarului britanic The Financial Times, adjunctul ministrului de interne polonez, Maciej Duszczyk, a declarat că, în anul 2025, Polonia va construi un nou drum până la granița cu exclava Kaliningrad din Federația Rusă. Potrivit precizărilor sale, artera de transport va fi necesară pentru transferul rapid de trupe în cazul unui conflict.
Noua rachetă rusă balistică cu rază medie de acțiune Oreșnik (Oreshnik), folosită în premieră pentru a lovi orașul ucrainean Dnipro la 21 noiembrie, e azi subiect de dezbatere în presa de propagandă rusă. Deși Oreșnik nu e chiar o rachetă nouă, ci are la bază modele sovietice upgradate, ea este o reală provocare pentru sistemele occidentale iar acest lucru a dat „aripi” propagandei ruse în ceea ce privește capacitatea NATO de a angaja racheta.
Surse arabe specializate în domeniul contractelor militare au relatat că India a oferit Marocului oportunitatea de a produce pe plan local tancul de luptă principal Arjun Mk II, blindat considerat unul dintre cele mai moderne tancuri indiene.
Taiwanul, care a atins în august un buget record pentru apărare de 20,2 miliarde de dolari în contextul intensificării agresiunii chineze, a primit în această lună primul lot de 38 de tancuri americane M1A2T Abrams.
O companie ucraineană formată din roboți de luptă a lansat un atac la sol în regiunea Harkov.
Legendarele elicoptere Black Hawk în versiunile de azi nu mai au nicio legătură cu primele modele din perioada Războiului Rece. Modernizate și aduse la standarde înalte Black Hawk rămâne o alegere pe care multe state din regiunea României o iau.
India a testat cu succes noul tanc ușor Zorawar, proiectat special pentru condiții de luptă extreme. Tancul a fost testat în apropiere de granița Indiei cu China.
Nu este primul eveniment militar pe care Rusia îl anulează. În iulie 2024, parada de Ziua Marinei planificată în St. Petersburg a fost anulată din motive de securitate și pare că nu se va desfășura nici anul acesta.
Aproximativ 70 de soldați din șase țări, inclusiv România, participă la un program de antrenament de patru săptămâni în Coreea de Sud privind operarea obuzierelor K9. În cazul țărilor care au semnat contracte și pentru achiziția de tancuri, antrenamentele prevăd și operarea tancurilor K2.
Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, vineri, că Germania este principalul partener comercial al României, subliniind că ţara noastră îşi doreşte ca această cooperare să se dezvolte în anii următori.
Prețul oficial european al petrolului rusesc a scăzut cu peste 10 dolari pe baril.
Ca răspuns la transformările rapide ale conflictelor moderne și pentru a-și întări securitatea națională, România inițiază un viraj strategic major, având ca obiectiv transformarea țării într-un centru de greutate regional în producția de drone. Această nouă direcție se bazează pe o abordare duală: pe de o parte, demararea imediată a asamblării a mii de drone printr-un parteneriat tehnologic cu o companie americană, iar pe de altă parte, explorarea unui proiect de anvergură pentru fabricarea în comun a modelelor ucrainene, testate pe câmpul de luptă, destinate atât forțelor naționale, cât și exportului european.
NATO și UE au condamnat vineri „ferm” activitățile cibernetice ostile ale Rusiei, care au ca scop destabilizarea statelor europene.
Marshall și Romaero au anunțat astăzi o colaborare pentru întreținerea programată de tip PDM a aeronavelor C-130 Hercules actuale și viitoare operate de Forțele Aeriene Române, se arată într-un comunicat al companiei britanice, relatează DefenseRomania.
În spatele retoricii președintelui Aleksandr Lukașenko despre neutralitate tarii sale, o rețea de întreprinderi de stat din Belarus a devenit un furnizor esențial pentru producția de rachete de precizie și tehnică militară a Rusiei, alimentând direct atacurile asupra infrastructurii civile și militare din Ucraina. Documente obținute de la firma privată de intelligence Dallas și analizate de publicația ucraineană Canal 24 dezvăluie o cooperare industrial-militară puternica, care transformă Belarusul dintr-un simplu aliat logistic într-un cobeligerant de facto în conflict.
Orbán a postat pe Facebook o fotografie a incidentului, în care era scris mesajul „Maghiarii, la cuțit”.
Departamentul Apărării al SUA a anunțat Elveția că livrările de sisteme de apărare antiaeriană Patriot vor fi întârziate, întrucât se va prioritiza sprijinirea Ucrainei, după cum a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării din Elveția.
Portalul rusesc de propagandă şi dezinformare TopWar.ru a semnalat faptul că, de la începutul lunii iunie, trupele rusești au lansat cel puțin 50 de lovituri asupra aerodromurilor întrebuințate de Forțele Aeriene ale Ucrainei, folosind diverse mijloace de distrugere cu rază lungă de acțiune.
Germania, Marea Britanie și Franța testează drona Helsing HX-2, o muniție „loitering” proiectată pe baza experienței de pe câmpul de luptă din Ucraina și construită pentru a fi produsă la scară largă. O companie germană de tehnologie accelerează producția unei noi drone kamikaze, dotată cu inteligență artificială, destinată să contracareze una dintre cele mai eficiente arme ale Rusiei în Ucraina.
Casa Albă a oficializat o poziție care circula de ceva vreme în cercurile de militare: programul avionului de generația a șasea al U.S. Air Force, F-47, are prioritate absolută, chiar dacă acest lucru înseamnă întârzierea programului echivalent al U.S. Navy, F/A-XX. Decizia creează o tensiune evidentă între Administrație, Congres și conducerea U.S. Navy, care consideră noul său avion esențial pentru a contracara amenințările aflate la mare distanța, în special cele venite din partea Chinei.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 18 iulie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic.
La 16 iulie 2025, Comisia a prezentat propunerea sa pentru un cadru financiar multianual („CFM”) ambițios și dinamic, care se ridică la aproape 2 trilioane EUR.
Forțele NATO au elaborat un plan detaliat pentru a „neutraliza” exclava rusă Kaliningrad cu o viteză fără precedent în cazul unui conflict, a declarat generalul Christopher Donahue, Comandantul Armatei SUA în Europa și Africa și Comandantul Forțelor Terestre ale NATO. Declarația subliniază o schimbare fundamentală în postura de descurajare a Alianței, alimentată de lecțiile învățate din Ucraina și de progresele tehnologice rapide.
Sistemul de apărare antiaeriană al Israelului este unul dintre cele mai sofisticate și stratificate din lume. Cu toate acestea, loviturile repetate ale iranienilor au avut un grad tot mai mare de reușită.
Francezii de la Airbus vor ca Brașovul să devină un hub industrial european pentru producția de elicoptere multirol. E vorba de elicoptere Airbus H215M, propuse de gigantul francez pentru a înlocui flota deja îmbătrânită de elicoptere IAR-330 Puma a României. Despre acest program au discutat înalți oficiali ai Airbus, într-un briefing la care a participat și DefenseRomania.
România pregătește achiziții importante de tehnică militară, iar sistemele antiaeriene sunt printre echipamente care ar putea fi contractate anul acesta.
SUA depun eforturi pentru a furniza foarte rapid arme Ucrainei în cadrul planului prezentat luni de preşedintele Donald Trump, având în vedere să vândă sisteme de apărare antiaeriană Patriot provenind din propriile lor stocuri, a declarat joi trimisul Washingtonului la NATO, citat de Agerpres și AFP.
Președintele SUA, Donald Trump, și-a schimbat recent poziția față de Rusia privind intențiile ei sincere de a încheie războiul din Ucraina în condiții decente pentru toată lumea.
Serviciile de informații militare ucrainene (GUR/HUR) au restricționat semnificativ activitățile companiei ruse Gaskar Group, unul dintre cei mai mari furnizori de drone, a relatat ziarul Kyiv Independent, citând surse proprii.
Livrările de muniţie de artilerie către Ucraina coordonate de Cehia sunt în creştere în acest an, dovadă a încrederii partenerilor într-un program guvernamental care asociază donaţiile de la partenerii NATO cu ofertele de vânzare de muniţie, a declarat joi Ministerul ceh al Apărării, citat de Agerpres și Reuters.
Turcia este pregătită să consolideze capacităţile defensive ale Siriei, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Ankara, în urma atacurilor aeriene israeliene asupra unor instalaţii ale armatei siriene din capitala Damasc, informează Agerpres și EFE.
Pe un câmp de luptă redefinit de roiurile de drone ieftine, precum cele iraniene Shahed-136, un startup francez de tehnologie susține că a dezvoltat ,,un antidot'': un interceptor kamikaze, ultra-rapid și cu un cost redus, proiectat să vâneze și să distrugă amenințările aeriene în mai puțin de un minut.
După schimbările de strategie care au avut loc în relațiile transatlantice odată cu revenirea lui Trump la conducere, s-a considerat și sperat că statele europene și chiar aliații lor de peste oceane își vor da mâna și vor acționa unitar pentru a acoperi cât mai repede golul de securitate pe care SUA par dispuse să îl lase în apărarea colectivă.
Nivelul de pregătire al apărării aeriene americane a atins un punct critic, forțând unul dintre cei mai înalți generali ai Armatei să recunoască o vulnerabilitate rară și să anunțe un plan de urgență. Generalul James Mingus, adjunctul șefului Statului Major, a dezvăluit că batalioanele de rachete Patriot, coloana vertebrală a scutului antirachetă al SUA, sunt utilizate foarte intens în teatrele de operaţii din Pacific, Europa și Orientul Mijlociu. Aceste unități, descrise de general drept „elementul de forță cel mai stresat” din întregul arsenal, se află într-o situație aproape de colaps, necesitând o intervenție imediată.
ENEVO Group și Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au semnat un acord de cooperare, ce are ca obiectiv consolidarea securitǎții cibernetice a infrastructurilor critice din domeniul energetic.
În contextul unei Europe redefinite de conflictul din Ucraina, noul ministru al Apărării, Ionuț Moșteanu, a respins ferm ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, trasând o direcție clară pentru viitorul forțelor armate: profesionalizare, înzestrare de înaltă tehnologie și o rezervă de voluntari robustă. Poziția sa, articulată miercuri intr-un interviu acordat Antena 3 CNN, subliniază o schimbare de paradigmă accelerată de necesitatea descurajării agresiunii rusești la granița estică a NATO.
Într-o demonstrație de forță menită să remodeleze calculul strategic în Indo-Pacific, Armata SUA a testat noul său sistem de rachete cu rază medie de acțiune Typhon, lovind și scufundând o țintă maritimă în timpul exercițiului Talisman Sabre 25. Lansarea, efectuată pe 16 iulie din Teritoriul de Nord al Australiei, validează o nouă capacitate critică: abilitatea forțelor terestre de a controla spații maritime, o provocare directă la adresa strategiilor A2/AD (anti-access/area-denial) ale Chinei.
Franța ia în considerare abandonarea programului european avansat de drone pentru viitor, Eurodrone, proiect care se dorea o alternativă europeană la sistemele americane de tip Reaper MQ-9 (Predator B). Dezvoltarea unei aeronave europene fără pilot de tipul MALE (Medium Altitude Long Endurance), cunoscută și sub numele de Euromale, a acumulat ani de eforturi din partea celor patru state contributoare - Germania, Spania, Franța și Italia - și are deja comenzi ferme pentru peste 60 de unități.
Marina Chinei se află în prezent într-o expansiune rapidă, având ca scop construirea unei flote de șase portavioane până în anii 2030. Imaginile recente cu ambarcațiuni de debarcare au amplificat temerile că Beijingul se pregătește activ pentru o potențială invazie a Taiwanului.