Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Demonstrație de forță: HIMARS românești au lovit „inamicul” care a „ocupat” un mal al Dunării. România, SUA și aliații au forțat fluviul
Forțele terestre
Data publicării:
Unități din întreaga Alianță nord-atlantică s-au adunat în apropiere de Bordușani pentru a depăși, pe 6 iunie 2023, cel mai mare obstacol al exercițiului - fluviului Dunărea.
Sursă foto: FORTER
Sursă foto: FORTER

Cuvântul cheie, sub care a stat întreaga desfășurare de forțe, este ”interoperabilitatea”, fără de care formațiuni militare din peste 10 țări nu ar fi putut să ducă la îndeplinire una dintre cele mai dificile operații militare – forțarea unui curs mare de apă.

Pe lângă caracterul multinațional, exercițiul s-a remarcat și prin implicarea tuturor categoriilor de forțe principale – terestre, aeriene și navale, care au participat la toate fazele activității.

 

Faza I: Pregătirea forțării fluviului – inamicul, care apără malul opus, este lovit cu aproape tot armamentul

 

2. Sursă foto... (himars-romania_81997100.jpg)

Sursă foto: FORTER

Exercițiul a început cu lovituri de artilerie și aviație asupra forțelor adverse aflate peste Dunăre. Au fost întrebuințate din plin aruncătoarele de proiectile reactive (MLRS)  HIMARS ale forțele române și sistemele similare, dar pe șenile, M270 ale forțelor americane și italiene, tragerile cu muniție reală de artilerie fiind executate în alt raion, Capul Midia. 

Distrugerea pozițiilor inamice aflate chiar pe malul Dunării sau în imediata apropiere, inclusiv pe ambarcațiuni inamice aflate pe fluviu, a fost executată de nave ale Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu" și de transportoarele Piranha V din Divizia 2 Infanterie ”Getica”.

 

Faza II: Traversarea fluviului sub focul adversarului, cu mai multe detașamente de asalt, ocuparea și întărirea unui cap de pod pe celălalt mal

 

5. Sursă foto... (soldati-italieni_92458700.jpg)

Soldați italieni în timpul exercițiilor de pe Dunăre, sursă foto: FORTER

Sursă foto: FORTER

Faza II este executată de regulă cu ambarcațiuni de mare viteză și elicoptere cu care militarii din detașamentele de asalt sunt transportați pe celălalt mal. Reprezintă partea cea mai riscantă a unei operații de forțare a unui curs mare de apă. Dacă în faza I nu s-au distrus majoritatea obiectivelor inamice, atunci faza II este sub semnul întrebării. De asemenea, se continuă sprijinul de foc cu artileria și aviația, inclusiv acoperirea aeriană și antiaeriană, a desantului care traversează fluviul.

Detașamentele de asalt au fost formate din militari români care au traversat Dunărea cu ajutorul ambarcațiunilor rapide și elicopterelor românești și americane.

După cucerirea capului de pod pe celălalt mal, detașamentele de asalt și-au dat semnalizat poziția cu fum violet, roșu și portocaliu, indicând geniștilor americani și olandezi că pot începe transportarea pe portițe (două la patru pontoane legate între ele, care sunt împinse de bărci cu motor – nota autorului) a primului val de de transportoare blindate românești. În această subetapă, mijloacele de luptă care pot pluti (transportoare blindate, mașini de luptă mai ușoare) pot traversa fluviul și în regim amfibiu, mărindu-se astfel capacitatea forței destinate întăririi capului de pod.

Dacă terenul permite, sunt trecute rapid pe portițe inclusiv tancuri și sisteme de artilerie autopropulsată care să permită respingerea unui eventual contraatac cu blindate al adversarului.

„Este evenimentul culminant și este o onoare foarte mare să fiu aici unde este efortul principal, având șansa de a arăta ce poate face America, cu două plute aici afară (traversarea Dunării pe portițe – nota autorului); au făcut un dus-întors toată ziua”, a spus căpitanul armatei americane Spencer Black, comandantul Companiei 50 Poduri multirol din Batalionul 5 Geniu, citat de serviciul de presă al US Army. „Am transportat unele dintre clasele de încărcare militară superioară de echipamente, astfel încât unele dintre ambarcațiunile de asalt mai mari și tancurile de luptă să poată trece, asta este o onoare.”

 

Faza a III-a: Construirea unui pod de pontoane și traversarea fluviului de către forțele destinate extinderii capului de pod

 

4. Sursă foto... (sua-dunare-us-army_75846600.jpg)

Sursă foto: FORTER

Primele care au trecut peste podul de pontoane au fost  mai multe vehicule blindate românești, care ”s-au repezit peste podul panglică plutitor lung de 700 de metri”, potrivit unui articol al Detașamentului 7 mobil pentru afaceri publice din Forțele Terestre americane (US Army). În același timp, ”plutele americane și olandeze s-au întors la poziția de pornire pentru a încărca vehicule de luptă de infanterie poloneze și românești, iar vehicule tactice din Italia, Macedonia și Portugalia au început să-i urmărească pe români peste podul panglică într-o linie lentă și constantă.

Pe măsură ce unitățile de punte se întorceau pentru a transporta ultimele rotații ale vehiculelor de luptă ale infanteriei americane și poloneze, motocicletele franceze împreună cu vehiculele blindate franceze și ultimele vehicule de luptă ale infanteriei americane au traversat podul panglică plutitor, încheind traversarea golului umed de lângă Bordușani.”

Forțarea Dunării a mai fost executată și în alt sector. ”Militari din Moldova și Bulgaria, au efectuat o traversare simultană a golului umed la 100 de kilometri nord, lângă orașul Frecăței”, potrivit articolului US Army.

Pe 6 iunie, au avut loc și alte exerciții mai mici în România, în scenariul Saber Guardian. Acestea au  inclus un exercițiu spitalicesc, care a demonstrat capacitatea forțelor NATO de a evacua victimele din primele linii precum și exercițiul cu trageri de luptă de la capul Midia în care MLRS americane, italiene și românești și-au sincronizat misiunile de foc de-a lungul coastei Mării Negre.

Saber Guardian 23 (o componentă a DEFENDER 23) este un exercițiu condus împreună de Forțele Terestre Române și US Army în diferite locații din România pentru a îmbunătăți integrarea forțelor de luptă multinaționale prin implicarea în diferite evenimente precum marșuri rutiere de vehicule, pregătire medicală, exerciții și traversări de râuri.

DEFENDER 23 este un exercițiu condus de armata SUA în Europa și Africa, axat pe desfășurarea strategică a forțelor continentale din Statele Unite, utilizarea stocurilor prepoziționate ale US Army și interoperabilitatea cu aliații și partenerii. Având loc între 22 aprilie și 23 iunie, DEFENDER 23 demonstrează capacitatea Forțelor Terestre americane din Europa și Africa (USAREUR-AF) de a agrega rapid puterea de luptă din SUA în Europa de Est, de a crește letalitatea Alianței NATO prin lovituri la distanțe mari, de a construi pregătirea grupărilor întrunite de forțe într-un mediu complex multinațional, valorificând capacitățile națiunii gazdă pentru a crește raza operațională a USAREUR-AF.

La DEFENDER 23 participă peste 7.000 de militari americani și 17.000 din peste 20 de țări printre care: Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Regatul Unit și Statele Unite.

 

Unele paralele cu eventuala (acum improbabila) forțare a Niprului de către forțele armate ucrainene 

 

3. Sursă foto... (sea-guardian_82224300.jpg)

Sursă foto: FORTER

Forțarea Dunării de trupele NATO s-a desfășurat după un scenariu aproape perfect, în care Alianța deține superioritate în mijloace de foc, inclusiv cea aeriană și navală. Dar în viața reală, situația poate fi cu totul alta, iar în teatrul de luptă ucrainean s-a demonstrat că poți ataca și în condiții mai puțin favorabile când nu deții o supremație absolută, dar ai un atuu care poate schimba jocul în favoarea ta.

Privind din perspectiva mijloacelor necesare militarilor ucraineni pentru a forța Niprul și a capacității forțelor ruse de a respinge eventuala tentativă, se constată că ambele părți își pot anihila reciproc avioanele de luptă și elicopterele, care furnizează sprijin de luptă apropiat. Deci această capabilitate de luptă, practic nu contează. Ca mijloace de artilerie (extrem de necesare), se poate presupune că rușii stau mai bine numeric, dar precizia lasă de dorit. Ca număr de militari, rușii stau mai bine, iar mijloacele amfibii ucrainene sunt vulnerabile la minele plantate de ruși pe coastă . Până acum situația ar fi oarecum echilibrată, iar o forțare a Niprului părea imposibilă.

Totuși ucrainenii dețin un atuu pe care rușii nu îl au și care este greu de combătut – un număr mare de nave rapide de luptă și desant, dintre care unele sunt și blindate. Nu se poate spune cu siguranță dacă acestea ar fi făcut diferența, dar erau o mare amenințare iar rușii nu le puteau lovi cu artileria datorită vitezei mari, iar pentru muniția de infanterie erau protejate. În plus, ucraineni dețin superioritatea în informații și în precizia artileriei și a lanțurilor rapide de țintire.

 

Aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka și blocarea forțării Niprului

 

Probabil, rușii erau conștienți de aceste dezavantaje și nu puteau opri forțarea Niprului decât prin aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka. Pentru ucraineni, operația era una dificilă, apreciată ca improbabilă de mulți experți. Dar, arta războiului spune că se atacă acolo unde adversarul se așteaptă cel mai puțin, iar forțarea Niprului se încadra în acest criteriu. Ar fi fost o operație cu riscuri mari dar și cu câștiguri pe măsură.

În plus, nu putem să nu remarcăm simbolistica nopții de 5/6 iunie când a fost aruncat în aer barajul de la Nova Kahovka. Acum 79 de ani, tot în noaptea de 5/6 iunie, aliații făceau debarcarea din Normandia. Este posibil, ca ucrainenii să fi fost tentați să facă ceva similar, iar rușii au reacționat în ultimul moment. Mai este posibil ca rușii să fi testat reacția NATO pentru a vedea cât de departe pot merge, concomitent cu transmiterea unui mesaj că debarcarea din Normandia a contat mai puțin decât bătălia de la Stalingrad în economia celui de-al Doilea Război Mondial.

Este posibil ca rușii să fi surprins în zona inundabilă unitățile de asalt și cele amfibii ale trupelor ucrainene care urmau să facă forțarea, dar care nu sunt numeroase. Este posibil, ca rușii să fi obținut un succes tactic și pe termen scurt prin aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahvka, dar întreaga lume lumea a înțeles perfect acum de ce grozăvii sunt capabile forțele ruse. Pe termen lung, este o victorie fără glorie care îi va lăsa pe ruși fără ultimul aliat China. Până la urmă, toată lumea a înțeles că s-au încălcat toate normele războiului convențional, iar acțiunea a echivalat cu o armă de distrugere în masă. Să ne așteptăm la mai mult din partea planificatorilor militari ruși? 

Într-o premoniție rară, ministrul chinez al Apararii a declarat, pe 5 iunie, cu mai puțin 24 de ore înainte de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, că nu este de dorit o confruntare militară China-SUA, deoarece ar afecta grav întreaga omenire, parca anticipând un eveniment catastrofal în războiul din Ucraina. Mai toate țările din lume, inclusiv China dețin active industriale a căror distrugere duce la adevărate cataclisme. A fi de acord cu ceea ce a făcut Rusia echivalează cu a da unăa verde ca și ale lor sa fie distruse.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Corpul NATO de la Sibiu desfășoară exercițiul „Arcul Carpatic”: U.S. Army participă cu Divizia 1 Cavalerie a Corpului V
Înlocuitorul tancurilor Leopard și Leclerc se naște greu, foarte greu. Noul Eurotank, un proiect major al Franței și Germaniei, din nou în întârziere
Mașini de luptă de ultimă generație produse în România? Avantajul Redback e că va folosi aceeași linie de producție cu K9 care știm cu certitudine că se va face
De la TR-85 la un adevăr dureros: Mai poate produce România tancuri? Viitoarea achiziție de tancuri ar trebui să țină cont și de ce poate să facă industria
De ce sunt nemții atât de liniștiți deși rușii tocmai demontează un tanc Leopard 2A6 pe care l-au capturat în stare perfectă în Ucraina
Ucraina urmează să primescă alte 49 de tancuri americane Abrams. Doar că nu SUA sunt furnizorul, deși americanii au peste 10.000 de Abrams
Câte obuziere franceze Caesar a primit Ucraina și câte au distrus rușii. Procentul distrugerilor Caesar de către „a doua armată a lumii” e de doar 6%
Despre achiziția României de blindate Cobra II. Ce urmează după ce turcii de la Otokar, singurii intrați în competiție, au fost desemnați câștigători
Tanc coreean de luptă K2 Panther, produs de Hyundai Rotem și testat în România. Photo source: Excelența Sa Kap-soo Rim, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Coreea la București
EXCLUSIV
Corespondență din Coreea: Tancuri K2 pentru România. Care este stadiul discuțiilor și când ar putea fi semnat contractul pentru K2
Rusia intenționează să recruteze 133 000 de militari în timpul noii campanii de recrutare organizată în această toamnă
Marocul intră în rândul producătorilor de vehicule de luptă blindate
Bătălie majoră în direcția Kupiansk (Video). Un batalion ucrainean de drone respinge un atac rus cu 50 de blindate și tancuri. Rușii riscă tot mai mult
România devine singurul producător din Europa de muniție pentru tancuri Abrams. Trei fabrici vor produce muniție de 120 mm
Germanii de la Rheinmetall au dezvăluit tancul de luptă modernizat al Marii Britanii. Challenger 3 va face parte din coloana vertebrală a Armatei britanice
„Sicriul de oțel” din Ucraina. Ce tanc al Rusiei a înregistrat cele mai mari pierderi fiind modelul cel mai vulnerabil în război
Prin România nu se trece: SUA trimit în România noi echipamente și un contingent de forțe speciale, unitatea de elită a Armatei americane
În așteptarea elicopterelor pentru Armată. Dacă România alege Black Hawk, aici ar putea fi ridicat primul centru european de pregătire, pe modelul F-16
Obuzierele K9 ale României, la Petrești pe urmele camioanelor Iveco? O posibilă variantă pentru offset în programul K9 Tunetul
Pentru a evita un nou val de mobilizare, Vladimir Putin a crescut din pix efectivele armatei cu încă 180.000 de militari
Serbia va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2025. Cum justifică Belgradul acesta decizie?
De ce ar trebui ca Abrams să fie „rezerva de aur” a României și completate cu alte tancuri? Gen. Tomescu: Cu un asemenea batalion lovești o singură dată
Abrams, Leopard 2 și Challenger. Care e tancul cu cele mai mari pierderi înregistrate în Ucraina și cine se „descurcă” cel mai bine
De ce cumpără Polonia 96 de Apache? Elicopterele de atac sunt doar o piesă dintr-un program secret care va transforma Polonia în principala forță terestră a Europei
Bursukul polonez în România? Mașina de luptă amfibie Borsuk ar putea fi marea surprinză în licitația uriașă a României pentru MLI
Cum a ajuns obuzierul K9 Thunder să fie „Tunetul”. Românizarea și polonizarea armelor din Coreea e crucială în caz de război
Tancurile poloneze PT-91 Twardy luptă în adâncimea teritoriului rus. Polonia, un exemplu de urmat pentru țările care încă ezită să lase Ucraina să se apere
O țară clientă fidelă a armamentului rusesc vrea să se reorienteze: Tancul chinezesc VT-4 a câștigat în fața tancului rusesc T-90
Câte HIMARS are România și când ajung ultimele sisteme în țară. Armata deține inclusiv celebrele rachete ATACMS ce lovesc la 300 km distanță
Noul AbramsX divide America: Un tanc de luptă tehnologizat cu AI cum nu s-a mai văzut vreodată sau un coșmar pentru SUA?
De ce ne pleacă luptătorii din forțele speciale. Generalul Marius Crăciun trage un semnal de alarmă

Ştiri Recomandate

Cercul apropiat de Trump îl sfătuiește să nu discute cu Putin până când Rusia nu acceptă o încetare a focului în Ucraina
SUA transmit un mesaj clar în Orient: O aripă suplimentară de F-35 ajunge în regiune, după ce jumătate din flota de bombardiere B-2 a fost dislocată într-un punct cheie
Moment istoric la sud de Dunăre: De la MiG-29 la F-16 Block 70 Viper nu-i puțin lucru. Cât plătesc bulgarii pentru cea mai modernă versiune a F-ului american
Danemarca are planuri „urgente” de a cumpăra 26 de nave militare: Decizia este o reacţie care răspunde amenințările venite din partea Rusiei și a SUA
Rușii și ucrainenii duc lupte grele la granița regiunilor Sumy și Kursk: Trupele ruse încearcă să elibereze ultimele trei localități aflate sub controlul militarilor ucraineni în regiunea Kursk
Bonjour Franța, goodbye America? Europa, România și de ce umbrela nucleară franceză deasupra Europei e mai mult o declarație politică | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Inițiativa cehă privind muniția destinată Ucrainei a primit finanțare suplimentară din Canada, Norvegia, Danemarca și Țările de Jos
O anchetă internă în SUA îl va viza pe Pete Hegseth, șeful Pentagonului, după operațiunea fără precedent de bombardare a Yemenului pe Signal
Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
Proiectul VENOM: SUA duc avioanele F-16 la următorul nivel şi aduc viitorul aviației autonome în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA
Bombardiere „stealth” B-2 și avioane de realimentare, dislocate de SUA la baza din Diego Garcia, punct-cheie pentru operațiunile din Orient (Foto/Video)
Și-ar fi imaginat rușii că vor trezi Germania? Pentru prima dată după 80 de ani, tancuri germane Leopard sunt plasate permament la granița Rusiei
Ungaria dă vina pe UE pentru taxele lui Trump. Iată ce spunea Orban lunile trecute despre taxele impuse de UE pentru mașinile electrice chineze
Consilierul pe securitate Mike Waltz avea o adevărată ”rețea subterană” de cel puțin 20 de chat-uri oficiale pe Signal, inclusiv privind Ucraina
CPI încurcă Budapesta: Orban retrage Ungaria din Curtea Penală Internațională
Finlanda înțelege că e sub ”tirania geografiei”: Cu 1.300 de km de graniță cu Rusia, industria militară finlandeză se folosește inclusiv de experiența angajaților Nokia
Partea României în planul ambițios al Europei de reînarmare: Punctul esențial al strategiei noastre e Marea Neagră
Rubio e la Bruxelles unde reafirmă angajamentul SUA pentru Europa. Concomitent pentru prima oară SUA nu vor participa la formatul Ramstein pentru sprijinirea Ucrianei
Kill, baby, kill. UE spune că tarifele lui Trump vor avea ”consecințe teribile pentru milioane de oameni” și pregătește contramăsuri / China promite represalii
Ucraina pregătește ”soldații de teracotă”. Dronele terestre vor înlocui soldații pe front: 15.000 de sisteme Lyut au primit certificarea de luptă
Trump a pornit un război comercial total de „Ziua Eliberării”: Tarife uriașe de 20% impuse Europei și 34% Chinei. Reacții internaționale la cald anunță că aliații „vor lupta”
Aviaţia strategică a Rusiei este de zi şi mai slab pregătită: Un bombardier cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 s-a prăbușit în regiunea Irkutsk (Foto/Video)
NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
Reînarmarea Europei și războiul din Ucraina: România, reprezentată de Angel Tîlvăr care participă la Reuninea informală a miniștrilor Apărării din Europa
Declaraţii nepotrivite, la momente nepotrivite | Ambasadorul Ucrainei la Varşovia avertizează Polonia: Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică
Australia și Canada iau în considerare un parteneriat în cadrul programului de avioane de luptă GCAP, pe fondul relaţiilor tensionate cu SUA
Ingeniozitatea ucrainenilor nu are limite: Sistemul american Patriot a devenit ,,cu adevărat ucrainean'', fiind instalat pe un camion KrAZ-260
O veste mare: Olanda va transfera României definitiv 18 avioane de luptă F-16. Ajungem la patru escadrile de F-16
„Aglomerație” de F-16 în regiune: Încă două F-16 Block 70 Viper, cea mai modernă versiune, au aterizat în Slovacia. Slovacii au cumpărat în total 14
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Pentru ce scenariu militar se pregăteşte U.S. Navy? SUA desfășoară al doilea portavion în Orientul Mijlociu pe fondul tensiunilor în creștere
pixel