Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Demonstrație de forță: HIMARS românești au lovit „inamicul” care a „ocupat” un mal al Dunării. România, SUA și aliații au forțat fluviul
Forțele terestre
Data publicării:
Unități din întreaga Alianță nord-atlantică s-au adunat în apropiere de Bordușani pentru a depăși, pe 6 iunie 2023, cel mai mare obstacol al exercițiului - fluviului Dunărea.
Sursă foto: FORTER
Sursă foto: FORTER

Cuvântul cheie, sub care a stat întreaga desfășurare de forțe, este ”interoperabilitatea”, fără de care formațiuni militare din peste 10 țări nu ar fi putut să ducă la îndeplinire una dintre cele mai dificile operații militare – forțarea unui curs mare de apă.

Pe lângă caracterul multinațional, exercițiul s-a remarcat și prin implicarea tuturor categoriilor de forțe principale – terestre, aeriene și navale, care au participat la toate fazele activității.

 

Faza I: Pregătirea forțării fluviului – inamicul, care apără malul opus, este lovit cu aproape tot armamentul

 

2. Sursă foto... (himars-romania_81997100.jpg)

Sursă foto: FORTER

Exercițiul a început cu lovituri de artilerie și aviație asupra forțelor adverse aflate peste Dunăre. Au fost întrebuințate din plin aruncătoarele de proiectile reactive (MLRS)  HIMARS ale forțele române și sistemele similare, dar pe șenile, M270 ale forțelor americane și italiene, tragerile cu muniție reală de artilerie fiind executate în alt raion, Capul Midia. 

Distrugerea pozițiilor inamice aflate chiar pe malul Dunării sau în imediata apropiere, inclusiv pe ambarcațiuni inamice aflate pe fluviu, a fost executată de nave ale Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu" și de transportoarele Piranha V din Divizia 2 Infanterie ”Getica”.

 

Faza II: Traversarea fluviului sub focul adversarului, cu mai multe detașamente de asalt, ocuparea și întărirea unui cap de pod pe celălalt mal

 

5. Sursă foto... (soldati-italieni_92458700.jpg)

Soldați italieni în timpul exercițiilor de pe Dunăre, sursă foto: FORTER

Sursă foto: FORTER

Faza II este executată de regulă cu ambarcațiuni de mare viteză și elicoptere cu care militarii din detașamentele de asalt sunt transportați pe celălalt mal. Reprezintă partea cea mai riscantă a unei operații de forțare a unui curs mare de apă. Dacă în faza I nu s-au distrus majoritatea obiectivelor inamice, atunci faza II este sub semnul întrebării. De asemenea, se continuă sprijinul de foc cu artileria și aviația, inclusiv acoperirea aeriană și antiaeriană, a desantului care traversează fluviul.

Detașamentele de asalt au fost formate din militari români care au traversat Dunărea cu ajutorul ambarcațiunilor rapide și elicopterelor românești și americane.

După cucerirea capului de pod pe celălalt mal, detașamentele de asalt și-au dat semnalizat poziția cu fum violet, roșu și portocaliu, indicând geniștilor americani și olandezi că pot începe transportarea pe portițe (două la patru pontoane legate între ele, care sunt împinse de bărci cu motor – nota autorului) a primului val de de transportoare blindate românești. În această subetapă, mijloacele de luptă care pot pluti (transportoare blindate, mașini de luptă mai ușoare) pot traversa fluviul și în regim amfibiu, mărindu-se astfel capacitatea forței destinate întăririi capului de pod.

Dacă terenul permite, sunt trecute rapid pe portițe inclusiv tancuri și sisteme de artilerie autopropulsată care să permită respingerea unui eventual contraatac cu blindate al adversarului.

„Este evenimentul culminant și este o onoare foarte mare să fiu aici unde este efortul principal, având șansa de a arăta ce poate face America, cu două plute aici afară (traversarea Dunării pe portițe – nota autorului); au făcut un dus-întors toată ziua”, a spus căpitanul armatei americane Spencer Black, comandantul Companiei 50 Poduri multirol din Batalionul 5 Geniu, citat de serviciul de presă al US Army. „Am transportat unele dintre clasele de încărcare militară superioară de echipamente, astfel încât unele dintre ambarcațiunile de asalt mai mari și tancurile de luptă să poată trece, asta este o onoare.”

 

Faza a III-a: Construirea unui pod de pontoane și traversarea fluviului de către forțele destinate extinderii capului de pod

 

4. Sursă foto... (sua-dunare-us-army_75846600.jpg)

Sursă foto: FORTER

Primele care au trecut peste podul de pontoane au fost  mai multe vehicule blindate românești, care ”s-au repezit peste podul panglică plutitor lung de 700 de metri”, potrivit unui articol al Detașamentului 7 mobil pentru afaceri publice din Forțele Terestre americane (US Army). În același timp, ”plutele americane și olandeze s-au întors la poziția de pornire pentru a încărca vehicule de luptă de infanterie poloneze și românești, iar vehicule tactice din Italia, Macedonia și Portugalia au început să-i urmărească pe români peste podul panglică într-o linie lentă și constantă.

Pe măsură ce unitățile de punte se întorceau pentru a transporta ultimele rotații ale vehiculelor de luptă ale infanteriei americane și poloneze, motocicletele franceze împreună cu vehiculele blindate franceze și ultimele vehicule de luptă ale infanteriei americane au traversat podul panglică plutitor, încheind traversarea golului umed de lângă Bordușani.”

Forțarea Dunării a mai fost executată și în alt sector. ”Militari din Moldova și Bulgaria, au efectuat o traversare simultană a golului umed la 100 de kilometri nord, lângă orașul Frecăței”, potrivit articolului US Army.

Pe 6 iunie, au avut loc și alte exerciții mai mici în România, în scenariul Saber Guardian. Acestea au  inclus un exercițiu spitalicesc, care a demonstrat capacitatea forțelor NATO de a evacua victimele din primele linii precum și exercițiul cu trageri de luptă de la capul Midia în care MLRS americane, italiene și românești și-au sincronizat misiunile de foc de-a lungul coastei Mării Negre.

Saber Guardian 23 (o componentă a DEFENDER 23) este un exercițiu condus împreună de Forțele Terestre Române și US Army în diferite locații din România pentru a îmbunătăți integrarea forțelor de luptă multinaționale prin implicarea în diferite evenimente precum marșuri rutiere de vehicule, pregătire medicală, exerciții și traversări de râuri.

DEFENDER 23 este un exercițiu condus de armata SUA în Europa și Africa, axat pe desfășurarea strategică a forțelor continentale din Statele Unite, utilizarea stocurilor prepoziționate ale US Army și interoperabilitatea cu aliații și partenerii. Având loc între 22 aprilie și 23 iunie, DEFENDER 23 demonstrează capacitatea Forțelor Terestre americane din Europa și Africa (USAREUR-AF) de a agrega rapid puterea de luptă din SUA în Europa de Est, de a crește letalitatea Alianței NATO prin lovituri la distanțe mari, de a construi pregătirea grupărilor întrunite de forțe într-un mediu complex multinațional, valorificând capacitățile națiunii gazdă pentru a crește raza operațională a USAREUR-AF.

La DEFENDER 23 participă peste 7.000 de militari americani și 17.000 din peste 20 de țări printre care: Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Regatul Unit și Statele Unite.

 

Unele paralele cu eventuala (acum improbabila) forțare a Niprului de către forțele armate ucrainene 

 

3. Sursă foto... (sea-guardian_82224300.jpg)

Sursă foto: FORTER

Forțarea Dunării de trupele NATO s-a desfășurat după un scenariu aproape perfect, în care Alianța deține superioritate în mijloace de foc, inclusiv cea aeriană și navală. Dar în viața reală, situația poate fi cu totul alta, iar în teatrul de luptă ucrainean s-a demonstrat că poți ataca și în condiții mai puțin favorabile când nu deții o supremație absolută, dar ai un atuu care poate schimba jocul în favoarea ta.

Privind din perspectiva mijloacelor necesare militarilor ucraineni pentru a forța Niprul și a capacității forțelor ruse de a respinge eventuala tentativă, se constată că ambele părți își pot anihila reciproc avioanele de luptă și elicopterele, care furnizează sprijin de luptă apropiat. Deci această capabilitate de luptă, practic nu contează. Ca mijloace de artilerie (extrem de necesare), se poate presupune că rușii stau mai bine numeric, dar precizia lasă de dorit. Ca număr de militari, rușii stau mai bine, iar mijloacele amfibii ucrainene sunt vulnerabile la minele plantate de ruși pe coastă . Până acum situația ar fi oarecum echilibrată, iar o forțare a Niprului părea imposibilă.

Totuși ucrainenii dețin un atuu pe care rușii nu îl au și care este greu de combătut – un număr mare de nave rapide de luptă și desant, dintre care unele sunt și blindate. Nu se poate spune cu siguranță dacă acestea ar fi făcut diferența, dar erau o mare amenințare iar rușii nu le puteau lovi cu artileria datorită vitezei mari, iar pentru muniția de infanterie erau protejate. În plus, ucraineni dețin superioritatea în informații și în precizia artileriei și a lanțurilor rapide de țintire.

 

Aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka și blocarea forțării Niprului

 

Probabil, rușii erau conștienți de aceste dezavantaje și nu puteau opri forțarea Niprului decât prin aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka. Pentru ucraineni, operația era una dificilă, apreciată ca improbabilă de mulți experți. Dar, arta războiului spune că se atacă acolo unde adversarul se așteaptă cel mai puțin, iar forțarea Niprului se încadra în acest criteriu. Ar fi fost o operație cu riscuri mari dar și cu câștiguri pe măsură.

În plus, nu putem să nu remarcăm simbolistica nopții de 5/6 iunie când a fost aruncat în aer barajul de la Nova Kahovka. Acum 79 de ani, tot în noaptea de 5/6 iunie, aliații făceau debarcarea din Normandia. Este posibil, ca ucrainenii să fi fost tentați să facă ceva similar, iar rușii au reacționat în ultimul moment. Mai este posibil ca rușii să fi testat reacția NATO pentru a vedea cât de departe pot merge, concomitent cu transmiterea unui mesaj că debarcarea din Normandia a contat mai puțin decât bătălia de la Stalingrad în economia celui de-al Doilea Război Mondial.

Este posibil ca rușii să fi surprins în zona inundabilă unitățile de asalt și cele amfibii ale trupelor ucrainene care urmau să facă forțarea, dar care nu sunt numeroase. Este posibil, ca rușii să fi obținut un succes tactic și pe termen scurt prin aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahvka, dar întreaga lume lumea a înțeles perfect acum de ce grozăvii sunt capabile forțele ruse. Pe termen lung, este o victorie fără glorie care îi va lăsa pe ruși fără ultimul aliat China. Până la urmă, toată lumea a înțeles că s-au încălcat toate normele războiului convențional, iar acțiunea a echivalat cu o armă de distrugere în masă. Să ne așteptăm la mai mult din partea planificatorilor militari ruși? 

Într-o premoniție rară, ministrul chinez al Apararii a declarat, pe 5 iunie, cu mai puțin 24 de ore înainte de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, că nu este de dorit o confruntare militară China-SUA, deoarece ar afecta grav întreaga omenire, parca anticipând un eveniment catastrofal în războiul din Ucraina. Mai toate țările din lume, inclusiv China dețin active industriale a căror distrugere duce la adevărate cataclisme. A fi de acord cu ceea ce a făcut Rusia echivalează cu a da unăa verde ca și ale lor sa fie distruse.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
România are deja o baterie Patriot complet funcțională și se pregătește pentru operaționalizarea celui de-al doilea sistem
K9, livrate la timp pe bandă rulantă. Polonia primește încă 18 obuziere K9 Thunder, o soluție aflată și pe masa României
Forțarea cursurilor mari de apă: Diviziile americane vor avea câte o brigadă de geniu
Un militar român e „cel mai bun luptător” într-o competiție din SUA. Probele deosebit de dificile au inclus efort fizic masiv, mental și operațiuni tactice urbane
Tancurile Merkava au intrat în Khan Younis. Israelul avansează în Gaza și, în premieră, artileria lovește cu obuziere de pe teritoriul Fâșiei
HIMARS e de azi hipersonic. SUA au început livrarea noilor rachete PrSM. Versiunile viitoare vor lovi și ținte în mișcare la 1.000 km distanță
Francezii sunt optimiști că Eurotank va vedea lumina zilei în ciuda zvonurilor. Tancul franco-german de ultimă generație a „apărut” din nou în public
”Am capturat un Bradley al ucrainenilor din 'no man's land' și îi vom afla toate punctele slabe”. Rușii susțin că IFV-ul american pare a fi o versiune modernă
Emiratele Arabe Unite au angajat sute de veterani americani pentru a-și moderniza armata, cooptând inclusiv generali cu 4 stele
M2 Bradley a supraviețuit pe frontul din Ucraina după o lovitură directă de rachetă antitanc (video)
SUA vor redeschide liniile de producție pentru blindatele M2 Bradley și obuzierele M777. ”Avem comenzi pentru sute de unități noi”
Cu ce armament militar nou a defilat Armata României: De la blindate JLTV, la radare GSR. În premieră, a fost prezentat și avionul Bombardier 75 al MAI
Președintele bulgar pro-rus s-a opus prin veto furnizării către Ucraina a blindatelor sovietice BTR-60. Rumen Radev vorbește de „protejarea granițelor bulgare”
Tancul T-90M primește o ”modernizare” rapidă: Inginerii ruși au instalat blindaj Kontakt-1 și plasă pentru protecția anti-dronă
Polonia va cumpăra încă 150 de obuziere sud-coreene K9 și va avea o artilerie de temut, cu peste 1.000 de obuziere autopropulsate
România se pregătește să primească primul tanc american Abrams din cele 54 cumpărate. Abrams - primul tanc cu adevărat modern din istoria Armatei
Premieră în România: Forțele speciale defilează cu noile blindate americane JLTV, alături de mașini Land Cruiser, model 2022, echipate cu mitraliere
Forțați de situația din teren, ucrainenii apelează uneori la tactica sacrificării unor blindate
Tancul Leopard 2A8 atrage toate privirile: Un grup de cinci state europene va achiziționa cea mai modernă versiune a tancului german
Ucraina păstrează în rezervă tancurile americane Abrams M1A1. Acestea ar putea fi folosite pe câmpul de luptă în primăvara anului viitor
Obuzierul NORA B52, mândria industriei sârbe de apărare, revitalizează cooperarea militară dintre Serbia și Algeria
Zi încărcată pentru Armata Poloniei: Au sosit din SUA 26 de tancuri M1A1 Abrams și 11 lansatoare Himars
România mai are o șansă să salveze proiectul Saur 2, dar blindatul românesc amfibiu trebuie „schimbat la față”. Industria anunță că e pregătită
Militarii taiwanezi s-ar putea antrena în viitor pe teritoriul SUA
Cum explică Armata României că un sistem Patriot a ratat lansarea unei rachete. Spînu: Într-o situație reală de luptă nu ar fi existat niciun impact
Ucraina va avea 200 de tancuri Leopard 1A5, dar nu-și permite luxul să renunțe la vechile tancuri sovietice T-72
Forțele pentru Operații Speciale americane au pierdut cinci militari și un elicopter într-un accident din estul Mării Mediterane
Armata Kievului nu-și permite pierderile Rusiei. Media occidentală estimează că 70 de mii de militari ucraineni au murit pentru țară
Forțele pentru Operații Speciale americane au pierdut cinci militari și un elicopter în estul Mării Mediterane

Ştiri Recomandate

”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider: S-ar putea să inventeze ceva mai bun până când toate aceste avioane vor fi construite.
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
MApN, cu motoarele turate la maximum pentru combaterea propagandei ruse. Temele preferate: Militari români în Ucraina și armament românesc în Moldova
Industria de apărare din România face primii pași pentru a se implica în posibila achiziție de blindate turcești Cobra II 4x4 pentru Armată
Ucraina a efectuat unul dintre cele mai reușite atacuri cu rachete împotriva Rusiei (Foto/Video): Au fost distruse mai multe sisteme de rachete S-300 şi S-400
Noi sancțiuni privind Iranul, au convenit liderii UE. Sunt vizate companiile care produc rachete și drone militare iraniene
Germania inițiază un nou program de ajutorare destinat Ucrainei: Se face apel la aliații din UE și NATO pentru accesul la mai multe sisteme de apărare aeriană
Studiul „Bătălia pentru Marea Neagră nu s-a încheiat”, prezentat în SUA. NSC: E necesară o strategie americană pe termen lung la Marea Neagră
Federația Rusă are în vizor și România. Cum reușește Bucureștiul să ofere pe tavă Moscovei un avantaj istoric
Armata ucraineană a trecut de la drone la baloane: În Rusia au fost identificate mai multe baloane meteorologice ucrainene, adaptate pentru misiuni de cercetare și atac
Serviciile ucrainene de informaţii confirmă că au efectuat un atac asupra unei uzine unde Rusia îşi produce bombardierele Tu-22M
Europa se pregătește deja pentru ce se va întâmpla dacă Ucraina va pierde: ''Noua Rusie'' își intensifică deja operațiunile în zonele gri ale Europei de Est
După ce a rămas fără “obiectul muncii”, Rusia a început retragerea contingentului de menținere a păcii din Nagorno-Karabah
Europa are 100 de baterii Patriot și nu poate furniza șapte dintre acestea Ucrainei? Acest argument nu convinge pe nimeni, spune Borrell
Ucraina încă rezistă la porțile Europei, dar capturarea Chasiv Yar deschide rușilor direcții noi. Scenariul cel mai prost: Căderea Ucrainei ar genera riscuri pentru tot Flancul Estic al NATO (ISW)
pixel