Dispozitivele de comunicații nesigure expun militarii ruși angajați în invazia din Ucraina
Observatori militari susțin că Forțele Armate ruse din Ucraina s-au bazat în mod repetat și surprinzător pe dispozitive de comunicații nesecurizate, cum ar fi smartphone-urile și sisteme radio push-to-talk, evidențiind și mai mult deficiențele de comandă și control cu care se confruntă Moscova.
Un înalt oficial american, citat de Washington Post, a declarat: "Îi vedem folosind o mulțime de comunicații nesecurizate, deoarece capacitatea lor de a comunica în secret... dintr-un motiv sau altul, nu este atât de puternică pe cât ar trebui să fie".
Experții consideră că armata rusă dispune de echipamente moderne capabile să comunice în siguranță, dar că trupele de pe câmpul de luptă folosesc linii mai simple, dar mai puțin sigure din cauza "lipsei evidente de planificare a luptei susținute pe distanțe lungi".
Un oficial al serviciilor de informații occidentale a declarat că, de când a început invazia rusă la sfârșitul lunii februarie, au existat mai multe cazuri în care comandanții ruși au confiscat telefoanele personale ale subordonaților lor de teama că vor furniza din greșeală locația unității.
Civilii ucraineni s-au plâns că forțele ruse le-au furat telefoanele, iar soldații le-au utilizat pentru a vorbi între ei sau cu familiile lor acasă.
Aceste incidente au scos la iveală frustrarea și demoralizarea forțelor ruse, deoarece armata ucraineană a împiedicat înaintarea Rusiei în jurul marilor orașe, ucigând în această invazie mii de militari ruși.
Washington Post a relatat că există dovezi că Statele Unite și alte țări NATO au furnizat Forțelor Armate ucrainene echipamente de război electronic capabile să bruieze comunicațiile rusești dintre trupe și centrele de comandă ruse.
Analiştii susțin că emisiunile militare ale Rusiei pe linii nesecurizate au fost atât de răspândite,încât radioamatorii le-au ascultat online folosind site-uri precum Web SDR.
Unele dintre conversații au scos la iveală frustrarea militarilor ruși. Într-o altă discuție, soldații ruși par să se confunde între ei, confundându-și indicativele de apel.
Liderii militari ruşi au demonstrat, de asemenea, dificultăţi în coordonarea comunicaţiilor pe un câmp de luptă dinamic vast precum cel al Ucrainei.
Există informații potrivit cărora comunicațiile nesigure ale Rusiei au dus la pierderi pe câmpul de luptă. Un general rus ar fi fost ucis într-un atac aerian după ce ucrainenii i-au descoperit telefonul mobil.
Într-un alt caz, împărtășit de Ministerul ucrainean al Apărării, doi oficiali ai serviciilor ruse de informații au fost auziți discutând pe larg despre moartea unui ofițer superior, iar când unul a cerut să vorbească pe o linie criptată, celălalt a spus că nu funcționează.
Totuși, experții militari avertizează asupra greșelii de a emite generalizări radicale cu privire la performanțele comunicațiilor ruse. Aceștia susțin că unele unități pot fi mai bine echipate și disciplinate decât altele.
Imaginile cu echipamente rusești confiscate de forțele ucrainene arată stații radio avansate și sigure, a declarat Sam Bendet, expert în tehnologia militară rusă, la Centrul de analiză navală din Arlington, Virginia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News