Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Divizia 101 Aeropurtată a U.S. Army testează noi batalioane concepute pentru bătălii la scară largă
Forțele terestre
Data publicării:
În timpul unui exercițiu, recent desfășurat în baza de dislocare la pace, Divizia 101 Aeropurtată a US Army (Forțele Terestre ale SUA) a verificat trei dintre batalioanele sale nou create, aflate în subordinea nemijlocită a diviziei. În lunile care au precedat exercițiul Lethal Eagle (desfășurat în perioada 19 februarie – 10 martie 2025) al US Army, divizia a format Batalionul 302 Informații, Batalionul 21 Transmisiuni și Batalionul 326 Geniu pentru a îmbunătăți acțiunea comună a brigăzilor de luptă ale diviziei.
Soldați americani ai Diviziei 101 Aeropurtate (Air Assault) participă alături de militari români la un exercitiu terestru și aerian la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, România, 28 iulie 2022. Sursa Foto: dvidshub.net.
Soldați americani ai Diviziei 101 Aeropurtate (Air Assault) participă alături de militari români la un exercitiu terestru și aerian la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, România, 28 iulie 2022. Sursa Foto: dvidshub.net.

Cele trei batalioane, considerate încă în faza lor inițială de capabilitate operațională, au fost întrebuințate la scară largă pe tot parcursul exercițiului de la Fort Campbell, Kentucky, a declarat colonelul Travis McIntosh, comandantul adjunct al diviziei, pentru Army Times (articol din 24 martie).

Unitățile și-au folosit mijloacele din înzestrare - informații, transmisiuni/comunicații și geniu - pentru a sprijini mișcări și manevre la scară largă cu trupe în teren ale diviziei în exerciții de luptă forță-contra-forță (inamic echipat corespunzător și jucat de alte unități americane – nota autorului) în care au desfășurate în teren forțe până la nivel de companie, a spus McIntosh.

„Acest exercițiu de 21 de zile la nivel de divizie ne-a oferit oportunitatea de a duce puțin mai mult de 7.000 de soldați ai noștri pe teren”, a spus McIntosh.

Exercițiu Lethal Eagle din acest an a inclus soldați ai Diviziei 82 Aeropurtate și active ale forțelor întrunite, cum ar fi Corpul de Infanterie Marină și Forțele Aeriene.

Exercițiul a văzut 1.100 de soldați atacați (forța inamică/de opoziție jucată – nota autorului) prin trei acțiuni de desant aerian (forța proprie americană jucată – nota autorului) în care s-au folosit 34 de elicoptere, a spus McIntosh.

Scenariul exercițiului s-a bazat pe realitățile războiului ruso-ucrainean aflat în desfășurare.

„Geronimo”, sau forța de opoziție cu care s-au confruntat soldații, și-a folosit propriile drone și tehnologia pentru a imita ceea ce observatorii văd în războiul Rusia-Ucraina, a spus McIntosh. Acest lucru a transformat o parte a exercițiului într-o misiune ”hide-and-seek” (de-a v-ați ascunselea – traducere)  pentru punctul de comandă al fiecărei părți - primul reperat era de obicei primul vizat și probabil distrus.

Dar activitatea nu s-a limitat la antrenamentul standard, potrivit lui McIntosh. Trupele au integrat 65 de noi piese de tehnologie, o mișcare inspirată de efortul mai mare lansat prin strategia de pregătire ”Transformare în Contact” (TIC - Transformation in Contact) a serviciului de a-și moderniza și pregăti trupele, menținând în același timp unitățile în ciclul de desfășurare.

Eforturile TIC s-au concentrat anterior pe trei brigăzi separate, câte una din Divizia 101, Divizia 10 Munte și Divizia 25 Infanterie.

Dar armata a împins experimentarea în sus până la nivelul diviziei, în ceea ce șeful de stat major al US Army, generalul Randy George, a numit „TIC 2.0”.

Soldații, care au participat la exercițiul Lethal Eagle din acest an, au exersat din ceea ce au experimentat omologii lor din Divizia 10 Munte în timpul unei activități recente din Germania în care a fost implicată o brigadă a lor și alte unități: vremea înghețată.

Pe parcursul exercițiului de trei săptămâni, McIntosh a spus că soldații au îndurat vreme de la minus -20  grade Celsius și 20 de cm de zăpadă până la 15 grade Celsius, cu ape mari și vânturi de 70-90 km/h.

Pentru a transporta echipamentul trupelor aeropurtate a fost chemată Escadrila 61 Transport Aerian a Forțelor Aeriene din Little Rock, Arkansas. Acest lucru demonstrează că, în caz de război, Divizia 101 se va baza pe forțele întrunite și partenere și va trebui probabil să se reaprovizioneze și să se consolideze doar prin aer, a spus colonelul McIntosh.

Dincolo de platformele mari, divizia a început inclusiv imprimarea 3D și experimentarea cu noi drone ajungând, în cele din urmă, să construiască și să opereze 105 drone fabricate în unități în timpul exercițiului.

Acele zboruri cu drone nu au fost lipsite, însă, de probleme. Colonelul a estimat că opt până la 12 dintre drone s-au prăbușit la un moment dat, dar au fost reparate și au revenit în luptă în 24 de ore.

Soldații folosesc lecțiile învățate din imprimarea 3D și angajarea cu drone pentru a construi o versiune 2.0 mai bună a dronei lor „Eagle” pentru următorul exercițiu, a spus McIntosh.

Activitatea se va concentra în următoarea perioadă asupra Brigăzii 1 a diviziei, care este programată pentru o rotație la Centrul de pregătire întrunită de la Fort Johnson, Louisiana, în luna mai, potrivit McIntosh.

Nota autorului: Înființarea recentă a celor trei batalioane (informații, transmisiuni/comunicații și geniu) în subordinea nemijlocită a Diviziei 101 Aeropurtate are ca scop creșterea gradului de conștientizare a situației tactice și operative în zona de responsabilitate aferentă precum și a nivelului de mobilitate și contramobilitate.

Astfel, batalionul de informații asigură mai multă cunoaștere a situației, în timp ce batalionul de transmisiuni/comunicații crește capabilitatea de rețea (pentru activitățile C2, cooperare între brigăzi, misiune ISR extinsă etc.). Probabil, batalionul de informații se ocupă și de activitățile specifice de război electronic (electronic warfare – EW) care sunt strâns legate de misiunile destinate obținerii de informații.

Batalionul de geniu, având probabil o dotare specifică trecerii cursurilor mari de apă precum și un nivel mai ridicat pentru misiuni speciale decât batalioanele de geniu ale brigăzilor luptătoare, va răspunde atât de crearea condițiilor pentru ca brigăzile de luptă să manevreze mai rapid cât și de îngreunarea mobilității adversarului.

Deocamdată se observă că intenția US Army de a constitui brigăzi de geniu în cadrul diviziilor, exprimată și testată în anul 2023, nu s-a materializat. Eventual, se sonsideră că un batalion de geniu este suficient sau se are în vedere o trecere graduală, deoarece o astfel de capabilitate se formează într-un timp mai îndelungat.

Noua abordare a diviziilor din US Army se bazează pe lecțiile războiului ruso-ucrainean în care s-a remarcat folosirea marilor unități de desant aerian rusești, dar și ucrainene ca simple unități de infanterie angajate în lupte pe linia frontului și nu în misiuni surprinzătoare în spatele apărării adversarului. Totuși, ucrainenii în operația Kursk au demonstrat că unitățile lor de desant aerian au păstrat încă abilitățile de manevră rapidă chiar dacă nu au folosit cunoscutele misiuni de parașutare sau de deplasare rapidă cu elicopterele.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Tancul de luptă principal (MBT) K-2 "Black Panther", testat în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan. Sursa foto: Pagina oficială de Facebook a redacției militare de televiziune Pro Patria.
EXCLUSIV
Coreea plusează prin livrare în timp record. Dacă România alege tancurile K2 Panther ele ar putea ajunge în țară chiar mai repede decât Abrams
Încă un lot de tancuri americane va ajunge în Ucraina: Australia, pregătită să doneze aproape 50 de Abrams din prima generație
Un tanc T-90M distrus de Ucraina, sabotat de ruși încă din fabrică (Foto): Plăcile de armură din blindajul reactiv ERA, înlocuite cu cărămizi
Artileria e regina: Demonstrație de forță în Est, în contextul războilui rus: În România tragerile de luptă vor fi conduse de HIMARS
Polonia se transformă într-un zid de netrecut. Iulia Joja: Dacă aș fi în locul Rusiei eu aș ocoli Polonia. Dar România cum stă?
K9, tunet românesc și american? SUA iau în calcul achiziția de obuziere K9 și vehicule K10, o alegere pe care România a făcut-o deja
Ucraina deja produce mașini de luptă, urmează în regiune România. Numărul imens de blindate Lynx de care Ucraina are nevoie în război
Croația cumpără Leopard și donează Ucrainei blindate sovietice. De ce România nu își permite luxul unui gest similar în cazul bătrânelor T-55, înlocuite cu Abrams
Grecia cumpără 35 de elicoptere UH-60M Black Hawk, același pedigree cu cele achiziționate și de România, dar nu pentru Armată. Ci pentru MAI
Corpul NATO de la Sibiu desfășoară exercițiul „Arcul Carpatic”: U.S. Army participă cu Divizia 1 Cavalerie a Corpului V
Înlocuitorul tancurilor Leopard și Leclerc se naște greu, foarte greu. Noul Eurotank, un proiect major al Franței și Germaniei, din nou în întârziere
Mașini de luptă de ultimă generație produse în România? Avantajul Redback e că va folosi aceeași linie de producție cu K9 care știm cu certitudine că se va face
De la TR-85 la un adevăr dureros: Mai poate produce România tancuri? Viitoarea achiziție de tancuri ar trebui să țină cont și de ce poate să facă industria
De ce sunt nemții atât de liniștiți deși rușii tocmai demontează un tanc Leopard 2A6 pe care l-au capturat în stare perfectă în Ucraina
Câte obuziere franceze Caesar a primit Ucraina și câte au distrus rușii. Procentul distrugerilor Caesar de către „a doua armată a lumii” e de doar 6%
Ucraina urmează să primescă alte 49 de tancuri americane Abrams. Doar că nu SUA sunt furnizorul, deși americanii au peste 10.000 de Abrams
Despre achiziția României de blindate Cobra II. Ce urmează după ce turcii de la Otokar, singurii intrați în competiție, au fost desemnați câștigători
Tanc coreean de luptă K2 Panther, produs de Hyundai Rotem și testat în România. Photo source: Excelența Sa Kap-soo Rim, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Coreea la București
EXCLUSIV
Corespondență din Coreea: Tancuri K2 pentru România. Care este stadiul discuțiilor și când ar putea fi semnat contractul pentru K2
Rusia intenționează să recruteze 133 000 de militari în timpul noii campanii de recrutare organizată în această toamnă
Marocul intră în rândul producătorilor de vehicule de luptă blindate
Bătălie majoră în direcția Kupiansk (Video). Un batalion ucrainean de drone respinge un atac rus cu 50 de blindate și tancuri. Rușii riscă tot mai mult
România devine singurul producător din Europa de muniție pentru tancuri Abrams. Trei fabrici vor produce muniție de 120 mm
Germanii de la Rheinmetall au dezvăluit tancul de luptă modernizat al Marii Britanii. Challenger 3 va face parte din coloana vertebrală a Armatei britanice
„Sicriul de oțel” din Ucraina. Ce tanc al Rusiei a înregistrat cele mai mari pierderi fiind modelul cel mai vulnerabil în război
Prin România nu se trece: SUA trimit în România noi echipamente și un contingent de forțe speciale, unitatea de elită a Armatei americane
În așteptarea elicopterelor pentru Armată. Dacă România alege Black Hawk, aici ar putea fi ridicat primul centru european de pregătire, pe modelul F-16
Obuzierele K9 ale României, la Petrești pe urmele camioanelor Iveco? O posibilă variantă pentru offset în programul K9 Tunetul
Pentru a evita un nou val de mobilizare, Vladimir Putin a crescut din pix efectivele armatei cu încă 180.000 de militari
Serbia va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2025. Cum justifică Belgradul acesta decizie?
De ce ar trebui ca Abrams să fie „rezerva de aur” a României și completate cu alte tancuri? Gen. Tomescu: Cu un asemenea batalion lovești o singură dată

Ştiri Recomandate

Marea Britanie, în faţa unui scenariu de război: Apărarea sa antiaeriană nu poate rezista unui atac masiv cu 160 de rachete
Țară mică cu inima mare, Letonia alimentează constant fluxul de drone spre Ucraina. Kievul apreciază, dar încurajează susținerea producției direct în Ucraina
Singurul submarin rusesc din Marea Mediterană a părăsit regiunea, confirmând ineficiența operațională a Forțelor Navale ruse în această zonă
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
NATO se luptă să se reconstruiască într-o lume tot mai plină de amenințări: Statele europene trebuie să depăşească bariera birocratică şi să treacă la reînarmare
Statele Unite nu au aprobat încă transferul tancurilor Abrams australiene către Ucraina: Decizia este pe masa administraţiei Trump
Turcia şi Spania se alătură Inițiativei celor Trei Mări, din care şi România face parte, ca parteneri strategici
E timpul să actualizăm parcul blindat. Europa începe dezvoltarea tancului de generația 5 a. În paralel, o companie franco-germană va gestiona proiectul Eurotank
Rusia se pregătește să ”elibereze” teritorii NATO: Armata rusă extinde baze militare la frontiera scandinavă și stochează aproape toată producția de tancuri T-90M
Pentru pe scenariu militar se pregătesc Statele Unite? O desfășurare permanentă a avioanelor F-35A în Coreea de Sud, luată în considere de U.S. Air Force
Nevoia de progres științific depășește toanele politice. O companie din Canada va dezvolta pentru aviația militară a SUA tehnologii cuantice de ultimă oră
Eșecul M10 Booker: Cum a ajuns SUA să construiască un tanc de care nu are nevoie. M10 trebuia să fie parașutabil, dar acum Armata îl refuză
Vine un sistem Patriot în cea mai modernă versiune în locul celui donat Ucrainei. SUA au aprobat vânzarea către România, dar plata o vor face trei aliați
Locomotiva militară a Europei? Berlinul cere UE activarea clauzei de urgență pentru a crește cheltuielile de apărare contra Rusiei
USS Truman continuă seria de ghinioane: Un F/A-18 Super Hornet și echipamentul de tractare au căzut peste bord, după ce portavionul a făcut o manevră bruscă
Zelenski: Armistițiul propus de Putin pentru ca Rusia să celebreze Ziua Victoriei e o formă de manipulare
Atac cu drone în Ucraina, lângă frontiera cu România. Două F-16 și două Eurofighter au fost ridicate în aer
Pakistanul avertizează asupra unei posibile incursiuni militare indiene, pe fondul tensiunilor crescânde
Liberalii conduși de prim-ministrul Carney câștigă în Canada, arată sondajele
Ion Bazac, decorat cu titlul de Cavaler de Gran Croce de către Ambasada Italiei în România
,,A NATO Mare Nostrum” - De ce Rusia este tot mai interesată să-şi proiecteze puterea în Marea Baltică?
Aviația ucraineană distruge un centru rusesc de control al dronelor FPV (Video): Atacul a fost efectuat de un MiG-29, echipat cu două bombe ghidate AASM HAMMER
Franța și India semnează cel mai mare acord militar încheiat între cele două țări. Obiectivul principal: Rafale M
Restabilirea de către SUA a poziției de lider militar în faţa Chinei are un preţ: Congresul SUA propune o investiție masivă de 150 de miliarde de dolari în domeniul apărării
Rusia așteaptă un semnal din Ucraina cu privire la negocierile directe: “Moscova este gata să negocieze cu Kievul fără condiții prealabile”
Costurile de dezvoltare pentru avionul de luptă F-47 cresc cu 400 de milioane de dolari: Ce reprezintă cu adevărat programul NGAD pentru SUA?
Putin ordonă încetarea focului între 8 și 10 mai, cu prilejul Zilei Victoriei
„Probabil a bătut toate recordurile” - Un sistem NASAMS a doborât 11 rachete de croazieră rusești în mai puțin de 2 minute, afirmă Forțele Aeriene Ucrainene (Video)
Războiul intră într-o nouă eră: Cum se pregătesc companiile din industrie să înlocuiască militarii, cu vehicule autonome și AI ca nucleu al puterii de luptă
Confruntată cu o cerere uriașă, SUA intenționează să producă peste 100.000 de rachete HIMARS în următorii ani
Poziție rară a SUA după ce Coreea de Nord a recunoscut oficial că participă la războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei
pixel