Drone kamikaze fac praf tancuri T-80 și mașini de luptă BMP-3. Ucraina s-a resemnat după demonstrația militară făcută de Coreea de Sud
Armata sud-coreeană a început să-și folosească tancurile T-80 și mașinile de luptă BMP-3, achiziționate de la Federația Rusă în anii 1990, ca ținte de testare pentru dronele sale kamikaze. Acestea au lovit tancurile și IFV-urile de la distanță.
Distrugerea unui tanc sovietic de tip T-80 de către drone kamikaze într-un test efectuat de Coreea de Sud. Photo: Defense Express via open sources
Fotografiile distribuite au fost mai întâi de mass-media sud-coreeană, apoi au apărut pe rețelele de socializare din întreaga lume.
Distrugerea unui tanc sovietic de tip T-80 de către drone kamikaze într-un test efectuat de Coreea de Sud. Photo: Defense Express via open sources
În acest moment, trebuie remarcat faptul că, potrivit unui raport al The Military Balance 2024, la începutul acestui an, armata sud-coreeană dispunea de 40 de tancuri T-80 și tot atâtea mașini de luptă BMP-3, deși în ultimii ani rapoartele indicau aproximativ 70 de tancuri T-80.
Tancurile de producție sovietică sunt folosite intens de coreeni ca țintă în timpul testelor.
Ucrainenii s-au resemnat. Tancurile T-80 și mașinile de luptă BMP-3 ale Coreei de Sud nu vor ajunge în dotarea Ucrainei
În imagini putem vedea că armata sud-coreeană a folosit cel puțin două T-80 și un BMP-3 pentru astfel de teste. Concluzia e trasă de publicația ucraineană Defense Express care remarcă faptul că testul realizat de coreeni e un indiciu elocvent că Seulul nu va transfera tancurile T-80 și mașinile de luptă BMP-3 către Ucraina.
„Acest lucru nu ameliorează cu nimic situația în care ne aflăm, pentru că până și tancurile uzate T-80 și mașinile de luptă BMP care nu mai pot fi operaționale ci doar folosite pe post de „donatori de piese de schimb”, ar fi extrem de utile pentru Forțele Armate ale Ucrainei”, remarcă publicația citată.
O altă concluzie la care ajung aceștia e că Seulul nu merge neapărat pe maxima „inamicul dușmanului meu îmi este prieten”, cu referire la faptul că în Armata Rusiei luptă azi peste 11.000 e soldați nord-coreeni. Mai mult, Coreea de Nord a transferat Rusiei și numeroasă tehnică de luptă, de la muniție la rachete pe care ocupantul rus le folosește intens în Ucraina.
„Dacă vorbim despre componenta direct tehnică a acestei povești, putem evidenția că ideea de a folosi T-80 și BMP-3 sovietice pentru a-și testa dronele kamikaze, în cazul Coreei de Sud, este destul de rațională. Pentru că aici vorbim despre testarea armelor care ar trebui să lovească vehiculele blindate nord-coreene, o Armată care se bazează în întregime pe echipamente sovietice”, mai scrie sursa citată.
Câteva date despre tancurile sovietice T-80
Tanc rusesc T-80. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Tancul sovietic T-80 este un vehicul blindat principal de luptă, dezvoltat în anii 1970, ca o evoluție a liniei de tancuri T-64 și T-72. A fost primul tanc din lume echipat cu un motor de turbină cu gaz, ceea ce i-a oferit avantaje în ceea ce privește mobilitatea, dar a ridicat și probleme legate de consumul de combustibil.
T-80 este propulsat de o turbină cu gaz, inițial de 1.000 CP, care mai târziu a fost îmbunătățită pentru versiunile ulterioare. Turbina permite accelerație rapidă și operare în condiții extreme, dar consumul de combustibil este semnificativ mai mare comparativ cu tancurile diesel.
Tun principal este unul de 125 mm cu încărcător automat (similar T-72 și T-64). Sistem de lansare pentru rachete ghidate antitanc (ATGM) se aseamănă 9K119 Refleks. T-80 dispune de o mitralieră coaxială de 7,62 mm și una antiaeriană de 12,7 mm.
Tancul mai dispune de blindaj compozit și protecție reactivă explozivă (ERA) în versiunile mai avansate, precum T-80U și T-80UD. Versiunile moderne au primit îmbunătățiri suplimentare pentru protecție împotriva munițiilor cinetice și ghidate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News