,,Pot să vă asigur, potrivit surselor noastre şi celor mai bune surse occidentale, că Iranul se află în spatele atacurilor recente din Golf'', a declarat Yossi Cohen, în cursul unei conferinţe pe probleme de securitate şi mize geostrategice la Herzliya, în apropiere de Tel Aviv.
Cohen nu a specificat la ce atacuri se referă şi nici natura surselor invocate.
Regiunea Golfului a fost la 13 mai scena unor acte de sabotaj împotriva a patru nave comerciale, între care trei petroliere, în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), apoi la 12 iunie a unor atacuri împotriva unor petroliere în marea Oman.
SUA, marele aliat al Israelului, a acuzat Iranul că s-ar afla la originea acestora atacuri, care - odată cu distrugerea unei drone americane la 20 iunie de către Iran - au contribuit la o escaladare a tensiunilor, făcând să crească temerea izbucnirii unui război. Iranul a negat toate aceste acuzaţii în bloc.
Guvernul israelian nu a încetat să denunţe acţiunile pe care le impută Iranului în regiune. Comunitatea de interese împotriva Iranului a creat în ultimele luni o convergenţă între Israel şi câteva ţări arabe, după decenii de ostilitate şi sub impulsul administraţiei Donald Trump.
Ţările arabe din Golf şi israelienii au ''flirtat'' astfel la o conferinţă recentă în Bahrain, în pofida absenţei relaţiilor diplomatice şi a persistenţei conflictului israeliano-palestinian.
Şeful Mossad a subliniat o ''ocazie fără precedent, poate prima în istoria Orientului Mijlociu, de a ajunge la o înţelegere regională care să permite să se ajungă la un acord global de pace''.
La conferinţa din Bahrain, Washingtonul a prezentat un plan de dezvoltare al teritoriilor palestiniene, pe care liderii palestinieni - care au boicotat reuniunea - îl consideră drept o încercare de a li se impune o soluţie în favoarea Israelului, potrivit AFP.
Unicului portavion al Marinei ruse, Amiralul Kuznețov, care se află la chei în portul Murmansk (nord) de peste doi ani pentru lucrări de reparație, a luat foc, au anunțat joi agențiile rusești de presă, citate de The Moscow Times.
Anul 2019 s-a dovedit a fi deosebit de semnificativ pentru Polonia, deoarece a recapitulat realizările din ultimii 30 de ani ca stat suveran. Astfel, Polonia a sărbătorit anul acesta: 30 de ani de la căderea comunismului, a 20-a aniversare a aderării la NATO și a 15-a aniversare a aderării la Uniunea Europeană.
Cei doi piloţi ai unui elicopter militar Mi-28, care s-a prăbuşit miercuri noaptea spre joi în regiunea Krasnodar din Rusia, şi-au pierdut viaţa, informează Ministerul Apărării de la Moscova, citat de EFE, preluat de Agerpres.
Rusia consideră îngrijorătoare activitatea NATO în apropiere de granițele Rusiei și Belarusului, a declarat ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, într-un mesaj de salut, citit de către șeful adjunct al Departamentului de planificare a politicii externe al Ministerului rus de externe, Alexei Dobrynin, prezentat la deschiderea unei conferințe care îl comemorează pe Andrei Gromyko, precizează TASS.
Ministrul francez pentru economie a anunțat la Moscova că Franța va propune în termen de șase luni soluții pentru a evita anumite sancțiuni americane care împiedică investițiile franceze în Rusia.
Achiziționarea avioanelor F-35 de către Polonia, în mod cert nu este privită cu ochi buni de Federația Rusă.
Camera Deputaților a adoptat legea care permite continuarea „dezvoltării capabilității operaționale aeriene” prin care România urmează să achiziționeze încă cinci avioane F-16. Decizia a fost salutată de Ministerul Apărării Naționale.
Un înalt comandant al armatei iraniene a declarat că forțele navale sunt gata de a naviga peste Oceanul Atlantic, transmite agenția iraniană Tasnim.