Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șeful Mossad: Iranul se află în spatele atacurilor recente din Golful Persic
01 iul, 17:42
Şeful Mossadului - Serviciul de informaţii externe israelian - a declarat că ţara sa dispune de surse pentru a susţine ''cu certitudine'' că Iranul se afl ă în spatele atacurilor recente din regiunea Golfului, potrivit AFP.

,,Pot să vă asigur, potrivit surselor noastre şi celor mai bune surse occidentale, că Iranul se află în spatele atacurilor recente din Golf'', a declarat Yossi Cohen, în cursul unei conferinţe pe probleme de securitate şi mize geostrategice la Herzliya, în apropiere de Tel Aviv.

Cohen nu a specificat la ce atacuri se referă şi nici natura surselor invocate.

Regiunea Golfului a fost la 13 mai scena unor acte de sabotaj împotriva a patru nave comerciale, între care trei petroliere, în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), apoi la 12 iunie a unor atacuri împotriva unor petroliere în marea Oman.

SUA, marele aliat al Israelului, a acuzat Iranul că s-ar afla la originea acestora atacuri, care - odată cu distrugerea unei drone americane la 20 iunie de către Iran - au contribuit la o escaladare a tensiunilor, făcând să crească temerea izbucnirii unui război. Iranul a negat toate aceste acuzaţii în bloc.

Guvernul israelian nu a încetat să denunţe acţiunile pe care le impută Iranului în regiune. Comunitatea de interese împotriva Iranului a creat în ultimele luni o convergenţă între Israel şi câteva ţări arabe, după decenii de ostilitate şi sub impulsul administraţiei Donald Trump.

Ţările arabe din Golf şi israelienii au ''flirtat'' astfel la o conferinţă recentă în Bahrain, în pofida absenţei relaţiilor diplomatice şi a persistenţei conflictului israeliano-palestinian.

Şeful Mossad a subliniat o ''ocazie fără precedent, poate prima în istoria Orientului Mijlociu, de a ajunge la o înţelegere regională care să permite să se ajungă la un acord global de pace''.

La conferinţa din Bahrain, Washingtonul a prezentat un plan de dezvoltare al teritoriilor palestiniene, pe care liderii palestinieni - care au boicotat reuniunea - îl consideră drept o încercare de a li se impune o soluţie în favoarea Israelului, potrivit AFP. 

Ştiri Recomandate

Tensiuni în Marea Chinei de Sud
Erdogan, vizită la Mosova, pe fondul tensiunilor dintre Turcia și Rusia în Siria
MApN a prelungit termenul pentru recrutarea şi selecţia rezerviştilor voluntari
Mark Esper anunță când SUA vor deține arme hipersonice
EXCLUSIV
23 august 1944. România și 'trădarea' celui care deja a trădat
John Bolton merge în R. Moldova. Maia Sandu: SUA ne transmit un semnal de sprijin
Discuții Franța - Iran pe tema acordului nuclear, în prag de summit G7
Iranul anunță că deține arme cu laser de mare putere