Comerțul cu arme al Bulgariei este în plină expansiune. Exporturile de arme și muniții au continuat să crească, înregistrând o creştere record în 2017, depășind 1,2 miliarde de euro (1,4 miliarde dolari), arată un raport oficial prezentat miercuri, 31 octombrie, de The Defense Post şi citat de Novinite.
Conflictele din Orientul Mijlociu au făcut că vânzările de arme ale Bulgariei să înregistreze în ultimii ani creşteri ne mai vazute de la căderea comunismului în 1989.
Exporturile de armament în anul 2017 au ajuns la 1,219 miliarde de euro, în creștere cu peste 20% faţă de anul 2016, când Bulgaria a vândut arme de 1 miliard de euro mai multor țări, potrivit datelor din raportul anual al comitetului de control al exporturilor, spune Novinite.
Arabia Saudită, India, Statele Unite și Irakul au rămas principalii cumpărători de muniții și arme ușoare din Bulgaria.
Se crede că unele arme exportate de Bulgaria au ajuns pe mâini greşite în Orientul Mijlociu
Experții consideră că multe dintre armele vândute Arabiei Saudite și Statelor Unite au ajuns în Siria și Yemen în mâinile unor grupări armate susținute de aceste țări, mai spune Novinite. Ministerul Economiei din Bulgaria a insistat totuși că nu poate fi tras la răspundere pentru reexporturile de arme de către alte țări.
Potrivit Asociației Industriilor de Apărare din Bulgaria, peste 30.000 de persoane sunt angajate în industria producătoare de armament.
În conformitate cu Tratatul de apărare a blocului estic cunoscut sub numele de Pactul de la Varșovia, Bulgaria a dezvoltat o puternică industrie a armamentului cu aproximativ 115.000 de muncitori. La înălțimea industriei în timpul comunismului, a exportat în fiecare an aproximativ 800 de milioane de arme, atât către alte națiuni ale blocului sovietic, cât și către grupuri pro-comuniste din Africa și Orientul Mijlociu.
Declinul comunismului în 1989 a afectat puternic industria bulgară de armament, reducând forța de muncă la o zecime din dimensiunea inițială, ca ulterior, în ultimii ani, să se refacă treptat.
În 2017 Bulgaria a decis să oprească privatizarea mai multor companii de stat, printre care și a celor două companii din industria de apărare, producătorul de arme VMZ Sopot și exportatorul de arme Kintex.
Ministrul bulgar de finanțe Vladislav Goranov declarat în mai 2017, potrivit agenşei PAP, că guvernul de la Sofia dorește să sporească rolul industriei de apărare în furnizarea de echipamente modernizate armatei țării, dar şi pentru a genera venituri bugetare suplimentare rezultate din exporturi.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News