Generalul american în retragere David Petraeus a avertizat Iranul că va trebui să fie "foarte atent" în răspunsurile sale la campania de presiune desfăşurată de SUA în ultimele luni.
Petraeus a sugerat că Teheranul are de luat o decizie cu privire la modul în care va aborda SUA de acum până la alegerile din noiembrie 2020, când, după cum speră iranienii, presiunea americanilor se va stinge.
Petraeus a declarat pentru ABC că numărul populaţiei iraniene, precum şi suprafaţa teritorială a Republicii Islamice ar face invadarea acestui stat o provocare considerabilă, adăugând că ar fi un gest sinucigaş din partea Iranului să atace Statele Unite şi aliaţii acestora. Generalul american consideră că situaţia nu va escalada.
,,Ei vor trebui să ia o decizie”, a declarat fostul director CIA în cadrul emisiunii “This Week” de la ABC, adăugând că situaţia se va înrăităţi în timpul acestei campanii de presiune maximă.
Administraţia Trump şi-a sporit presiunea asupra Teheranului în ultimele 10 zile şi şi-a consolidat prezenţa militară în Golf, informând cu privire la pregătiri iraniene pentru un eventual atac împotriva intereselor SUA în regiune. Dar nu a oferit încă nicio dovadă privind ameninţările invocate.
Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au amplificat la începutul acestei luni, când SUA a impus sancţiuni suplimentare împotriva Teheranului şi a trimis în Orientul Mijlociu un portavion, bombardiere B-52, o navă de asalt şi o baterie de rachete Patriot pentru a combate ceea ce Washingtonul a descris a fi o ameninţare din partea Iranului.
Anul 2019 s-a dovedit a fi deosebit de semnificativ pentru Polonia, deoarece a recapitulat realizările din ultimii 30 de ani ca stat suveran. Astfel, Polonia a sărbătorit anul acesta: 30 de ani de la căderea comunismului, a 20-a aniversare a aderării la NATO și a 15-a aniversare a aderării la Uniunea Europeană.
Rusia consideră îngrijorătoare activitatea NATO în apropiere de granițele Rusiei și Belarusului, a declarat ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, într-un mesaj de salut, citit de către șeful adjunct al Departamentului de planificare a politicii externe al Ministerului rus de externe, Alexei Dobrynin, prezentat la deschiderea unei conferințe care îl comemorează pe Andrei Gromyko, precizează TASS.
Ministrul francez pentru economie a anunțat la Moscova că Franța va propune în termen de șase luni soluții pentru a evita anumite sancțiuni americane care împiedică investițiile franceze în Rusia.
Achiziționarea avioanelor F-35 de către Polonia, în mod cert nu este privită cu ochi buni de Federația Rusă.
Camera Deputaților a adoptat legea care permite continuarea „dezvoltării capabilității operaționale aeriene” prin care România urmează să achiziționeze încă cinci avioane F-16. Decizia a fost salutată de Ministerul Apărării Naționale.
Un înalt comandant al armatei iraniene a declarat că forțele navale sunt gata de a naviga peste Oceanul Atlantic, transmite agenția iraniană Tasnim.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că poate desfășura trupe turcești în Libia dacă Guvernul acordului național de la Tripoli (GNA) o va solicita.
Turcia va riposta în cazul în care SUA adoptă măsuri negative împotriva sa, a avertizat miercuri ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, răspunzând unei întrebări privind consecinţele dotării Ankarei cu sisteme de apărare antiaeriană S-400, de producţie rusească.