Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fostul șef al Armatei R. Moldova le oferea rușilor inclusiv detalii ale rutei România - Ucraina. Cât de gravă e situația? „Dacă Rusia trece Nistrul, Moldova devine garnizoană rusă”
Intelligence
Data actualizării:
Data publicării:
Fostul Șef al Armatei Naționale a Republicii Moldova generalul Igor Gorgan, acuzat că era informator pentru serviciile de informații rusești - ar trebui să fie știrea săptămânii în Republica Moldova, dar și în România.
Armata Națională a R. Moldova. Photo source: Ministerul Apărării de la Chișinău
Armata Națională a R. Moldova. Photo source: Ministerul Apărării de la Chișinău

O investigație jurnalistică ”The Insider” a dezvăluit că fostul șef al Statului Major, Igor Gorgan ar fi informator al spionajului militar rusesc (GRU).

Ulterior, informația a fost confirmată de SIS - Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova, care menționează în comunicat că ”acționează pentru împiedicarea tentativelor de imixtiune externă”.

Jurnaliștii obținuseră accesul la corespondența de Telegram a lui Gorgan cu curatorul său din GRU, colonelul Alexei Makarov, din care reiese cum primul raporta regulat despre situația politică internă din R. Moldova, transmitea informații despre vizitele oficialilor apărării din Ucraina sau despre rutele de transport dinspre România spre Ucraina, via Republica Moldova.

Totuși, informația nu surprinde pe toată lumea. Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a confirmat că, în 2016, înainte să îl demită pe Gorgan, a primit de la un jurnalist un stick de memorie cu mii de documente, fotografii, informații pe care le trimitea nu doar Gorgan, dar și tatăl acestuia.

”Am primit informații și de la SIS, și din Armată, precum că Gorgan colabora cu serviciile rusești, se întâlnea regulat cu agenții Rusiei. Toată lumea știa că Gorgan era omul rușilor. Însă acesta avea protectori buni în cadrul SIS”, a adăugat Șalaru, într-o declarație făcută pentru Deschide.md.

 

Republica Moldova - curtea din spate a Rusiei

Totuși, atât declarațiile fostului oficial moldovean, cât și comunicatul SIS nu fac decât să crească îngrijorările privind șansele Republicii Moldova de a se curăța de influența rusească.

Putem doar să ne imaginăm ce s-ar întâmpla în România  dacă ar apărea un caz similar în rândurile Armatei române.

În Republica Moldova, în aproape 10 ani, instituțiile responsabile de ”prevenirea potențialelor imixtiuni externe” nu au făcut nimic pentru a elimina definitiv un colaborator GRU, aflat la vârful sistemului. Asta, ca să nu mai vorbim de aducerea sa în fața justiției sub acuzația de trădare de patrie.

Există și alte voci care care trag un semnal de alarmă.

”Sistemul de securitate al Republicii Moldova este vulnerabil, fiind penetrat de Federația Rusă prin intermediul unor persoane precum fostul șef al Statului Major, Igor Gorgan. SIS trebuie să livreze rezultate concrete”, avertizează Lilian Carp, președintele Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică din Parlamentul RM.

Acțiunile lui Gorgan pot fi calificate drept trădare de patrie, întrucât acesta a furnizat serviciilor rusești materiale secrete de stat, mai arată Carp.

 

Perspectivele Republicii Moldova - ”Dacă rușii trec Nistrul, vor transforma întreaga Republică într-o garnizoană rusească”

Deși sistemul de securitate al Republicii Moldova pare într-o oarecare măsură reformat, experiența Ucrainei ne arată cât de profund au penetrat serviciile rusești structurile de forță vecinilor noștri, chiar și după 8 ani de război în Donbas.

Reamintim că, în primele săptămâni de după invazia din 24 februarie 2022, trupele ruse au înaintat zeci de kilometri în teritoriul ucrainean fără să întâmpine o rezistență serioasă. Spre exemplu, toate viaductele dinspre Crimeea către restul Ucrainei au rămas funcționale, deși ucrainenii instalaseră dispozitive explosive care să detoneze în cazul unei invazii. Niciunul nu a funcționat, iar într-o săptămână rușii erau la porțile Centralei Zaporojie, situată la 160 de km de Crimeea.

Revenind la Republica Moldova, România e conștientă de fragilitatea sistemului moldovenesc de securitate și acționează pentru consolidarea acestuia.

Nu e niciun secret că Forțele pentru Operații Speciale (FOS) din R. Moldova se antrenează de mai mulți ani alături de FOS din România și SUA.

Ajutorul e apreciat și de către Maia Sandu. ”Primim asistență de securitate (n.r. din punct de vedere militar, din partea României), participăm la exerciții militare comune, avem sprijin pentru sistemul de apărare. În ultimii doi ani, noi probabil am făcut pentru sistemul de apărare cât nu s-au făcut în ultimii 30 de ani”.

Cu toate acestea, R. Moldova nu este la adăpost. Obiectivul Rusiei este evident și recunoscut chiar de Putin - controlul Odesei, iar de acolo, până la joncțiunea cu Transnistria nu mai e decât o formalitate.

Numai că, de data aceasta, rușii nu vor mai repeta ”greșeala” din 1991, când și-au menținut trupele în Transnistria, explica fostul secretar de stat în MAE și consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, Iulian Fota, în podcast-ul Observatorul Militar al MApN.

Ținta rușilor vor fi cu siguranță Gurile Dunării. Mai mult, dacă întreaga R. Moldova va fi controlată de Moscova, România ar putea să trezească vecină cu Rusia pe o frontieră de vreo 800 de kilometri.

”De data asta, rușii vor transforma toată Republica Moldova într-o garnizoană rusească, adică inclusiv Chișinăul va deveni o garnizoană rusească și vom avea din nou armata rusă pe Prut”, avertizează Fota.

În opinia fostului secretar de stat pentru afaceri strategice al MAE, o asemenea situație ar complica exponențial situația României la granițele de est. ”Din momentul acela, toată ecuația de securitate se va pune in cu totul alt mod. Una e să-i ai pe ruși la 300 de km de graniță și alta e să ai o concentrare masivă de trupe rusești la graniță”.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Cum a penetrat Rusia o convorbire între înalți generali germani ai Bundeswehr. Radu Carp: Rușii se tem de rachetele Taurus mai mult decât orice
Șeful CIA a vizitat Ucraina în secret. Sprijinul agenției americane a fost unul major și rămâne vital pentru Kiev
Noi detalii despre uciderea pilotului rus care a cooperat cu Ucraina: Nu poate fi exclusă implicare serviciilor ruse de informaţii
După Navalnîi, Kremlinul mai dă un semnal opozanților: Pilotul militar rus Kuzminov, care a dezertat anul trecut, aterizând cu un elicopter Mi-8 în Ucraina, a fost ucis în Spania
Şeful spionajului militar ucrainean: Forțele ruse de ocupație utilizează mii de terminale Starlink în Ucraina
”Un număr neobișnuit de mare de diplomați ruși în Dublin”. Rusia ar putea folosi Irlanda pe post de cal troian (ONG-ul britanic Policy Exchange)
Foști și actuali lucrători ai serviciilor de informații ucrainene au fost arestați, fiind suspectați că lucrau pentru FSB
Braţul lung al spionajului rusesc îşi face iar simţită prezenţa în Parlamentul Germaniei: Un consilier de origine ucraineană al unui deputat german de extremă dreaptă din AfD ar fi agent FSB
Europarlamentarul leton ar fi de fapt agent FSB de aproape două decenii
CIA joacă tare și difuzează materiale video pentru a-i convinge pe ruși să trădeze regimul (Video). Strategia SUA mizează și pe nemulțumirile față de războiul din Ucraina
Șeful spionajului militar ucrainean spune că Rusia nu s-ar fi descurcat fără armele furnizate de Coreea de Nord: Acest lucru a fost întotdeauna considerat sub demnitatea ruşilor
Serviciile din Moldova dezvăluie că Rusia pregătește să lanseze acțiuni hibride majore cu scopul de a decredibiliza relația cu Ucraina și drumul pro-european
Un mercenar al Wagner Group care pregătea atacuri asupra sectorului energetic ucrainean a fost reținut de serviciile de informaţii
Serviciul de informații al Apărării din Ucraina a obținut documente privind caracteristicile tehnice ale unor importante arme ruseşti (Foto/Video)
Spionajul chinez este la apogeu. Europa are de dus o luptă grea pe frontul nevăzut
Coordonatorul operațiunilor Iranului în Siria a fost eliminat de Israel. Televiziunea iraniană și-a întrerupt programul anunțând moartea generalului Mousavi
Ochii Iranului din Marea Roșie. O navă de spionaj iraniană oferă informații rebelilor Houthi înainte de atacurile asupra navelor comerciale
Informațiile europene iau în calcul un atac rusesc asupra Europei în iarna viitoare
Pentru 2024, Ucraina are planuri de intensificare a operațiunilor de recunoaștere și sabotaj pe teritoriul controlat de Rusia
Rusia continuă să ocolească sancțiunile impuse de statele occidentale: China ajută piaţa rusă la importul de tehnologie
Un dispozitiv de interceptare a fost găsit într-un birou al șefului armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi
Iranul a executat un agent al serviciului de informaţii israelian Mossad
Cum au preluat serviciile secrete ruse operațiunile lui Wagner Group în Africa după uciderea lui Prigojin
Justiția americană a hotârât că fostul șef al contrainformațiilor din FBI a lucrat pentru un oligarh rus
Un pilot taiwanez plănuia să dezerteze în China cu tot cu un elicopter militar fabricat în SUA
Serviciul de Securitate al Ucrainei declară deschis ''sezonul de vânătoare'': Un fost deputat ucrainean pro-rus, asasinat în Rusia
Cum pedepsește Bratislava trădarea: Un slovac, colaborator al spionajului militar rus, a primit o amendă de 15.000 de euro
Soția șefului informațiilor militare ucrainene, Kirill Budanov, ar fi fost intoxicată cu metale grele
Ucrainenii au găsit vinovatul pentru protestele de la graniţa cu Polonia: Serviciile ruse de informaţii ar putea fi implicate în blocarea frontierelor
Moscova pare că a îngropat securea războiului cu Wagner Group: Mai mulţi mercenari au primit certificate de veterani de război

Ştiri Recomandate

Oreshnik maschează un eșec mare al Rusiei: Racheta intercontinentală RS-28 Sarmat e „imposibil” de interceptat doar că explodează în siloz la lansare
Prezența rusă în estul Mediteranei, în pericol: Acordul cu Rusia pentru închirierea portului Tartus, reziliat de noile autorități siriene
Șefa Gărzii de Coastă, amiralul Linda Lee Fagan, destituită de noua administrație americană
De ce se „tem” rușii după ce un avion american U-2 Dragon Lady a survolat Marea Neagră. Două mari gazoducte ar fi în mare pericol
”Groenlanda nu este necesară pentru noi, ci pentru securitatea internațională”. Trump crede că Danemarca nu este capabilă să păstreze insula
Gazul rusesc va continua să curgă spre Ungaria. Gazoductul Turk Stream rămâne funcțional, asigură Peter Szijjarto
Zelenski se vrea un unificator al unei Europe tot mai dezbinate în politica de securitate: Europa are nevoie de propria sa versiune a ,,Iron Dome''
Expert ucrainean: Micile avansuri tactice ale Forțelor Armate ale Federației Ruse pe frontul din Ucraina se transformă în succese operativ-tactice
Compania germană de apărare KNDS Deutschland, joint-venture cu unul dintre reprezentanții complexului industrial de apărare ucrainean
Franța acordă mari șanse celui mai negru scenariu de securitate? Președintele Macron vrea să actualizeze Evaluarea Strategică Națională
U.E spune că este pregătită să negocieze cu Trump pentru a menține parteneriatul transatlantic: Avem schimburi comerciale de 1,5 trilioane de euro
Discursul lui Trump a încins linia telefonică între Moscova și Beijing: Avem încredere unul în altul și avem aceleași opinii, au precizat Putin și Xi Jinping
Rusia dă târcoale rețelelor de comunicații din Europa. Aviația militară a Portugaliei, alarmată de o navă rusă de cercetare (Foto)
IDF lansează o operațiune de combatere a terorismului în Cisiordania / Șeful Statului Major General al Armatei Israeliene a anunțat că va demisiona
Cât de mult a crescut Armata României? În 2024, progresele au fost majore, dar obiectivul unei armate de 120.000 de militari e departe
SUA numesc clar Rusia „agresor”, însă războiul trebuie încheiat. Trump suspendă ajutoarele externe ordonând un audit, dar Ucraina ar putea avea o portiță
Rușii cred că e inutilă în fața rachetelor lor „Cupola de Fier” care va înconjura SUA. Revine Războiul Stelelor care a contribuit decisiv la prăbușirea URSS în anii '80
Șeful NATO l-a felicitat pe Trump: „Cu el în fruntea SUA, alianța pornește turbo, creștem cheltuielile și producția”. Franța și Germania și-au atins obiectivul NATO de 2%
CEDO a respins cererea lui Călin Georgescu cu privire la reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale
Momentul simbolic de la Casa Albă în care fostul președinte democrat Joe Biden, alături de soția sa Jill Biden, predă puterea noului președinte american Donald Trump, însoțit de Melania Trump, prima doamnă a SUA
EXCLUSIV
Cu Biden s-a terminat o eră pentru Europa. Ne adaptăm și urcăm împreună în „trenul Mar-a-Lago” sau rămânem în gară irelevanți geopolitic?
Moment istoric pentru Anka-3 (Video): Primul avion stealth de luptă fără pilot al Turciei a lansat de la 6.000 metri altitudine muniție ghidată reală
Trupele ruse au avansat în trei direcții în Donețk. Militarii Azov încearcă să păstreze pozițiile în Torețk, dar Federația are „avantaj numeric și de echipamente”
Burduja i-a transmis lui Szijjarto că energia României rămâne în slujba românilor. „Preferăm ca Europa să depindă de gaz românesc, nu de rus”
Trump: Putin distruge Rusia, nu știu dacă vrea o înțelegere. Cele mai importante decizii și declarații din prima zi de mandat
Franța cere garanții pentru Ucraina în fața Rusiei. Macron, după învestirea lui Trump: Războiul nu se va opri nici mâine, nici poimâine
Rusia lansează rachete „nucleare false” Kh-55SM pentru a lovi şi intimida Ucraina: Doar că se confruntă cu o rată impresionată de interceptare de 85%
Donald Trump, al 45-lea și 47-lea președinte al SUA: De azi începe epoca de aur a Americii. SUA vor canalul Panama și declară China, „obiectiv principal”
În ziua inaugurării lui Trump, Putin vrea dialog: “Salutăm declarațiile despre necesitatea evitării unui al treilea război mondial”
Trump devine de iure cel mai puternic om din lume. Concomitent Biden a semnat un ultim val de grațieri invocând „furia lui Trump”
Trei orașe importante din estul Ucrainei sunt în pragul trecerii sub controlul trupelor ruse. Armata ucraineană ar duce o bătălie fără prea mare speranță în aceste așezări
România în 2025, de la mașini de luptă la modernizarea avioanelor. Și, după mulți ani, o veste bună pentru cea mai văduvită structură de forță a Armatei române
Ucraina admite că sistemele Patriot nu pot contracara noile rachete rusești Oreshnik, dar se adaptează rapid: Un sistem propriu de apărare aeriană
pixel