Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fostul șef al Armatei R. Moldova le oferea rușilor inclusiv detalii ale rutei România - Ucraina. Cât de gravă e situația? „Dacă Rusia trece Nistrul, Moldova devine garnizoană rusă”
Intelligence
Data actualizării:
Data publicării:
Fostul Șef al Armatei Naționale a Republicii Moldova generalul Igor Gorgan, acuzat că era informator pentru serviciile de informații rusești - ar trebui să fie știrea săptămânii în Republica Moldova, dar și în România.
Armata Națională a R. Moldova. Photo source: Ministerul Apărării de la Chișinău
Armata Națională a R. Moldova. Photo source: Ministerul Apărării de la Chișinău

O investigație jurnalistică ”The Insider” a dezvăluit că fostul șef al Statului Major, Igor Gorgan ar fi informator al spionajului militar rusesc (GRU).

Ulterior, informația a fost confirmată de SIS - Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova, care menționează în comunicat că ”acționează pentru împiedicarea tentativelor de imixtiune externă”.

Jurnaliștii obținuseră accesul la corespondența de Telegram a lui Gorgan cu curatorul său din GRU, colonelul Alexei Makarov, din care reiese cum primul raporta regulat despre situația politică internă din R. Moldova, transmitea informații despre vizitele oficialilor apărării din Ucraina sau despre rutele de transport dinspre România spre Ucraina, via Republica Moldova.

Totuși, informația nu surprinde pe toată lumea. Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a confirmat că, în 2016, înainte să îl demită pe Gorgan, a primit de la un jurnalist un stick de memorie cu mii de documente, fotografii, informații pe care le trimitea nu doar Gorgan, dar și tatăl acestuia.

”Am primit informații și de la SIS, și din Armată, precum că Gorgan colabora cu serviciile rusești, se întâlnea regulat cu agenții Rusiei. Toată lumea știa că Gorgan era omul rușilor. Însă acesta avea protectori buni în cadrul SIS”, a adăugat Șalaru, într-o declarație făcută pentru Deschide.md.

 

Republica Moldova - curtea din spate a Rusiei

Totuși, atât declarațiile fostului oficial moldovean, cât și comunicatul SIS nu fac decât să crească îngrijorările privind șansele Republicii Moldova de a se curăța de influența rusească.

Putem doar să ne imaginăm ce s-ar întâmpla în România  dacă ar apărea un caz similar în rândurile Armatei române.

În Republica Moldova, în aproape 10 ani, instituțiile responsabile de ”prevenirea potențialelor imixtiuni externe” nu au făcut nimic pentru a elimina definitiv un colaborator GRU, aflat la vârful sistemului. Asta, ca să nu mai vorbim de aducerea sa în fața justiției sub acuzația de trădare de patrie.

Există și alte voci care care trag un semnal de alarmă.

”Sistemul de securitate al Republicii Moldova este vulnerabil, fiind penetrat de Federația Rusă prin intermediul unor persoane precum fostul șef al Statului Major, Igor Gorgan. SIS trebuie să livreze rezultate concrete”, avertizează Lilian Carp, președintele Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică din Parlamentul RM.

Acțiunile lui Gorgan pot fi calificate drept trădare de patrie, întrucât acesta a furnizat serviciilor rusești materiale secrete de stat, mai arată Carp.

 

Perspectivele Republicii Moldova - ”Dacă rușii trec Nistrul, vor transforma întreaga Republică într-o garnizoană rusească”

Deși sistemul de securitate al Republicii Moldova pare într-o oarecare măsură reformat, experiența Ucrainei ne arată cât de profund au penetrat serviciile rusești structurile de forță vecinilor noștri, chiar și după 8 ani de război în Donbas.

Reamintim că, în primele săptămâni de după invazia din 24 februarie 2022, trupele ruse au înaintat zeci de kilometri în teritoriul ucrainean fără să întâmpine o rezistență serioasă. Spre exemplu, toate viaductele dinspre Crimeea către restul Ucrainei au rămas funcționale, deși ucrainenii instalaseră dispozitive explosive care să detoneze în cazul unei invazii. Niciunul nu a funcționat, iar într-o săptămână rușii erau la porțile Centralei Zaporojie, situată la 160 de km de Crimeea.

Revenind la Republica Moldova, România e conștientă de fragilitatea sistemului moldovenesc de securitate și acționează pentru consolidarea acestuia.

Nu e niciun secret că Forțele pentru Operații Speciale (FOS) din R. Moldova se antrenează de mai mulți ani alături de FOS din România și SUA.

Ajutorul e apreciat și de către Maia Sandu. ”Primim asistență de securitate (n.r. din punct de vedere militar, din partea României), participăm la exerciții militare comune, avem sprijin pentru sistemul de apărare. În ultimii doi ani, noi probabil am făcut pentru sistemul de apărare cât nu s-au făcut în ultimii 30 de ani”.

Cu toate acestea, R. Moldova nu este la adăpost. Obiectivul Rusiei este evident și recunoscut chiar de Putin - controlul Odesei, iar de acolo, până la joncțiunea cu Transnistria nu mai e decât o formalitate.

Numai că, de data aceasta, rușii nu vor mai repeta ”greșeala” din 1991, când și-au menținut trupele în Transnistria, explica fostul secretar de stat în MAE și consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, Iulian Fota, în podcast-ul Observatorul Militar al MApN.

Ținta rușilor vor fi cu siguranță Gurile Dunării. Mai mult, dacă întreaga R. Moldova va fi controlată de Moscova, România ar putea să trezească vecină cu Rusia pe o frontieră de vreo 800 de kilometri.

”De data asta, rușii vor transforma toată Republica Moldova într-o garnizoană rusească, adică inclusiv Chișinăul va deveni o garnizoană rusească și vom avea din nou armata rusă pe Prut”, avertizează Fota.

În opinia fostului secretar de stat pentru afaceri strategice al MAE, o asemenea situație ar complica exponențial situația României la granițele de est. ”Din momentul acela, toată ecuația de securitate se va pune in cu totul alt mod. Una e să-i ai pe ruși la 300 de km de graniță și alta e să ai o concentrare masivă de trupe rusești la graniță”.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Mercenarii Wagner Group îşi refac simţită prezenţa şi profită de conflictul din Israel: Se pregătesc să furnizeze arme către Hezbollah sau Iran
Foto: Ministerul Apărării din China
EXCLUSIV
Companiile din China în rețeaua 5G a României, „operațiunea” serviciilor chineze și ruse? Fostul ambasador american Zuckerman se teme că da
SRI a identificat nu bărbat care „instiga la acțiuni teroriste în România”. Bărbatul din Brașov a fost arestat
În urma presiunilor SUA și UE, șeful Agenției de Securitate și Informații din Serbia (BIA) a demisionat
MApN retrage proiectul de lege privind reforma DGIA - Structura de informații a Armatei
Reformă în spionajul militar. Cum se transformă Direcția Generală de Informații a Armatei (DGIA) în baza unui proiect legislativ al MApN
Oficiali ai serviciilor de informații din SUA: Ne pregatim de o escaladare majoră a atacurilor milițiilor pro-iraniene împotriva trupelor americane
FSB trage la răspundere KGB-ul din Belarus: Federația Rusă este nemulțumită de întreruperea aprovizionării cu arme din Belarus către Iran
Tortul otrăvit. Serviciile speciale ucrainene au încercat să otrăvească piloții militari ruși participanți la un eveniment festiv
Şeful spionajului militar ucrainean spune cât de mult poate continua războiul din Ucraina şi ce oficial rus este cel mai problematic
Spionajul militar ucrainean susţine că ruşii au transferat către Hamas arme capturate de pe front şi vor să discrediteze armata ucraineană
Mercenarii ruşi ai Wagner Group au cumpărat acces la doi sateliţi chinezeşti: Care este motivul pentru care au evitat să apeleze la Rusia?
Un agent al spionajului rusesc a încercat să saboteze unităţile militare ucrainene unde sunt pregătiţi operatorii de drone (Foto)
Mai multe grupuri de mercenari din cadrul forțelor susținute de Wagner au fost atacate în Sudan (Foto/Video): În spatele atacurilor s-ar afla forţele speciale ucrainene
UK Defense Intelligence: Rusia modernizează sistemele de apărare antiaeriană din jurul Moscovei
Investigație: Persoane care au strânse legături cu spionajul rusesc au rămas în Republica Moldova după expulzarea în masă a diplomaților ruși
Drone Bayraktar TB2 în mâinile mercenarilor Wagner Group: Dronele au fost achiziţionat de către Forțele Armate din Mali
Pilotul fugar rus a vorbit. Cum a reușit Ucraina să pună mâna pe un elicopter Mi-8 intact: ”Timp de 3-4 zile, nimeni nu a înțeles ce s-a întâmplat”
Teheranul susține că a dejucat un plan al Israelului care urmărea sabotarea programelor aerospațiale iraniene
Un lider al grupului paramilitar neo-nazist rus „Rusich” a fost arestat în Lituania
Linia dură din structurile de forță rusești îi solicită lui Putin trecerea la un război mai agresiv în Ucraina. Primele masuri: demiterea lui Șoigu și Gherasimov și decretarea mobilizării generale
SUA au lansat noua Strategie Națională de Informații | Directorul CIA: Ne aflăm într-o eră marcată de competiție strategică, schimbări tehnologice rapide și amenințări transnaționale
Un angajat al agenţiei germane de achiziţii militare a fost arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei
Doi militari ai Marinei SUA au fost arestați fiind acuzați că au vândut informații secrete Chinei
Prins între interesele financiare și teama pentru propria existență, oligarhul rus sprijină războiul din Ucraina
Serviciile din R. Moldova se „rup” de Rusia. SIS a denunțat două acorduri de parteneriat cu FSB rus
Șeful Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (GUR) susţine că militarii ucraineni vor începe curând eliberarea peninsulei Crimeea
Vicepreședintele comisiei de apărare din Ucraina, vacanță de lux în Maldive. Zelenski îl acuză de trădare, iar SBU a deschis o anchetă
Omul de afaceri ucrainean Evgheni Muraev, dorit de regimul Putin ca posibil preşedinte al Ucrainei după invazie: SBU a strâns mai multe dovezi
Șeful informațiilor ucrainene: Mergem după inamici precum Mossad-ul, avem și surse la Kremlin

Ştiri Recomandate

Urmarile atacului ucrainean cu rachete asupra bazei ruse Saky: Rușii deplâng lipsa adăposturilor pentru aeronave
Marea Britanie și Germania au în vedere construirea de rachete cu rază lungă pentru a contracara amenințarea nucleară a lui Putin
Lockheed Martin, mesaj la absolvirea primei serii de piloți români de la Centrul European de instruire F-16: Această realizare îmbunătățește capacitățile de apărare aeriană ale României
"Războiul se oprește imediat": Fost secretar de stat al SUA anticipează "planul de pace" al lui Trump pentru Ucraina
O dronă navală necunoscută a fost găsită în largul coastelor Turciei din Marea Neagră (Foto/Video)
Încă un nume greu din Ministerul Apărării a fost arestat în Rusia. Dmitri Bulakov a ocupat funcția de adjunct al ministrului timp de 14 de ani
Sistemele Gepard ale României nu au doborât dronele rusești deasupra Ucrainei. MApN, reacție după o dezinformare masivă preluată internațional
"Aceasta este o amenințare la adresa securității Statelor Unite". SUA comentează interceptarea avioanelor de luptă rusești și chinezești
Armata ungară a primit oficial primul Lynx KF41. România încă se pregătește de licitația MLI
Moment istoric pentru România: Avem oficial primii piloți români de F-16 instruiți în țară. F-urile norvegiene vor veni în „cascadă” anul acesta și anul viitor
Rusia va fi forțată să își reducă atacurile într-o lună și jumătate, afirmă un comandant ucrainean
Ucraina a lovit cu rachete ATACMS o stație radar și aerodromul Saki în Crimeea. Apărarea antiaeriană „modernă” rusă nu a făcut față tuturor ATACMS
Economia Coreei de Nord s-a redresat semnificativ datorită comerțului cu arme cu Rusia
Paradoxul românesc: La ce se construiește aici suntem a patra putere ca industrie navală din Europa, dar România nu are nicio navă de luptă modernă
Rețeaua feroviară de mare viteză a Franței, paralizată de atacuri de sabotaj asupra cablurilor de semnalizare, în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice
Rusia își întărește prezența navală în Mediterană. Fregata Amiral Gorshkov a traversat Strâmtoarea Gibraltar și se îndreaptă spre Algeria
Putin a propus Chinei o alianță militară a Eurasiei, de tip NATO, alianță condusă de Rusia și China
Rușii au forțat ruperea frontului cu un atac rar de manual la nivel de batalion, oprit de ucraineni (Video). După ce au pierdut 30% din tehnică, rușii s-au retras
Ungaria aduce influența Chinei comuniste la granițele României. În mare liniște, Orban a luat de la chinezi cel mai mare împrumut din istoria Ungariei
Instructorii occidentali sunt ținta noastră legitimă, a spus reprezentantul Rusiei la ONU
Cum vrea să ocupe China, în lupta pentru supremație globală cu SUA, rolul de lider în menținerea păcii mondiale
Deși avionul Su-75 nu e nici măcar la stadiul de prototip, Rusia presează una din primele 5 puteri militare să-l cumpere. Cu șanse reduse de reușită
„Zeus Lightning II”: Grecia a semnat pentru F-35, urmează România. Câteva diferențe între F-35 pentru România și F-35 grecesc
Trump spune că în cazul în care fi asasinat la ordinul iranienilor, speră că SUA „vor șterge Iranul de pe fața Pământului”
Generalul Vlad, șeful Armatei: Sistemul antiaerian al României e foarte bun. Resturile de drone căzute, distruse probabil de ucraineni
Damen a livrat nava HUNAIN către Forțele Navale ale Marinei Pakistaneze, în România (Foto). Construcția a avut loc la Galați
Iohannis mai are timp o lună dacă va dori să fie propunerea României de comisar european. Ursula von der Leyen a cerut două nume
Ministerul Apărării Naţionale anunţă că forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare din Ucraina
Departamentul de Stat al SUA comentează declarațiile Chinei privind disponibilitatea Ucrainei pentru discuții cu Rusia
Scholz: Rusia trebuie să pună capăt războiului cu Ucraina dacă vrea ca SUA să nu desfăşoare rachete Tomahawk în Germania
„Au o strategie excelentă, trebuie doar să continue să o aplice” – general NATO despre acțiunile ucrainenilor în război
Cooperarea dintre un sistem HIMARS și un UAV a dus la distrugerea unui sistem rusesc Pantsir (Foto/Video)
pixel