Rheinmetall va furniza două sisteme de apărare aeriană Skynex unui client internațional. Din sursele Reuters, se pare că beneficiarul noului sistem dezvoltat de concernul german este Ucraina.
scris de
Ciprian Dumitrache
Sistemul de apărare aeriană Skynex / Foto: Rheinmetall
Concernul german Rheinmetall anunțase, în această dimineață, că va furniza unui client internațional două sisteme de apărare aeriană Skynex, a cărui primă prezentare a avut loc în noiembrie 2021.
”Sistemele vor spori capacitatea clientului de a se apăra împotriva amenințărilor aeriene”, se arăta în comunicatul companiei.
Sistemele urmează să fie livrate la începutul anului 2024, se mai arată în comunicat.
Potrivit cotidianului Handelsblatt, citat de Reuters, cele două sisteme suplimentare de apărare aeriană de tip Skynex urmează să fie trimise Ucrainei.
De asemenea, se arată că sistemul Skynex și-a demonstrat capacitatea de a angaja roiuri de drone aeriene mici, pe distanțe scurte, acolo unde rachetele ghidate nu sunt atât de eficiente.
Armamentul principal al Skynex este un tun automat de 35 mm Oerlikon Mk3. Foto: Rheinmetall
Utilizarea muniției de 35 mm dezvoltată de Rheinmetall este semnificativ mai ieftină decât sistemele similare de apărare aeriană bazate pe rachete ghidate. Aceste muniții nu sunt afectate de contramăsuri electronice atunci când sunt utilizate.
”Succesul sistemului antiaerian autopropulsat Flakpanzer Gepard din Ucraina subliniază eficacitatea apărării aeriene bazate pe tunuri de 35 mm împotriva țintelor aeriene, în special a rachetelor de croazieră și a dronelor”, se mai arată în comunicatul Rheinmetall.
În plus, a fost semnat un memorandum de înțelegere pentru achiziționarea de camioane HX, în valoare de aproximativ 12 milioane EUR, care vor fi livrate împreună cu sistemele Skynex.
Opțional, se pot atașa la Skynex, radarul de detecție tactic Oerlikon X-TAR3D, tunul dublu Oerlikon GDF009 TREO de 35 mm, tunul laser Oerlikon și noua rachetă Denel Cheetah C-RAM (Counter-Rocket, Artillery, Mortier).
Urmărirea și distrugerea unui obiect aerian se realizează automat datorită procesorului de control al focului încorporat. Sistemul poate fi controlat de la distanță dintr-o altă locație.
Skynex include sistemul de comandă și control Skymaster de la Oerlikon, o soluție versatilă de comandă și control care extinde semnificativ capacitățile de apărare aeriană la sol.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Purtătorul de cuvânt al guvernului german a declarat că Berlinul nu intenționează în prezent să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina.
Guvernul lui Rishi Sunak nu a luat încă o decizie finală, dar dacă Marea Britanie va fi de acord cu o astfel de aprovizionare, va deveni prima țară care va răspunde cererii liderilor de la Kiev de a echipa armata ucraineană cu tancuri occidentale puternice.
Sky Spotter este un sistem pasiv de avertizare timpurie cu o probabilitate mare de detectare și o rată de alarmă falsă foarte scăzută proiectată de compania israeliană de tehnologie de apărare Rafael Advanced Defense Systems Ltd.
Excentricul lider cecen Ramzan Kadîrov, un obișnuit al derapajelor în declarații, continuă seria de acuze bizare în contextul anunțului SUA cu privire la cel mai mare pachet militar pentru apărare pentru Ucraina, în valoare de 3,75 miliarde de dolari, care va include, printre altele, vehiculul de luptă al infanteriei Bradley.
După un început ezitant în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei, Germania a accelerat serios pedala și a donat Armatei Ucrainei tehnică militară în vederea respingerii agresiunii barbare a Federației Ruse.
La 4 ianuarie 2023, la sediul Brigăzii 1 blindate din Wesola a avut loc ceremonia de semnare a contractului de cumpărare a tancurilor Abrams pentru armata poloneză.
Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis miercuri omologului său ucrainean Volodimir Zelenski în cursul unei convorbiri telefonice că Franţa va livra Ucrainei 'tancuri uşoare de luptă', relatează AFP, citând surse de la Palatul Elysee.
Germania nu vrea să rămână în off-side în cazul livrărilor de tancuri în Ucraina și spune că nu va acționa pe cont propriu în problema trimiterii tancurilor Leopard 2 în Ucraina.
U.S. Army efectuează o nouă serie de teste cu tunul de calibru 155mm - cu o lungime de 9 metri - care este instalat pe o versiune modificată a obuzierului autopropulsat M109A7 Paladin. Testele sunt efectuate pentru a înțelege mai bine modul în care noul tun de 155mm rezistă la o cadenţă de tragere mai mare.
Rheinmetall, producătorul vehiculului german de luptă pentru infanterie Puma, a anunțat că aproape toate echipamentele care s-au stricat în timpul exercițiului de luna trecută au fost reparate.
Rezultatele testului au fost anunțate de Ismail Demir, subsecretarul industriei de apărare. Racheta a fost lansată vertical și a lovit o țintă aflată la peste 100 km distanță.
În ultimele zile, presa din Germania a relatat despre situația dificilă cu care se confruntă Bundeswehr-ului (Armata germană). În pofida acestui lucru, nemții dispun de obuziere autopropulsate cu caracteristici moderne, precum PzH 2000, care au fost donate și Ucrainei.
Armele pe care SUA le-au oferit treptat Ucrainei nu doar că au reușit să oprească în primă fază invazia rusă, dar au oferit forțelor ucrainene un avantaj major pe linia frontului pentru lovirea punctelor strategice ruse și mai apoi în etapa contraofensivei în care Ucraina a reușit să elibereze o mare parte a teritoriului ocupat.
Ministrul italian al Apărării, Guido Crozetto, consideră că, dacă Rusia este amenințată cu înfrângerea în război, ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare tactice, scrie publicația Il Fatto Quotidiano.
În cele peste 10 luni de invazie rusă asupra Ucrainei, Armata Rusiei a pierdut numeroasă tehnică militară în timp ce unele echipamente militare au fost capturate de ucraineni. Printre echipamentele moderne se numără și mașini de luptă ale infanteriei BMP-3.
Rusia a aruncat în războiul din Ucraina tot ce avea mai bun în depozite. Ezitările oficialilor militari ruși de a folosi arme cu care se lăudau în anii trecuți, arată că fie aceste arme minune sunt disponibile în cantități prea mici, fie au unele probleme care le fac vulnerabile în luptă, fie e vorba de ambele cazuri.
Guvernul Statelor Unite a elaborat un plan special, pentru desfășurarea accelerată în Ucraina a complexului de rachete antiaeriene Patriot, pe care Washingtonul l-a promis Kievului.
Letonia intenționează să achiziționeze, anul viitor, sisteme de rachete de apărare de coastă NSM, o decizie grăbită de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
La solicitarea guvernului german, Rheinmetall furnizează Ucrainei camioane HX cu tracțiune 8×8. În total, 26 de vehicule noi vor fi transferate în Ucraina în cadrul comenzii care are o valoare de aproximativ 12,5 milioane de euro.
Prezent în SUA, președintele ucrainean Volodimir Zelenski va încerca la discuțiile cu președintele Joe Biden o misiune considerată imposibilă: Primirea de către Ucraina a deja celebrelor rachete ATACMS, cu rază de acțiune de 300 kilometri, pentru care Kievul insistă de câteva luni.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că prezenţa militarilor portughezi din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est la Caracal, alături de militarii din Republica Macedonia de Nord şi de ceilalţi aliaţi, are o contribuţie importantă la întărirea apărării şi securităţii României.
Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a convocat luni o întâlnire de urgență cu conducerea militară pentru a discuta despre ultimele evenimente identificate în funcționarea vehiculelor de luptă ale infanteriei germane.
Generalul american (r.) Barry McCaffrey consideră că dacă SUA vor decide în cele din urmă să furnizeze Armatei ucrainene tancuri Abrams și drone de luptă americane, atunci aceasta va face un pas uriaș pentru înfrângerea Rusiei.
Misiunea NATO din Kosovo, KFOR, a anunțat pe 18 decembrie că în zilele următoare va desfășura un exercițiu militar regulat în apropierea bazei sale din Novo Selo.
Forțată de împrejurări, Armata rusă a aruncat în războiul din Ucraina și tehnică modernă, deși nu vorbim despre controversatele avioane Su-57 sau celebrele tancuri T-14 Armata, de care rușii dispun de un număr mic. Forțele ruse de ocupaţie folosesc însă în Ucraina cea mai recentă versiune a obuzierului autopropulsat de 152 mm 2S19 de fabricație rusă, numită 2S19-SM2 sau 2S33.
În perioada 27-28.01.2023, în Republica Cehă s-a desfășurat turul al doilea al alegerilor prezidențiale. După cum a informat agenția cehă de știri ČTK, rezultatele preliminare comunicate de Institutul de Statistică arată faptul că acestea au fost câștigate de generalul de armată în retragere Petr Pavel, care a obținut un procent de 56,32%, după numărarea a peste 90% din voturi. Prezența la vot a fost de 69,87%.
Trupele ucrainene sunt angajate într-o confruntare "feroce" cu forţele ruse care încearcă să preia controlul asupra localităţii Vugledar, în sud-vestul Doneţkului (estul Ucrainei), unde luptele s-au intensificat în ultimele zile, relatează Agerpres, care citează France Presse.
Ucraina și-a făcut calculele după primul val de anunțuri cu privire la numărul de tancuri occidentale pe care le va primi după ce Germania a „eliberat Leoparzii” iar SUA au dat și ele undă verde pentru Abrams americane.
Republica Moldova rezistă tot mai greu atacului hibrid masiv la care e supusă de Federația Rusă. Iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) se află în spatele protestelor de la Chișinău și a tentativei de a răsturna guvernul pro-european.
Într-un raport recent al Ministerul Apărării din Marea Britanie se precizează că tancurile T-14 Armata, cele mai moderne tancuri dezvoltate de Federația Rusă, se pregătesc să ajungă pe frontul din Ucraina, însă doar pentru câteva „poze” care ulterior vor fi utilizate de aparatul de propagandă. Britanicii spun că T-14 se confruntă cu probleme iar soldații ruși sunt nemulțumiți de tancuri.
Ambasada Ucrainei în România a transmis că, în ultima perioadă, pe fondul adoptării Legii Ucrainei „Privind minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina”, în mass-media și discursul public din România, „au apărut informații și comentarii de natură distorsionată și manipulatoare care denaturează realitatea”.
Un palestinian înarmat a împuşcat mortal şapte persoane vineri seară lângă o sinagogă din Ierusalimul de Est, în timpul rugăciunilor de şabat, după lovituri israeliene asupra Fâşiei Gaza, într-o nouă spirală de violenţă mortală între israelieni şi palestinieni, transmite Agerpres, care citează AFP.
Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al "Treilea Război Mondial", a declarat vineri ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe la Roma pe tema "Perspective europene pentru o apărare comună", relatează Agerpres, care citează EFE.
Aflat într-o vizită oficială la Budapesta, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 27.01.2023, că Ungaria se va alătura Cehiei și Poloniei pentru apărarea spațiului aerian al Slovaciei. Declarația a fost făcută după o întâlnire cu omologul său ungar, Kristóf Szalay-Bobrovnicz.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a pronunțat împotriva furnizarii de avioane de luptă germane Ucrainei, pentru a descuraja agresiunea rusă. Acest lucru a fost spus într-un interviu acordat ziarului german Suddeutsche Zeitung.
Potrivit site-lui "Business Insider", pe fondul tensiunilor dintre Atena și Ankara și escaladării războiului ruso-ucrainean, armata americană a dislocat o serie de drone avansate MQ-9 Reaper pe teritoriul elen, la sfârșitul anului trecut, la Baza Aeriană Larissa, în centrul țării, pentru a monitoriza granițele dintre Grecia și Turcia, într-un moment în care Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu dorește să izbucnească o altă confruntare la frontierele sale estice.
Site-ul de informații francez "Africa Intelligence" a relatat că vizita directorului CIA, William Burns, la Tripoli, la începutul acestei luni, a avut scopul de a avertiza asupra influenței grupului rus Wagner asupra mai multor câmpurile petroliere din Libia.
Pentagonul a confirmat că intenționează să furnizeze Ucrainei o versiune modernizată a tancului Abrams M1A2, deci nu o versiunea veche M1A1 pe care U.S. Army o are acum disponibilă în depozite. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unui briefing, relatează The Hill. Deși nu se cunoaște încă calendarul exact de livrare, oficialii americani au precizat că procesul va dura luni, nu săptămâni.
Belgia vrea să trimită tancuri Leopard în Ucraina, dar se află într-o situaţie de-a dreptul jenantă, deoarece armata belgiană şi-a vândut cu mult timp în urmă toate tancurile la un preţ derizoriu - 15.000 euro/tanc. Belgienii vor să răscumpere tancurile Leopard, dar comerciantul de arme care le deţine acum le vinde la un preţ de 500.000 de euro/tanc.
Având în vedere capacitatea actuală a Rusiei de a produce rachete de înaltă precizie, aceasta ar putea lovi Ucraina, în cel mai pesimist scenariu, încă pe o perioadă de șase până la nouă luni. Potrivit colonelului Margo Grosberg, șeful direcţiei de informații din cadrul forțelor armate estoniene, pe bază mai multor estimări, atacurile cu rachete rusești ar putea dura între trei și nouă luni, precizează EFE.
Infanteria Marină a Statelor Unite (United States Marine Corps, USMC) a activat o nouă bază militară americană pe insula strategică Guam din vestul Pacificului. Denumită Camp Blaz, baza este prevăzută să deservească aproximativ 5.000 de pușcași marini, timp de aproximativ 70 de ani, în contextul situației tot mai tensionate generate de creșterea nivelului de asertivitate al Chinei în această regiune.
Peste aproximativ o lună de zile se împlineşte un an de când Rusia a pornit o agresiune militară sângeroasă împotriva Ucrainei şi tot atunci se împlineşte aproape un an de când discuţia privind transferul de avioane către ucraineni se tot reia. Dacă până acum au fost o serie de zvonuri şi presupuneri cu privire la transferul unor avioane de concepţie sovietică - mai nou se vorbeşte şi de cele occidentale - cel mai des fiind vorba despre avioanele MiG-29 ale Forţelor Aeriene Poloneze, recent a apărut o nouă ''poveste frumoasă''. Astfel, un jurnalist polonez a susţinut că are ''informaţii pe surse'' că în 2022, Polonia a livrat Ucrainei o parte din flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, dar piesă cu piesă.
Se vorbește tot mai des în ultima vreme de transferul de avioane de luptă către Ucraina, nu doar la nivel de oficiali, cât și la nivelul producătorului Lockheed Martin. Transferul de avioane a fost readus în spațiul public de oficiali ucraineni încurajați de livrările de tancuri de luptă grele occidentale.
Premierul Mateusz Morawiecki a declarat joi pentru postul francez LCI că guvernul polonez consideră că NATO ar trebui să fie mai îndrăzneaţă, iar dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei, Varşovia ar vota în favoarea acestui lucru, informează Agerpres, care citează DPA.
Organizaţia pentru Interzicea Armelor Chimice (OIAC) a acuzat vineri Damascul că a întreprins un atac cu clor care s-a soldat cu 43 de morţi în 2018 în Siria, un incident ce a declanşat tensiuni între Damasc şi Occident, informează Agerpres, care citează AFP. Se pare că e al doilea atac chimic după cel confirmat în 2013.
Pe 26 ianuarie, în prima parte a zilei, forțele ruse au lansat 55 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, din aer, de pe aeronave Tu-95, Su-35, MiG- 31K și de pe navele desfășurate în largul Mării Neagre, după cum a declarat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujni.
Administrația Biden a anunțat joi o serie de noi sancțiuni și măsuri suplimentare care vizează aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group, afirmând că aceasta este implicată într-un "model continuu de activități criminale grave" în Ucraina, Republica Centrafricană și Mâli. De asemenea, Statele Unite ale Americii au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională" şi a blocat activele acesteia din SUA, pentru ajutorul pe care i-l acordă armatei ruse în războiul din Ucraina.
Președintele SUA, Joe Biden, ia în considerare ca luna viitoare să efectueze o vizită o ficiala în Europa, care să coincidă cu data la care se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, au precizat trei oficiali americani pentru presa americană. Pentru efectuarea acestei vizite sunt luate în considerare mai multe state, inclusiv Polonia, au declarat doui dintre oficiali.
Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 26.01.2023, că Ucraina intenționează să încheie un nou contract cu Slovacia pentru furnizarea unui alt lot de obuziere autopropulsate pe roți de tip Zuzana 2, cu calibrul de 155 de milimetri.
Marea Britanie speră că tancurile Challenger 2 vor ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie. Acest lucru a fost declarat joi de către adjunctul secretarului britanic al apărării Alex Chalke, relatează Reuters.
Pe măsură ce aliații occidentali își intensifică livrările de armament către Ucraina, Elveția dezbate relaxarea reglementărilor sale stricte privind reexportul armamentului de producție proprie pentru a permite livrarea acestuia către unele state aflate în conflict, în anumite circumstanțe.
Războiul din Ucraina a resetat relațiile de putere la nivel global, dar în mod special în regiunea Europei, lucru remarcat și în analiza prestigioase publicații americane New York Times.