Slovacia, țară vecină cu Ucraina, caută să-și sporească capacitățile de apărare aeriană.
,,Credem că prezenţa americană în Germania este importantă nu doar pentru securitatea Germaniei, ci şi pentru securitatea SUA şi mai ales pentru securitatea Europei", a afirmat Maas în timpul unei vizite în Polonia, a doua zi după anunţul preşedintelui american.
Donald Trump a susţinut în faţa presei că 52.000 de soldaţi americani sunt în prezent staţionaţi în Germania, principala ancoră a forţelor americane din NATO. "Este un cost enorm pentru SUA. Prin urmare, vom reduce numărul până la 25.000", a spus Trump.
,,Germania are arierate (la plăţi), sunt ani de zile de când ei (germanii) au arierate, datorează NATO miliarde de dolari şi trebuie să plătească", a adăugat Trump, calificând Germania drept "delincventă". "Noi protejăm Germania şi ei au arierate, este ridicol", a afirmat preşedintele american.
Heiko Maas a afirmat că Berlinul nu a primit deocamdată detalii cu privire la data şi modalităţile acestei reduceri.
,,Nici Departamentul de Stat, nici Pentagonul nu au fost în măsură să furnizeze informaţii în această privinţă", a precizat el, adăugând că orice schimbare în arhitectura securităţii europene "trebuie să fie în mod absolut discutată".
Subiectul urmează să fie evocat miercuri în timpul unei conferinţe video a miniştrilor apărării ai statelor membre NATO.
Decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage o parte dintre trupele americane staţionate în Germania şi atacurile lui împotriva Berlinului au accentuat tensiunile dintre Washington şi aliaţii săi europeni din cadrul NATO, informează AFP şi Reuters.
Marţi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut că acest anunţ de retragere deja oficial este "o problemă importantă" pentru Alianţă. "Este vorba de un acord bilateral între Germania şi SUA, însă problema este importantă pentru Alianţă", a declarat Stoltenberg la sediul NATO din Bruxelles.
Subiectul urmează să fie evocat miercuri în timpul unei conferinţe video a miniştrilor apărării ai statelor NATO.
Stoltenberg a declarat că "nu s-a decis deocamdată când va fi implementată această decizie". El a declarat că a discutat cu Trump, precum şi cu ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer, care a afirmat săptămâna trecută că nu a fost informată despre această decizie.
Secretarul general al NATO a insistat asupra diferenţei dintre prezenţa permanentă a forţelor militare americane în cadrul unor acorduri bilaterale şi angajamentul militar american în cadrul NATO.
,,Prezenţa trupelor americane în Europa s-a întărit în timpul ultimilor ani", a spus el. Stoltenberg a invocat "o mai mare rotaţie a prezenţei militare americane în ţările baltice şi o prezenţă navală la baza spaniolă din Rota".
Jens Stoltenberg a subliniat de asemenea investiţia militară americană în manevrele din Europa. Astfel, în opinia sa, dezangajamentul bilateral va fi compensat cu o creştere a angajamentului în cadrul NATO.
,,Prezenţa militară americană şi canadiană în Europa poate lua diferite forme. Ea nu se limitează doar la Germania. SUA şi canadienii sunt desfăşuraţi în mai multe ţări din Europa", a spus Stoltenberg.
Fără a comenta acuzaţiile lui Trump, Stoltenberg a susţinut în schimb cererea liderului american pentru o mai bună împărţire a poverii cheltuielilor pentru apărare. "Mai există drum de făcut până să se ajungă la 2% din PIB" pe care fiecare ţară membră NATO s-a angajat să le aloce pentru cheltuielile sale militare în 2024, a spus el.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Slovacia, țară vecină cu Ucraina, caută să-și sporească capacitățile de apărare aeriană.
Gigantul coreean Hanwha Aerospace a deschis primul centru de producție pentru mașinile de luptă Redback, din afara Asiei.
Acest exercițiu multinațional anual al NATO are drept scop consolidarea capacităților de cooperare și coordonare ale forțelor pentru operaţii speciale din cadrul statelor membre NATO. În acest an, au participat peste 1 400 de soldați din 14 state membre din flancul estic.
În zbuciumata sa istorie Polonia a fost împărțită de mai multe ori. Invadată ultima oară în 1939, moment care a dat naștere și celui de-al Doilea Război Mondial, Polonia azi a setat pentru anul viitor un prag de 5% din PIB pentru Apărare și a demarat programe de înzestrare care vor transforma Armata poloneză în cea mai puternică forță terestră din Europa.
Ministerul Apărării din Federația Rusă a comandat deja primul lot de tancuri T-90M Proryv care vor dispune de noul complex de protecție activă Arena-M.
Canalul de televiziune britanic Sky News a confirmat, pe 15.08.2024, citând surse proprii, că Forțele Armate ale Ucrainei au întrebuințat în timpul atacului asupra regiunii Kursk tancuri Challenger 2 furnizate de Marea Britanie.
Uzina Mecanică București (UMB), într-o postare care anunțat Olimpiada Tanchiștilor care a avut loc recent la poligonul din Smârdan, a anunțat și faptul că cea mai nouă versiune a tancului TR-84 va intra recent în faza finală de omologare.
În noapte dinspre 6 spre 7 august 2024 forțele de apărare ale Ucrainei au declanșat o operațiune ambițioasă în adâncimea teritoriului rus, operațiune denumită de media internațională Kusrk 2.0.
Belarusul face presiuni militare asupra Ucrainei pe fondul ofensivei surpriză a trupelor ucrainene în regiunea Kursk. Președintele Belarusului a dat instrucțiuni de consolidare a grupării de trupe pe direcțiile tactice Gomel și Mozyr. Declarații de presă pe acest subiect au fost făcute, în după-amiaza de 10 august, de ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, potrivit agenției de presă belaruse BELTA.
Elbit Systems Ltd. (NASDAQ: ESLT și TASE: ESLT) a anunțat astăzi că a semnat un contract în valoare de aproximativ 130 milioane de dolari pentru furnizarea de sisteme de protecție activă Iron Fist (APS) către BAE Systems Hägglunds.
Ținta, aflată la aproximativ 50 de km, a fost lovită cu o precizie remarcabilă de proiectilul ghidat Excalibur lansat de obuzierul autopropulsat K9.
O unitate de forțe pentru operaţii speciale a armatei ucrainene a încercat o incursiune amfibie îndrăzneață pe teritoriul ocupat de Rusia la gura de vărsare a fluviului Nipru în primele ore ale zilei de marți, 6 august. ''Unitatea pentru Acțiuni Active Artan'' și Serviciul de Informații Militare (GUR) au desfășurat o operațiune pe mica insulă Tendra Spit, ocupată temporar în partea de nord a Mării Negre.
Puterile occidentale sunt dornice ca armata marocană să participe la majoritatea manevrelor militare pe care le desfășoară și să facă schimb de experiență cu aceasta, ceea ce reflectă poziția strategică pe care o ocupă Regatul în susținerea stabilității regionale și internaționale.
În pofida a ceea ce propaganda rusă susține de aproape 10 ani, menirea principală a așa-zisului „scut de la Deveselu”, sistemul Aegis Ashor aflat sub comandă americană în România, e de a apăra Europa în cazul unui conflict cu Iran.
Încă o rușine pentru forțele ruse, care riscă pe direcția Zaporojie și pierd unul dintre puternicele lor sisteme termobarice - TOS-1A „Solntsepek”.
Coloana vertebrală a Forțelor terestre ale Armatei României o reprezintă tancurile TR-85 și versiunea sa modernizată, Bizonul, precum și bătrânul tanc T-55.
În cadrul licitației de blindate 4x4 pentru Armata României, doar turcii de la Otokar au depus oferta. E vorba de un contract care vizează înzestrarea cu 1.059 de blindate 4x4.
La data de 1 august 1919 a luat naștere Armata Tancuri în cadrul Armatei României, sub conducerea Regelui Ferdinand „Întregitorul”, ocazie cu care DefenseRomania transmite un călduros „La Mulți Ani” tanchiștilor români care azi operează două categorii de tancuri. Să facem o scurtă incursiune inclusiv în istorie, dar și o incursiune în ceea ce privește perspectivele de viitor când tanchiștii noștri așteaptă cu nerăbdare tancurile moderne care vor intra în dotarea Armatei.
Serbia primește ultimele vehicule blindate pe roți BTR-80A de fabricație rusă, din cele 66 de unități achiziționate din Ungaria începând cu luna ianuarie a acestui an. Budapesta înlocuiește vechile blindate rusești cu noile vehicule de luptă pe șenile KF-41 Lynx produse de Rheinmetall în fabrica maghiară a companiei germane.
România a bătut palma pentru tancuri moderne, precum și obuziere, dar pe lângă tehnică e obligatorie o linie de producție a muniției în țară în contextul în care războiul împotriva Ucrainei a arătat ce înseamnă o criză de proiectile.
România a ales gigantul coreean Hanwha pentru achiziția de obuziere autopropulsate de 155 mm. Vor fi achiziționate 54 de obuziere K9 Thunder - în versiunea românească K9 Tunetul - care vor intra în dotarea Armatei României. Iar contractul are și o importantă componentă de offset.
Ministerul slovac al Apărării a anunțat, pe 20.07.2024, că, până la sfârșitul acestui an, Ucraina va prelua alte opt tunuri autopropulsate Zuzana 2, produse în cadrul comenzii finanțate de Norvegia, Danemarca și Germania.
DefenseRomania a obținut informații în exclusivitate cu privire la livrarea de blindate Piranha 5 către Armata României, un contract aflat în derulare prin care, în baza unui joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și gigantul american General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania), blindatele sunt produse la noi în țară.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut, miercuri, 17 iulie, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, o întâlnire cu echipa de comandă și personalul militar și civil care încadrează structura centrală a acestei categorii de forțe.
În marja Summitului NATO, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat la Washington, miercuri, 10 iulie, împreună cu omologul bulgar, Memorandumul de Înțelegere privind înființarea Comandamentului Regional pentru Forțe Speciale din regiunea Mării Negre - HQ R-SOCC.
India a dezvăluit noul său tanc de luptă ușor Zorawar, dezvoltat într-un timp record de mai puțin de doi ani. Acest nou vehicul ușor de luptă este un efort comun între Organizația de Cercetare și Dezvoltare pentru Apărare (DRDO) și Larsen & Toubro (L&T), conceput special pentru a contracara amenințările din China în zonele de mare altitudine.
Un nou vehicul greu de luptă pentru infanterie, bazat foarte probabil pe platforma tancului principal de luptă T-72, a fost văzut în localitatea rusă Nijni Tagil, potrivit imaginilor postate inițial în urmă cu aproximativ o săptămână pe un canal Youtube care pare a fi independent (Металлокоп в городе).
Gigantul german de apărare Rheinmetall ar putea primi o comandă record de vehicule blindate din partea Italiei. Aceasta are o valoare totală de 20 de miliarde de euro și este prevăzută să dureze 15 ani. În acest interval de timp și pentru această sumă, Rheinmetall urmează să furnizeze 200 de tancuri KF51 Panther și 350 de vehicule de luptă pentru infanterie KF41 Lynx, informează cotidianul german Handelsblatt, citând propriile sale surse.
Într-o nouă clasificare publicată de site-ul insidermonkey, Marocul a reușit să ajungă pe locul douăzeci în lume printre țările care dețin cele mai puternice arme de artilerie. Această realizare evidențiază angajamentul Regatului de a-și consolida capacitățile de apărare și de a-și menține securitatea și stabilitatea. Armata marocană a primit un rating de 0,393.
Nu e niciun secret că Rusia a pierdut mii de tancuri în Ucraina, lucru admis și de canalele de propagandă pro-război ruse. La fel de adevărat e însă că Rusia a trecut pe economie de război iar industria de armament produce pe bandă rulantă, de la avioane, blindate, tancuri sau muniție. Dar e suficient?
Ministrul energiei Sebastian Burduja a trecut în revistă principalele proiecte care ar putea fi date în folosință în acest an.
Într-o demonstrație puternică a angajamentului său față de NATO, Regatul Unit trimite cel mai mare număr de militari la exercițiul ”Steadfast Dart 25”, un exercițiu la scară largă care va avea loc în România și Bulgaria în ianuarie și februarie 2025.
Etiopia a anunțat vineri, a doua zi după ce a trimis o delegație oficială la Mogadiscio, că dorește să sprijine noua forță a Uniunii Africane, care va fi desfășurată luna aceasta în Somalia pentru a combate rebelii Al-Shabaab, ceea ce reflectă o îmbunătățire a relațiilor între cele două țări după tensiunile severe și o ruptură a relațiilor bilaterale de luni de zile.
Autoritățile ucrainene au anunțat duminică, pe 05.01.2025, că Forțele Armate ale Ucrainei au lansat o nouă ofensivă în regiunea Kursk din Rusia. Armata ucraineană controlează o parte din regiunea sudică a Rusiei încă din vară, când a lansat o ofensivă surpriză și a capturat o serie de localități, inclusiv orașul Sudja. Atacul ucrainean de astăzi a fost deja confirmat de Ministerul rus al Apărării.
Poliția daneză a declarat sâmbătă că investighează un raport privind aproximativ 20 de drone peste portul Koege, la sud-vest de Copenhaga.
Cu toate că noile autorități siriene au declarat că susțin menținerea bazelor militare rusești, Forțele Navale ale Federației Ruse continuă să-și retragă unitățile de luptă din Tartus.
Mai multe drone au lovit sudul Rusiei în dimineața de duminică, au raportat martorii pe aplicația de socializare X. S-au auzit explozii în regiunile Rostov și Belgorod.
Președintele Joe Biden urmează să interzică noi dezvoltări de petrol și gaze offshore pe 625 de milioane de acri (250 de milioane de hectare) din teritoriul de coastă al SUA.
Forțele Navale ale Turciei au început noul an anunțând construirea a trei nave de război bazate pe proiecte interne: un submarin, un portavion și nava principală a foarte așteptatei serie de distrugătoare TF-2000, dedicate misiunilor de apărare antiaeriană.
Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei vor primi primele trei avioane Dassault Aviation Mirage 2000−5F deja din ianuarie.
Cancelarul austriac în exerciţiu, conservatorul Karl Nehammer, a anunţat sâmbătă că va demisiona în zilele următoare atât din acest post cât şi din cel de preşedinte al Partidului Popular austriac (OeVP), după ce această formaţiune a abandonat negocierile cu Partidul Social-Democrat (SPOe) pentru formarea unei coaliţii în urma alegerilor legislative câştigate în septembrie de formaţiunea de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), relatează agenţiile AFP şi DPA, citate de Agerpres.
Preocupările Serbiei pentru înarmare sunt tot mai mari, țara vecină și prietenă trecând deja la acțiuni concrete și diversificate.
De câteva zile, populația Transnistriei a rămas fără încălzire și apă caldă din cauza opririi furnizării gazelor rusești, dar autoritățile de la Tiraspol spun nu au nevoie de ajutorul Occidentului.
Japonia, un aliat important al SUA din regiunea Pacificului dorește să achiziționeze o cantitate semnificativă de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune.
Planurile Ucrainei pentru anul 2025 includ producția a 30.000 de UAV-uri cu rază lungă de acțiune și aproximativ 3.000 de rachete de croazieră și rachete-drone.
Rebelii Houthi sunt un ghimpe în coasta Egiptului, care ar putea recurge la o intervenție militară pentru a curăța Marea Roșie de atacurile teroriste.
Designul evidențiază adaptabilitatea forțelor ucrainene în construirea vehiculelor de luptă funcționale din echipamente capturate sau deteriorate.
Acordul va avea nevoie de aprobarea Camerei Reprezentanților și a comisiilor din Senat și include muniții pentru avioane de luptă și elicoptere de atac.
“Pentru a se apăra de o agresiune a Rusiei”: Lituania va cumpăra tancuri germane Leopard 2A8, pentru prima dată după prăbușirea fostei URSS în anul 1991.
Cu trei săptămâni înainte de învestirea noului ales președinte al Statelor Unite, Donald Trump, administrația lui Joe Biden se grăbește să furnizeze Ucrainei cât mai multe arme, deoarece există riscul ca Trump fie să reducă, fie să anuleze ajutorul pentru Ucraina. În acest context, dezvoltarea de arme autohtone, în special a rachetelor precum ”Трембіта”(Trîmbița), devine vitală pentru a asigura Ucrainei capacități de lovire la distanță.
Pe 23 decembrie, Departamentul Apărării (DoD) al SUA a anunțat semnarea unui contract de 946,5 milioane USD cu RTX Corporation pentru a produce și furniza României sisteme suplimentare de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot.
Ucraina a lansat o investigație în cazurile raportate de dezertare care au implicat Brigada 155 Mecanizată, ai cărei membri au fost parțial instruiți și echipați de Franța.
Polonia a decis să nu-l invite pe ambasadorul Ungariei la ceremonia de deschidere de vineri a președinției poloneze a Uniunii Europene la Varșovia. Motivul este o dispută diplomatică între țări.
Forțele Comandamentului Central al SUA (CENTCOM) au efectuat, pe 30 și 31 decembrie, mai multe lovituri de precizie, împotriva țintelor Houthi susținute de Iran, în Sanaa și în locații de coastă din teritoriul controlat de Houthi în Yemen.
Ucraina a încetat să mai trimită petrol și gaze rusești către Uniunea Europeană prin conductele sale la sfârșitul anului 2024, deoarece contractul a expirat și nu a mai fost reînnoit.
Agenția americană pentru Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA) lansează o inițiativă ambițioasă numită „Teoria minții”, menită să îmbunătățească procesul decizional în domeniul securității naționale.
Anchetatorii sud-coreeni au încercat în zadar vineri să-l aresteze pe preşedintele destituit Yoon Suk Yeol la reşedinţa lui din Seul, pentru tentativa sa ratată de a impune legea marţială pe 3 decembrie, fiind împiedicaţi de gărzile de corp prezidenţiale, informează sâmbătă agenţiile de presă internaţionale.
Anul trecut a devenit cel mai dificil pentru sistemul energetic al Ucrainei de la începutul războiului pe scară largă. În 2024, „inamicul a început să bombardeze încă din martie”.
Joi, 2 ianuarie, Forțele de Apărare ale ucrainei au lansat o lovitură de mare precizie asupra postului de comandă al armatei ruse din satul Maryino, regiunea Kursk, transmite Statul Major ucrainean.
Într-o perioadă în care F-35 „cucerește” Europa, guvernul spaniol a oficializat la finalul anului 2024 un acord cu Agenția de Management pentru Eurofighter și Tornado din cadrul NATO (NETMA) pentru achiziționarea a 25 de avioane Eurofighter. Pe Eurofighter mizează și Italia care a comandat 24 de avioane în același timp cu Spania.
În ziua de Crăciun, Finlanda a reușit să scape dintr-o situație limită. Petrolierul ”Eagle S” ar fi putut deteriora cablul electric Estlink 1 și gazoductul Balticconnector.
Tabloidul britanic The Sun a informat, pe 01.01.2025, că, în zilele trecute, a existat o tentativă de otrăvire a fostului președinte sirian, Bazhar al-Assad, care, începând din 08 decembrie, se află la Moscova, sub protecția liderului rus, Vladimir Putin.