Industria de apărare din România și viitoarele programe de înzestrare, subiecte principale ale discuției dintre miniștrii Dîncu și Spătaru
Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, împreună cu Florin Spătaru, ministrul Economiei, au discutat la sediul MApN despre programele esențiale de înzestrare ale Armatei Române din perspectiva implicării industriei de apărare din țara noastră.
Sursă foto: Vasile Dîncu @OfficialFacebook - Fost ministrul al Apărării Naționale a României
Pe lângă programele aflate în curs de derulare, cei doi lideri politici au discutat și despre „o proiecție realistă a achizițiilor” care vor fi direcționate către industria națională de apărare.
„M-am întâlnit, astăzi, la sediul ministerului, cu omologul meu de la Ministerul Economiei, domnul ministru Florin Marian Spătaru, pentru a trece în revistă programele esențiale de înzestrare ale Armatei Române, dar și pentru o proiecție realistă a achizițiilor pe care intenționăm a le direcționa în industria națională de apărare”, a anunțat pe pagina personală de Facebook mnistrul Vasile Dîncu.
„Guvernul României și-a asumat în Programul de Guvernare posibilitatea de a angrena într-o măsură cât mai mare industria națională de apărare în dezvoltarea programelor de înzestrare ale Armatei”, a amintit ministrul Apărării.
Vasile Dîncu nu a precizat despre ce programe a discutat cu ministrul Economiei.
„Cu toții suntem deschiși la dialog și ne dorim să facem pași concreți în 2022 pentru a implica operatorii economici în zona furnizării de produse și servicii pentru Apărare. Sunt convins că nu va fi singura întâlnire de acest fel și vom găsi rapid soluții fezabile pentru a răspunde prompt nevoilor de înzestrare ale MApN, integrate functional în industria națională de profil”, a conchis acesta.
S-a discutat și despre modernizarea IAR-99?
Deși MApN nu precizează despre ce programe e vorba, putem intui că s-a discutat inclusiv despre programul Piranha V, unul din principalele programe de înzestrare ale Armatei care implică masiv și industria de apărare din țara noastră.
Un alt indiciu important îl reprezintă poza publicată de ministrul Apărării în care a anunțat discuția, aceasta fiind o fotografie a unui IAR-99. Iar așa cum știm modernizarea aeronavelor IAR-99 face parte din cele opt programe prioritare și esențiale de înzestrare demarate de România.
Modernizarea IAR-99 Standard include sisteme avansate de avionică și sistem de instruire Embedded Virtual Avionics, precum și capacități de asistență aeriană apropiată și capacități Air to Air și va fi efectuată de către Elbit și Avioane Craiova, cele două companii semnând un contract în valoare de aproximativ 27 de milioane de dolari pentru prima fază a programului. Contractul va fi executat pe o perioadă de patru ani și include suport logistic integrat.
Modernizarea celor zece presupune aducerea acestora la varianta celor deja modernizate. Amintim că România deține 21 de aeronave IAR-99. Din acestea, 11 au fost deja modernizate, sunt IAR-99 Șoim, în timp ce celelalte zece au rămas la versiunea Standard din fabrică.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News