Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunţat vineri că Polonia va achiziţiona 48 de avioane de vânătoare FA-50, un prim lot de 180 de tancuri K2 Black Panther şi obuziere din Coreea de Sud.
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunţat vineri că Polonia va achiziţiona 48 de avioane de vânătoare FA-50, un prim lot de 180 de tancuri K2 Black Panther şi obuziere din Coreea de Sud.
Sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SL, dezvoltat de compania germană Diehl Defence, pe care Germania intenţionează să-l ofere Ucrainei, va fi gata până la sfârșitul verii, a precizat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, în timpul unui interviu acordat Deutsche Welle.
Industria de apărare cu capital românesc are puține capacități de activare în contextul ipotetic al unei situații de război, e de părere general-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu. Acesta a dezvăluit și că există un interes major din partea unor mari companii străine din industria de apărare pentru achiziționarea firmelor românești care s-au afirmat pe piață, dar a atins și subiectul producției pe timp de război în România.
Grecia a trimis o solicitare către Statele Unite pentru a se alătura programului de avioane de luptă F-35, solicitând în același timp oficialilor de la Washington să se opună achiziționării de către Turcia a unor noi avioane F-16.
Racheta ar fi parcurs cel puțin 200 de km, înainte de a lovi ținta, dar informația nu este confirmată direct. În schimb, se folosește expresia ”lovitură cu rază lungă”.
Norvegia achiziționează avioane de generația a V-a de tip F-35 Lightning II care vor înlocui flota actuală de F-16 Fighting Flacon. O parte din F-16 vor ajunge în dotarea Forțelor Aeriene Române. În contextul achiziției de F-35, Norvegia va achiziționa și muniție smart (inteligentă) de tip StormBreaker.
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat azi că departamentul său a semnat în sfârșit un contract pentru producția și furnizarea de distrugătoare de tancuri în cadrul programului militar Ottokar-Brzoza.
În perioada 18–22.07.2022 în Marea Britanie se desfășoară “Farnborough Air Show 2022”, una dintre cele mai importante expoziții pentru industria aerospațială din lume, la care sunt așteptați să participe aproximativ 80.000 de vizitatori din 96 de țări.
În cadrul unui interviu acordat pe 18.07.2022 postului american de televiziune CNN, directorul general al companiei turcești Baykar Makina, Haluk Bayraktar, a declarat că dronele produse de societate nu vor fi vândute Rusiei.
U.S. Air Force și Northrop Grumman au anunțat că, la sfârșitul lunii iunie, au reușit modernizare a 72 de avioane de luptă F-16C Block 30 cu noile radare AN/APG-83, cu scanare electronică. Sute de alte avioane F-16 din SUA și din întreaga lume stau acum la rând pentru a obține aceste echipamente cunoscute ca radare cu fascicul agil scalabil sau SABR (Scalable Agile Beam Radars).
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 18.07.2022, citând o sursă din mediul militar, că noua rachetă hipersonică Zircon pentru navele de suprafață va fi introdusă în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse până la sfârșitul acestui an.
Potrivit ziarului german Lübecker Nachrichten, cel puțin 100 de militari ucraineni sunt instruiți în prezent de armata germană (Bundeswehr) pentru a putea opera sistemele de apărare antiaeriană de tip Gepard.
Înzestrarea Armatei României cu drone tactice e un proces care ar putea să se încheie în următoarea perioadă, în pofida faptului că au apărut complicații iar MApN a suspendat licitația.
Joint Strike Fighter, programul prin care SUA și aliații au dezvoltat aeronava de generația a V-a F-35 Lightning II se află în fața unei decizii majore în ceea ce privește motorul.
Racheta hipersonică cu rază medie de acțiune (OpFires), destinată Forțelor Terestre și Infanteriei Marine americane, a trecut cu succes de primul său test de zbor.
Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au efectuat, cu succes, un al doilea test de zbor consecutiv al armei de răspuns rapid AGM-183A (ARRW) proiectată de Lockheed Martin, marcând sfârșitul fazei de testare a rachetei purtătoare din programul hipersonic.
Federația Rusă a anunțat retragerea licențelor a trei fabrici de avioane și elicoptere, două din Bulgaria și una din Cehia. Kremlinul precizează că decizie vine ca urmare a ajutorului militar acordat Ucrainei de către aceste state și a faptului că s-ar fi încercat repararea aparatelor ucrainene în locațiile respective.
Wall Street Journal a relatat (13.07.2022) că Israelul și Bahrainul, unul dintre semnatarii Acordurilor Ibrahim, au semnat un acord major de apărare, înainte de începerea vizitei președintelui american Joe Biden în statul evreu.
Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale, a declarat, în cadrul interviului acordat DefenseRomania în cursul săptămânii trecute, că planul de înzestrare al Forţelor Armate Române include submarine franceze Scorpene și elicoptere franceze. De asemenea, Vasile Dîncu a ţinut să precizeze că a fost semnată o scrisoare de intenție cu ministrul francez al apărării în acest sens.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 13.07.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că seriile de submarine nucleare din clasele Borey/Borey-A și Yasen/Yasen-M vor fi suplimentate cu câte două submarine fiecare.
Noua rachetă, puțin observabilă, de doar 400 de kg, va putea fi lansată de pe avioane și elicoptere împotriva țintelor terestre și navale aflate la distanță mare.
Spionajul militar al Chinei nu doar că ajută industria de apărare chineză să avanseze tehnologic, dar și permite Beijingului să înțeleagă armamentul occidental, lucru care se poate dovedi extrem de periculos.
Recent, Parlamentul a dat undă verde pentru înzestrarea Armatei române cu sisteme portabile antiaeriene (MANPADS). Actuala criză de securitate generată de invazia Federației Ruse asupra Ucrainei a schimbat viziunea privind înzestrarea, nu doar în România. Unele programe au fost urgentate prin „împingerea mai în față”, altele au devenit prioritare ca urmare a lecțiilor învățate în cele peste 4 luni de invazie. Iar alocarea a 2.5% din PIB pentru Apărare face finanțarea și mai flexibilă. Rămâne de văzut cât din sumă va atrage înzestrarea.
Lockheed Martin a dezvăluit că, în februarie, a livrat o armă compactă cu energie direcționată Laboratorului de Cercetare a Forțelor Aeriene, considerată o „piatră de hotar” în efortul Forțelor Aeriene americane de a echipa un avion de luptă tactic cu un laser capabil să doboare rachete antiaeriene.
Gigantul american Lockheed Martin a livrat primul sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) modernizat de tip M270A2 către Armata Statelor Unite ale Americii.
Noua dronă turcească de atac de tip Bayraktar Akinci a început să fie produsă în serie, fiind livrată atât Forțelor Armate ale Turciei, cât și la export. În luna ianuarie a acestui an, compania Baykar Makina a anunțat încheierea primului contract pentru furnizarea dronelor în străinătate.
Ucraina va primi întreaga flotă de avioane de luptă MiG-29 Fulcrum a Slovaciei - 12 aeronave, dintre care unul a fost folosit ca avion de antrenament de către Forțele Aeriene Slovace. Această donație vine în urma unui acord bilateral încheiat între Republica Cehă și Slovacia, conform căruia Forțele Aeriene Cehe vor proteja spațiul aerian al Slovaciei până când Bratislava va primi cele 14 avioane de luptă F-16 Block 70/72 comandate din SUA, precizează publicaţia InfoDifensa.
Lunga poveste a transferului celor 30 sisteme de apărare antiaeriană de tip Gepard din Germania în Ucraina se apropie de final.
Departamentul Apărării al SUA (DoD) a anunțat, pe 7 iulie, că General Dynamics Land Systems (GDLS) a primit un contract în valoare de 280 de milioane de dolari pentru achiziționarea mai multor sisteme active de protecție TROPHY pentru tancurile Abrams, în versiunele M1A2 SEPv2 și M1A2 SEPv3.
Reprezentanții contingentului francez dislocat în România au discutat cu reprezentații mass-media din România despre misiunea francezilor în țara noastră.