Potrivit unui articol din The Moscow Times, publicat la 8 august 2023, Rusia a scos aproximativ jumătate din tancurile și vehiculele blindate din depozitul de echipamente militare Vagzhanovo, situat în estul Siberiei. Analiza imaginilor din satelit indică o reducere cu peste 41% a numărului de vehicule militare prezente în acest loc de la începutul conflictului cu Ucraina, în februarie 2022.
scris de S.I. Catalin
Înainte de conflict, depozitul Vagzhanovo ar fi găzduit aproximativ 3.840 de tancuri și vehicule blindate din epoca sovietică. Cu toate acestea, începând cu luna mai 2023, aproximativ 2.270 dintre aceste vehicule au rămas depozitate aici.
Dintre vehiculele blindate scoase, 32% au părăsit baza în urma anunțului de mobilizare militară de la sfârșitul anului 2022. Experții din domeniul militar au identificat tancurile depozitate la baza Vagzhanovo, pe baza fotografiilor publicate, ca fiind tancuri T-62 fabricate în URSS între 1962 și 1975.
Dezvoltarea tancului T-62 de fabricație sovietică a început în anii 1950, iar primul tanc a intrat în serviciul armatei ruse în 1962. Acesta a fost prezentat prima dată publicului în timpul unei parade organizate la Moscova în mai 1965.
Producția tancurilor T-62 a continuat în Uniunea Sovietică până în 1975, moment în care au fost produse aproximativ 20.000 de tancuri. Seria de tancuri T-62 a fost produsă pentru export în Cehoslovacia între 1973 și 1978, fiind construite aproximativ 1.500 de unități. De asemenea, a fost produs în Coreea de Nord pentru piețele interne și de export.
De când T-62 a fost oferit armatei sovietice în 1962, a fost modernizat, de mai multe ori. Versiunea T-62M a fost una dintre cele mai produse versiuni de către industria de apărare rusă, fiind, de asemenea, utilizată pe scară largă în prezent de trupele rusești desfășurate în Ucraina.
Depozitul de echipamente militare Vagzhanovo, situat în afara oraşului Ulan-Ude, în estul Siberiei, este unul dintre cele aproape douăzeci de depozite similare identificate prin analizarea informaţii provenite din surse deschise, acoperind o suprafață de peste 13 kilometri pătrați. De asemenea, baza include 10 hangare cu o capacitate de a găzdui până la 400 de vehicule blindate.
Multe tancuri au fost reconvertite în vehicule de luptă pentru infanterie
Ministerul rus al Apărării își clasifică echipamentele militare în patru categorii: echipamente valoroase depozitate în spații specializate, încălzite și ventilate, echipamente în hangare neîncălzite, depozitare sub copertine și depozitare în aer liber. Cu toate acestea, o parte substanțială a echipamentului blindat observat la Vagzhanovo era depozitat în aer liber.
Imaginile realizate în noiembrie 2022 arată că aproximativ jumătate din vehiculele militare staţionate la baza Vagzhanovo nu aveau turele sau prezentau daune vizibile. Aspecte similare au fost observate la aproximativ jumătate din echipamentul rămas până în mai 2023. Această observație sugerează că unele dintre vehiculele ar fi putut fi trimise pentru recondiționare cu componente și echipamente noi sau ar fi putut fi potențial refolosite ca surse de piese de schimb.
Potrivit unui expert militar, Rusia menține cel puțin 15 uzine de reparații de tancuri în întreaga țară, dedicate modernizării acestora. Acest proces implică inspecții ale tancurilor, potențiale înlocuiri de motoare și transmisii, confirmarea duratei de viață operațională și instalarea de instrumente moderne, sisteme de ochire și sisteme de comunicații.
Ulterior, aceste tancuri sunt reconvertite în vehicule de luptă pentru infanterie, mai degrabă decât în tancuri tradiționale.
Rusia a avut planuri de a demonta aproximativ 10.000 de tancuri, dar pierderile înregistrate pe frontul din Ucraina au schimbat calculele
Anterior, în octombrie 2022, au fost emise ordine de către Ministerul rus al Apărării pentru modernizarea a 800 de tancuri T-62. Aceste tancuri urmau să primească o protecție suplimentară, motoare noi, sisteme optoelectronice și camere cu termoviziune. După emiterea acestui ordin, Rusia a desfășurat din ce în ce mai multe tancuri vechi T-62, dar ''modernizate'', pe câmpul de luptă pentru a compensa pierderile de echipamente.
Majoritatea tancurilor învechite desfășurate efectiv pe frontul din Ucraina sunt fără modernizări și funcționează adesea ca ''artilerie autopropulsată'', ceea ce duce la pierderi semnificative pentru forțele armate ruse.
Inițial, Rusia a avut planuri de a demonta aproximativ 10.000 de tancuri din epoca sovietică, care au fost revizuite ulterior la 4.000. Cu toate acestea, numărul de contracte pentru dezmembrarea tancurilor a scăzut în timp. În 2022, Ministerul rus al Apărării a încetat să mai încheie contracte pentru dezmembrarea echipamentelor militare mai vechi.
Mai multe analize OSINT indică faptul că Rusia a înregistrat o epuizare notabilă a inventarului său de vehicule blindate. La 31 mai 2023, au apărut rapoarte în care se preciza că peste 2.000 de tancuri au fost pierdute din rezerva inițială de 3.000 de vehicule gata de luptă desfășurate în timpul invaziei din Ucraina.
Ca răspuns la aceste pierderi, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a cerut o intensificare a producției de tancuri pentru a susține forțele rusești angajate pe frontul din Ucraina.
În același timp, rapoartele mass-media sugerează că Rusia importă piese pentru tancuri și rachete care au fost vândute anterior Indiei și Myanmar. Acest lucru are ca scop potențial îmbunătățirea armamentului și echipamentelor mai vechi destinate utilizării în Ucraina. Printre echipamentele reimportate se numără numeroase sisteme de ochire și camere pentru integrarea pe anumite tipuri de tancuri. Analiștii speculează că acestea ar putea fi folosite pentru a moderniza tancurile T-72 existente în Rusia, care se află în prezent în depozit.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
SUA au cheltuit mult peste un miliard de dolari pentru un tanc ușor de luptă, dar programul a fost oficial acum anulat, tocmai în momentul în care acesta urma să intre în faza de producție la scară largă. M10 Booker urma să fie primul vehicul de luptă nou care intra în dotarea US Army după patru decenii. Un program care a fost un eșec uriaș și care a fost acum, la propriu, scos din priză. Cu pierderi imense.
La „Ziua Industriei de Apărare Coreea–România”, organizată la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) de Ambasada Republicii Coreea în România și CCIR, Excelența Sa RIM Kap-soo, ambasadorul Republicii Coreea la București, a reafirmat angajamentul țării sale pentru o colaborare strategică și durabilă cu România, cu accent pe industria de apărare și dezvoltarea economică bilaterală.
La Salonul Aeronautic de la Paris din 2025, MBDA prezintă ONE WAY EFFECTOR. Dezvoltarea acestei soluții suverane cu rază lungă de acțiune are loc printr-un proces de producție inovator, în parteneriat cu un producător de drone și companii din industrie, în special din sectorul auto.
La un an de la semnarea acordului cu gigantul american General Dynamics în vederea realizării unui proces amplu de modernizare pentru a produce muniție de calibru mare la standarde NATO, Uzina de Produse Speciale (USP) Dragomirești din Dâmbovița este tot mai aproape să devină Centrul de Excelență NATO pentru Muniții care va deservi întreaga Europă, după cum a anunțat pe 17 iunie ministrul economiei, Bogdan Ivan.
DefenseRomania a participat în această lună în Coreea de Sud, la Seul și la Busan, la întrevederi cu industria de apărare din Coreea, precum și la expoziția Madex 2025. Iar unul din cele mai interesante aspecte a fost o demonstrație live a performanțelor tancului K2 Panther, produs de Hyundai Rotem. Un tanc care ar veni mânușă României, inclusiv din perspectiva geografiei țării noastre.
Gigantul naval sud-coreean HD Hyundai Heavy Industries se află în pline discuții privind oportunități de cooperare industrială cu România, în contextul în care noi suntem în proces de modernizare a forțelor navale. Despre aceste discuții reprezentanții HD Hyundai Heavy Industries au vorbit în exclusivitate cu DefenseRomania, în contextul în care publicația noastră a fost prezentă la expoziția Madex 2025, care a avut loc în Busan, Coreea de Sud, la începutul acestei luni.
Aerostar, un centru de top de întreținere, revizie și reparații (MRO) autorizat de Lockheed Martin, a finalizat cu succes prima inspecție de întreținere (PMI) a unui elicopter Black Hawk® pentru Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din România. Inspecția, care a fost finalizată înainte de termen, evidențiază forța de muncă calificată a Aerostar, angajamentul față de calitate și dedicarea pentru sprijinirea operațiunilor elicopterelor MAI din România. E vorba de opt elicoptere care vor opera sub comanda Ministerului de Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Majoritatea aparatelor au fost deja livrate.
România și-a manifestat interesul în ultimul timp pentru nave de tip OPV (OPV – Offshore Patrol Vesel), cunoscute popular și sub denumirea de corvete ușoare. OPV-urile au în mare parte aceleași caracteristici cu corvetele și sunt în prezent un obiectiv pentru înzestrarea Forțelor Navale Române.
Inovația continuă în cadrul Task Force X, iar cea mai recentă realizare promite să transforme modul în care sunt desfășurate misiunile militare moderne.
Lipsa de profesionalism a MApN sub conducerea ministrului Angel Tîlvăr are consecințe pe mai multe decenii față de programul de înzestrare al României. Iar un exemplu elocvent de „viziune strategică de mare anvergură” e rezentant de cazul elicopterelor H215M. După ani în care România a trecut la „și altele” înzestrarea cu elicoptere moderne, flota actuală fiind deja îmbătrânită și depășită tehnologic, o viitoare alegere a H215 a ridicat multe sprâncene. Mai ales în contextul în care modelul nu doar că nu mai e achiziționat pe piața externă, dar există programe care deja pregătesc o generație viitoare de elicoptere ce au la bază tehnologii de ultimă oră și lecții ale conflictelor moderne, inclusiv războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei.
Armata Statelor Unite ale Americii anunţă că se pregăteşte să facă un pas calculat, dar esențial, în cursa tot mai acerbă a înzestrării cu sisteme de arme hipersonice. În timp ce prima sa unitate de rachete „Dark Eagle”, capabile să atingă viteze de peste Mach 5, este încă în faza de testare, Pentagonul a confirmat deja planurile pentru a doua baterie. Aceasta urmează să fie declarată operațională în ultimul trimestru al anului fiscal 2026, conform unui raport recent al agenției federale independente GAO (Government Accountability Office).
Pe măsură ce războiul din Ucraina remodelează doctrina militară, Polonia, stat aflat în prima linie pe flancul estic al NATO, nu doar că ia notițe, ci scrie deja următorul capitol pentru armata sa. Polonia își asamblează o nouă „Forță de Drone” formidabilă, o inițiativă atât de ambițioasă încât a atras atenția unuia dintre cei mai inovatori contractori militari din Statele Unite.
După ani de dezvoltare în spatele unui văl de secretomanie, Forțele Aeriene ale Statelor Unite au oferit publicului o primă imagine a viitorului său arsenal de descurajare: noua rachetă de croazieră stealth cu capacitate nucleară, AGM-181A Long-Range Standoff (LRSO). Imaginea, deși doar o randare digitală, confirmă ceea ce experții bănuiau de mult: noua armă este proiectată pentru o singură misiune principală - să penetreze cele mai avansate și dense sisteme de apărare aeriană, precum cele ale Rusiei și Chinei, și să livreze o lovitură nucleară.
România, aflată în prima linie a NATO în fața unei Rusii tot mai agresive, face un pariu uriaș pe viitorul forțelor sale aeriene: achiziția avionului de generația a cincea, F-35 Lightning II. Pe hârtie, este o mișcare strategică esențială si de dorit sa fie implementată cât mai repede. În realitate, aceste avioane invizibile pe radar riscă să devină cele mai scumpe piese de muzeu dacă nu vor avea unde să aterizeze. Într-o intervenție la conferința DefenseRomania Security Dialogue 2025 (DSD 25), organizată de DefenseRomania, Cătălin Podaru, CEO-ul Leviatan Group – una dintre companiile românești care construiește infrastructura critică pentru apărare – a tras un semnal de alarmă. Mesajul său a fost cât se poate de clar: România riscă să-și submineze propriile eforturi de înzestrare din cauza unui inamic intern redutabil nummit birocrație.
Ucraina are un nou as balistic în mânecă. Și este unul creat acasă. După ani de dezvoltare rachetă balistică ucraineană cu rază scurtă de acțiune, Sapsan, a trecut testul focului în luptă și a intrat în producția de serie. Pentru planificatorii militari de la Kremlin, aceasta este o veste extrem de proastă. În luna mai 2025, o rachetă Sapsan a lovit cu succes o facilitate militară rusă la o distanță de aproape 300 de kilometri, validându-și astfel capacitățile într-un mediu de luptă real. Confirmarea vine de la Valentin Badrak, directorul think-tank-ului ucrainean Centrul pentru Studii Armate, Conversie și Dezarmare, care a subliniat că nu mai există „niciun obstacol” în calea producției de serie pentru această armă.
După decenii de eșecuri costisitoare și miliarde de dolari irosiți, Armata Statelor Unite pare, în sfârșit, pe drumul cel bun pentru a înlocui legendarul, dar depășitul, vehicul de luptă al infanteriei M2 Bradley. Gigantii din domeniul apararii, American Rheinmetall și General Dynamics Land Systems (GDLS), au primit undă verde pentru a trece la următoarea etapă, cea de Inginerie și Dezvoltare (EMD), a programului XM30.
În primăvara lui 2023, România și Turcia au semnat contractul prin încredințare directă G2G (Guvern la Guvern) privind achiziția de drone turcești de tip Bayraktar TB2. Iar vestea bună e că sunt deja livrate toate dronele. Acest lucru a fost confirmat în exclusivitate de Excelența Sa Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul Turciei în România, în cadrul conferinței DefenseRomania Security Dialogue 2025 (DSD 25), organizată de DefenseRomania.
Ceremonia solemnă de predare a submarinului diesel-electric Yakutsk din cadrul Proiectului 636.3 către Forțele Navale ale Federației Ruse a avut loc, pe 11.06.2025, la Șantierul naval al Amiralității (parte a Corporației întrunite producătoare de nave), relatează un corespondent al agenției de presă de stat TASS.
România urmează să înceapă în această vară asamblarea a mii de drone militare. Inițiativa, bazată pe un transfer tehnologic de la firma americană Periscope Aviation, are ca scop înzestrarea Forţelor Armate Romane cu sisteme aeriene fără pilot. Decizia de produce mii de drone vine ca urmare a unei lecții impuse cu brutalitate de războiul dronelor care face ravagii chiar alături de noi, în Ucraina.
DefenseRomania a organizat azi conferința DefenseRomania Security Dialogue 2025, unde pe lângă situația de securitate din regiune, un panel special a fost dedicat industriei de apărare. Iar un exemplu de succes în ceea ce privește transferul de tehnologie și producție în România este Cobra II, program despre care apar noi amănunte pozitive.
Pe 11 iunie, Indonezia a ajuns la un acord cu Turcia pentru achiziționarea a 48 de avioane de luptă de generația a cincea KAAN, înregistrându-se astfel prima vânzare internațională majoră a avionului de luptă turcesc.
Aparatele de zbor fără pilot de tip Lancet produse de societatea rusească ZALA au fost adaptate pentru a distruge ținte maritime mici de mare viteză, cum ar fi bărcile fără pilot (BEC). Acest lucru a fost spus, pe 11.06.2025, pentru agenția de presă TASS, de expertul militar Alexander Stepanov de la Institutul de Drept și Securitate Națională și cercetător principal la Institutul Americii Latine din cadrul Academiei Ruse de Științe.
În poligonul militar de la Fort Bragg, în Carolina de Nord, în timpul unei demonstrații militare din 10 iunie 2025, a apărut ceva neașteptat. Lângă parașutiști și elicoptere destinate utilizării în cadrul unor operaţii speciale, stătea un container maritim banal. Dar nu era un container oarecare. Era, de fapt, cel mai nou și poate unul dintre cele mai moderne sisteme de arme ale Armatei SUA: un lansator de rachete complet funcțional, deghizat pentru a fi invizibil în ochii inamicului.
Pentagonul a pus cărțile pe masă. Printr-o alocare de 3,5 miliarde de dolari în bugetul pentru anul fiscal 2026, Departamentul Apărării al SUA a semnalat un angajament ferm pentru F-47, un avion de vânătoare de generația a șasea, proiectat de Boeing pentru a asigura dominația aeriană a SUA pentru următoarele deceniile. Acest avion nu este doar o modernizare; este răspunsul high-tech al Washingtonului la avansul rapid al aviației chineze și la modernizarea continuă a forțelor ruse.
Northrop Grumman a identificat Marshall ca furnizor cheie în planurile sale de a dezvolta o propunere pentru programul de apărare aeriană terestră (GBAD) de nouă generație al armatei britanice.
Polonia este pe cale să semneze un nou acord major, în valoare de 6 miliarde de dolari, pentru încă 180 de tancuri sud-coreene K2 Black Panther. Anunțul, așteptat la sfârșitul lunii iunie, nu face decât să cimenteze o alianță industrial-militară care, deși neașteptată acum câțiva ani, remodelează fundamental peisajul de securitate european și propulsează Coreea de Sud în grupul celor mai mari exportatori de armament din lume.
Într-o răsturnare de situație spectaculoasă, care subliniază presiunea uriașă sub care se află programele militare derulate de Pentagon, Forțele Aeriene ale SUA (USAF) vor să resusciteze un program de rachete hipersonice pe care, în urmă cu doar un an, îl declaraseră practic ,,mort''. Programul AGM-183A ARRW (Air-launched Rapid Response Weapon), care a cunoscut o serie de eșecuri, este acum din nou pe masa de lucru, de data aceasta cu intenția clară de a trece la faza de achiziție în serie.
Primele vehicule blindate 4x4 Cobra II, de fabricație turcească, au atins teritoriul României, un moment ce marchează mult mai mult decât o simplă livrare de echipament militar. Este primul rezultat tangibil al unuia dintre cele mai ambițioase parteneriate industriale din domeniul apărării de pe flancul estic al NATO și un semnal clar al adâncirii legăturilor strategice dintre București și Ankara.
Compania Lockheed Martin, gigantul aerospațial care a definit aviația de generația a 5-a, are un plan îndrăzneț pentru a-și menține dominația în era aeronavelor de generația a 6-a, chiar și după ce a pierdut contractul crucial pentru viitorul avion de vânătoare al Forțelor Aeriene ale SUA (USAF). Planul nu este să construiască un avion complet nou, ci să transforme radical platforma sa existentă, F-35 Lightning II, într-un avion de luptă „pilotat opțional” care încorporează tehnologii de ultimă oră la o fracțiune din cost.
Într-un moment în care se confruntă cu un val de decizii în care e obligat din cauza situației financiare să ia măsuri fiscale nepopulare, Guvernul României are o șansă uriașă să și construiască. Iar această „construcție” ar însemna nu doar salvarea cu adevărat a industriei de apărare din România, ci ar fi un pilot esențial pentru securitatea țării. E vorba de implementarea strategiei industriei de apărare, o strategie de o complexitate fără precedent, fără iz politic și care e deja aprobată. Mai e un singur pas, implementarea ei. Sorin Encuțescu, coordonatorul strategiei pentru industria națională de apărare, proiect la care se lucrează din 2022 și care are la bază și lecțiile războiului de agresiune rus asupra Ucrainei, a lansat un apel cu privire la soarta celei mai ample strategii sectoriale realizată vreodată în România, dedicată industrie de apărare, domeniu esențial pentru securitatea națională. Oficialul atrage atenția că, în ciuda complexității și profesionalismului cu care a fost elaborată, documentul riscă să aibă aceeași soartă ca și strategia precedentă, adică să rămână neaplicată. De ce? Situația e explicată pe înțelesul tuturor în cele ce urmează.
„SUA, Georgia și Turcia încep exercițiul la Marea Neagră”, a titrat serviciul de presă al Forțelor Terestre Americane din Europa (US Army Europe), pe 14 iulie.
Centrul Estonian pentru Investiții în Apărare (ECDI) a semnat un contract de 200 de milioane de euro cu compania franceză de apărare MBDA pentru furnizarea de ”Mistral 3”- sisteme antiaeriene portabile cu rază scurtă de acțiune (MANPAD).
Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunțat trimiterea a 17 sisteme de apărare aeriană Patriot în Ucraina. Potrivit acestuia, majoritatea acestor sisteme vor fi pe câmpul de luptă. Această declarație a fost făcută în timpul briefingului său cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Su-35 e cu siguranță cel mai promovat avion de luptă al Rusiei. În ciuda faptului că rușii au reușit să vândă Algeriei avioanele de generația 4 ++, apar semne de întrebare cu privire la capacitățile tehnice ale acestei aeronave, folosite intens de ruși și în războiul lor de agresiune împotriva Ucrainei. Semne de întrebare care, coroborat cu presiunea SUA, au făcut ca rușii să piardă inclusiv un contract major pentru Su-35.
În acest an, au fost înregistrate șase atacuri reușite, care au fost efectuate împotriva Flotei din Umbră a Rusiei, așa cum este numită flota de petroliere rusești care susține financiar războiul din Ucraina și care - până de curând - naviga inclusiv pe sub radarul sancțiunilor europene.
Generalii ruși i-au sugerat președintelui Vladimir Putin lansarea unei ofensive majore în viitorul apropiat, al cărei scop ar fi obținerea controlului asupra unor zone întinse din Ucraina care nu sunt încă ocupate de Rusia în acest an, scrie ziarul Bild, citând bloggeri ruși.
„Acest acord consolidează aceste angajamente și ne permite să partajăm mai ușor informații, tehnologii și procese pentru o mai mare reziliență logistică”, a declarat viceamiralul american Jeff Jablon. Australia, Japonia și Statele Unite au semnat, vineri – 11 iulie, un acord pentru a îmbunătăți interoperabilitatea logistică între forțele lor maritime, marcând prima stabilire oficială a unui acord logistic trilateral între națiunile respective.
Președintele american Donald Trump schimbă din nou strategia față de Kiev, supărat de refuzul lui Vladimir Putin de a negocia. Dar, ca întotdeauna în era Trump, detaliile contează, iar costurile sunt pasate altora.
Confruntată cu o modernizare militară rapidă a Chinei, administrația americană mizează pe o nouă generație de aeronave invizibile pe radar și interconectate digital pentru a se asigura că spatiul aerian rămâne sub controlul său, indifernt unde se vor afla prezente avioanele U.S. Air Force. În centrul acestei strategii de miliarde de dolari se află bombardierul stealth B-21 Raider, care deja efectuează zboruri de test, și enigmaticul program Next Generation Air Dominance (NGAD), un ,,ecosistem de luptă'' menit să redefinească însăși noțiunea de război aerian.
Fluxurile de imigranți din Libia au început să crească din nou făcând Italia tot mai îngrijorată de influența în creștere pe care Rusia o are în țara din Africa de Nord, exercitată prin furnizarea de arme și o potențială nouă bază navală în portul nord-estic Tobruk.
Într-un interviu acordat canalului de televiziune german N-tv, fostul comandant suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, actualul ambasador în Marea Britanie, Valeri Zalujnîi, a declarat că Ucraina are nevoie urgentă de rachete americane, chiar și de cele vechi.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, declară că stocurile germane sunt epuizate, dar propune o soluție alternativă la Washington, în timp ce linia roșie pentru rachetele Taurus rămâne fermă. Germania se confruntă cu o realitate dură: nu mai poate trimite sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina din propriile rezerve militare. Dar, într-o mișcare ce subliniază urgența sprijinirii Kievului, Berlinul are un nou plan: să cumpere sisteme americane special pentru a le transfera frontului ucrainean.
Un articol din Breitbart News, publicația americană cunoscută pentru poziția sa pro-Israel, a dezvăluit eforturile din culise ale Israelului pentru a împiedica Turcia să achiziționeze aeronava F-35A Lightning II.
Datele serviciilor de informații au arătat o reducere aproape la jumătate a arsenalului de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, într-o lună și jumătate
Pe fondul avertismentelor privind un posibil conflict major cu Rusia, Germania va găzdui la sfârșitul lunii septembrie unul dintre cele mai importante exerciții militare ale NATO din ultimii ani.
Utilizarea eficientă de către Rusia a rachetelor cu rază lungă de acțiune în războiul său din Ucraina i-a convins pe oficialii militari occidentali de importanța acestora pentru distrugerea posturilor de comandă, a centrelor de transport și a lansatoarelor de rachete aflate mult în spatele liniilor inamice.
Kim Jong Un s-a întâlnit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în orașul portuar Wonsan. Întâlnirea a avut loc în contextul în care analiștii sugerează că Coreea de Nord va trimite mai multe trupe pentru a lupta alături de Rusia în cadrul ofensivei sale împotriva Ucrainei.
În timpul unei operațiuni speciale, angajați ai Serviciului de Securitate al Ucrainei au eliminat agenți ai serviciilor speciale rusești care, în numele FSB-ului rus, uciseseră un colonel SBU la Kiev.
În timp ce Australia se pregătește să înceapă cele mai mari exerciții militare cu SUA, ministrul interimar australian al apărării, Pat Conroy,a declarat că Armata sa este pregătită și se așteaptă ca navele spion chineze să monitorizeze exercițiul Talisman Sabre. Cu toate acestea, oficialul a refuzat să se pronunțe asupra modului în care Australia ar reacționa în cazul unui conflict între China și SUA.
Rachetele vor fi livrate încă de la sfârșitul lunii iulie și vor veni într-un număr mare, a declarat generalul Freuding, responsabilul pentru coordonarea sprijinului militar pentru Ucraina.
Prezența militară franceză la Cincu și sprijinul diplomatic pentru Republica Moldova ajută la consolidarea celor două țări din estul Europei, iar asta deranjează teribil la Moscova.
Într-un material analitic al Institutului Polonez pentru Relații Internaționale (IPRI), care a fost preluat de mai multe surse de pe rețelele de socializare, se arată faptul că Ucraina obține miliarde de dolari prin exploatarea coridorului de transport maritim prin Marea Neagră, ”recucerit” de la ruși.
Produsele importate din Uniunea Europeană şi Mexic vor avea taxe vamale de 30% de la 1 august, a anunţat preşedintele american Donald Trump sâmbătă, în scrisori postate pe social media, relatează agențiile de știri.
Pe 10 iulie, forțele Direcției Principale de Informații (GUR) a Ucrainei au provocat distrugerea unui gazoduct rus situat la peste 3.000 km de linia frontului, în districtul autonom Hanti-Mansi din regiunea Tyumen, o conductă principală care furnizează gaze naturale instalațiilor de producție de tehnică militară din regiunile Orenburg, Celiabinsk și Sverdlovsk.
Regatul Unit și Franța vor comanda mai multe rachete de croazieră Storm Shadow/SCALP. În același timp, vor fi intensificate lucrările de înlocuire a acestui model de armament, ca parte a acordului Lancaster House 2.0, un nou acord Lancaster House, în domeniul apărării, semnat inițial în 2010.
Țările NATO dezvoltă o nouă modalitate de a furniza Ucrainei arme americane esențiale pentru lupta sa împotriva Rusiei, potrivit unui articol din 11 iulie al New York Times (NYT).
Rusia a lansat în noaptea de 11 spre 12 iulie un nou val masiv de atacuri cu drone și rachete asupra vestului Ucrainei, vizând zone îndepărtate de liniile frontului, au relatat sâmbătă presa și oficialii ucraineni.
Taiwan desfășoară, de câteva zile, cele mai ample exerciții militare din istorie. Ca răspuns, postul de televiziune de stat chinez CCTV a publicat imagini cu manevrele militare chineze din strâmtoarea Taiwan.