Inspirată de tacticile armatei azere, Rusia intenționează să folosească avioane An-2 împotriva apărării antiaeriene a Ucrainei
Site-ul Defence Blog a informat, pe 07.02.2022, că Rusia intenționează să întrebuințeze celebrul avion sovietic cu un singur motor An-2 pentru a străpunge apărarea antiaeriană a Ucrainei.
După cum a informat site-ul american, în prezent, Rusia dislocă la granița cu Ucraina aeronave ușoare multifuncționale de tip An-2, cunoscute și sub denumirea populară de kukuruzniki. Potrivit surselor acestuia, armata rusă intenționează să folosească avioanele An-2 pentru a detecta pozițiile sistemelor de apărare antiaeriană din Ucraina.
Principiul operațiunii este extrem de simplu: mai multe kukuruzniki sunt ridicate în aer și încearcă să străpungă frontiera cu Ucraina, fapt ce va atrage atenția părții ucrainene. Drept urmare, avioanele vor fi doborâte de sistemele de apărare antiaeriană, ale căror poziții vor fi urmărite instantaneu de mijloace de cercetare aflate în aer (drone sau avioane). Ulterior, datele despre locațiile instalațiilor de rachete antiaeriene ucrainene vor fi transmise aviației ruse și forțelor de rachete.
Trebuie remarcat faptul că, anterior, astfel de tactici au fost folosite de armata azeră în timpul conflictului armat din Nagorno-Karabakh din toamna anului 2020. Militarii din Azerbaidjan au modificat avioanele An-2 echipându-le cu unități de control și un simplu pilot automat, care folosește navigația prin satelit. Potrivit Defence Blog, trupele ruse vor face același lucru pentru a elimina complet pierderile de personal în timpul unei astfel de operațiuni.
Aeronava de tip An-2, în pofida faptului că este, în primul rând, un avion agricol arhaic, este cel mai potrivit pentru rolul unei astfel de momeli. Acesta a fost lansat pentru prima dată în anul 1947, adică exact când Uniunea Sovietică încerca să-și revină după cel de-al Doilea Război Mondial. Kukuruznika a fost cel mai mare monomotor creat vreodată și s-a remarcat prin viteză, precum și prin decolarea și aterizarea scurtă. Aceste calități îi permit să simuleze zborul unui elicopter sau al unei drone de atac.
Comentariul autorului: În urmă cu câteva zile, pe rețelele de socializare (Twitter, Telegram, Tik-Tok) a fost postat un material video cu zborul unei escadrile rusești de avioane An-2 în proximitatea frontierei cu Ucraina.
În acesta apar nouă avioane de tip An-2, care zboară compact, în grupuri de câte trei aeronave.
Potrivit lecțiilor învățate în timpul războiului de 44 de zile din Nagorno-Karabakh, avioanele de tip An-2 pot fi folosite și în calitate de drone sinucigașe. În condițiile în care sunt încărcate cu combustibil suplimentar și explozivi, acestea pot avea puterea distructivă a unei rachete de croazieră. Un astfel de dispozitiv poate zbura de-a lungul unei rute programate și poate ataca ținte staționare.
Biplanul ușor de transport An-2, denumit în limba rusă Аннушка (Annușka), кукуру́зник (câmp de porumb) sau Дырдолет (Dîrdolet), a intrat în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind singurul avion produs peste 60 de ani la rând.
În URSS, Polonia și China, au fost produse peste 18.000 de avioane de acest tip. Peste o mie dintre ele sunt încă în funcțiune în întreaga lume, în principal în Rusia.
Avionul ridică în aer 1,5 tone de marfă. Plafonul său de zbor este de 4.500 de metri, iar viteza maximă nu depășește 258 km / h. Avioanele Antonov au fost folosite activ în întreaga URSS și în țările din tabăra socialistă pentru transportul local de pasageri și mărfuri în zone greu accesibile, pentru lucrări agricole sau pentru livrări poștale. Au fost exportate în 26 de țări ale lumii.
În versiunea de transport pasageri, poate deplasa până la 12 persoane pe o distanță de 1.000 km. Aeronava are caracteristici de decolare și aterizare extrem de ridicate. Aaceasta are nevoie de o bandă scurtă, neamenajată, de numai 500 m.
În versiunile militare, An-2 a fost folosit pentru cercetare, comunicații și livrarea de mărfuri către locuri neamenajate. Au existat și versiuni care puteau folosi bombe cu greutatea de până la 250 kg sau blocuri pentru rachete nedirijate. Avionul a luat parte la zeci de conflicte armate din întreaga lume. În Rusia, este folosit încă pentru pregătirea inițială a parașutiștilor în efectuarea salturilor cu parașuta.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News