Iranul exploatează şi profit ă din plin de haosul din Irak pentru a muta și a ascunde un stoc de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, susțin, sub protecţia anonimatului, oficiali militari americani, precizează publicaţia Israel Defense.
Rachetele reprezintă o amenințare pentru aliații și partenerii americani din regiune, inclusive pe Israel și Arabia Saudită, și ar putea pune în pericol trupele americane, au declarat oficialii americani pentru The New York Times.
Potrivit oficialilor, Iranul foloseşte miliții șiite irakiene pentru aș muta şi ascunde rachetele. Milițiile susținute de Iran au preluat în mod eficient controlul mai multor drumuri, poduri și a altor infrastructurii de transport din Irak, ușurând capacitatea Teheranului de a strecura rachetele pe teritoriul acestei țarii, au spus oficialii.
Oficialii americani care au făcut aceste dezvăluiri sunt din zona serviciilor de informaţii.
Aceştia nu au precizat ce model de rachete balistice ar fi introdus Iranul pe teritoriul Irakului. Dar rachetele cu rază scurtă de acțiune pot lovi ţinte aflate la puțin peste 600 de mile, ceea ce înseamnă că o rachetă trasă de la marginea oraşului Bagdad ar putea lovi Ierusalimul, precizează Israel Defense.
Puterile europene: Iranul dezvoltă „rachete balistice cu capacitate nucleară"
Franţa, Germania şi Marea Britanie acuză Iranul, într-o scrisoare adresată ONU, că dezvoltă „rachete balistice cu capacitate nucleară". Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif denunţă un „fals disperat".
Reprezentanţii Franţei, Germaniei şi Marii Britanii în Consiliul de Securitate al ONU au cerut joi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, prin intermediul unei scrisori, să spună Consiliului, în viitorul său raport, că programul de rachete al Iranului este „contrar" unei rezoluţii ONU care se află la baza acordului nuclear din 2015 dintre Iran şi şase puteri mondiale.
Cei trei acuză Iranul că dezvoltă „rachete balistice cu capacitate nucleară". Scrisoarea a ieşit la iveală într-o perioadă de fricţiuni crescute între Iran şi Occident. Teheranul îşi retrage angajamentele asumate în cadrul acordului nuclear, pas cu pas, ca reacţie la retragerea Statelor Unite din acest pact, anul trecut, şi reimpunerea de către Washington a sancţiunilor împotriva republicii islamice, care îi afectează deja economia. O rezoluţie a ONU din 2015 cere Iranului să se abţină timp de opt ani să lucreze la programul de rachete balistice care pot transporta material nuclear.
Unele state, între care Rusia, care, împreună cu alte patru puteri mondiale au drept de veto în Consiliul de Securitate, afirmă că rezoluţia nu este obligatorie. Franţa a afirmat joi că activităţile Iranului în domeniul rachetelor balistice nu sunt conforme cu rezoluţia Consiliului de Securitate şi a cerut Teheranului să îşi respecte toate obligaţiile în cadrul rezoluţiei.
Teheranul a reacţionat sfidător, afirmând că este hotărât să-şi continue programul de rachete, pe care l-a descris în repetate rânduri ca fiind cu scop defensiv şi fără nicio legătură cu activităţile nucleare.
„Iranul este hotărât să continue cu fermitate activităţile legate de rachetele balistice şi de vehicule de lansare în spaţiu", a afirmat trimisul iranian la ONU Majid Takhte Ravanchi, într-o scrisoare adresată lui Guterres. Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a denunţat intervenţia puterilor europene.
„Cea mai recentă scrisoare E3 adresată secretarului general al ONU referitoare la rachete este un fals disperat pentru acoperirea incompetenţei lor mizerabile în îndeplinirea obligaţiilor lor minime din cadrul Planului de Acţiune Mixt Cuprinzător (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPOA)", a scris Zarif pe Twitter, referindu-se la acordul nuclear după numele oficial.
El a cerut Franţei, Germaniei şi Marii Britanii să nu cedeze la „intimidarea venită din partea Statelor Unite''.
Consiliul de Securitate urmează să se întâlnească în această lună pntru a discuta despre respectarea de către Iran a rezoluţiei referitoare la acordul nuclear, iar scrisoarea celor trei puteri europene „va completa discuţia", a declarat un diplomat european.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News