Pe 16 noiembrie, trei sateliți militari francezi de informații au fost lansați pe orbită la bordul unei rachete Arianespace Vega, de la Centrul Spațial Kourou din Guyana Franceză.
"Mai mulţi membri ai unui grup de spionaj terorist legat de Mossad au fost arestaţi", a raportat agenţia, citând un comunicat al Ministerului iranian de informaţii care nu a oferit detalii despre numărul sau naţionalitatea lor. Se precizează, însă, că suspecţii "au intrat în Iran prin Kurdistan", în nordul Irakului.
"Ei intenţionau să desfăşoare acte de sabotaj şi operaţiuni teroriste fără precedent împotriva unor zone sensibile şi ţinte prestabilite, folosind echipamente operaţionale de înalta performanţă şi cei mai puternici explozivi", se mai arată în comunicat, fără mai multe detalii despre ţintele în cauză.
"Armele, explozivii şi echipamentele lor au fost, de asemenea, confiscate integral", potrivit Irna.
Iranul a anunţat deja de mai multe ori arestarea unor agenţi lucrând pentru serviciile de informaţii din ţări străine, în special pentru inamicul sau jurat Israelul.
Republica Islamică a acuzat anterior statul evreu că a sabotat unele dintre instalaţiile sale nucleare şi a asasinat mai mulţi oameni de ştiinţă iranieni.
În aprilie, televiziunea de stat a afirmat că trei persoane acuzate că au legături cu Mossadul şi că ar fi implicate în publicarea unor "documente clasificate" au fost arestate în provincia Sistan-Balochistan (sud-est).
Iar în iulie 2021, autorităţile au susţinut că au arestat "agenţi" membri ai unei reţele lucrând pentru Israel şi au confiscat un depozit de arme destinate a fi folosite în "revolte", în contextul în care sud-vestul ţării este zguduit de proteste împotriva lipsei apei potabile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Pe 16 noiembrie, trei sateliți militari francezi de informații au fost lansați pe orbită la bordul unei rachete Arianespace Vega, de la Centrul Spațial Kourou din Guyana Franceză.
Deputaţii au dat marţi vot favorabil proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal.
Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat prin telefon cu şeful CIA, William Burns, despre 'conflicte regionale' în timpul vizitei recente efectuate de acesta în Rusia, a afirmat luni Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Un agent chinez al serviciilor de informaţii ale Beijingului a fost găsit vinovat, vineri, de spionaj economic de un tribunal federal din Statele Unite, pentru tentativă de furt de tehnologii spaţiale americană şi franceză, a anunţat Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, transmite Agerpres, care citează AFP.
Serviciile germane de securitate cred că un bărbat găsit mort lângă ambasadei Rusiei de la Berlin luna trecută era un agent sub acoperire al serviciului rus de informaţii FSB, relatează Agerpres, care citează Der Spiegel, preluat de Reuters.
Guvernul ungar a recunoscut joi pentru prima dată că a cumpărat programul de spionaj Pegasus, care conform mass-media internaţionale a fost folosit de mai multe ţări pentru a spiona politicieni din opoziţie, activişti sau jurnalişti, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Turcia susține că a destructurat o rețea de spionaj a Mossadului care acționa pe teritoriul turc, dar care ar fi primit ordine și în alte state, aici apărând numele României.
FBI derulează "activităţi de aplicare a legii" la locuinţa oligarhului rus Oleg Deripaska de la Washington, informează marţi NBC News, citând un purtător de cuvânt al agenţiei, relatează Reuters.
O "cârtiţă" în serviciul Rusiei a lucrat în cabinetul ministrului apărării din Franţa, a făcut cunoscut fostul director al serviciului de informaţii externe (DGSE), Bernard Bajolet, într-un reportaj difuzat duminică seara pe canalul France 5, notează Agerpres, care citează AFP.
Un american inginer în Marina americană şi soţia sa au fost arestaţi sâmbătă în statul Virginia şi inculpaţi pentru spionaj nuclear în favoarea unui guvern străin, agentul cărora le-au vândut informaţii plătite de acesta cu criptomonede fiind de fapt un agent FBI sub acoperire, a anunţat justiţia americană, potrivit AFP.
Spionii ruşi "au furat formula vaccinului Oxford/AstraZeneca Covid, care a fost folosită pentru crearea vaccinului Sputnik, anunţă publicaţia The Sun.
Poliţia germană investighează câteva cazuri ale misteriosului 'sindrom Havana', care a afectat în jur de 200 de diplomaţi americani şi membri ai familiilor lor în întreaga lume, semnalate la ambasada SUA la Berlin, informează vineri Reuters.
Membrii Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI au efectuat joi o vizită de lucru la Galaţi, la Direcţia Regională de Informaţii Moldova Sud a Serviciului Român de Informaţii, cu competenţe în judeţele Galaţi (sediul principal), Bacău, Brăila, Buzău şi Vrancea. În contextul discuţiilor, comisia SRI va propune modificări legislative prin care primarii să fie beneficiari de informaţii de la serviciile de informaţii, la fel ca prefecţii şi preşedinţii consiliilor judeţene.
Trei angajaţi străini ai principalei companii bulgare de armament, Arsenal, au fost arestaţi sub bănuiala că au fost implicaţi în „dispariţia” unor produse şi documente sensibile din fabrica acesteia, a indicat joi Ministerul bulgar de Interne, citat de Reuters şi BTA, potrivit Agerpres.
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii americane (CIA), William Burns, a anunţat joi că înfiinţează o unitate specială care vizează sporirea atenţiei asupra Chinei, într-o perioadă de relaţii tensionate între cele mai mari două economii ale lumii, informează Reuters.
Decizia NATO de a expulza opt diplomaţi ruşi de la misiunea Rusiei la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles pentru presupuse activităţi de spionaj subminează orice şansă de normalizare a relaţiilor cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, a declarat joi Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează EFE.
NATO a retras acreditarea a opt membri ai misiunii Rusiei la sediul Alianţei care erau ''ofiţeri de informaţii ruşi nedeclaraţi'', a anunţat miercuri o oficialitate NATO, potrivit Reuters.
Mossadul a reluat căutările pilotului militar Ron Arad, dispărut încă din 1986 și considerat decedat. Anunțul despre o operațiune spectaculoasă și curajoasă a fost făcut chiar de premierul israelian Naftali Bennett.
UE a denunţat vineri activităţile de spionaj cibernetic "inacceptabile" ale Rusiei împotriva unor responsabili politici europeni şi ia în calcul luarea de măsuri pentru a le sancţiona, relatează AFP.
Investigaţii ale autorităţilor franceze pentru a depista un eventual spionaj asupra telefoanelor mobile ale membrilor guvernului efectuat prin programul israelian Pegasus au constatat semne de interferenţă suspecte în aparatele a cel puţin cinci membri ai actualului guvern, potrivit EFE, care citează site-ul de informare francez Mediapart.
Ministerul apărării din Lituania a recomandat consumatorilor să evite cumpărarea de telefoane mobile chinezeşti şi a sfătuit populaţia să renunţe la cele pe care le are, după ce un raport guvernamental a constatat că aceste dispozitive au încorporate capabilităţi de cenzură, informează miercuri Reuters.
Jurnalistul militar Radu Tudor a făcut referiri cu privire la implicarea serviciilor de informații din România în chestiuni de politică internă, într-un material publicat pe blogul personal.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că Rusia este 'responsabilă' de asasinarea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, devenit un critic virulent al Kremlinului şi otrăvit cu poloniu radioactiv în 2006 în Marea Britanie, transmite AFP.
Iulian Cristian Gherghe, cu gradul de general - maior în rezervă, fost director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), a fost condamnat de Curtea Militară de Apel Bucureşti la un an şi cinci luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals.
Serviciul rus de securitate FSB susține că deține dovezi cu privire la acte de sabotaj și implicarea serviciilor militare de informații din Ucraina în tentative de destabilizare a Peninsulei Crimeea, ocupată ilegal de Federația Rusă în 2014.
Parchetul general din Georgia a anunţat marţi deschiderea unei anchete după publicarea unor documente afirmând că membri ai bisericii ortodoxe din această ţară caucaziană au fost spionaţi de serviciile de informaţii, notează AFP.
România şi Suedia sunt statele care s-au dovedit a fi deosebit de relevante şi competente în domeniul strategiilor de război, susţine directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor şi Tehnologiilor din Moscova, Ruslan Puhov, notează publicaţia MESAJ.MD.
Un număr de 20 de persoane care erau deja cunoscute serviciilor de informaţii germane se află printre afganii evacuaţi de la Kabul de armata germană, transmite Agerpres, care citează DPA.
Rusia a comis ample încălcări ale drepturilor omului în Crimeea, peninsulă care a fost anexată de la Ucraina în 2014, relevă un raport făcut public joi de Naţiunilor Unite, potrivit Agerpres, care citează DPA.
Un german, angajat al unei firme de securitate informatică, este judecat începând de miercuri pentru că a transmis Rusiei date despre camera inferioară a parlamentului german, relatează Agerpres, care citează AFP.
Conducerea politică a Crimeei anexate ilegal ar fi părăsit peninsula aflată sub control rus. Informația apare în media ucraineană.
Taiwanul şi-a prezentat âcel mai avansat avion de luptă, F-16 Fighting Falcon Block 70 cunoscut și sub denumirea de Viper. Avionul a fost prezentat echipat cu rachete, într-o rară demonstraţie nocturnă după manevrele militare fără precedent ale Chinei în largul coastelor sale, relatează presa internațională.
Uzina Roman SA, după șapte ani de insolvență, proces care a demarat în 2014, se zbate să prindă un contract pentru noul produs militar, camionul modernizat Roman 22.290 DFAEG 6x6.
În cadrul expoziției Armata 2022 de la Moscova, Federația Rusă a prezentat o dronă falsă Bayraktar TB2 ca fiind captură de război.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că este "urgent" ca o "inspecţie" a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară de la Zaporojie, în Ucraina, aflată sub control rusesc şi unde loviturile de care cele două părţi se acuză reciproc s-au înmulţit în ultima vreme, relatează Agerpres, care citează AFP şi DPA.
În pofida problemelor semnalate la mecanismul de catapultare, care a determinat reținerea la sol timp de mai multe zile a sute de avioane de vânătoare F-35 Lightning II, un contract uriaș, în valoare de 7,63 miliarde de dolari, a fost semnat de Departamentul de Apărare al SUA cu concernul Lockheed Martin pentru furnizarea de F-35 în toate cele trei versiuni.
Forţele armate ucrainene au anunţat miercuri distrugerea unei baze militare ruse la Nova Kahovka, în regiunea ocupată Herson, în sudul ţării, operaţiune în care ar fi decedat între 10 şi 15 soldaţi ruşi, potrivit Agerpres, care citează EFE.
Lansatoarele multiple HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) își demonstrează în prezent eficiența pe linia frontului din Ucraina. Pentru a le spori și mai mult "utilitatea" pe câmpul de luptă a HIMARS, în SUA se lucrează intens la o versiune complet autonomă/robotizata a acestui sistem.
Guvernul german a raportat miercuri "presupusa prezenţă a unor forţe ruse în uniformă" în oraşul Gao, din nord-estul statului Mali, imediat după plecarea luni a ultimilor soldaţi francezi din carul operaţiunii antijihadiste Barkhane, relatează Agerpres, care citează AFP.
În ciuda faptului că în ultimii ani propaganda rusă şi aparatul diplomatic de la Moscova, susţin că Rusia şi China au relaţii şi parteneriate foarte bune, un grup de hackeri chinezi care desfăşoară activități de spionaj - apropiat de guvernul de la Beijing - a lansat un atac cibernetic de amploare împotriva companiilor și agențiilor guvernamentale rusești.
Rusia a susţinut marți, 16 august, că a semnat un contract pentru a furniza suplimentar Turciei rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană S-400, dar oficialii de la Ankara au respins rapid afirmațiile potrivit cărora a fost semnat un nou acord de achiziție cu industria rusă de apărare.
Toate declaraţiile ruşilor legate de distrugerea sistemelor americane de rachete cu lansare multiplă sunt invenţii ale propagandei - susţine ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov.
Trupe chineze se vor deplasa la sfârşitul lunii august în Rusia pentru a participa la exerciţii militare comune, conduse de Moscova, şi la care vor lua parte de asemenea militari din India, Belarus, Mongolia şi Tadjikistan, a anunţat miercuri Ministerul chinez al Apărării, potrivit Agerpres, care citează Reuters şi EFE.
Un contingent de aproximativ treizeci de militari germani a sosit în Bosnia și Herțegovina pe 16 august, ca parte a misiunii de menținere a păcii a Uniunii Europene în agitatul stat balcanic, mișcare care a fost imediat criticată de ambasada Rusiei.
Adjunctul ministrului rus al apărării, Alexei Krivoruchko, a anunțat că, pe 16.08.2022, în cadrul forumului Armata-2022, au fost încheiate 36 de contracte de stat cu întreprinderi din Complexul Militar Industrial, în valoare de peste 8 miliarde de dolari.
Generalul-maior Valeri Zalujni, Şeful Statului Major al armatei ucrainene a vorbit recent cu Wayne Eyre, șeful Statului Major al Apărării din Canada, despre situația de pe front și i-a împărtășit preocupările sale cu privire la sistemele de rachete staționate de-a lungul graniței cu Ucraina (pe teritoriul Belarusului).
Energoatom, o companie de stat ucraineană care exploatează toate cele patru centrale nucleare din Ucraina, a raportat că site-ul său web a suferit un atac cibernetic de amploare, care a fost efectuat de pe teritoriul Rusiei.
Canalul rusesc “Linia operativă” de pe Telegram a informat, pe 16.08.2022, că Pentagonul pregătește o nouă dislocare în Europa a bombardierelor strategice de tip B-52H Stratofortress.
Ultima unitate a armatei franceze a părăsit Mali luni, potrivit unui comunicat al armatei franceze, la nouă ani după ce Parisul a trimis trupe în țara din Africa de Vest pentru a ajuta la alungarea extremiștilor islamici de la putere.
Bundeswehr-ul (Armata germană) a primit mai multe machete robotizate ale tancurilor rusești de tip T-72, T-90A, dar și atât de promovatul T-14 Armata, „bijuteria” forțelor terestre ruse.
SUA au anunţat marţi că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, un test amânat de două ori pentru a nu agrava mai întâi tensiunile din jurul Ucrainei, iar mai recent în jurul Taiwanului, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Adversarii cumpărării unor avioane de luptă F-35A de către Elveţia au depus marţi în faţa autorităţilor o iniţiativă pentru organizarea unui vot popular pe acest subiect, relatează AFP.
Aflat în vizită oficială în Turcia, Laszlo Palkovics, ministrul ungar al Inovației și Tehnologiei, a admis că Ungaria e interesată să achiziționeze drone turcești produse de Baykar Makina.
Agenția de presă RIA Novosti din Rusia a semnalat faptul că în apropiere de zona de desfășurare a operațiilor militare din Ucraina au apărut complexe de apărare antiaeriană de tip S-350 Vityaz.
Ministrul Apărării Vasile Dîncu a vorbit despre înzestrarea Armatei române cu ocazia Zilei Marinei, eveniment care a avut loc în cursul zilei de ieri.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 16.08.2022, în urma unui incendiu izbucnit la o unitate militară din districtul Dzhankoi din Peninsula Crimeea, s-a produs detonarea muniției aflate într-un depozit temporar.
Flota de avioane de luptă F-35A a Forțelor Aeriene ale SUA și-a reluat misiunile normale de zbor după ce în urma verificărilor a sute de cartușe propulsoare (n.r. sistemul de propulsie care face posibilă catapultarea scaunului pilotului) nu au fost depistate probleme.
O grupare jihadistă afiliată la Al-Qaeda a anunțat uciderea a patru mercenari din grupul aparținând companiei private ruse de securitate Wagner, într-o ambuscadă în centrul Mali, potrivit site-ului “SITE” specializat în monitorizarea activităților islamiste extremiste.
Războiul din Ucraina, privit dinspre Federația Rusă, e total diferit față de desfășurarea conflictului cunoscută în Occident. Federația Rusă, prin vocea ministrului Serghei Șoigu, nu doar că a reiterat „capturarea de armament occidental”, dar a ironizat sistemele SUA pe care le consideră ... inutile.
Şase avioane militare Eurofighter ale Forţelor Aeriene Germane au ajuns în zona indo-pacifică pentru prima dată, a anunţat Bundeswehr (armata germană), transmite Agerpres, care citează AFP.
Belaruski Hajun, un grup independent care monitorizează mișcările de trupe și echipamente militare rusești în Belarus, consideră că Rusia a stocat un număr mare de sisteme de rachete antiaeriene, precum şi între 15 şi 60 de rachete pentru acestea, pe aerodromul Ziabrovka din regiunea Gomel, Bielorusia.
Ucraina a primit şase obuziere din Letonia, a anunţat ministrul ucrainean al apărării, potrivit DPA. 'Împreună vom învinge!'', a scris Oleksii Reznikov pe Twitter, luni, referindu-se la cele şase obuziere americane autopropulsate M109.