Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Lituania: Belarus şi China adăugate pe lista amenințărilor la adresa securității naționale
11 feb 2019 / 21:42
Lituania a desemnat Rusia și China, dar și Belarus, țară vecină și cel mai important aliat al Moscovei, drept amenințări la adresa securității naționale, se arată în raportul Departamentului Securității de Stat  (VSD) din Lituania și al serviciilor de informații militare.

Serviciile speciale din Lituania susțin că Belarus cooperează cu Rusia în toate domeniile: militar, economic, politic, în timp ce serviciile de informații din cele două țări lucrează îndeaproape și recrutează cetățeni din Occident și Lituania, în special, pe cei care sosesc în Rusia sau Belarus, raportează Delfi, citat de Pagina de Rusia.

Raportul Departamentului Securității de Stat din Lituania subliniază, de asemenea, faptul că Rusia își consolidează în mod constant capabilitățile militare din enclava Kaliningrad aflată la Marea Baltică, dar prezența forțelor NATO în regiune reduce probabilitatea că Moscova să se aventureze să atace țările baltice, potrivit bnn-news.com.

Potrivit raportului, strategia militară a Rusiei privește Belarus ca stat "tampon". 

,,Rusia atribuie Belarus zonei sale de influență și își folosește teritoriul pentru planificarea operațiunilor militare și demonstrarea forței", precizează raportul, adăugând că Belarusul, prin ,,aprofundarea treptată a integrării militare și dependența economică de Rusia limitează capacitatea sa de a urmări o politică independentă de apărare și securitate’’ .

Serviciile speciale lituaniene subliniază că integrarea Rusiei și Belarusului în sfera militară reduce posibilitățile Belarusului de a-și asigura securitate independent de Rusia. În același timp, Belarus continuă să considere NATO ca fiind principala amenințare.

Un alt punct care este abordat separat se referă la proiectul Centralei Nuclear-Electrice din Belarus. Despre aceste se susține că „nu îndeplinește standardele de siguranță nucleară, nu este fezabil din punct de vedere comercial, este susținute de banii și tehnologia rusească, al cărui scop este consolidarea poziției Rusiei în regiune”.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Demonstraţie de forţă a Statelor Unite. US Navy a trimis două portavioane americane în Marea Chinei de Sud
General ucrainean: Rusia şi-a consolidat prezenţa militară cu 1.100 de tancuri şi 2.600 de vehicule blindate în apropierea graniței cu Ucraina
Serbia a primit drone din China. Belgradul a prezentat dronele CH-92A (Foto/Video)
Turcia: Racheta de croazieră anti-navă ATMACA a trecut ultima etapă de testare (Video)
Vladimit Putin plânge după URSS: Constituţia lui Lenin a fost ''o bombă cu efect întârziat''
Serviciu militar voluntar | Ministrul german al apărării se opune revenirii la serviciul militar obligatoriu
Forţele Terestre Române: Succesul oricărei misiuni a "Viperelor Negre" constă într-un proces de planificare foarte bine pus la punct
Întărirea batalionului NATO din Lituania. Franţa trimite tancuri Leclerc și vehicule de luptă pentru infanterie
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro