Marea Britanie va livra T-72 Ucrainei, dar britanicii au puține surse de aprovizionare. România, una dintre variantele vehiculate, nu mai are niciun T-72 în dotare
Ministerul Britanic al Apărării a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include drone, tancuri de luptă principale T-72 și sisteme de apărare aeriană.
Tanc T-72 pe care Armata României l-a avut în dotare. Sursa foto: trofi53.blogspot.com.
Anunțul a fost făcut pe 12 februarie 2025, în timpul celei de-a 26-a reuniuni a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei (Formatul Ramstein) desfășurat la Bruxelles, marcând pentru prima dată când o țară europeană prezidează întâlnirea.
Noul pachet de ajutor militar de 150 de milioane de lire sterline, face parte din angajamentul anual fără precedent al Regatului Unit de 3 miliarde de lire sterline pentru Kiev.
Pachetul militar include o serie de echipamete critice, inclusiv drone sau sisteme de apărare aeriană, livrate de Structura specializată a Armatei britanice, Defence Equipment & Support.
Pe listă se mai află și 50 de vehicule blindate, inclusiv tancurile T-72 modernizate, care sunt livrate pentru consolidare a capacităților blindate ale Ucrainei.
De unde ar putea procura britanicii echipamentele sovietice
Totuși, se pune întrebare de unde au achiziționat britanicii tancuri sovietice T-72 pentru a le livra Ucarainei.
Trebuie menționat că inițiativa comună a Statelor Unite și a Olandei de a restaura și moderniza 90 de tancuri T-72EA la facilitățile armatei cehe Excalibur este o poveste separată în care britanicii nu sunt implicați.
Publicația ucraineană defence-ua.com notează că la începutul anului trecut, numărul tancurilor T-72 disponibile și al țărilor din Europa care încă le operează era extrem de limitat, iar opțiunile de a obține tancuri sovietice erau destul de restrânse.
Conform The Military Balance, Polonia nu mai are deloc T-72 (anterior, au fost livrate toate Ucrainei), Bulgaria are aproximativ 90 de T-72M1/M2 (condiția tehnică este neclară), Republica Cehă mai are 30 de T-72M4 CZ (rămase după ce a livrat deja Ucrainei 62 dintre tancuri și a restaurat 136 de tancuri T-72M1/M2). De asemenea, Ungaria are 44 tancuri T-72S, Slovacia are 30 de tancuri T-72M (dar aceste ultime două țări nu oferă asistență militară Ucrainei).
O altă sursă posibilă ar putea fi chiar România, notează autorii materialului.
”România ar mai avea maxim 30 de T-72 în depozit, care au fost dezafectate în anii 2000. Starea actuală a acestor vehicule este neclară, așa că nu ar trebui să excludem posibilitatea ca aceste tancuri să poată fi folosite în continuare pentru a sprijini apărarea Ucrainei”, se arată în analiză.
România a retras tancurile T-72
T-72, România. Sursă foto: Wikipedia
T-72 este un tanc de luptă principal (MBT) extrem de versatil, cunoscut pentru echilibrul său de putere de foc, mobilitate și protecție.
Înarmat cu un tun cu țeavă de 125 mm, poate ataca pozițiile fortificate și amenințările aeriene care zboară la joasă presiune cu o varietate de rachete cu perforare a blindajului, puternic explozive și dirijate. Designul său compact și raportul mare putere-greutate asigură o mobilitate bună, făcându-l eficient pe diverse terenuri.
Care este situația tancurilor românești T-72 a explicat, pentru DefenseRomania, Generalul (r.) Dan Grecu: „Noi avem două categorii de tancuri. Cele fabricate în URSS - T-55 și tancurile românești cu care abia ne-am dotat unitățile noastre. Nu cred că există un excedent”, a conchis generalul (r.) Grecu care a precizat că sigurul excedent e în materie de T-55, dar e greu de crezut că ucrainenii și-ar dori aceste tancuri.
„Nicio unitate a Armatei române nu are T-72 în dotare”, a mai precizat generalul român, care a adăugat că „nu am dezvăluit niciun secret militare, se cunoaște acest lucru”.
Citește și: De ce a renunțat România la T-72. Colonelul (r.) Trofimov crede că decizia a fost luată din cauza muniției. Tancurile ruginesc în continuare lângă București
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News